Tujina

'Carji': pobeg po desetletju grozljivega trpljenja, najlepša ljubezenska izpoved in predsednik, ki od plače obdrži le drobiž

Ljubljana, 31. 12. 2013 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Za številne dobre novice, ob katerih smo se smejali, raznežili, jokali in se zamislili, so letos poskrbeli ljudje, ki so navdušili s svojo iskrenostjo, toplino, dobrimi idejami, pogumom in neizmerno ljubeznijo.

Čeprav se dobre novice pogosto izgubijo med poročanji o zdrahah sprtih ali pokvarjenih politikov, njihovih bolj ali manj bistroumnih idejah in poročilih o tragedijah, ki pretresajo Slovenijo in svet, je bilo tudi letos več kot dovolj novic, ki dokazujejo, da se v ljudeh še vedno skrivajo vrline, kot so poštenost, pogum, kreativnost za dobre namene in neskončna ljubezen. V nadaljevanju si lahko osvežite spomin na nekaj "dobrih zgodb“, ki so letos odmevale po svetu.

Berry, DeJesus, Knight
Berry, DeJesus, Knight FOTO: You Tube
Svoboda po desetletju

Po desetletju ujetništva so si 6. maja Amanda Berry, Gina DeJesus in Michelle Knight utrle pot na prostost iz ujetništva "pošasti iz Clevelanda“ Ariela Castra. Trenutek ugrabiteljeve neprevidnosti je izkoristila Berryjeva, s katero je imel Castro tudi otroka, in vzbudila pozornost sosedov. Sojenja ni bilo, saj je Castro priznal krivdo, pozneje pa je storil samomor. Dekleta so doslej razkrila le malo podrobnosti o času, ki so ga preživela v ujetništvu, so pa podpisale pogodbo z založbo, ki bo izdala njihovo knjigo.

Borka za pravico do izobraževanja se je vrnila v šolo

Medtem ko se je vračala iz šole, so 6. oktobra 2012 talibanski skrajneži ustrelili mlado pakistansko borko za pravice žensk do izobraževanje Malalo Jousafzai. Dekle je napad komaj preživelo, da bi ji rešili življenje, so jo s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v Veliko Britanijo. Tam je ostala in se letos marca zmagoslavno vrnila v šolske klopi. Malala je bila letos nominirana tudi za Nobelovo nagrado za mir, v Evropskem parlamentu pa so ji podelili nagrado Saharova za svobodo misli.

101-letnik pretekel maraton

Februarja je svet osupnil 101-letni Fauja Singh, ki je pretekel maraton v Hongkongu. Singh je tekaško kariero začel pri letih, ko večina o tem ne razmišlja več – ko je pretekel prvi maraton, je bil star 89 let. Teči je začel, da bi lažje prebolel ženino smrt.

81 let ljubezni: "Ubogaj ženo!“

Norma in Norman Burmah sta januarja postala par z najdaljšo zakonsko zvezo v ZDA. 102-letni Norman in 99-letna Norma sta poročena 82 let. Medijem sta povedala, da je skrivnost za dolg in uspešen zakon zaupanje, nujno potrebne pa so vsakodnevne drobne pozornosti. "In to, da mož uboga ženo,“ je hudomušno dodal Norman.

Pes med ruševinami
Pes med ruševinami FOTO: Oklahoma Co. Sheriff
Veselje med ruševinami

Maja je ameriško Oklahomo prizadel močan tornado, ki je vzel več življenj in opustošil območje. Naslednje dni so prebivalci med ruševinami svojih domov iskali še uporabno lastnino, a nihče ni bil tako vesel kot Barbara Garcia. Ko je stala pred ruševinami svoje hiše, je – medtem ko jo je intervjuval novinar – snemalec opazil, da se v ruševinah nekaj premika. Barbara je bila presrečna – bil je namreč njen pes, živ in zdrav.

V muzeju našla spomin na izgubljeno ljubezen

Maja se je sreča nasmehnila Lauri Mae Davis. 90-letna Laura je obiskala muzej druge svetovne vojne, v kateri je izgubila svojo veliko ljubezen. In na veliko presenečenje je med razstavljenimi predmeti našla razstavljen dnevnik svoje izgubljene ljubezni, v katerem jo redno omenja, in celo svojo fotografijo.

Mož z rekonstruiranim obrazom začenja novo življenje

18. junij je bil prvi dan novega življenja za Richarda Norrisa, ki je bil pred 15 leti v streljanju tako ranjen, da je ostal brez večine obraza. Naslednje desetletje je preživel v bolnišnicah, kjer so mu delno rekonstruirali obraz, a je dosegel mejo operacij. Prizadet zaradi zavračanja okolice in odpora do lastnega telesa je zapadel v odvisnost od opojnih substanc in razmišljal je, da bi storil samomor in končal svoje življenje. Letos se je 38-letnik odločil, da bo začel znova. Vpisal se je v šolo, s fotografom posnel serijo fotografij Dva Richardova obraza in se odločil, da bo pomagal ljudem, ki so v podobnem položaju. Zdaj predava študentom in skupinam za samopomoč.

Živalski vrt razveselila potomca pande

Julija so v živalskem vrtu v ameriški Atlanti nestrpno pričakovali rojstvo mladiča pande. Namesto enega so dočakali kar dva potomca te ogrožene vrste.

Princ George

22. julija se je z Williamom in Kate skoraj ves svet veselil britanskega prestolonaslednika, zdaj za princem Charlesom in očetom Williamom tretjega v vrsti za prestol.

Kate Middleton in princ George - 2
Kate Middleton in princ George - 2 FOTO: Reuters

Zvezdniški papež

13. marca je po presenetljivem odstopu papeža Katoliška cerkev dobila novega voditelja. Frančišek je v hipu osvojil srca ne le vernikov, ampak vsega sveta. Simpatični papež je postal Timesova osebnost leta, visoko je na vseh mogočih lestvicah priljubljenosti, navdihuje celo modne kreacije. Svet sta očarali njegova dostopnost, vernike namreč pokliče kar po telefonu, in želja po „revni Cerkvi za revne“. Duhovnike tako poziva k skromnosti, odpovedal se je številnih luksuznim dobrinam, ki mu kot papežu pripadajo.

Zdravilo za HIV?

Marca je izredna novica prišla z univerzitetne klinike v Misisipiju – sporočili so, da jim je uspelo ozdraviti 2 leti staro deklico, ki je na svet prijokala okužena z virusom HIV.

Po 23 letih našel mesto z dvema mostovoma

Leto 2013 je bilo nekaj posebnega tudi za Kitajca, ki je po 23 letih končno našel pot domov. Moški je bil ugrabljen na poti v šolo, ko je bil star pet let, vse, kar je vedel o rojstnem kraju, pa je bilo, da je imel dva mostova. S pomočjo strani za iskanje pogrešanih otrok in storitve Google Maps je po dolgih letih spet našel svojo družino.

Maček preživel 79 dni ujetništva

Julija je kanadski Lac-Megantic pretresla tragedija, ko je vlak, ki je prevažal nafto, z vrha hriba zgrmel v dolino. Umrlo je 47 ljudi, del kraja je bil povsem opustošen. Oktobra pa so 79 dni po tragediji v zapuščeni hiši našli mačka, sicer v zelo slabem stanju, a živega. Zaradi slabega stanja živali je veterinar razmišljal o usmrtitvi, a si je premislil.

Mačka - 2
Mačka - 2 FOTO: Reuters

Kava za prijatelja

Julija je moški vkorakal v kavarno v Edmontonu in plačal kavo še 500 gostom. Njegova ideja je obkrožila svet, v številnih kavarnah po svetu je tako mogoče plačati „kavo za prijatelje“ in tako – še posebej tistim, ki si jo težko privoščijo – polepšati dan.

Mesto izpolnilo željo na smrt bolnemu dečku

V San Franciscu so izpolnili željo neozdravljivo bolnemu Scottu Millsu. Za 5-letnika, ki boleha za rakom, so mesto za en dan spremenili v Gotham City, Scotta, oboževalca Batmana, so preoblekli v "batotroka“ in mu omogočili, da je podoživel pustolovščine iz filma Dark Knight Rises. Poleg tega mu je ameriški predsednik Barack Obama poslal posebno videosporočilo.

Podaril 40 milijonov!

Z dobitkom bi lahko kupil letalo ali zasebni otok in na njem preživel starost. Namesto tega se je 64-letni Kanadčan Tom Crist 40 milijonov dolarjev, ki jih je zadel na loteriji, odločil do zadnjega dolarja podariti v dobrodelne namene. Crist se je odločil denar vložiti v poseben sklad, katerega upravljavci bodo sredstva v prihodnjih letih donirali izbranim dobrodelnim in raziskovalnim ustanovam, med drugim tudi kanadskemu združenju za boj proti raku. Tako se je Crist poklonil ženi, ki je za rakom umrla februarja lani, stara je bila 57 let.

Yang Yuanqing
Yang Yuanqing FOTO: Reuters

Direktor bonus razdelil delavcem

Poznate direktorja, ki je svoj letni bonus razdeli med zaposlene? Natanko to je storil izvršni direktor družbe Lenovo Group Ltd, ki velja za največjega svetovnega proizvajalca osebnih računalnikov. Jang Juančing se je že drugo leto zapored odpovedal svojemu letnemu bonusu, ki je letos znašal skoraj 2,5 milijona evrov. Denar je razdelil med tiste zaposlene, ki imajo najnižje plače. Gre za več deset tisoč delavcev iz skupaj 20 držav. Vsak je dobil okoli 230 evrov.

Mož, ki je dvignil Costo Concordio in družinama omogočil slovo

Septembra je ekipi Nicka Sloana uspelo dvigniti razbitino nesrečne potniške ladje Costa Concordia. Dvigovanje, prvo te vrste doslej, je bilo svojevrsten podvig, a za Slona edina možna rešitev, čeprav bi bilo veliko hitreje na ladjo namestiti eksploziv, jo razstreliti in "pospraviti“. A tega niso storili, ker so želeli družinama vrniti trupli dveh potnikov, ki ju niso po nesreči nikoli našli. "Ta ladja je pokopališče. Nikoli ne pozabimo na tiste, ki so umrli," je dejal Sloane. Ko je bila ladja dvignjena, so trupli našli. Družini, ki sta se končno lahko poslovili od svojih dragih, sta povedali, da lahko zdaj končno zapreta to nesrečno življenjsko poglavje.

Costa Concordia - 3
Costa Concordia - 3 FOTO: Reuters

Pošteni taksist vrnil četrt milijona

Da tudi poštenost leta 2013 še ni izumrla, dokazuje nemški taksist Thomas Günter. Ta je, potem ko je v Würzburgu odložil starejši par, ugotovil, da sta pozabila zavoj denarja. Na banki sta namreč dvignila 250.000 evrov življenjskih prihrankov. Taksist je denar vrnil, kot je dejal, ni niti pomislil, da bi ga obdržal. Računal jima je le 12 evrov, kolikor je stala vožnja do njunega doma, da je lahko vrnil denar.

Očala za dolar

Med številnimi inovativnimi idejami, ki so bile letos predstavljene svetu, izstopa ideja o "očalih za 1 dolar“. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je na svetu okoli 150 milijonov ljudi, ki bi nujno potrebovali očala, a si jih ne morejo privoščiti. Ideja Martina Aufmutha je zmagala na natečaju inovativnih idej in čaka na uresničitev.

Fred
Fred FOTO: YouTube

Pri 96 letih spisal najlepšo ljubezensko pesem

Večna ljubezen v nekaterih primerih ni le zgodba za romantične knjige. Fred in Lorraine iz ameriške Peoria sta bila par več kot 70 let, dokler ni 91-letna Lorraine umrla. 96-letni Fred je v spomin na ženo spisal pesem in jo prijavil na Youtubov natečaj. Organizatorji so bili presenečeni, saj je tekmovanje predvidevalo že posneto in na splet naloženo pesem. Vendar jih je pismo, ki ga je posla Fred, ganilo do solz. "Pel ne bom, ker bi prestrašil ljudi,“ je še dodal, zato so pesmi življenje vdahnili producenti, skladba, ki se začne z besedami "Oh sweet Lorraine“ pa je postala spletna uspešnica, uvrstila se je tudi med 10 najhitov na lestvici iTunes.

Zvezdnik podaril milijon

Septembra je marsikoga presenetil raper The Game, ki je obljubil, da bo do letošnjega božiča ljudem podaril milijon dolarjev svojega denarja. 34-letnika s pravim imenom Jayceon Terrell Taylor, katerega premoženje ocenjujejo na 25 milijonov dolarjev, je bil pretresen, ko ga je v Avstraliji za pomoč prosil fant iz revne družine. Dal mu je 20 dolarjev, ki jih je imel pri sebi, in obljubil, da bo milijon razdelil ljudem, ki jih bo srečal do božiča.

José Mujica
José Mujica FOTO: Reuters

Predsednik, ki skromno živi na kmetiji s trinogim psom

Zaradi odmevnega intervjuja je marca tudi Evropa postala bolj pozorna na urugvajskega predsednika Joseja Mujico. Ta živi zelo skromno in 90-odstotkov mesečne plače, ki znaša 9.300 evrov, porabi za socialne projekte. Zase obdrži precej manj kot 1000 evrov. Z ženo in psom, ki ima le tri noge, živi v kmečki hiši, uživa pa v vrtnarjenju. Skromnosti se je naučil v času, ko je v državi vladala diktatura. Takrat je 14 let preživel v zaporu, kjer je bil srečen, če je dobil hrano in če je lahko spal na vzmetnici.

Pri 12 letih v službo pri Microsoftu

12-letni Pranav Kalyan je postal najmlajši Microsoftov tehnološki specialist za ASP.NET Framework 3.5. Učenec 4. razreda ima indijske korenine, v ZDA pa obiskuje kalifornijsko osnovno šolo Willow Elementary. Naziv je pridobil, ko je 12. januarja uspešno opravil zahteven Microsoftov test. Pranavov oče je povedal, da se je njegov sin že zelo zgodaj začel navduševati nad računalniki. Računalnik je začel uporabljati, ko je bil star dve leti, pri šestih je že pisal preproste računalniške programe. Parnav se je na izpit pripravljal osemnajst mesecev po osem ur na dan, ko odraste pa si želi postati znanstvenik.

Zlato - 2
Zlato - 2 FOTO: Reuters

Žrtvam poslal zlate palice

Neznani dobrotnik je februarja, na drugo obletnico uničujočega potresa in cunamija na Japonskem, ki sta se končala z jedrsko nesrečo, za pomoč prizadetim poslal paket, v katerem pa ni bilo nujnih potrebščin, ampak so bile zlate palice v vrednosti skoraj 200.000 evrov.

Pes lastniku rešil življenje

Tudi letos so se, ko je bilo treba pred nesrečo reševati lastnike, izkazali štirinožni prijatelji. Cecil Williams je še vedno živ po zaslugi svojega labradorca Orlanda, ki ga je rešil, ko se je na poti k zobozdravniku onesvestil in padel na železniške tire. Pes opozoril mimoidoče, voznik vlaka pa je bil še pravočasno obveščen o moškem na tirih, ki so ga nato odpeljali v bolnišnico.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

animals_love
20. 01. 2014 12.48
ho?emVšolo
31. 12. 2013 12.14
+16
Matej Kos 1
31. 12. 2013 11.51
+69
najboljši precednik na svetu Uragvajski....!
Thin Lizzy
31. 12. 2013 18.44
+12
Tako je, pa še travo so legalizirali, to je napredek, ne pa naša hiralnica.
Sandi Sterkuš
01. 01. 2014 00.00
+8
asdfghjklqwertz
01. 01. 2014 05.08
+15
Še en dokaz, da so kmetje, ki živijo revno, najbolj pošteni ljudje! Tisti, ki visijo v naši politiki, so kot mulci imeli vedno polno rit vsega, zato pa se danes norčujejo iz revnih, ker so se že kot mulci norčevali iz klošarjev in ostalih revežev.
Auslender
31. 12. 2013 11.45
+64
Pahor pa ja ne bi dal niti centa od svoje plače, ko pa tarna, da z 3001 eurom plače ne more oz. zelo težko preživi...............ejga borut, pa prid k men, ti bom jaz od svojih 650 eur dal kaj zraven za kavo v parlamentu, ki stane ogromnih 0,4 eur.................pa veselega silvestra
NightWishFan
31. 12. 2013 11.09
+46
Vsi politiki bi se morali zgledovati po Joseju. Ne pa da še tarnajo kako jim slabo gre z par tisočaki. Čisto dovolj bi jim bilo 1000 na mesec.
sotrpinka
31. 12. 2013 11.53
+15
jaz moram bit s 193€. plačat dodatno zav....... in še in še položnic za hrano ,zobozdravnika očala ,obleko in obutev pa mi ostane goli kur..
kjesinisi
31. 12. 2013 11.53
-32
Nimaš pravice reci kaj je za nekoga dovolj...tudi jaz se npr ne bi zadovoljil 3000e BRUTO na mesec
mrBlack
31. 12. 2013 15.17
+14
dokler politiki trdijo, kaj je za nas dovolj, lahko jaz trdim, kaj je za njih dovolj. javna služba je javna služba in politikom in poslancem bi morala biti njihova služba častno delo v javno korist in ne način za preživetje.
mateja mrak 1
31. 12. 2013 10.56
+16
A je kakšna iz Slovenije?
U_2000
31. 12. 2013 10.39
+37
To je to samo da je pozitivno:-) za angleskega princa nisem prebral to je nepombno
mrBlack
31. 12. 2013 15.19
+9
to je pomembno zgolj angležem. sem prepričan, da je članek praktično plagiat tujega članka neslovenskega novinarja. o ljudeh, ki so divje živali prenašali (in jim reševali življenja) v času poplav na štajerskem (v sloveniji) pa tule ni govora. sram vas bodi 24 ur.
Santa92
31. 12. 2013 10.20
+48
jaz še vse razumem, sao zakaj je pa angleški princ tu gor mi pa res ni jasno
grmstrm
31. 12. 2013 10.38
+23
Zato, ker se tako pere mozak. Hudič od babe (kraljica) vlada iz ozadja večini sveta folk pa maha z zastavcam.
OpaZokiStyle
31. 12. 2013 10.17
-8
>>Računal jima je le 12 evrov, kolikor je stala vožnja do njunega doma, da je lahko vrnil denar.<< Nemci, pač!
horhinjo
31. 12. 2013 09.54
+39
No 24 ur. O večini teh zadev niste nikoli poročali. Pač imate raje kvazi slovenske zvezdnike, lepotne operacije in ostale traparije. No upanje na bolje za 2014 pa ostaja !
Etienko
31. 12. 2013 11.49
+11
Ja noben od teh zgoraj jim ni nič plačal,pa je večji interes promocija Murka,LaToje pa ostalih srolekov...da ne omenjam obsedenosti nekoga tukaj s Kadrashi,pa debele riti JoJo,pa da ne pozabimo Bieberja,ki nam ga vsak drugi dan šopajo,upam da kateri ne ostane brez službe, ker ne bo vedel kaj bi pisal,če odide res v pokoj....
pajada
31. 12. 2013 09.31
+86
Rabimo takšnega predsednika in Lenovo direktorje!
Silve27
31. 12. 2013 09.17
+78
Urugvajski predsednik je najvecja faca 90% place razdeli,pa ta ki je dobil na lotu 40mil nato pa jih podaril... ni vse tako crno obstajajo "se" dobri in prijazni ki se znajo postaviti v kozo drugih...
KingKokos
31. 12. 2013 09.18
+8
grmstrm
31. 12. 2013 10.43
+21
In je predsednik prve države, ki ne laže in zavaja naroda in se zaveda, da je UN zločinska organizacija. Pa so lepo legaliziral cannabis in jih boli za UN. Ne pa pr ns. Lažejo, zavajajo, delajo v slabo naroda in države, zato pa maš pol tak narod nerazgledanih in skreganih med sabo. Mi mamo Pahorja klona k se slika za lajk.
sotrpinka
31. 12. 2013 11.56
+5
silve27 obstajajo že samo pr nas ne. več so si nagrabli, po več hrepenijo
ochi
31. 12. 2013 09.07
+14
še so stvari, ki ganejo.
sejvam
31. 12. 2013 08.45
+63
Ok in kaj dela princ George med temi novicami?
cirenij
31. 12. 2013 08.48
+26
KingKokos
31. 12. 2013 09.17
-12
Mogoče se ne zgodi vsak dan da se kar rodi nov princ velike britanije ;)
Holobček
31. 12. 2013 08.19
+104
v sloveniji gre to v obratnem redu,revni dajemo bogatim,na koncu pa nas še okrade država
cirenij
31. 12. 2013 08.49
+18
kiklop ------ne seri. tele igre nas ogulijo, kot naše banke, tajkuni in politika. Kasirajo samo tisti na vrhu.
Janez_53
31. 12. 2013 09.54
+1
kiklop nehaj, preden boš dobil davkarijo za vrat!!! Veš, da država hoče svoj del!
cirenij
31. 12. 2013 08.18
+42
Vsem revnim, obubožanim, lačnim, invalidom, oropanim človeškega dostojanstva, ponižanim in razžaljenim, ne po svoji krivdi ampak zaradi pohlepa naših politikov in tatov našega skupnega premoženja - želim ne samo v Novem letu ampak za vedno, da naši voditelji spregledajo, da tajkuni vrnejo pokradeno, da bančniki in njihovi priskledniki odgovarjajo, da....................In da zažarijo lačne otroške očke v upanju na boljšo prihodnost. Ne v prihodnosti ampak 1. januarja 2014.
cirenij
31. 12. 2013 08.23
+20
In da se strpajo na hladno vsi krivci za nastalo situacijo.
Sebko71
31. 12. 2013 09.34
+4
no potem pa je bilo pravljice konec in se bosta zbudila iz prelepih sanj
grmstrm
31. 12. 2013 10.52
+10
OnI ne bodo spregledal, ker jih boli za narod. SPREGLEDAT MORA FOLK da se jih pere. Ko se bo narod zbudu in ostal s kolen takrat pa mogoče se kej premakne. Od jamranja nau nč!
Holobček
31. 12. 2013 08.15
+17
Pri nas pa imamo voluharje,kateri živijo na račun naroda, lahko bi kaj podarili,namesto tega pa še tisto malo vzamejo narodu
VSEZNALECno1
31. 12. 2013 08.04
+24
Mujica je lahko vzor vsem nasim nakladacem in politikantom narcisoidom
jmartin
31. 12. 2013 07.39
+62
predstavljajte si kakšnega od naših "z vrha", da bi delil 90 odstotkov svoje plače.........:-)
katy83
31. 12. 2013 07.56
+22
ibasumik
31. 12. 2013 08.12
+30
Naši delajo skoraj obratno - vzamejo nam 90% plače, 10 pa nam pustijo...
-7
Skopiran članek iz Slovenskih novic...pa to ...
9201950313
31. 12. 2013 07.57
+7
ty tud vse skopiraš,nič sam ne napišeš...cnijčke vzet ,pa pod kovter...pa to ..