Tujina

Čaka Assangea obtožba zaradi vohunjenja?

London/Zagreb, 10. 12. 2010 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ustanovitelj WkiLeaksa je že nekaj dni v londonskem zaporu, njegovi odvetniki pa pripravljajo njegovo obrambo. Kot so sporočili, pa se Assangeu v ZDA morda obeta še obtožba zaradi vohunjenja.

Hrvaški državni tožilec Mladen Bajić je ameriškim diplomatom v Zagrebu že januarja letos povedal, da pripravljajo aretacijo nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, so pokazale diplomatske depeše, ki jih je objavil WikiLeaks. V pogovorih, na katere se nanašajo te depeše, je Bajić diplomatom še posebej poudarjal Sanaderjevo vlogo v malverzacijah v zvezi s Hypo Alpe Adria banko, diplomati pa so zapisali tudi to, da obstajajo indici, da je Sanader vpleten v afero Podravka, ki so jo poimenovali ''hrvaški Enron'', poroča hrvaški portal Index.hr.

''Sanader je predmet več protikorupcijskih preiskav. Obstaja možnost, da je Sanader vpleten v več primerov, vendar največ dokazov obstaja glede nezakonitega posredovanja med njegovimi prijatelji in Hypo Alpe Adria banko. Iz primera Hypo banke izhaja, da je Sanader svojemu prijatelju Miroslavu Kutli uredil kredit za štiri milijone tedanjih mark, za svoje usluge pa je Sanader dobil provizijo v višini 800.000 mark,'' Bajićeve navedbe v depešah povzemajo ameriški diplomati.

Sanader naj bi poskušal preprečiti preiskave, kažejo depeše.
Sanader naj bi poskušal preprečiti preiskave, kažejo depeše. FOTO: Reuters

Po navedbah v depešah so v preiskavi vsa velika hrvaška državna podjetja, kot največji korupcijski primer pa navajajo Podravko. V depešah so zabeleženi tudi pogovori s predsednikom hrvaške gospodarske zbornice Nadanom Vidoševičem, ki je diplomatom dejal, da Sanader poskuša zaustaviti preiskave o korupcijskih aferah. Ob tem pa so diplomati v depešah pohvalili sedanjo premierko Jadranko Kosor, saj so se resne preiskave o korupcijskih aferah sprožile šele, ko je ona nasledila Sanaderja v Banskih dvorih, še poroča Index.hr.

Bodo Kosovo razdelili?

Beograd očitno stavi na razdelitev Kosova, izhaja iz ameriških diplomatskih depeš. Depeše so se v javnosti pojavile le nekaj dni pred nedeljskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami na Kosovu.

Ameriški vrhovni državni tožilec Eric Holder je povedal, da ameriška vlada ni pritiskala na podjetja, da prekinejo sodelovanje z Wikileaksom.

Depeše izražajo zaskrbljenost ameriških diplomatov, da bi lahko "Kosovo zaradi neodločnosti in oslabitve Evropejcev dejansko končalo razdeljeno". Ameriški veleposlanik v Prištini Christopher Dell je v začetku leta vlado v Washingtonu opozoril, da obstaja dejansko nevarnost delitve Kosova in da bi morali nemudoma sprejeti ukrepe, s katerimi bi končali srbski nadzor nad tistim delom Kosova, kjer so Srbi večinsko prebivalstvo.

"Čas je, da se, kar zadeva sever Kosova, odpovemo neodločni politiki in spremenimo dinamiko, ki utrjuje delitev med severnim delom Kosova in ostalim Kosovom. Trenutne razmere so nevzdržne in se slabšajo. Čas je, da zaustavimo razpad," je v depeši zapisal Dell. "Če nam ne bo uspelo pravočasno ukrepati, to pomeni, da bomo izgubili sever Kosova in odprli pandorino skrinjico etničnega nasilja, ki je zaznamovalo 90. leta minulega stoletja," je v eni od depeš, ki jih je napisal letos, še opozoril Dell.

Ugibanja o prizadevanjih srbske strani, da bi Kosovo razdelili, so se v zadnjih letih pojavila večkrat, uradni Beograd pa jih je vedno znova ostro zanikal. Američani so letos tudi poročali, da je Tadićeva politika na severu Kosova postala "agresivnejša". Grozeč zamrznjen konflikt na Kosovu po njihovi oceni ostaja največja grožnja za varnost na Kosovu.

Sozaporniki podpirajo Assangea

Sojetniki ga podpirajo.
Sojetniki ga podpirajo. FOTO: Reuters

Priprtega ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea so medtem pozno v četrtek preselili v ločeno enoto zapora Wandsworth. Sam naj bi namreč zaprosil, da ga ločijo od drugih zapornikov. Slednji naj bi se preveč zanimali zanj, vendar po navedbah britanskega Guardiana Assangea podpirajo in med zaporniki uživa dober ugled.

Njegovi odvetniki bodo sicer znova poskušali doseči izpustitev z varščino, in to v torek. Po besedah njegovega odvetnika Marka Stephensa se v zaporu dobro drži, vendar se pritožuje nad dnevnim televizijskim programom. Nima namreč dostopa do računalnika, tudi takšnega brez interneta ne, niti dostopa do pisalnih potrebščin. ''Ima nekaj datotek, vendar jih nima kam naložiti ali zapisati,'' je dejal njegov odvetnik.

Vendar bi lahko že kmalu dobil omejen dostop do interneta. V okviru programa za zapornike ''Dostop do pravice'' oblasti v zaporu urejajo možnost, da bi slavni zapornik dobil internet in bi se lažje pripravljal na obravnavo svojega primera, še poroča Guardian.

Assange pa bi se lahko kmalu v ZDA soočil še z obtožbami za vohunjenje, in sicer po zakonu o vohunjenju, je danes sporočila njegova odvetnica. ''Naše stališče je seveda to, da ne verjamemo, da to velja za Assangea in da je v vsakem primeru upravičen do varstva po prvem amandmaju, in sicer kot založnik WikiLeaksa. Vsak pregon po zakonu o vohunjenju bi po mojem mnenju bil neustaven in ogroža vse medijske organizacije v ZDA,'' je povedala odvetnica Jennifer Robinson in dodala, da je ameriška obtožnica proti Assangeu neizbežna.

Mati zavrača obtožbe o posilstvu

Tudi danes po vsej Avstraliji potekajo protesti v podporo Assangeu. V Sydneyju se je zbralo okoli 500 protestnikov, ki zahtevajo izpustitev ustanovitelja WikiLeaksa. Tudi v Brisbanu so priredili shod, na katerem so pozvali avstralsko vlado, naj spoštuje svobodo govora in izražanja.

Julianova mati Christine Assange pa je za avstralsko televizijo Channel 7 spregovorila o tem, da vidi ravnanje avstralske vlade z njenim sinom kot izdajo . ''Julia Gillard ga je direktno obtožila, da je kriminalec. Pomislila sem, počakaj malo, govoriš o svojem državljanu. Ti ne bi smela voditi obtožb,'' je dejala. Prav tako je ostro zavrnila obtožbe glede posilstva.

Nekdanji sodelavci WikiLeaksa proti Assangeu

Assangeu se namreč obetajo še nove fronte. Poleg ZDA in njenih zaveznic, ki trdijo, da je z objavo depeš ogrozil svetovno stabilnost, in ga obtožujejo izdaje, so sedaj proti njemu nastopili tudi nekdanji sodelavci WikiLeaksa.

Družba MasterCard je objavila, da so ponovno v celoti vzpostavili spletno stran in da podatki z računov imetnikov kartic niso bili v nevarnosti.

Ti naj bi naslednji teden zagnali novo spletno stran v protest proti Assangeu. Šlo naj bi za stran s kampanjo proti njemu, imenovala pa naj bi se OpenLeaks, navedbe švedskega časnika Dagens Nyheter povzema Reuters.

''Naš dolgoročni cilj je vzpostaviti močno, transparentno platformo za podporo ljudem, ki objavljajo občutljive podatke, tako s tehnologijo kot politiko, hkrati pa želimo spodbuditi druge, da se odločijo za podobne projekte,'' je časopisu povedal neimenovani vir.

Kot je še povedal, je njihov kratkoročni cilj dokončati tehnično infrastrukturo in zagotoviti, da bo organizacija ''tudi v prihodnje demokratično vodena s strani vseh njenih članov in ne le enega posameznika ali skupine''. S tem je očitno meril na Assangea, ki je že vseskozi obraz WikiLeaksa.

Časnik še piše, da ima dokumente, ki kažejo na nezadovoljstvo znotraj WikiLeaksa in da so težave z dostopom do strani v začetku tega leta pravzaprav povzročili notranji sodelavci kot znak Assangeu, naj se umakne.

Nekdanje Assangeeve sodelavce očitno moti njegova vodilna vloga.
Nekdanje Assangeeve sodelavce očitno moti njegova vodilna vloga. FOTO: Reuters

Prihodnja spletna platforma sicer naj ne bi objavljala dokumentov neposredno, temveč bodo zainteresirane javnosti lahko vstopile v sistem OpenLeaks, tam pa jim bodo ponudili iskani material. ''Ker ne bomo neposredno objavljali dokumentov in jih prav tako ne bomo objavljali v svojem imenu, pričakujemo, da ne bomo izpostavljeni tolikšnim političnim pritiskom, kakršnim je sedaj izpostavljen WikiLeaks,'' je še dejal neimenovani vir.

Zaradi nenehnega preganjanja je Assange že večkrat preselil strežnike WikiLeaksa. Trenutno se nahajajo na Švedskem v bunkerju iz časa hladne vojne, ki prenese celo napad z atomsko bombo in biološkim orožjem. Poglejte fotografije!

Na afriških otrocih testirali škodljiva zdravila

Nove depeše še naprej razkrivajo nečednosti, ki si jih nekateri dovolijo. Tako ena od depeš razkriva, da je največje svetovno farmacevtsko podjetje Pfizer najelo detektive, da bi zbrali dokaze o koruptivnosti nigerijskega državnega tožilca in ga tako prisilili, da opusti preiskavo o škandaloznih Pfizerjevih poskusih z zdravilih na nigerijskih otrocih, obolelih za meningitisom.

Gre za škandal, ki je izbruhnil leta 1996 in po katerem naj bi bila tudi napisana knjiga, nato pa posnet film The Constant Gardener (Zvesti vrtnar). Pfizer naj bi namreč leta 1996 med epidemijo meningitisa v nigerijski zvezni državi Kano na 100 otrocih preizkušal nov antibiotik trovan, nekaj otrok je kasneje umrlo. Nigerijske oblasti trdijo, da je bil za to kriv nov antibiotik. Lani sta nato Nigerija in Pfizer vendarle dosegla poravnavo, po kateri bi moral Pfizer plačati 75 milijonov evrov odškodnine.

Vendar sedaj objavljene depeše kažejo, da Pfizer odškodnine ni hotel poravnati. Zato so najeli detektive, ki naj bi našli umazane koruptivne podrobnosti o državnem tožilcu, ga razgalili pred javnostjo in prisilili v umik tožbe.

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samiy Samy
12. 12. 2010 14.06
Zakaj še vedno to tehnologijo skrivajo naj take odaje predvaja pop tv kanal a ... ker bi jo takoj ukinili zbonbardirali sam da nam strah vlijejo z vojanami teroristi to so oni vse delajo nam stres v življenju da se človek nerazvija pravilno in da nima časa razmišljat kaj se v resnici dogaja zakaj so niske plače zakaj mora človek vedno več delat če pa mamo tehnologijo še kr napradno kaj pomeni tehnologija da se človeku olajša lajf da manj dela že tesla je iznašu tlko virov drugih samo ki smo jih mi še bol razvili da imamo elektriko zastonj vodo ma vse zakaj sej smo vsi iz istega planeta pa iz krvi in mesa in vse ishaja iz tega planeta in oni nam to masno zračunajo plus nas mučijo z inflacijami a plače že sto let iste oni želijo MOČ berite mal knjige ki so stare po 300 400 in več let tega nas v šoli neučijo tudi hitler je to hotu doseč sam mu ni ratalo ker je hotu da se samo ena rasa obdrži oni to isto furajo samo mal drugače to je kod evropa ena valuta ena vojska in en diktator na celem planetu to vam pravim ker se vsa zgodovina ponavlja samo malo drugačne poteze nardijo da mi tega neopazimo šahmat to so geji pa sej vidite kolko jih je samo v politiki po celem svetu vse države sveta jim pušča pravice se lahko javno kažejo poročijo majo otroke človek če je mahnjen na isti spol je bolan neki ni uredu z njim in to se da ozdravit pomojem in kaj je naj hujše da dosti folka na tem svetu jim vrjame kod so včasih v cerkev vrjeli in še dan danes a cerkev brez davka kaj vam to pomeni kaj se dogaja folk iz lažne zarote razvija neko resnico in pravico šole pou snovi v šolah je lažžžž zakaj se neučimo tko kod so se stari grki po stopnjah usmerjenosti zato so bili tudu tako brihtni a ne danes 9letka in nevem kaj tolko teh predmetov ki te nezanimajo a jih moraš vedet moja razlaga ko sem hodu v šolo pri nekaterih predmetih sme pozitivne ocene brez nekega pflanja ker so mi bli ušeč drugi ki niso pa sem se učiu pa komi skozi zakaj ker me niso zanimali ampak ker oni tako hočejo in za to dobiš kos papirja diploma pol pa pride balavac sin od direktorja od prijatelja ki je komi končal šolo dobi delovno mesto ja vem veze poznanstva ma zakaj se potegujejo za višje plače a delavci 10krat manj dobijo ker ni kao denarja kako ga ni ...
Samiy Samy
12. 12. 2010 14.00
Lažejo in kradejo folk pa je tko zmanipulran preko medijev,monitarnega sistema to je amerišli sistem demokracija kapitalizem pravitizem mislim privat in se vam zdi logično in fer da posamezna elita ima vse počez od politike bank medijev vesoljskih misij tajne družbe cia,interpol razne ustanove,industrije ki dajajo strup v hrano mišji stup preverite kaj vsebuje mišji strup in preverite kaj vsebuje industriska hrana pasta za zobe cigareti strup kemije pa sej ni čudno da ma vsak drugi člolovek raka nemore oplodit ženske sej so že indjanci kadili tobak pa dosti civilizacij pred in po njimi pa ni meu noben raka potihem nas ubijajo že to je dovol da 3miljarde folka na tem svetu ne uspejo nardit potomca to pomeni za 150 let nas bo polovica manj na tem planetu brez klanja pa vojn logično to pišem pač da vam odprem malo oči vem da sam tega sveta nebom spremenu na bolše sam svet ostaja na mladih a vidite kako se znami igrajo njim ni pomenben keš ker je ves keš njihov v igri preštudirajte točno kako deluje ekonomija monitarni sistem zakaj amerika vse povsod se štuli da nardijo v neki drzavi svoj sistem demokracija kapitalizem to pomeni tudi če neželite pošljejo hitmene rasturuijo državo kod je juga še plus jim je bil da je v jugi več nacjonalnosti živi in so iskoristli bli smo bratje zdej smo neznanci in umetna država smo da smo se osamosvojili REPUBLIKA SLO smo morali kr dosti keša si sposodit od amerike evrope pač da smo lahko meje postavli policijo industrije in slučajno če nedelamo po njihovo kaj se zgodi država propade tko kod švica ki je neutralna in prej al slej bo mogla sprejet euro ker jo stiskajo ker če ne bo njen šiling čist propadu preko ekonomije to je bolan folk kod so satanisti iluminati,prosti zidarji zakaj pop tv hiša ne predvaja takih odaj od neodvisnih novinarjev ki rskrivajo to elito nov zacetek sveta ne oni mi velikibrat predvajajo in podobno ma boli me kdo kaj ma in gdo se skom poriva sej zato je folk tako slep proda dušo in živi za materjalne želje hitri avti in kuje človek je narejen da poskrbi tolko kolko mu rabi kod žival v naravi pa sej vsi ishajamo iz istega planeta vsi smo eno človek je narejen da ustvarja tako kod vesolije se širi v neskončno ker človek itak na koncu umre zabit (pregovor)
CerealGuy
12. 12. 2010 12.44
Ta tip jim je nardil več škode kot vsi teroristi do zdaj. Heroj.
Bloahboy
12. 12. 2010 11.27
svet se je ustrašil enega človeka, ki je imel dovolj "jajc" da je objavil resnico na spletu. že samo po tem, da mu nekateri grozijo tudi s smrtjo, se vidi, da je vse res in da se mora svet znebiti teh primitivcev, ki netijo vojne brez razumske podlage (kot da jo katera vojna ima)
korintos1
11. 12. 2010 20.23
Se sliši, da se je Pahor s Obamo pogovarjal, če bi Amerika sprejela nekaj naših zapornikov. Še niso, ampak so na poti. Eden teh je zadnjič močno premiera očrnil zaradi tega. Sedaj pa ni res. A se on ve opravičiti?
dajno
11. 12. 2010 20.17
V depešah je dovolj materiala za tožit koga drugega...
etul
11. 12. 2010 20.00
In na koncu je denar zopet prevladal nad razumom
ratio
11. 12. 2010 19.12
Prepričan sem, da je Wikileaks ponovljen 11.september samo na drugačen način. Zakaj? Grožnje ne predstavljajo objavljeni dokumenti. Grožnjo predstavljajo neobjavljeni dokumenti. Kako je mogoče, da dokumenti odtečejo ravno najbolj zaščiteni administraciji na svetu z 32 obveščevalnimi službami, z informacijskimi varnostnimi sistemi najvišjega razreda. Kako, da se to že včeraj in prevčerajšnjim ni dogajalo v Egiptu, pa Etiopiji, Albaniji, ... Gre torej še za en velik nateg, ki ga tokrat z informacijskim izsiljevanjem izvaja Ameriška administracija. Popolnoma nemogoče je tudi, da bi Wikileaks ostal na spletu, če bi bil v nasprotju z dejanskimi ameriškimi interesi. Nasprotno, Amerika se je močno potrudila, da dobi zadeva zadostno medijsko podporo in verodostojnost. In kdo je tarča? Vse politične opcije v državah sveta, ki niso dovolj proameriške. Kdo po vaše najbolj spremlja bodoče izdaje Wikileaksa?
kure bedne
11. 12. 2010 19.08
Slišal sem, da ga bo zagovarjal odvetnik Matoz.
korintos1
11. 12. 2010 18.32
Ja otroci, kaj ste tiho, še včeraj ste ga hvalili in podpirali revolucijo. Ja, malo je mrzlo.
nikhrast
11. 12. 2010 16.05
Wiki-Liki objavlja zadeve ki niso nobena novica, je bilo sploh izjavljeno kakšno presenečenje? Constant Gardener smo že gledali, The Economist je povedal par tednov nazaj da bo Sanader aretiran, da Vatican ne bi sodeloval pri zasliševanju svojih duhovnikov tudi ni presenečewnje, da imajo Kitajci poln kufer Severnokorejcev, pa da je Gadaffi trapast, pa Putin Batman... vse to smo tudi vedeli.
HLAPCI.HLAPCI
11. 12. 2010 15.34
Čakam depeše o Sloveniji, domnevam da bo veliko zanimivih, o Vatikanu, o 9/11, o tem kako Mosad trguje z drogami, o nadzoru ZDA nad emaili sms-i in ostalim v EU in drugje, in še veliko tega, seznam je zelo dolg.
lila.ayla
11. 12. 2010 14.36
zakaj pa nihče ne toži ZDA na podlagi dokazov iz depš? slovenija bi jih lahko mirno tožila zardi vohunjenja!
MILEVOLLIDISCO
11. 12. 2010 14.34
hahahahah,! Ko berem da so tega "GENIJA" obsodili za "POSILSTVO DVEH ŠVEĐANK" se nasmejem do solz in se hkrati spomnim nadaljevanke "ŠOJIĆ" hahahh On lepo pove , citiram: "SLIŠAL SEM , DA NA ŠVEDSKEM OPSTAJATA DVE VRSTI ŽENSK.TISTE KI DAJEJO IN TISTE KI "NE" DAJEJO! ČEPRAV , TE DRUGE NISEM NIKOLI SREČAL!!!!!!!!!
User300173
11. 12. 2010 13.19
Zakaj bi moral assange biti obtožen vohunjenja in s tem tudi spodkopavanja svetovnega miru. Dokumenti sami obtožujejo pisce in izvajalce opisanih dejanj. Noben kredibilni novinar ne bo izdal svojega "vira" in zato tudi ne bo obtožen. Z objavo ni blatil, kradel ali kaj podobnega, objavil je samo tisto, kar je dobil in je bilo zapisano od strani visokih uradnikov. To je čisto običajno novinarsko delo. Neobičajne so edino podane vsebine, ki so zelo konkretne in jih bo v večini primerov težko ovreči. Ni zastonj reklo, da je diplomatski parket zelo spolzek. Američani in v poduk ostalim so to dobesedno spoznali, ampak v diplomatski maniri to vrgli na pleča drugemu. Kdo jim bo verjel je pa druga plat medalje.
haaaahahahaha
11. 12. 2010 13.12
Assange dela za Bilderberge , eh kako so vas spet nategnl.
24kurr
11. 12. 2010 12.59
jaz pa komaj čakam depešo o dogovoru meje med hrvaško in slovenijo, oziroma o dogovoru pahor-kosor...
JozaFric
11. 12. 2010 12.55
Borut Pahor je car!
tirolec
11. 12. 2010 09.13
Assange je car !
darvil
11. 12. 2010 08.51
ne njega čakajo vislice tako kot vsakega nasprotnika ameriške fašistične politike.Celoten dogodek bodo tako kot srhljiv umor Sadama Huseina posneli češ slučajno na mobilni telefon.Sadam je baje umoril 5000 vaščanov s kemičnim orožje ,kaj pa Bušman,on je umoril 200.000 iračanov samo zato da bi se mašćeval Sadamu...a njega ne bodo posneli z mobilnikom . In zakaj se amreriški fašistoidi tako močno prestrašijo letečega čevlja.Richard Holbroock je ravnal bolj modro kot Bush ,saj on je ob obisku Hašima TAchija sezul svoje čevlje že v letalu...previdnost je mati modrosti.