Tujina

Slovenija, Avstrija in Nemčija v strog nadzor nad migranti na slovensko-hrvaški meji

Berlin/Dunaj, 14. 01. 2016 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Slovenija naj bi skupaj z Avstrijo in Nemčijo pripravila projekt za omejevanje prihodov migrantov. Do tega zaostrovanja prihaja po odločitvi Nemčije, da zavrne vstop tistim migrantom, ki želijo nadaljevati pot preko Nemčije. Zato je tudi Avstrija začela podrobneje pregledovati migrante, ki prihajajo iz Slovenije.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Cerar pri Merklovi
    01:02
    Iz SVETA: Cerar pri Merklovi
  • Iz 24UR: Žica še vedno ločuje, a ne razdvaja
    02:14
    Iz 24UR: Žica še vedno ločuje, a ne razdvaja
  • Iz 24UR: V Slovenijo nemška policija?
    01:59
    Iz 24UR: V Slovenijo nemška policija?

Avstrijsko notranje ministrstvo je danes za STA potrdilo, da se Avstrija skupaj z Nemčijo in Slovenijo dogovarja za omejevanje prihoda migrantov in za skupno nadziranje zunanje schengenske meje na slovensko-hrvaški meji, o čemer je danes poročal avstrijski Kronen Zeitung. Ne bo pa Avstrija že s petkom zaostrila postopkov na svoji meji s Slovenijo.

Begunski otroci v Nemčiji - 1
Begunski otroci v Nemčiji - 1 FOTO: Reuters

Kot je za STA povedal predstavnik službe za stike z javnostmi na avstrijskem notranjem ministrstvu Karl-Heinz Grundböck, so konkretnejši pogovori o skupnem sodelovanju nemške, avstrijske in slovenske policije pri nadzoru slovensko-hrvaške meje potekali v sredo med generalnima direktorjema avstrijske in slovenske policije, Marjanom Fankom in Konradom Koglerjem, ki sta se sešla na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj. Vendar pa politične odločitve na vrhu še ni, zato tudi še ni konkretnejših podrobnosti o načrtu, npr. koliko policistov bi kje delovalo, je pojasnil.

Do tega zaostrovanja prihaja po odločitvi Nemčije, da zavrne vstop tistim migrantom, ki želijo nadaljevati pot preko Nemčije. Zato je tudi Avstrija začela podrobneje pregledovati migrante, ki prihajajo iz Slovenije. "Ne želimo ravno omejevati števila migrantov na tak način, kot to dela Nemčija, ampak je glavni cilj Avstrije, da se ohrani schengenski dogovor v okviru članic schengna in hkrati okrepi nadzor na zunanjih schengenskih mejah," je povedal Grundböck.

Kronen Zeitung je sicer poročal tudi, da naj bi avstrijska vlada že ta petek zaostrila svojo politiko v migrantski krizi in predvsem poostrila nadzor na meji s Slovenijo. Grundböck je pojasnil, da se to v petek še ne bo zgodilo, se bo pa verjetno konec meseca, a predvsem v smislu podrobnejšega nadzora migrantov, tudi ob spremljavi "tehničnih omejevalnih ukrepov".

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je za avstrijski časnik dejala, da "smo imeli z nemško in slovensko vlado dobre pogovore o naših načrtih za znatno učinkovitejši mejni nadzor", napovedala pa je še, da bodo ukrepi za zajezitev nezakonitih prestopov avstrijske meje in za zavračanje ekonomskih migrantov sledili.

Po pisanju Kronen Zeitunga naj bi o podrobnostih sodelovanja omenjenih treh držav pri zajezitvi migrantskih tokov danes v Berlinu razpravljala tudi premier Miro Cerar in nemška kanclerka Angela Merkel. To so v Cerarjevem kabinetu za STA zanikali.

Na slovenskem notranjem ministrstvu pa so za STA pojasnili le, da trenutno potekajo pogovori na različnih ravneh, s katerimi se iščejo ustrezne rešitve za obvladovanje migracijskih tokov. "Do dokončnih dogovorov še ni prišlo. Poudarjamo, da zaenkrat vse poteka tekoče in brez posebnosti," so zapisali v sporočilu.

Poročila Kronen Zeitunga sicer odmevajo tudi v Bruslju, kjer so diplomatski viri za STA povedali, da "ne gre za noben poseben konkreten projekt". Šlo naj bi namreč predvsem za stalno sprotno usklajevanje držav in za prizadevanja za ustavljanje toka migrantov. "Usklajujejo se, da bi začeli hkrati izvajati enake ukrepe, na primer zavračanje vstopa prebežnikom, ki ne zaprosijo za azil," je še povedal vir, ki ni želel biti imenovan.

Nov sistem?

Avstrija naj bi še načrtovala obsežno posredovanje vojske na svoji južni meji, predvsem naj bi okrepila vojaško prisotnost na zeleni meji, je po pisanju Kronen Zeitung moč slišati iz avstrijskih vladnih krogov.

Tudi nemški Spiegel ob sklicevanju na neimenovane vire v avstrijski vladi poroča, da se Avstrija s Slovenijo in Hrvaško dogovarja o morebitnem posredovanju avstrijskih policistov na slovenskih ali hrvaških mejah. Avstrijski policisti naj bi tako kolegom v Sloveniji ali na Hrvaškem pomagali pri nadzoru meja. Cilj bi bil, da bi že v eni od teh dveh držav na meji zavrnili migrante, ki bi želeli mejo prečkati brez ali s ponarejenimi dokumenti.

Kaj sta govorila Cerar in Merklova? 

Kot omenjeno, se je Cerar danes mudil v Berlinu, kjer se je srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Glavna tema njunih pogovorov je bila migracijska kriza.

Kot je po srečanju povedal Cerar, sta se strinjala, da se mora Evropa še naprej truditi za skupno rešitev tega vprašanja, da je treba to vprašanje reševati v državah izvora, se pravi v Siriji, Libiji in drugod, in da je treba bolje zavarovati zunanje meje EU.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Reuters

Merklovo je seznanil s predlogom, ki ga bo v prihodnjih dneh posredoval tudi drugim kolegom iz evropskih držav, kako učinkovito pristopiti k rešitvi migracijske krize na balkanski in srednjeevropski poti. Če tega problema ne bomo rešili v prihodnjih tednih ali mesecih, se nam obeta zelo huda kriza, ki lahko pomeni novo postavljanje zidov med evropskimi državami in posledično tudi razkroj EU, je opozoril.

Predlagal je okrepitev obalne straže in delovanja evropske agencije za zunanje meje Frontex za pomoč Grčiji. "Grčija je v zelo težki situaciji. Mislim, da si zasluži večjo pomoč," je dejal. Kljub njenim naporom bi morale vse evropske države tja poslati svoje policijske in druge enote za zavarovanje zunanje meje unije, je predlagal. Drugi del njegovega predloga predvideva zaustavljanje nezakonitih migracij na makedonsko-grški meji. Zato bi po njegovih besedah morale evropske države tudi v Makedonijo napotiti pomoč, če jo bo ta država sprejela. Kot je pojasnil, bi bila to druga linija varovanja evropske meje pred nezakonitimi migracijami, tistim, ki potrebujejo zaščito, pa bi bil še naprej omogočen vstop. "Če bi ta predlog uresničili, bi lahko zelo hitro in učinkovito balkansko pot v tolikšni meri onemogočili, da bi se stvar normalizirala," je prepričan. V tem primeru bi po njegovih besedah lahko odstranili tudi ograjo na slovensko-hrvaški meji.

Kot je opozoril, bodo v nasprotnem primeru posledice hude. Meja med Nemčijo in Avstrijo se namreč počasi oži, to se lahko zgodi tudi na meji med Avstrijo in Slovenijo, je dejal Cerar. Merklova mu je sicer zagotovila, da Nemčija meje ne bo zaprla, vendar je dejstvo, da se na terenu že zavrača ljudi, ki nimajo ustreznih dokumentov.

"Če moj predlog ne bo sprejet, bo morala Slovenija storiti isto, kar pomeni, da bo morala preprečevati vstop na svoji meji s Hrvaško," je pojasnil. "Ne moremo si dovoliti, da bi se v nekaj dneh v Sloveniji znašlo več 10.000 beguncev, za katere ne moremo ustrezno poskrbeti in ki bi se utegnili celo razpršiti po Sloveniji. To bi bila za njih humanitarna kriza, za Slovenijo pa lahko tudi varnostna." Tega Slovenija po Cerarjevih besedah ne bo dovolila, zato bo na meji odločno ukrepala, če bo potrebno.

"Na mejah Evrope so milijoni ljudi, ki čakajo na vstop, mnogi iz varnih držav. Ne gre za prosilce za azil, za tiste, ki so v resnični stiski, pač pa za migrante, ki so lahko tudi v stiski, a jim je treba pomagati v državah izvora ali bližje njihovemu kulturnemu okolju," je prepričan Cerar. "Kajti če bo preveč teh ljudi prišlo Evropo, že vidimo, da se pojavljajo hudi problemi zaradi kulturnih razlik, hitra integracija ni možna, zato moramo stvar spraviti v normalne okvire," je še poudaril.

"Mini schengen ni rešitev"

Nizozemska, ki je ta mesec prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, si bo prizadevala za rešitev begunske krize z vsemi 28 članicami unije in vsemi 26 članicami schengenskega območja, pa je v pogovoru za STA poudaril nizozemski veleposlanik v Ljubljani Bart Twaalfhoven. V t. i. mini schengnu, o katerem se zadnje čase govori v EU, pa ne vidi rešitve.

"Vemo, kako pomembno je, da se izzivov lotijo vse države članice skupaj. Ideja mini schengna vsekakor ni rešitev za to krizo," je izpostavil glede možnosti oblikovanja skupine znotraj EU, v kateri bi bile Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Nemčija in Avstrija.

Dodal je, da si Nizozemska, ki uniji tokrat predseduje že dvanajstič, zato prizadeva za rešitev z vsemi. "Zato potrebujemo solidarnost in občutek enotnosti vseh članic. Prepričani smo, da je to na koncu edina rešitev za to krizo," je dejal.

"Če nekatere članice EU začnejo delati po svoje, je to delitev, celo začetek bankrota dela unije," je ocenil veleposlanik. Zato, kot je dodal, razume strah in občutek izključenosti, ki se v zvezi z mini schengnom pojavlja v Sloveniji.

Veleposlanik ne dvomi, da bo ves čas predsedovanja prevladujoča tema prav begunska kriza. Po njegovih besedah namerava nizozemsko predsedstvo v ospredje postaviti migracije, azil in varnost. Pri tem si bo prizadevalo za boljše sprejemanje tistih, ki bežijo pred vojnami. "Potrebujemo skupno azilno strategijo, skupen postopek vračanja tistih, ki nimajo pravice biti v EU, obenem pa se moramo lotiti tudi vzrokov za begunstvo," je prepričan.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (531)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

križnagorc
17. 01. 2016 11.34
+3
Kaj imata tu Avstrija in Nemčija? Slovenija je dolžna varovati južno mejo.
scorpio50
17. 01. 2016 11.08
+4
24 ur terorizira slovenske državljane. Več jim je do beguncev. Peljite jih domov. Kdaj boste začeli služiti tistim ki vas plačujemo.Če ne bi bilo nas ne bi bilo niti vas, zapomnite si, odvisni ste od nas ne od beguncev S r a m o t a.
robi1971
16. 01. 2016 21.21
+5
Saj niste normalni. Sedaj boste begunce v avionih vračali. A ne razumete, da je njihovo razmišljanje na nivoju kamene dobe. Prvi avion s temi ne andertalci bo ziher dol padu, saj oni ne razumejo, da v avionu ne mores kar okna stran odtrgat. Mal si poglejte, v kakšnem razsulu je vlak, ki vozi begunce. OMG.
dr.Fen0men
15. 01. 2016 12.04
+14
Merklova bo še dobila svoje mesto v učbenikih za zgodovino... Brez skrbi... Ko bo ljudem, narodom prekipelo... Noben politik, noben korajžni migrant in noben medij, ki reže posnetke in nam prikazuje 20- letne ubožce polne testosterona, ki si želijo samo miru in svobode...(Ja pa kaj še..) ne bo več varen... Tudi vsem medijem: Ljudje niso neumni in kar delajte se norca iz njih... Bil sem v Dobovi, že večkrat.... Na lastne oči sem videl kar vi ne prikažete... Ogledal sem si vse mogoče posnetke nekaterih ubogih migrantov, ki sejejo strah in se norčujejo iz vsega kar Evropa predstavlja... Vabili ste nas, tu smo sedaj nas pa postrezite ali pa še bolje, si bomo kar sami vzeli... Evropski narodi niso nikogar povabili...Madžarom pa kapo dol...
tankopiš
17. 01. 2016 11.34
-1
ONniON
15. 01. 2016 11.24
-1
v sloveniji je 290.000 prebivalcev pod pragom revščine na drugi strani so pa mramor deli povišnice in dodatke
babicagrenajug
15. 01. 2016 11.47
-5
Le vprašanje časa je, kdaj bo začel deliti €400 za vsakega migranta, ki ga boste vzeli domov, tako kot so si to levaki brihtno domislili v Italiji. To je npr. €1.600 mesečno za 4. Zadeva briljantno funkcijonira, ljudje imajo prihodek, vsaka manjša vas pa svoje migrante, ki se dnevno preživljajo z gledanjem TV.
babicagrenajug
15. 01. 2016 11.55
-1
No, zvečer prilezejo na 'svetlo', da preverijo če je kaj zanimivega za postorit.
babicagrenajug
15. 01. 2016 12.24
+0
p.s. govora je o mlajših moških, vsaj v Italiji družin, oz. žensk in otrok ni.
morana69
15. 01. 2016 11.02
+7
Zato pa nam pravijo, da smo ,,bečki konjušari,,ker lezemo v rit Germanom.Smejali smo se Madžarom, ki so edino prav naredili in zaprli mejo in imajo mir.
bojseme
15. 01. 2016 10.55
+4
Cerar je jokal, Merklova ga je nafuk...., naivnež je verjel!!! Ma vsi ga vlagajo ko papriko; saj je že vsem jasno koga lahko.
general911
15. 01. 2016 08.08
+15
Kok ta pop tv zavaja s temi slikam.otrok k da jih je 95% ostalo sa mladi moski a v resnici je lih obratno
opazovalec_
15. 01. 2016 08.31
+6
+++ glej, ko gre za kaj resnega jim ni za verjet!!
yoloyo
15. 01. 2016 09.59
+1
HorstWiesel
14. 01. 2016 21.59
+0
In Slovenci spet vlečemo ta najkrajšo, kot vedno. Spet nas arijci izkoriščajo, nas imajo za hlapce in zdaj naj bi mi bili kot neka pred straža, neki čuvaji nemškega rajha. Kdaj se bomo končno osamosvojil od germanije in jo nehal zagovarjat.......Če ima Merkelca dost migrantov naj to javno oznani, tako kot jih je vabila.
maka70
14. 01. 2016 21.57
+20
Nemčija, Avstrija in Slovenija.... Jupi, končno prihaja III rajh.
babicagrenajug
14. 01. 2016 21.56
+11
Info z italijanskih virov, Qatar Foundation ima v mislih novo džamijo nekje na relaciji Kranj-Jesenice. Samo v Italiji jih hočejo v kratkem postaviti 33. Agresivno kupujejo zemljišča, zaenkrat 'na črno', oz. na 3 osebe, ker ne dobijo soglasja. So pa trdno prepričani, da dokumentacija ne bo problem.
babicagrenajug
15. 01. 2016 11.20
-2
Še dve džamiji sta bili vidni, prva na območju Ljubljane, najbrž - upam - obstoječa, in ena na območju Celja oz. širše okolice. Opravičilo, opisujem na podlagi zemljevida Italije, kjer je delno bila vidna tudi Slovenija, vendar prekrita z nekimi napisi in simbolnimi slikami.
babicagrenajug
15. 01. 2016 11.25
-2
Imajo pa modeli, v Italiji, prek 1000 privat džamij, po garažah in stanovanjih, kamor veliko raje zahajajo, ker jih tam ne prisluškuje policija in lahko nemoteno širijo svoje vizije - v uradnih džamijah morajo (naj bi) maševati v italijanščini, prostori pa so pod video nadzorom policije.
RdecaZvezda
18. 01. 2016 16.33
XmassivX
14. 01. 2016 21.47
+17
Se pravi da se prične izvajati de facto Mini Šengen? Pozdravljen balkan!
tankopiš
17. 01. 2016 11.39
-1
Itak naše komunjare vlagajo na Balkan,oni že vejo za kaj,tam so kot riga v vodi.
7Scythe7
14. 01. 2016 21.46
+18
No pa da vidimo kaj bo naš Cerar naredil, dajmo mu priložnost
OPUSDEI
14. 01. 2016 21.42
-18
ne rabimo nic nadzora , gremo jih kr spustit čez meje , več jih je tukaj boljše je ... admin ne mi brisat posta prosim ...
txoxnxy
14. 01. 2016 21.31
+50
Vse s pol letno zamudo ! Škoda se bo pa odprevljala desetletja , rane žrtev in svojcev bodo ostale pa za vedno !
Iluzionist
14. 01. 2016 21.29
+77
nujno bi bilo potrebno zapreti meje, ker na youtubeu so grozljivi posnetki, kaj migranti počnejo po nemčiji in franciji in tudi nujno bo potrebna masovna deportacija muslimanskih migrantov in beguncev iz evrope, ker bo tako bolje za vse, vtipkajte malo v angleščini arabci, demonstracije, grožnje, nemčija, francija itd itd
I_LOVE_FOOTBALL
14. 01. 2016 21.33
+39
Tu bi morala vsa EU stopiti skupaj, drugače ne bo šlo. Kako pa naj Slovenija zavaruje celo mejo s Hrvaško? Ali Hrvaška celo zunanjo mejo? Brez sredstev EU in brez dodatnih mož bo to zelo težko...
Eurojackpot
14. 01. 2016 21.28
+76
Ta migrantska invazija je specialna vojna.
c00kies
14. 01. 2016 21.29
+14
Vse stransko
14. 01. 2016 21.46
+36
yoloyo
14. 01. 2016 21.23
+31
cerar pa pravi da je treba problem resit v drzavi izvora. prepozno, se dvakrat sneg zapade pa pridejo milijoni.
c00kies
14. 01. 2016 21.26
+15
če bo še sploh kaj padel... :( na meji bi ga moglo najmanj meter vrečt
RdecaZvezda
18. 01. 2016 16.38
encijandupli
14. 01. 2016 21.21
+62
Med begunci se skrivajo teroristi, ampak nas ne bodo dolgo okrog prenašali!!! VOLK IN SEDEM KOZLIČKOV ŠTAJERSKA VERZIJA: Volk poslan od IS, trka na Štajerka vrata. KOZLIČKI: Kdo je? VOLK: Vaša mamica, odprite vrata! KOZLIČKI: Evo ti ku. r.c imamo mi kukrli (kukalo na vratih)!
LOS - T
14. 01. 2016 21.19
+23
Joj ce se to res zgodi,pa vlak beguncev nazaj Milanovicu...aja,zdej bo rekel da se to njemu ne bi zgodilo,on ve kje se da ponoc svercat cez mejo...zapret mejo z nasimi najboljsimi sosedi,samo lino pustit...
tečnež
14. 01. 2016 21.40
+31
mogoče se kdo spomni iz pripovedovanja...Fran M. Ježek je bil leta 1958 obsojen na mesec dni zapora,ker je dejal,da je treba na Kolpi postaviti zid in samo line pustit....no,ko so ga spustili,so ga vprašali,če je spremenil mnenje,pa je dejal:"ja,sem,še line je treba zazidat !"...kot,da je videl v prihodnost..!!
RdecaZvezda
18. 01. 2016 16.40
tisoč let in več že vedo ,da se moraš hrvata bat od spredaj in zadaj