Tujina

VIDEO: 'Napadli smo vadišča IS, ker se tam urijo borci, ki imajo namen priti v Evropo'

Damask, 09. 10. 2015 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški obrambni minister ponovil, da se Rusija v Siriji ne bori proti Islamski državi in ZDA ne bodo sodelovale z njo, dokler ne opusti te zgrešene strategije. Francozi so sprožili nov zračni napad v Siriji, njihov cilj pa so vadišča, kjer se urijo borci IS.

Več videovsebin
  • Sirija po napadu
    02:54
    Sirija po napadu
  • Francoska letala ponoči napadla cilje IS
    00:32
    Francoska letala ponoči napadla cilje IS
  • Iz 24UR: IS se želi dokopati do jedrskega orožja
    02:27
    Iz 24UR: IS se želi dokopati do jedrskega orožja

Ponoči je Francija v Siriji sprožila nov zračni napad proti Islamski državi. Obstreljevali so vadišča pripadnikov IS, z obstreljevanji pa bodo nadaljevali, je sporočil obrambni minister Jean-Yves Le Drian.

"Francija je zadela nekaj ciljev IS v Raki. Ni prvič niti zadnjič," je povedal.

"Vadišča smo napadli, ker vemo, da ta, predvsem v Raki, služijo urjenju borcev, ki se ne bodo borili v Siriji, ampak imajo namen priti v Evropo in Francijo, da bi napade izvajali tukaj,« je povedal.

Prvo serijo napadov v Siriji je Francija izvedla 27. septembra.

Le Drian je dejal, da je IS francoski glavni sovražnik.

Francija je v preteklosti zagotavljala orožje in logistično podporo upornikom, povezanim z Svobodno sirsko vojsko. Prepričani so, da mora Asad oditi s položaja, preden bi lahko vladne sile in uporniki skupaj premagali IS.

Rusija napada iz zraka in z morja

Sile sirskega predsednika Bašarja al Asada so v sredo sprožile ofenzivo proti položajem upornikov, pri čemer jih podpira Rusija iz zraka in raketnimi izstrelki iz Kaspijskega morja.

Ameriški mediji so poročali, da so štirje izmed 26 vodenih izstrelkov, izstreljenih z ruskih vojaških ladij, namesto v Siriji pristali v Iranu. Iranska tiskovna agencija Irna je poročala, da je neznan leteč objekt strmoglavil v vasi Ghozghapan, ki naj bi ležala na poti ruskih izstrelkov. Namreč Rusi Sirijo obstreljujejo  z ladij v Kaspijskem morju, rakete pa, da dosežejo svoje tarče, letijo nad Iranom in Irakom.

Konzervativni iranski mediji so te informacije opisali kot "psihološko operacijo ZDA proti Rusiji", prav tako je iransko obrambno ministrstvo sporočilo, da nima nobenih podatkov o čem takšnem. Tudi rusko obrambno ministrstvo zanika te navedbe. "Vsak poznavalec ve, da med temi operacijami vedno določimo cilj pred in po izstrelu. Vsi naši izstrelki z ladij so zadeli svoje cilje," je povedal predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Ruski zračni napadi naj bi oslabili samooklicano Islamsko državo (IS), je povedal poveljnik sirske vojske Ali Abdullah Ayoub, kar "omogoča vojski, da prične z obsežnim napadom za zavzetje mest in vasi".

V četrtek so poročali o intenzivnih napadih v provincah Idlib, Hama in Latakija, kjer deluje koalicija upornikov proti vladnemu režimu, vključno z Al Kaido povezano Fronto al Nusra.

IS kljub obstreljevanju napreduje

Borci Islamske države so, kljub ruskemu obstreljevanju, zavzeli več sirskih vasi v predmestju Alepa, ki so jih prej obvaldovale druge skupine upornikov proti vadnemu režimu, poroča Reuters.

V svojem pohodu so njeni pripadniki zavzeli več vasi in mest na severu istoimenske sirske province. Na tem območju naj bi bil po nekaterih navedbah tudi ubit general iranske revolucionarne garde Husein Hamedani

Po silovitih nočnih spopadih so skrajneži do jutra napredovali do območja, ki je 20 kilometrov oddaljeno od mesta, kjer so sile Bašarja al Asada. Islamska država je uspela napredovati kljub nenehnim zračnim napadom koalicijskih sil pod vodstvom ZDA na njihove položaje.

Rami Abdularahman, predstavnik Sirskega observaorija za človekove pravice, je povedal, da so pripadniki IS prevzeli več vasi, ki so jih pred tem obvladovale druge uporniške skupine.

Evropa ne sme dovoliti, da ji Washington diktira odnos do Rusije

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v četrtek opozoril, da mora Evropa z Rusijo ravnati bolj spoštljivo ter jo mora nagovarjati kot enakopravno. Ne sme dovoliti, da bi Washington diktiral evropsko politiko, je dodal.

Bistveno je, da EU dela na svojih odnosih z Rusijo, je povedal. "Moramo se potruditi, da ustvarimo praktičen odnos z Rusijo. Ni privlačno, a tako mora biti, ne moremo tako naprej," je dejal in dodal, da "ne moremo dopustiti, da Washington diktira, kakšen odnos bomo imeli z Rusijo".

Carter pričakuje ruske žrtve

Ameriški obrambni minister Ashton Carter je v četrtek po srečanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju dejal, da bodo imela ruska dejanja v Siriji posledice zanjo in v naslednjih dnevih pričakuje, da bo v Siriji utrpela žrtve. Carter opaža tudi vse bolj neprofesionalno obnašanje ruskih sil.

Ruske sile pomagajo Asadu tudi s topništvom in kopenskimi raketnimi sistemi. ZDA ocenjujejo, da je na tleh v Siriji najmanj 2000 vojakov.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je opozoril, da mora Evropa Rusijo nagovarjati kot enakopravno.
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je opozoril, da mora Evropa Rusijo nagovarjati kot enakopravno. FOTO: Reuters

Po besedah obrambnega ministra ZDA bo to vodilo do žrtev na strani ruske vojske. "Rusija se je odločila utrditi dolgotrajne odnose z Asadom in je poslala dodatno vojaško opremo in osebje. To bo imelo posledice za Rusijo in pričakujem, da bodo v naslednjih dneh na strani ruskih sil padale žrtve," je povedal Carter in ponovil, da se Rusija v Siriji ne bori proti Islamski državi in ZDA ne bodo sodelovale z njo, dokler ne opusti te zgrešene strategije.

Omenil je kršenje zračnega prostora Turčije, ki je zračni prostor zavezništva. "Iz ladje v Kaspijskem morju so brez opozorila izstrelili vodljive rakete, ki so prišle v bližino enega od naših brezpilotnih letal v krogu ene milje. Sprožili so skupno kopensko ofenzivo s sirskim režimom in odstranili masko, da se v Siriji borijo proti IS," je dejal Carter.

ZDA se bodo še naprej osredotočale na kampanjo proti IS nad Sirijo, podpirale zmerno opozicijo in si prizadevale za tehnični dogovor o profesionalnih varnostnih postopkih za ameriške in ruske pilote, ki letijo nad Sirijo. "Upamo, da bo Rusija uvidela, da je njen privez na potapljajočo se ladjo strategija poraza, ker ima še vedno čas, da strategijo spremeni in naredi to, kar je prav. Ne vem pa, če bo," je dejal Carter.

Obrambni minister ZDA je opozoril tudi na to, da Rusiji ne gre zaupati, ker govori eno, dela pa drugo. Njena osamitev od preostanka mednarodne skupnosti pa je fenomen, s katerim se bo morala Rusija sama soočiti. Pri tem je mislil predvsem na ruska dejanja v Ukrajini in zagotovil, da poteze Moskve v Siriji ne bodo odvrnile pozornosti zahoda od vojaške agresije na Krim in vzhodno Ukrajino.

"Ruski predstavniki se nikoli niso spustili tako nizko"

Rusko obrambno ministrstvo je Carterjeve pripombe ostro kritiziralo. "V ocenah ameriških vojaških akcij po svetu se niso predstavniki ruske vojske nikoli spustili tako nizko, da bi javno oznanili pričakovanje smrti ameriških vojakov," je povedal Konašenkov. Prepričan je, da Carterjeve opazke "jasno kažejo (nizek) nivo politične kulture in (visoko) stopnjo cinizma, ki ga posedujejo določeni ameriški uradni predstavniki."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2294)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
15. 10. 2015 17.36
Ej dragi moji, "so določene reči v življenju, ki jih NI mogoče vrteti NAZAJ-kakor urni kazalec" zato bi bilo potrebno TEMELJITO razmisliti kaj pomeni ISLAM za Europo,saj reveži so ostali doma, populacija bolj povezanih pa je prišla v Europo ali bila poslana sem.........in ne pozabit, da nobenemu na čelu NE piše, da je prišel v EU z dobrimi nameni-morda je bilo tam tudi "urjenje" kako se morajo obnašati ob določenih okoliščinah........nič se ne dobrega poslikava, ker "bratje sosedje" oponirajo sprejeti begunce-ZAKAJ bi pa jih morala sprejeti EU......ma glej ga zlomka v svojo kasnejšo lastno škodo-pa ne bodi ga treba, da bi se tako zgodilo a računati je potrebno na vse, ker številni ljudje bi svojega brata ali sestro zatajili za dosego določenih koristi-pa smo tam v strahovitem nerodnem položaju, saj v esplicitnosti, če Slovenec nebi pomagal Italianu ali prebivalec iz AT Slovencu ali obratno bi bilo pri tem sicer kontinuiranem dejanju - nekaj zelo narobe in ZAKAJ se noče EU soočati v egalitaren položaj v ISLAM-u - resnično je veliko reči iracionalnih........... ali- pustimo se presenetiti, le da bi bilo dobro za Europeane, ki si želimo MIR !
iGURT
10. 10. 2015 20.50
+1
ZDA so medtem napovedale, da bodo z Rusijo nadaljevale pogovore o usklajevanju zračnih napadov v Siriji.
Lublančan
10. 10. 2015 16.30
+12
NAJ NA 24 ŽE NEHAJO ZAČENJAT VSAK PRISPEVEK : " NA AMERIŠKEM TEM IN ONEM PRAVIJO...." KOGA BOLI KUMROVEC, KAJ PRAVIJO AMERI, NAJ SE ŽE POBEREJO!!!!!!!!!!!!
prašek
10. 10. 2015 13.55
+9
Izkazalo se je, da je še vedno treba zaupati rdeči zvezdi ! Zopet blesti !
appollyon
10. 10. 2015 14.02
-13
A zato ISIs napreduje, ker rusija blesti! Vprašanje na kateri strani sploh je!
Salamandros
10. 10. 2015 14.09
+13
ISIS napreduje izključno zaradi 600 milijonske pomoči ZDA . Kmalu pa bo njihova slaba vojaška oprema gorela. Zanimivi so predvsem Toyotini pick up trucki. Sedaj se je lepo pokazalo, da imate potomci belih v krvi izdajalstvo, sedaj ste že na strani ISISa izraela in Amerike.
Salamandros
10. 10. 2015 14.09
+8
Spet bo treba čistko narest, sam kaj ko boste potem spet naslednjih 100 let jokali.
prašek
10. 10. 2015 14.12
+9
Isis napreduje tako, kot so naši hrabri branilci domov po drugi vojni ! Z hrabrim begom ! Me zanima, kje se bodo ustavili !
prašek
10. 10. 2015 14.13
+8
apolon ............ A vam vaš novi doktor nič ne pove ? sam prašam
prašek
10. 10. 2015 14.17
+8
apolon ...... Pa še nepismen si. Jaz nisem nikjer napisal, da Rusija blesti ☺
prašek
10. 10. 2015 13.54
+2
En lep deževen dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
Klimova
10. 10. 2015 15.33
+2
...ker imam rada svojo zemljo in naš narod in ker so moji predniki krvaveli zato, da ta naša mularija lahko izkusi vsaj košček miru (do jutri)
razocarani
10. 10. 2015 12.24
+2
in kiliko jih je ze prislo z temi begunci ,,politika pa glave v pesek ,,sicer pa nekateri ze kazejo zobe ko ne dobijo kar zahtevajo ,,in sele zacetek je ,,
Gregi82
10. 10. 2015 12.14
+13
ZDA lepo vas prosim, nobeden vam več ne verjame. Oni bodo še naprej financirali ISIS torej CIA, rusi pa hvala bogu bodo do konec leta(upam) pregnali vse ekstremiste in njihove umazane dolarje. lep dan še naprej vsem skupaj.
razocarani
10. 10. 2015 12.25
+4
Bruhalnica24
10. 10. 2015 12.08
+6
Američani so z teroristi, bombardirajo jih z zalogami...
razocarani
10. 10. 2015 12.26
+1
bo kar drzalo ,,za kanglco nafte bodo to delali se naprej ,,samo da so polne njihove krntije na cestah ,, bo kar drzalo ,,za kanglco nafte bodo to delali se naprej ,,samo da so polne njihove krntije na sestah ,,
appollyon
10. 10. 2015 14.04
+0
Rusi bombardirajo, isis napreduje! Vprašanbje je kdo pomaga teroristom!
rolkarmarko
10. 10. 2015 11.25
+9
nove novice sirska vojska z pomocjo ruskega letalstva osvobodila kraj basha
korintos23
10. 10. 2015 11.29
+4
T_one
10. 10. 2015 11.20
+6
poprava; so že tukaj, skriti med begunci... nekaj deset tisoč...pripravljenih da vržejo Evropo v kaos... in oblasti v Evropi to dobro vedo, in ne samo da ne naredijo nič zoper to, ampak celo pomagajo prikrivati; ker so del Vatikanske zarote genocida nas evropskim prebivalstvom..
korintos23
10. 10. 2015 11.30
-5
JApajaDAja
10. 10. 2015 11.18
+5
ta usa demo(N)kracvija je zasrala celi svet!
MatLav
10. 10. 2015 10.16
+17
američani največji hinavci tega sveta... rusija bravo in hvala!
vsismosužnji
10. 10. 2015 10.05
+22
rezultat odstranitve gadafija - lbiija ima kar dvojno demokracijo (2 parlamenta??) in 2,5 milijona ljudi je odvisna od humanitarne pomoči!!!!! pod "diktaorjem,samodržcem,totalitarcem,teroristom,......." so pa bila osnovna živila (kruh,mlrko,jajca) zastojn!!!na žalost mnogih demokracije ne moreš pojesti,pa so je kjub temu mnogi že siti!!!
FCM
10. 10. 2015 09.41
+15
Zakaj ne porocate, kaj so za sabo pustili zmerni uporniki fronta al nusra, v vasi ki jo je osvobodila sirijska vojska s pomocjo rusov.... Prodajate amerisko propagando o zmernosti teh krvolocnih teroristov, lahko vas je sram 24ur....
T_one
10. 10. 2015 11.22
+3
ti krvoločni teroristi so v bistvu res "zmerni", ker zmerno pobijajo vse kar jim pride v dosego njihovih rok...
nevski
10. 10. 2015 14.01
+2
Tudi Rusi proti njim uporabljajo zmerno strelivo pobarvano v zmernih tonih.
ferencz 1
10. 10. 2015 09.38
+16
Razlog za napad na Sirijo in Iran (Irak, Libija), je ta, da so naftna polja podržavljena in ne morejo noter ameriške multinacionalke.
ferencz 1
10. 10. 2015 09.37
+20
Rusi so enem tednu pometli, s tem kar amerikanosi in njihovi hlapci niso v 2 letih!
vsismosužnji
10. 10. 2015 09.15
+15
kjer koli so nebesa američani tam naredijo pekel!!!
Bruhalnica24
10. 10. 2015 08.50
+7
Amerika in zavezniki osi Zlobe...... Ali ste z NAMI ali z TERORISTI !!!!!! BUSH Press...
LLLEPI
10. 10. 2015 08.56
+12
ZDA usposablja nove teroriste za napad na EU drzave.EU politiki pa samo kimajo in prejemajo ogromne dohodke za to
Bruhalnica24
10. 10. 2015 08.46
+16
Ha ha ha, kaj so Judovski hlapci napadali preteklih 13 mesecev ???????.. Sedaj je prepozno, bo RUSIJA popucala s temi CIA Mccaine sodelavci
Bruhalnica24
10. 10. 2015 08.48
+14
Putin jim je poslal MMS, iz 16 000 Km... Ka buum... Rusi so svetu pokazali sedaj vojaško dovršenost, zmožnosti.... To s temi raketami je samo preseravanje hehe, prav je tako... Ceno orožja bodo lahko sedaj dvignili za 25%.......
KladivoSi
10. 10. 2015 08.37
+4
Žalostno je, da nam noben iz te godlje ne more pomagat.Slovenski heroji so nas zapufali, zdaj pa veljakom mečejo drobiž,da plešemo na njihovo vižo. Samostojnost pa taka, je mel Kramberger prav,hudi cajti so bodo prišli. Aja EU nima jajc, in sramotno je kak odnos imajo članice med sabo,ni to bratstvo in edinstvo,pa še ta sistem je umrl z njim.
srebrnibreg
10. 10. 2015 09.18
+2
Kaj pa ima naša vlada in pokojni Kramberger z Rusi, Američani in ISIS?