Tujina

Castro je oboževal dobro hrano in dobro vino: jedel je prigrizke, uvožene iz ZDA

Havana, 03. 12. 2016 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Počutim se, kot da bi postal sirota," je ob smrti Fidela Castra povedal njegov nekdanji osebni kuhar, 72-letni Erasmo Hernandez Leon. Čeprav so na Kubi v času žalovanja prepovedali alkohol, Hernandez srka vino. "Fidel dobrim stvarem ni nasprotoval," pravi.

Po smrti voditelja Fidela Castra so na Kubi razglasili devetnevno žalovanje.
Po smrti voditelja Fidela Castra so na Kubi razglasili devetnevno žalovanje. FOTO: AP

Konvoj z žaro, ki nosi posmrtne ostanke dolgoletnega kubanskega predsednika in voditelja revolucije Fidela Castra, je danes zaključil pot po otoku in prispel v Santiago, zibelko revolucije, kjer bo v nedeljo pokojnik tudi pokopan. Tudi v Santiagu so žaro sprejele velike množice žalujočih, ki se želijo posloviti od nekdanjega voditelja.

Konvoj se je najprej ustavil v parku Cespedes, pred stavbo, z balkona katere je Castro nagovoril množico po revolucijski zmagi leta 1959. Kot drugod so žaro tudi tukaj sprejeli z vzkliki: "Jaz sem Fidel!", na zaslonu pa se je odvrtelo več njegovih govorov.

Castro je umrl 25. novembra v starosti 90 let. Na njegovo željo so ga upepelili, nato pa je žara z njegovimi posmrtnimi ostanki prepotovala 900 kilometrov dolgo pot, po kateri je leta 1959 šla kubanska revolucija.

V soboto zvečer bo zbrane, tudi številne tuje dostojanstvenike, v Santiagu na veliki poslovilni slovesnosti nagovoril kubanski predsednik in Fidelov brat Raul Castro. Nato ga bodo v nedeljo na manjši zasebni slovesnosti položili k zadnjemu počitku.

S tem se bo zaključilo tudi devetdnevno žalovanje, ki je na Kubi trajalo od 26. novembra. V tem času so v znak žalovanja zastave spuščene na pol droga, prepovedana je prodaja alkohola, odpovedani so številni koncerti in druge prireditve.

Vzroka Castrove smrti niso sporočili, po neuradnih navedbah pa je že vrsto let bolehal zaradi težav na črevesju. Nazadnje se je v javnosti pojavil 13. avgusta ob praznovanju svojega 90. rojstnega dne.

'Bil je preprost človek, a je cenil dobro hrano in dobro vino'

Kubanci žalujejo, še posebej tisti, ki so bili v Castrovem najožjem krogu. Eden izmed takšnih je tudi njegov nekdanji osebni kuhar, 72-letni Erasmo Hernandez Leon. Z njim se je pogovarjala novinarka Telegrapha Harriet Alexander

Hernandez je bil Castrov osebni kuhar že od začetka revolucije. Povedal je, da je zanj pripravljal posebno izbrane prigrizke, kot so mandlji, olive, sir in meso, ki pa so bili uvoženi iz ZDA. Tudi prejšnjo nedeljo mu jih je nameraval odnesti, a je pred tem odjeknila novica o smrti voditelja. 

"Počutim se, kot da bi postal sirota," je novinarki povedal 72-letnik. "Bil je takšen šok. Prisežem – in vem, da zveni blazno – ampak tudi ko je umrl moj oče, nisem bil tako pretresen."

"Z mano je ravnal kot s svojim sinom ali bratom," je dejal za Telegraph. "To je tisto, kar mi bo najbolj ostalo v spominu – kako ni bilo nobenih formalnosti med nama, samo ogromno obojestranskega spoštovanja."

"Spoštoval sem ga, ker je tako trdo delal. Večerjo sem mu skuhal ob 2. zjutraj, ob 6. je bil že spet na delu. In on me je spoštoval, ker sem mu bil tako zvest."

Ko je bil star 15 let, je Hernandez zbežal od doma in se pridružil uporniški vojski Cheja Guevare. Njegova mati je tej odločitvi sprva nasprotovala, čeprav je podpirala Chejev boj, pravi. "Che je bil tako karizmatičen, vsi smo ga globoko občudovali. Bil je tih, a velik vodja," je povedal in dodal, da je že takrat rad kuhal, zato se je naredil koristnega in je kuhal za gverilo. 

Januarja 1959 je ob Cheju zakorakal v prestolnico. "Še nikoli nisem bil v tako velikem mestu, živo se spominjam, kako me je presenetilo število avtobusov na ulicah in vsa ta množica ljudi," je dejal. 

Nato so ga dodelili za Castrovega kuharja. "Njegova najljubša jed je bila moja zelenjavna juha. Bil je preprost človek, a je cenil dobro hrano in dobro vino."

Ob Castrovi smrti so na Kubi sicer v času žalovanja prepovedali prodajo alkohola. Izven turističnih območij, kjer alkohol še vedno lahko strežejo, pa ne vrtijo glasbe, na ulicah vlada otožno vzdušje.

Kljub temu je v času intervjuja Hernandez pil rdeče vino, poroča novinarka. Zato ga je vprašala, ali se mu ne zdi ironično, da v času žalovanja ravno on pije vino. "Fidel dobrim stvarem ni nasprotoval," je odvrnil.

Ko so zasebniki leta 1993 lahko odprli restavracije, je bil med prvimi, ki je to storil. A je ob posebnih priložnostih še vedno kuhal za Castra – ob obisku svetovnih voditeljev, za družinska srečanja in kadar si je Castro to zaželel. Nazadnje sta se srečala pred dvema mesecema.

Novinarka ga je vprašal tudi, ali ni ironično, da so bili najbilžji Castrovi zaupniki med prvimi, ki so posvojili kapitalizem. "Vedno me je podpiral. Ne verjamem, da ga je motilo. Obiskoval je moje restavracije. Nobenih težav ni imel s tem. Zavedal se je, da je to nujno. Želel je, kar je dobro za ljudi," ji je pojasnil. 

Žaro s pepelom Fidela Castra so odpeljali na štiridnevno procesijo po državi.
Žaro s pepelom Fidela Castra so odpeljali na štiridnevno procesijo po državi. FOTO: AP

Novinarka ga je vprašala tudi, ali je Castro kakšen problem še posebej izpostavljal, pa se je le nasmejal: "Fidela je vse zanimalo, z vsem se je ukvarjal. Kmetijska reforma, delavci, preučevanje slabosti kapitalizma, neenakost. Verjamem, da je Fidel videl, da prihajajo težave sodobnega sveta in jih je želel ustaviti."

Ali je Castro kaj obžaloval, ga je še vprašala. "Prepričan sem, da ne. Bil je človek. Vedel je, da je počel napake. A ni storil nobene škode. Iz države je izgnal tiste, ki so izkoriščali ljudi. In nato je državo vrnil ljudem," ji je odvrnil. 

V očeh Castrovih podpornikov so bili politični zaporniki preprosto sovražniki revolucije, s katerimi se je bilo treba nekako spopasti.

Kakšna bo Kuba po Castrovi smrti?

Hernandez ne pričakuje, da se bo po Castrovi smrti Kuba spremenila. Tudi precej analitikov je prepričanih, da je večstrankarska demokracija še daleč stran.

"Raul je Fidel. Fidel je zdaj postal ikona, a Raul vlada na isti način. Težava za nas je, da se sprijaznimo z njegovo smrtjo. Prilagajanje na življenje brez njega je težavno. Nam je bil vse. Njegovo družino je žalost uničila, ne morejo verjeti," je dejal.

Mnogi na Kubi menijo, da bodo njegovi otroci igrali pomembno vlogo v državi. A Hernandez, ki družino dobro pozna, pravi, da je to precej malo verjetno.

"Ni želel, da mu otroci sledijo. Želel je, da službo zavzame najboljši človek. Po njem je bil to Raul, potem pa bo to nekdo drug. Njegova vdova Dalia bo še vedno zelo vplivna – ona je čudovita. Zelo ponižna, prijazna. A Castro ni želel kulta osebnosti," je povedal.

Tudi če ga v resnici ni želel, ga je dobil. Na znamenitem Trgu revolucije v Havani, kjer je imel Castro številne maratonske govore, se je več dni zapored zbralo več sto tisoč ljudi.

"To je le trenutek v času. Minilo bo. Sovražil je misel o kultu osebnosti, to ga ni zanimalo," odvrača Hernandez. Ker se je odločil, da želi biti upepeljen takoj po smrti in ne balzamiran, je za mnoge znak, da se je želel izogniti temu, da bi postal cirkuška atrakcija.

Hernandez je dodal še, da ima velike težave s sprejemanjem dejstva, da Castra ni več. Ni se mu šel poklonit na Trg revolucije, zavrnil je vabilo družine, da bi potoval v Santiago na pogreb. "Nič od tega ne bom storil. Nobene krste, nobene procesije, nobenega pogreba. Tako bo zame ostal živ," je sklenil. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
04. 12. 2016 20.43
Fidel R.I.P.!
Infraping
04. 12. 2016 20.31
encijandupli
03. 12. 2016 22.24
+6
Na žalost je preveč ljudi, ki verjamejo, da so nekateri več oz boljši od njih samih. Zato sledijo nekim posameznikom naj si bodi to pop zvezniki, nogometaši ali diktatorji. Ljudje v komunističnih režimih so častili posameznike, ki so živeli skregani s komunistično idejo enakosti, saj so živeli kod monarhi v razkošnih palačah, večina lačnega ljudstva, pa je to smatrala kod nekaj samoumevnega saj se je počutila manjvredne. V pravih uspešnih demokratičnih družbah, ki so nastale na krščanskih temeljih, pa se glasi osnovna doktrina gradnika demokracije: >>VSI LJUDJE SO USTVARJENI ENAKOVREDNO!!!<< Ta osnovna doktrina bi morala biti v zavesti vsakega posameznika, da bi na svetu preprečili poželenje peščici, ki bi rada zavladala večini! Res je, da mali človek ne more storiti ničesar, ampak več malih ljudi skupaj pa so kaplje iz katerih nastane silno morje, ki si sami izberejo svoje voditelje in jih tudi odstranijo, če je to potrebno.
nikhrast
03. 12. 2016 21.35
+4
Kot vsi diktatorji po svetu, Tito, Mugabe, KImi iz Severne Koreje..., živijo boljše kot Warren Buffet.
Novorazodetje
03. 12. 2016 21.29
+10
Za njega o uvažali mandlje, olive, sir in meso, Naši veljaki pa so raje izvažali - miljone v davčne oaze.
HorstWiesel
03. 12. 2016 20.45
+2
Torej je amerika kljub embargu vseeno zalagala kubo za raznimi dobrinami, vsaj njeno vodstvo. Torej je ameriški embargo bil zopet uperjen proti revežem, delavcem, proletariatu,.... nikakor pa proti vplivnežem, elito. Že prevečkrat videna ta ameriška dvoličnost
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 20.56
+6
Rusi so jim dovažali ameriško robo za 10x cene
ne rabimo predsednika
04. 12. 2016 21.10
+1
rusi so jim vsak dan pomagali z 1 milijončkom $
samuray1
03. 12. 2016 20.32
+0
Edina rešitev za Kubance bi bila t,če bi naš diktator JJ prostovoljno in brezplačno popeljal Kubo iz revščine in isto spremenil v deželo pravljic.
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 19.58
+6
Iz mojega ZS v tem trenutku: Citat: "Fidel je rad pil dobro vino. ;) a se norca delajo s takimi naslovi, ali kaj?? :) a zdej so začudeni, ko so ugotovili, da ni spal cel lajf na plaži?? v istih gatah, jedel pa ribe, ki jih je ulovil z lastnimi rokami??
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 19.47
+3
Iz mojega ZS v tem trenutku. Citat: "ampak veš kaj je zoprno tem levim agentom na forumu?? Zagovarjat eno ideologijo, ki še nikoli v zgodovini človeštva, ni doživela potrditve v realnosti...da deluje"
samuray1
03. 12. 2016 20.49
-1
nekak mi deluješ ,pot mčno opit pijanec,namreč isti se tudi ne zavedajo pomen asvojih izgovorjenih besed.
butalistan
03. 12. 2016 21.28
+0
Nekateri ste bolni in pijani od sovrastva kljub temu da razen Greznicevdreka v zivljenju niste naredili nic.
CitizenOfTheWorld
03. 12. 2016 19.29
+5
Dokaz, kako je ljudem enostavno prat možgane, je pa prva slika v članku. Objokan fantek s Fidelovo sliko....star pa koliko??? 5 let? Pol manj kot je bil ta diktator v vegetativnem stanju. Res ni čudno, da imamo razne Ceraje na oblasti, (da razne Mesece niti ne omenjam, ker je skoraj surreal), če ima večina folka IQ sobne temperature.
trumpet2018
03. 12. 2016 19.35
+4
saj ko obravnavajo begunsko politiko, so vedno samo slike otrok in žensk, totalni brainwashing
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 19.37
+4
Naši bi se radi šli državno podjetništvo. Zakaj potem Telekom, NLB, Petrol, Krka,..... ne pa kar narod rabi, recimo domovi za ostarele?!?
korintos23
03. 12. 2016 19.41
-1
Bilder, ti si za časa Juge tudi imel socialno pomoč?
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 19.44
+7
Tudi. Dobil sem kao štipendijo kot vrhunski športnik. Nisem sicer dobil ničesar oprijemljivega ker mi tega denarja niso dali ampak so si ga sami razdelili, .... vendar uradno sem kao dobil štipendijo. Podobno je bilo kasneje z boni za malico na faksu. Uradno sem jih kao dobil, realno pa si jih je OOZSMS iz katere je nastal LDS, sedaj pa SMC, razdelila medse. Tako da ste mi veliko tega nudili, zato bom jaz vam nazaj vsaj 100x več kot ste vi meni.
samuray1
03. 12. 2016 20.18
-2
lažeš,bonov ti nikoli ni mogo nihče odvzeti. Enako ne štipendijo.poleg tega študij si imel brezplačen,ker plašalo ti ga je delovno ljudstvo.
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 20.23
+4
Lažeš ti. Štipendije so dobivali klubi in jih dajali naprej. še danes klubi dajejo mlajšim denar ki ga dobijo starejši. Takrat pa sploh. Klub je dobil za določenega športnika, potem se je pa sam odločal kaj bo s tem denarjem. Bone so pa vaši dobesedno kradli. Mi je rekel tu podpiši pa jih dobiš. Pridi iskat čez eno uro., Pridem čez eno uro pa je je bila tam neka druga in rekla da sem podpisal da sem bone že prejel. Iste fore kot jih imate danes. To kar danes počnete, tega ste se naučili že tam. Potem mi je pa nek bodoči LDSjevec (OOZSMS) rekel da me časti malico ker ima ogromno bonov ki jih dobi po vezah kao :) BANDA. Moj študij je stal moje starše vsega kar sta imela denarja. VSEGA. Nisme dobil štipendije kot tvoji, knjige sem moral sam kupovat itd. ostalo pa ni vredno besed, ker je bila sama izguba časa. Temu ni mogoče reči resna izobrazba.
samuray1
03. 12. 2016 20.38
-2
Saj knjige smo vsi kupoval.Kar se bonov tiče,ti eklatantno lažeš,bil si eden tistih prebrisanih ki ste bone prodajal za travo in ...Starše pa se lagal ,češ kakšna nepravičnost se ti godi. Sploh znaš ražložit definicijo "anarhizem"
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 20.42
+5
Ni res. Nisem mogel dobit študenta in je bilo treba plačat stanovanje. Če bi šel študirat na Dunaj ali v Graz bi bilo VSE ceneje. Da ne omenjal kolikokrat boljše. Kot ko tvoji tožijo Trumpa zaradi slabe izobrazbe bi jaz moral vas tožit za ukradenih in uničenih 5 let kao študija. Šlo je za čisti nateg. Da ne omenjam kako so drugi delali izpite. Si moral k profesorju da ti je dodelil pajdaša ki ti je zaračunaval drage inštrukcije, da so ti potem dali že rešene izpite in kolokvije da soi naredil izpit. :) Potem pa si šel v knjižnico in pogledal diplome ki so biloe vse iste. Zakaj tega več ne raziskujete? Ker bo treba 80% vseh odvzet diplome?
samuray1
03. 12. 2016 20.54
-2
saj res je, ti ne lažeš,ti se sploh ne zavedaš kaj govoriš. Ti se eden tistih večnih študentov?Mam prav. In prav maš danes je ceneje študirat na Dunaju kot v Ljubljani
samuray1
03. 12. 2016 20.56
-1
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 21.05
+3
Ja lej kapitalisti smo samouki in se nikoli ne prenehamo samoizobraževat. Na državno izobrazbo pa ne računamo. Anarhizem? Pa nisem odvisen od nikogar. Ne od držav, ne od sistemov, ne od ekonomij, političnih dogodkov, elementarnih nesreč, ničesar ...... Pa sam oceni če napreduje. Vse kar imam imam na varnem v davčnih oazah. Naokoli sem pa kot turist.
samuray1
03. 12. 2016 21.21
-1
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 19.19
+10
Avtokratski režimi ki se sklicujejo na socializem, zelo redko dovolijo obogatet tudi ljudem ki niso zlizani s politiko ki vlada. Da lahko obogatiš ne glede na to kdo vlada, to je možno samo v demokracijah s prostotržnim kapitalizmom.
mr.wu
03. 12. 2016 19.51
-1
Obogati le peščica ljudi z izkoriščevanjem mase ljudi, si pozabil povedati
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 19.55
+5
Neumnost. Če jaz naredim programček ki ti pomaga pri poslu ali te ščiti pred vdori v računalnik ali ti pomaga pri vožnji td in ti ga zaračunam 1 euro in ga kupi vsak zemljan, imam 7 milijard eurov. Koga sem potem izkoriščal?
joze-j
03. 12. 2016 20.02
-3
Štos je v tem, ker ste prvo vdrli v moj računalnik in mi potem prodali zaščito.
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 20.17
+5
Zakaj bi uporabljal računalnik? Da zasluži nek kapitalist ki te je izkoristil s tem? Uporabljaj samo kramp in lopato in to tako ki si si ju sam naredil.
Infraping
04. 12. 2016 20.34
korintos23
03. 12. 2016 19.09
+2
Tudi naš Tito je kadil kubanske cigare!
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 19.15
+8
Narejene na Floridi. 99% vseh se naredi tam. Pošiljali so mu jih Američani skupaj z ostalimi paketi pomoči.
RockSt
03. 12. 2016 19.25
+5
korintos23 Kuba ni sposobna izvažati svojih izdelkov v Evropo. Mogoče bo to sedaj mogoče.
korintos23
03. 12. 2016 19.43
-1
pizzamargerita
03. 12. 2016 19.02
+12
kao komunistticni skrombi tovarisi, ki skupaj z osiromasenimi drzavljani zategujejo pas in jedo travo, v resnici pa najvecji burzuji. Tudi tito je spal v svilenih pizamah iz pariza, izplaceval si je 130.000 eur mesecne place, ta skromni tovaris.
trumpet2018
03. 12. 2016 19.06
+5
.......pa poročil prvo ženo Pelagijo, ko je imela 16 let
korintos23
03. 12. 2016 19.07
-1
In zagorsko vino je rad pil! Ti še nimaš pižame?
korintos23
03. 12. 2016 19.08
-4
trumpet, to se dogaja v Sloveniji če 100 in več let! Da o muslimanih sploh ne govoriva. O teh 16 let pa še ni vse dorečeno.
Mauzahecmauzares
03. 12. 2016 19.12
+3
Tito si je evre izplaceval k valuta se obstajali ni res je bil nekaj posebnega se Chuck Noris mu ni bil kos
trumpet2018
03. 12. 2016 19.00
+7
24 kur, 9 dnevno žalovanje je mimo, vi pa še kar jokate :)
korintos23
03. 12. 2016 19.02
-2
Beri spodaj, edini kateri joka si do sedaj ti!
trumpet2018
03. 12. 2016 19.02
+9
jokali ste za Hillary ko je popušila volitve, jokali boste za Obamo, res za kozlat pa taki mediji
trumpet2018
03. 12. 2016 19.03
+9
korintos23
03. 12. 2016 19.05
-7
Volitve v Ameriki še niso končane, komisija prešteva da se kadi!
korintos23
03. 12. 2016 19.05
+1
In sedaj ameriška demokracija pride na Kubo, ro bo raj na zemlji za amere, kaj pa za Kubance?
RockSt
03. 12. 2016 19.11
+7
Kar naj prištevajo itak je zmagal s takšno večino da tudi če se je kaj zalomilo ne bo dovolj težko se je sprijazniti s porazom nimaš kaj na našo žalost se bosta tudi v Ameriki začela cediti med in mleko pri nas pa bojo ta levi še naprej potapljali našo barčico.
trumpet2018
03. 12. 2016 19.11
+3
tudi Rusi lahko pridejo na Kubo, ko bo Obama spokal , to bo še živahno, bodo zamenjali rusko vodko za havanske cigare
korintos23
03. 12. 2016 19.15
+2
Če bodo Rusi tam, kot povabljeni, potem A merov tam ne bo, kot sedaj v Siriji ne.
RockSt
03. 12. 2016 19.18
+4
Aja upam da se bo Melaniji zasmilila domovina in da bo udarila po mizi da se naredi kaj za dobrobit Slovenije samo ne verjamem. So jo naši levi mediji preveč očrnili pred slovensko javnostjo.
trumpet2018
03. 12. 2016 19.19
+1
maneno48
03. 12. 2016 19.30
+4
korintos23
03. 12. 2016 19.42
+0
trumpet, nisi ti tak kot se delaš! hahaha
Fifi 24
03. 12. 2016 18.59
-2
No sedaj pa pride ameriška demokracija tako kot na sosednjem otoku Haiti kjer že skoz uživajo v tem darilu
LOPOVIGOTOVISTE
03. 12. 2016 18.58
+2
BRIGA NAS ZA ENEGA CISTO NAVADNEGA MRRRLICA.. SE MANJ PA KAJ JE JEDEL IN PIL.... ZARADI TAKIH IN PODOBNIH RAZVAJENCEV JE MARSI KDO LACEN NA TEM SVETU...
CitizenOfTheWorld
03. 12. 2016 18.54
+4
Sploh ne razumem tega članka, niti komentarjev......kot bi nekdo napisal in komentiral, da dihamo zrak. Ja, pa a ni logično da je oboževal dobro hrano in vino?? Kdo pa ne, če ima možnost? To samo dokazuje, kako vas teli kom/soc populisti nategujejo z zgodbami, da je treba bogatstvo pravično razporedit. Fidel je dejansko delal edino logično stvar. Izkoriščal je svojo sposobnost. Če je bila njegova sposobnost nategovat folk vsa ta leta, je pač to TO. Kaj je tukaj čudnega?? Je pač večina bolj butasta.
korintos23
03. 12. 2016 19.03
-1
Pri nas tudi nismo mogli vsi orožja prodajati, nepokritih kreditov najemati in državne firme z njimi prevzemati, kapiš ti to tepček?
CitizenOfTheWorld
03. 12. 2016 19.08
+3
soc-realistično šolstvo vam je res naredilo nepopravljivo škodo, ampak sem upala, da vas je vsaj brat naučilo. Pa vidim, da so še tukaj sfalili na polno. Pol pa ni čudno, da se o enem Fidelu piše že 50 let.
BildiTheEmperor
03. 12. 2016 19.09
+3
Zadnji dokaj pošten boljševik od teh razvpitih (ki so se samooklicali za socialiste in komuniste), če izvzamemo da je bil masovni morilec, je bil verjetno Lenin. Dokaj hitro je ugotovil da tole s socializmom ne bo funkcioniralo in da bo treba preit na tržno ekonomijo. Ki se lahko imenuje tako demokratični socializem kot humani kapitalizem. Kakor kdo pač raje sliši. Potem je žal umrl (če naravne smrti tega izvedeli ne bomo). Kar je veliko stalo Rusijo in pol Evrope. Redki so taki da znajo priznat svojo zmoto. V bistvu imajo elite privilegije v vseh sistemih. Več ali manj gre samo zato katera klika bo postala politična elita in dobila možnost upravljanja in plenjenja premoženja v državi in upravljanja s proračunom. Pri nas smo tako dobili javnoparazitski fašizem.
korintos23
03. 12. 2016 19.16
-4
maneno48
03. 12. 2016 20.01
+3
korintos, brez JJ pa ti ne moreš, ane, JJ je zakon !
mes
03. 12. 2016 18.49
+8
Prigrizki uvoženi iz ZDA ???? Mnoga leta so trpeli pod sankcijami ki so jih uvedle ZDA zdaj pa prigrizki iz ZDA.
johanca123
03. 12. 2016 18.46
+11
a sta Violeta in Lukec že šla na pogreb
Brtoljo
03. 12. 2016 18.46
+4
Tako kot Luka Mesec -, zase znajo poskrbeti tile mandeljci