Cepiti ali ne cepiti?

Švicarske oblasti so se odločile, da ne bodo cepile nosečnic, otrok in oseb, starejših od 60 let. Pri omenjenih kategorijah oseb namreč ni bilo opravljenih ustreznih raziskav o stranskih učinkih cepiva.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Cepljenje zdravnikov-5

Cepljenje zdravstvenega osebja v Sloveniji (Foto: Blaž Garbajs)

Cepljenje zdravnikov-10

(Foto: Blaž Garbajs)

Pristojne švicarske službe so danes sporočile, da bodo v tej državi omejili cepljenje proti novi gripi s cepivom Pandremix proizvajalca GlaxoSmithKline (GSK). S tem cepivom ne bodo cepili nosečnic, otrok in oseb, starejših od 60 let. Kot so pojasnili v službi za zdravila Swissmedic, ni bilo opravljenih ustreznih raziskav o stranskih učinkih cepiva pri omenjenih kategorijah oseb.

Panika v Ukrajini

V Ukrajini pa so danes zabeležili prvi smrtni primer zaradi nove gripe. V tej državi je sicer nastala prava panika, potem ko je v zadnjih dneh za pljučnico neznanega izvora umrlo 30 ljudi.

Kot so sporočili z ukrajinskega ministrstva za zdravje, so med 30 umrlimi zaradi pljučnice potrdili en primer okužbe z novo gripo, medtem ko bo za ostale osebe težko postaviti diagnozo. Večina žrtev je namreč k zdravniku prišla prepozno, so pojasnili.

V Ukrajini so sicer danes uradno potrdili epidemijo nove gripe. Vlada je zato na izredni seji sklenila za tri tedne zapreti vse šole, za prav toliko časa pa so prepovedali tudi javna zbiranja, kot so koncerti ali kino predstave. Premierka Julija Timošenko pa je napovedala tudi omejitve gibanja oseb iz ene regije v drugo.

ZDA: Večina okužb milih

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes objavila, da se je v zadnjem tednu število smrtnih žrtev nove gripe v svetu povečalo za 700, tako da jih je zdaj skupaj že najmanj 5700. Najbolj prizadeta je Amerika, zlasti del, ki leži severno od ekvatorja, kjer so zabeležili prek 4000 žrtev, od tega 636 samo v zadnjem tednu. Na območju Azije in Pacifika je za novo gripo doslej umrlo 1070 ljudi, v Evropi pa 211, od tega 20 v zadnjem tednu.

V ZDA se je v prvih mesecih pandemije nove gripe, med aprilom in julijem, z virusom A H1N1 okužilo med 1,8 milijona in 5,7 milijona Američanov, v najnovejših izračunih ocenjuje ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). V istem obdobju naj bi bilo poleg tega zaradi okužbe hospitaliziranih med 9000 in 21.000 ljudi.

Pri ocenah so znanstveniki domnevali, da je bila večina okužb z virusom nove gripe milih, zaradi česar bolniki niti niso poiskali zdravstvene pomoči ali se testirali za virus A H1N1. Po njihovih ocenah se je na vsak potrjeni primer okužbe pojavilo še 80 nepotrjenih. Poleg vsake potrjene hospitalizacije pa naj bi bile še tri druge.

Stopnja testiranja in hospitalizacij je sicer od konca julija padla, zaradi česar podobnih ocen znanstveniki niso mogli podati za obdobje po juliju. Predstavniki CDC tako navajajo zgolj, da se je doslej z virusom nove gripe okužilo že "več milijonov" Američanov.

Prenesi v

Zgodba: Nova gripa

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 52
 
macehav 02.11.2009 14:12:30
Grem stavit, da stevilo mrtvih zaradi gripe ne bo preseglo stevila mrtvih na slovenskih cestah :)
Več komentarjev