Tujina

'Če bo Hrvaška vstopila v EU, Srbija pa ne, bo izbruhnil pekel'

Ljubljana, 05. 09. 2011 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodeč po ameriški depeši, si je naš premier zelo prizadeval, da bi Srbija čim prej postala kandidatka za članstvo v EU. Medtem pa naj bi Američani Janšo pozvali, naj aktivno ne nasprotuje arbitražnemu sporazumu.

WikiLeaks je objavil depešo ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, ki nosi datum 24. februar 2010.

Tedanji odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani Bradley Freden je v njej zapisal oceno premierja Boruta Pahorja, da bo "izbruhnil cel pekel, če se bo Hrvaška pridružila, Srbija pa bo ostala zadaj". Kot je izpostavil ameriški diplomat, si Slovenija želi, da bi Srbija čim prej postala kandidatka za članstvo. Kot je dodal Freden, se je zdelo, da se ameriški republikanski senator George Voinovich strinja s Pahorjem. Premier Pahor se je zahvalil senatorju Voinovichu, ker so ZDA pomagale doseči dogovor med Ljubljano in Zagrebom.

Medtem naj bi Voinovich v desetminutnem "prijateljskem telefonskem pogovoru" pozval predsednika opozicijske SDS, Janeza Janšo, naj aktivno ne nasprotuje arbitražnemu sporazumu. "Kljub prijateljskemu tonu pogovora Voinovich ni pustil nobenega dvoma v stališčih ZDA, da je arbitražni sporazuma v najboljšem interesu Slovenije, Hrvaške in regije", je še zapisal Freden.

Borut Pahor, Jadranka Kosor in Boris Tadić
Borut Pahor, Jadranka Kosor in Boris Tadić FOTO: Reuters

Sicer so v depeši omenjeni tudi slovenski predsednik Danilo Türk, zunanji minister Samuel Žbogar in obrambna ministrica Ljubica Jelušič ter ameriška demokratska senatorka Jeanne Shaheen, ki je skupaj z Voinovichem obiskala Slovenijo.

Türk je pohvalil politiko njegovega hrvaškega kolega Iva Josipovića, posebej pa premierke Jadranke Kosor.

Minister Žbogar je poudaril zaskrbljenost srbske vlade, da bi Srbija lahko izgubila zagon proti evroatlantskim povezavam, če bo na oblast prišla kakšna druga vlada. Ocenil je, da je vlada srbskega premierja Mirka Cvetkovića napredna, a izrazil dvom, da bo obstala dlje časa.

Žbogar je med drugim izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška do konca leta 2010 sklenila pogajanja z EU. Vsi udeleženci srečanja so bili prepričani, da bo slovenski parlament ratificiral arbitražni sporazum s Hrvaško ter da se bo nadaljeval trend vzpona odnosov med Slovenijo in Hrvaško.

Minister Žbogar je dejal, da ni razloga, da bi hiteli z ratifikacijo, ker bo arbitražno sodišče začelo delati po tem, ko bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z EU.

Voinovich je v zasebnem pogovoru z Žbogarjem vprašal za pomoč Slovenije pri zapiranju zapora v ameriški vojaški bazi Gunatanamo na Kubi. Žbogar je odgovoril, da slovenska vlada išče načine, da bi Slovenija v skladu s svojimi zakoni sprejela enega ali dva izmed nekdanjih zapornikov v Gunatanamu.

Med srečanjem so razpravljali tudi o stanju na Kosovu, ki se je, kot se je pozneje pokazalo, zaostrilo. Ministrica Jelušičeva je ameriški delegaciji povedala, da bo slovenska vojska, ki sodeluje v enotah Kfora, lahko varovala pravoslavne objekte in enklave na Kosovu. Poudarila je tudi dobro sodelovanja slovenske in srbske vojske na mnogih področjih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bozenka Danisova
07. 09. 2011 20.14
kaksne pravljice.....vsi drugi so odlocali o arbitraznem sporazumu samo ne Slovenija in Hrvaska....samo milijon nas je umirajocih
Frane Šajn
06. 09. 2011 14.35
KAJ JE V NAŠEM INTERESU MENDA BI JA MORALI SAMO MI DOBRO VEDETI NE PA TISTO KAR NAM RAZNI TUTORJI PRIPOROČAJO!
motofrik
06. 09. 2011 08.04
Pa kaj tako silijo v EU...? Še tolkli se bodo po buči.
Elias47
06. 09. 2011 07.50
Čisti dokaz kako ZDA manipulira z našimi političnimi prostitutkami!!! Potem pa nam te prostitutke skušajo dopovedovati kako je Slovenija samostojna, neodvisna in pravna država... za dodatek pa so nam na našo zastavo podtaknili še znamenje Zionistične dominacije - šestkrako - "Davidovo" zvezdo, in to kar trikrat - 3 krat 6 = 666.
zalijanc
06. 09. 2011 07.30
Tako bo, kot bodo angloameriški politiki odločili !
maijster
06. 09. 2011 07.21
pekel že zako imamo(gospodarski) tudi bres hrvaške in srbije,he,he,he,...
InterReflectlons
06. 09. 2011 06.57
super_jezek06.09.2011, 00:010 @cucjetina Kaj si papu kako? Države kandidatke: Hrvaška Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija Turčija Islandija Morebitne kandidatke za širitev: Albanija Bosna in Hercegovina Resolucija 1244 Varnostnega sveta ZN o Kosovu Črna Gora Srbija Pojma nimaš. Države kandidatke so: Črna Gora, Hrvaška, Islandija, Turčija in Makedonija. Potencialni so pa: Kosovo, Albanija in Bosna in Hercegovina. Odprta poglavja imajo pa: Islandija, Hrvaška in Črna Gora. Te 3 so pred vrati EU in pridejo do leta 2015 v EU!!! Lepo je govoriti na pamet!!!
nevica
06. 09. 2011 04.50
Kaj ni zanimivo, kako smo Slovenci v naši politiki čisto nepomembni. Meni pa ni bilo jasno kaj se Pahor tako trudi za obnavljanje nekakšne balkanske zaveze in sklicuje nekakšna mednarodna srečanja, ki so sicer pod njegovo taktirko propadla...a vseeno. V glavnem traparije na kvadrat. Namesto, da bi šli ven iz EU še mi.
135kmh
06. 09. 2011 00.01
@cucjetina Kaj si papu kako? Države kandidatke: Hrvaška Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija Turčija Islandija Morebitne kandidatke za širitev: Albanija Bosna in Hercegovina Resolucija 1244 Varnostnega sveta ZN o Kosovu Črna Gora Srbija
odprioci
06. 09. 2011 00.01
Okoli 80% vseh sprejetih zakonov v Britaniji (podobni procenti so v drugih EU državah) so EU direktive.
cucjetina
05. 09. 2011 23.43
marija120 05.09.2011, 18:23 -4 samo upam da bo Hrvaška delala probleme Srbom da bo šla po Slovenski poti hahahha politika ma na zanima moram te razočarati odkril sem tajni dokument hrvati pa srbi se bodo zdruzili 12.12.2012
Buco -
05. 09. 2011 23.38
pa ka bi ti amerikanci radi? sploh ne vejo kdo niti kje smo, al se petljaju
cucjetina
05. 09. 2011 23.37
super_jezek 05.09.2011, 18:34 3 Kaj pa BIH gredo tudi oni v Eu al ne, nič se ne govori?!?! ti pa si kr daleč odzad bih je ze v evropi
Raztezje
05. 09. 2011 23.17
O vseh republik bivše jugoslavije, je Hrvaška najbolj zadolžena, takoj pred nami, Srbija sploh nima takega zunanjega dolga. Lahko se še zelo zadolžijo in si recimo sami zgradijo avtoceste ali na primer najamejo naše gradbince. Vsaka pametna politika, bi se takoj povezala in začela lobirati za Srbe. Skupaj z njimi bi mogoče le lahko prisilili hrvate, naj vrnejo okupirane dele obale, saj so jo upravljali za Jugoslovansko armado, ne kot neodvisno priznane dele svoje domovine, zato so določena območja pravno gledano še vedno Jugoslovansko ozemlje. Če bi skupaj s Srbi predstavili vse hrvaške nerešene zadeve, bi srbom zagotovo prej uspelo priti v Evropo, pa še močno in zdravo zavezništvo bi zgradili, kar bi spravilo k pameti tudi hrvate, takšna stabilna gospodarska unija bi lahko vsem le koristila.
SuperBATman.3
05. 09. 2011 23.02
Sej ne morem verjet pa vi res verjamete v EU ? Srbija nima ekonomske tezave kakor SLO. Ampak ma z mejami ( Kosovo & Metohija ) In ta clanek sam po sebi govori da se bo nekaj zgodilo dol (Z milo ali silo bojo vse europske drzave clanice EU pocasi ampak sigurno ) PRIPOROCAM FILM THE WEIGHT OF CHAINS zelo zanimiv film
CheGaucho
05. 09. 2011 22.47
Kakor koli tko ali tako ne more tako dolgo it in mislim da če ne bo enotnega standarda po vsej evropi bo slej ko prej razpadla, ker bodo prevelike razlike in še tako ali tako je preveč narodov na kupu, ki pa se nekateri med seboj ne razumejo preveč dobro...
123_Zoke_vec_ni
05. 09. 2011 22.39
Slovenski kvazilevičarji so spet klečeplazili pred Američani. Samo Janša ima hrbtenico da jih nekam pošlje !
123_Zoke_vec_ni
05. 09. 2011 22.36
Zdaj vidimo, da so liderji slovenske kvazi protiameriške levice pravzaprav hlapčki ameriških kapitalistov ! ! ! !
CheGaucho
05. 09. 2011 22.27
Mah saj kaj smo pa sploh mi pridobili z vstopom v evropo? Zelo malo razen tega da smo na večjem trgu. Največji problem pa je tukaj, da imamo cene evropske plače pa še vedno balkanske :( Evropa bi morala dati tudi kak pogoj, da v roku 2 let nove članice standard približajo evropskemu. In nam naj že končno enkrat dajo evropski standard in tista podjetja, ki niso sposobna dati take plače zaposlenim naj pa kar propadejo ali zaprejo itak nimamo nobene koristi od njih so samo za slab zgled.
sokolica
05. 09. 2011 22.13
lej realno js mislim da bi blo celo bolš ce Slovenija nebi sploh usto0pla v Evropo..žalostno da imajo 30 miljonov € da posojajo Grćiji..revnim družinam v Sloveniji in tistim ki so izgubili delo zaradi kraje in nepravičnosti!!! tem pa nemore pomagat! Zmer sem bila za pomoč bilo komu..samo prvo moraš poskrebi za svoje državljane! tako da Hrvaška sploh ne ustopa ker šele takrat bo velik problem..Srbija pa sploh že tako je na tisoče revnih..če bi vstopili v Evropo pa jih bo še več..takrat bo pi*zdarija velika!...Naj se SLO mar ozre na Švico in njej podobne držabe niso v Evropi pa živijo kot kralji..sama vem ker imam sorodnike dol..in opravljajo normalno službo za 4000 € tukaj pri nas pa za 500 €..cene skoraj iste,diskoteke so malo dražje in mogoce kasni orginalni izdelki drugo je isto! Pametni so pa znajo! Zakaj bo vlada padla..tok so pokradl pa si nabral tko da je njim čist usen al pade al ne..In na vlast pridejo pa spet lopovi in smo spet na istem! Katastrofa!!!