'Če bi oblasti na Malti delovale pošteno, bi jaz in moji bratje še imeli mamo'

Dan po smrti novinarke in komentatorke Daphne Caruana Galizia se je oglasil njen sin in ostro obsodil dogajanje na Malti ter z imeni in priimki poimenoval vse, ki so po njegovem odgovorni za materino smrt. K natančni preiskavi pozivajo tudi v Evropski komisiji ter številnih novinarskih društvih, vključno s slovenskim.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Matthew Caruana Galizia, sin umrle znane novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je tudi sam član Mednarodnega združenja preiskovalnih novinarjev, je bil v času, ko je v maminem avtomobilu razneslo podtaknjeno bombo, doma, poroča Times of Malta.

Na Facebooku je objavil ganljiv zapis o nesrečni usodi svoje matere. Zapisal je, da nikoli ne bo pozabil, ko je prišel na kraj eksplozije in skušal odpreti avtomobilska vrata, medtem ko je avtomobilska troblja še vedno trobila.

"Dva policista z enim gasilnim aparatom sta le strmela in nato izrazila sožalje ter povedala, da ne moreta storiti ničesar več. Takrat sem pogledal v avto, videl, kar je še ostalo od moje matere in ugotovil, da imata prav, da je vse brezupno."

Uničen avtomobil na Malti

Od avtomobila umorjene novinarke je ostalo bore malo. (Foto: AP)

Potem ko je sin na kraju eksplozije prepoznal in potrdil, da gre za truplo njegove matere, je tudi malteški premier Joseph Muscat povedal, da je umrla novinarka Caruana Galizia. Ta je bila sicer ostra kritičarka Muscata, vendar politik zavrača vsakršne namige o vpletenosti v njeno smrt in napoveduje temeljito preiskavo. 

Po navedbah malteške televizije je novinarka pred 15 dnevi na policijo podala prijavo zaradi prejetih groženj. Bila je namreč ena izmed tistih, ki so poskrbeli za veliko razburjenja, potem ko so v številnih evropskih časnikih luč sveta ugledali t.i. panamski dokumenti.

Sin se je na vse izjave ostro odzval in na svojem Facebook profilu objavil, kdo je po njegovem kriv za mamino smrt. Ostro je obsodil nekorektno delo premierja, ki je okoli sebe in v vrste policije pripeljal same barabe.

"Če ne bi bilo njih, če bi vsi pošteno opravljali svoje delo in spoštovali osnovne človekove pravice, bi jaz in moji bratje danes še imeli mamo." Z imeni in priimki je poimenoval tiste, ki so po njegovem odgovorni za materino smrt. 

"To ni bil običajen umor in nikakor ni tragedija. Tragedija je, ko nekoga povozi avtobus. Kjer sta vse okoli nas kri in ogenj, je to vojna," je zapisal Matthew, sicer eden od ustanoviteljev Mednarodnega združenja preiskovalnih novinarjev. 

Malta

Žalujoči so novinarki prižgali sveče in ji prinesli cvetje. (Foto: AP)

Bi se brutalnemu umoru lahko izognili?

Oglasil se je tudi nekdanji minister Louis Galea, ki je v povezavi z eksplozijo izpostavil kar nekaj vprašanj in neznank. Spraševal se je, ali bi se brutalnemu umoru lahko izognili in pri tem dodal, da gre za umor z več kot očitno politično konotacijo. "Večkrat je opozorila, da je ogrožena. Malteške oblasti, ki bi morale zaščititi njo in njeno družino, pa niso ukrepale. Gre za velik neuspeh države in njenih inštitucij."

Dolžnost policije je, da se bori proti zločinom. A na Malti je situacija očitno precej drugačna. Eden izmed policistov, ki bi moral preiskovati smrt novinarke, je na svojem Facebooku objavil, da vsi dobijo kar si zaslužijo, in da je srečen. Po poročanju časnika Times of Malta so policista že suspendirali.

Na Malti so se zbrali številni protestniki, ki zahtevajo pravico v primeru smrti novinarke Caruana Galizia.

Množica se je zbrala pred glavnimi sodišči v malteški prestolnici Valetta.

"Prišel sem iz strahu, sramu in jeze. Ta država je postala prostor, kakršnega si nismo nikoli predstavljali. Izgubili smo moralni kompas. Sprejeli smo kulturo pohlepa. Daphne je bila zadnja, ki nas je skušala opomniti, kaj je prav in kaj narobe," je dejal eden od demonstrantov, bloger Manuel Delia.

Nekdanji vodja malteških Zelenih Michael Briguglio pa je bil ogorčen, ker zaradi umora novinarke ni še nihče odstopil in ker načelnik policije ni želel komentirati primera.

Malteška policija zatrjuje, da jih v zadnjih dveh tednih ni nihče obvestil o morebitnih grožnjah Caruana Galizii, kot je poročala malteška televizija.

Na Malto so sicer že prispeli nizozemski strokovnjaki, ki bodo preiskali prizorišče napada. Kasneje se jim bodo pridružili predstavniki ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI.

Vladni predstavnik Kurt Farrugia je po poročanju BBC zatrdil, da bo preiskava natančna in temeljita, hkrati pa zanikal kakršno koli vladno vpletenost v umor 53-letne novinarke. 

Eksplozija Caruana Galizia

Zgroženost nad smrtjo novinarke izražajo številne novinarske organizacije, tudi slovenska. (Foto: AP)

EU zgrožena nad smrtjo malteške novinarke, vrstijo se pozivi k natančni preiskavi umora

V Evropski komisiji so nad smrtjo novinarke zgroženi in najostreje obsojajo ta grozljiv dogodek, ki ga je treba preiskati in zagotoviti, da bo pravici zadoščeno, je poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

"Pravica novinarja, da preiskuje, zastavlja neprijetna vprašanja in poroča je jedro naših vrednot, ki ga je treba vselej zavarovati," je izpostavil govorec komisije. "Verjamemo, da bo pravici zadoščeno, čeprav to ne bo dovolj za popravo te krivice," je dodal.

V komisiji niso želeli komentirati možnosti sprožitve procesa za preiskovanje kršitev vladavine prava proti Malti, češ da notranja preiskava še poteka. Ocenili so, da ni potrebe po dvostranskem srečanju Muscata z Jean-Claudom Junckerjem, ki se bo sicer v prihodnjih dneh sestal z vrsto voditeljev.

Smrt malteške novinarke je odmevala tudi v Luksemburgu, kjer se sestajajo ministri EU, pristojni za evropske zadeve. "To je nesprejemljiv napad na svobodo govora in demokracijo. Storilcem je treba soditi," je poudaril predstavnik estonskega predsedstva Matti Maasikas.

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je po Twitterju ponudil 20.000 evrov nagrade vsakomur, ki bi prispeval informacije o napadu in pomagal najti storilce.

V estonskem predsedstvu poudarjajo, da so se z omenjenim sporočilom strinjale vse članice, ograjujejo pa se od vprašanja, ali bi bilo treba proti Malti sprožiti proces zaradi kršitev vladavine prava, ki ga je EU na primer sprožila proti Poljski. Pravijo, da mora o tem odločiti Evropska komisija.

K temeljiti preiskavi umora so pozvale tudi novinarske organizacije, ki poudarjajo, da je to "očiten napad na svobodo medijev".

"Umor Daphne Caruana Galizia je šokiral novinarsko skupnost," je poudaril predsednik Mednarodne novinarske zveze Philippe Leruth.

Zgroženi so tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), kjer so se pridružili pozivom novinarskih organizacij iz celega sveta, ki zahtevajo pravico za ubito novinarko. Malteške oblasti pozivajo, da uvedejo temeljito in neodvisno preiskavo ter najdejo odgovorne za zločin.

"Tragični dogodek na Malti nas mora skrbeti ne le kot novinarje, ampak kot državljane ene od članic EU. Opominja nas, da medijska svoboda celo v EU še zdaleč ni več samo po sebi umevna kategorija," so še zapisali v DNS.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 22
 
3Bulmastifi 17.10.2017 22:24:36
Isto sra... , kot pri nam.
berglander 18.10.2017 08:38:34
Niti približno...pri nas se novinarji userjejo po par klofutah....
Več komentarjev