Tujina

Cern je ranljiv!

Ženeva, 13. 09. 2008 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hekerji so vdrli v računalnik inštituta Cern, kjer poteka največji znanstveni poskus v zgodovini človeštva. Napad je bil zgolj opozorilo.

S pomočjo pospeševalnika delcev bodo v Cernu poskušali poustvariti začetek vesolja – veliki pok.
S pomočjo pospeševalnika delcev bodo v Cernu poskušali poustvariti začetek vesolja – veliki pok. FOTO: Reuters
Evropska organizacija za jedrske raziskave Cern v Švici je v sredo zagnala najzmogljivejši in največji doslej zgrajeni pospeševalnik delcev. S pomočjo t.i. velikega hadronskega trkalnika (LHC) bodo v prihodnosti poskušali poustvariti razmere, podobne trenutku po velikem poku.

Neznana skupina računalniških hekerjev trdi, da ji je uspelo vdreti v računalniški sistem Velikega hadronskega trkalnika Evropske organizacije za jedrske raziskave Cern v Švici, pišeta britanska časnika Times in Daily Telegraph.

Hekerji, ki so se poimenovali "Grška varnostna ekipa", naj bi ob tem zatrdili, da nimajo nikakršnega namena ovirati poskusov v Cernu in da so le želeli opozoriti na pomanjkljivosti računalniškega varnostnega sistema. To jim je uspelo, odgovorne za računalniško varnost velikega pospeševalnika delcev pa so naravnost osmešili. "Razgalili smo vas že zdaj, saj ne želimo gledati, kako boste goli tekali in iskali skrivališče, ko bo prišlo do panike," so hekerji po poročanju Daily Telegrapha zapisali v svojem sporočilu.

Dobili naj bi dostop do spletne strani, ki so jo v sredo za spremljanje prvih poskusov na Velikem hadronskem trkalniku uporabljali tudi drugi znanstveniki. Od tam naj bi jim uspelo vdreti v računalniški sistem enega od štirih detektorjev, ki bodo nadzirali potek eksperimentov. Tiskovni predstavnik Cerna James Gilles je za Times ob tem povedal, da ne ve, kdo so hekerji in da na sistemu niso napravili škode. "Kaže, da so bili to ljudje, ki so želeli poudariti, da je tudi Cern ranljiv," je dejal Gilles.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejanutd
30. 01. 2009 11.50
fer lopovi ^^
DarthRevan
19. 09. 2008 11.37
Poglejte, če govorimo o tem da je nekaj \"možno\" v kvantni mehaniki naj vam povem da je v tem pogledu možno tudi da nenadoma razpadejo vsi atomi v vašem telesu. To je povsem možno, kar se tiče kvante mehanike, saj je verjetnost takega dogodka večja od 0. Ampak možno ni enako verjetno.
and19
15. 09. 2008 20.10
sgg
15. 09. 2008 19.21
Pa ker glup člank...tema sicer vredu ampak novinarji...malo se bi lahko potrudli
salamin
15. 09. 2008 19.03
loleki v mojo denarnico naj pogledajo to ti je lukna črna lukna
ironmaiden@siol.net
15. 09. 2008 14.42
fmunih resno kako da niso kontaktirali tebe, ko so začeli graditi to stvar? Resnično ne vem zakaj so toliko denarja zmetali stran, medtem ko je tukaj v Sloveniji nekdo, ki to pojasni z parimi stavki. Hekerji so vdrli v STREŽNIK in ne v računalnik CERN-a. Menda niso tako pametni znanstveniki povezali tako stvar z internetom, da bi res bila izpostavljena morebitnim napadom iz interneta. Dejte ljudem malo haska, menda niso tako neumni
creator 1
15. 09. 2008 13.43
to so bli eni kekci ki so si passliste nrdil pa sli scanat... alpa ksna vnc verjanta.. lame uglavnem.. u to sm preprican :) ko so pa notr prsli so se pa ustrasli karkoli nrdit in so pol napisal jim nek message, da bi izpadli kao hard ;) heh.. brezveze res :d
Jozsef
14. 09. 2008 16.57
Ob prebiranju postov, se sprasujem fantje, kako, da niste zraven. Kao, da vas niso vsaj kontaktirali in da jim objasnite, da to kar pocnejo oni, je brez veze, saj vi veste, da temu ni tako in da je vse skupaj obsojeno na propad. Bom kontaktiral sefa v Svici, da naj vas kontaktira in naj ne mece vec vstran 100 milijard $, ker v Sloveniji sta 2 fanta, ki vesta, da je vse to brez veze.
tadejstein@email.si
14. 09. 2008 11.28
še dobro da niso novinarji zapisali, da so hekerji ogrozili planet in da je skoraj prišlo do črne luknje.
zuper
14. 09. 2008 10.25
ne razumem zakaj sploh obstaja bilokakšna povezava med cernom in zunanjim svetom..tega enostavno nebi smelo bit
Adnan Varmaz
14. 09. 2008 10.22
fmunih, ali ste prepričani, da je to res. Zdi se mi nekako škoda vsega denarja, če že ne časa, ki ga zapravljajo znanstveniki ob takih projektih. Ne upam si sicer stoodstotno trditi, vendar ob vaši pripombi pomislim kako nepotrebno in odvečno je njihovo delo in študij, le čemu bi se ubadali s tem, ko pa lahko gledajo dokumentarne filme na Discovery Channel, tako kot vi, kajne fmunih.
Obstajata dve vrsti.Eni so Hackeryi eni pa Crackeryi.In koliko vem Hackeryi niso škodljivi saj naj bi ravno oni iskali luknje v sistemih ter s tem pripomogli k boljši varnosti.Škodljivi pa so Crackeryi kateri izkoriščajo delo prvih ter v glavnem ustvarjajo ter pošiljajo po netu viruse. Takole sem prebral na enem forumu.
fmunih@email.si
13. 09. 2008 19.34
Pomp okoli velikega poka, kjer z več energije dobimo samo več mase, ne prinaša rešitve stvarstva sveta. Halo fiziki!!! Rešitev je v kombinaciji materije in antimaterije, ki jo najlepše simbolizira svastika. Gre pa za hkratno kombinacijo 64. polj, ki medsebojno delujejo tako, da ustvarjajo sinergijo kotov in z njo stvarjenje mase.
splevnik@mail386.com
13. 09. 2008 19.24
Neverjetno, kako smešno. Pospeševalnike in trkalnike imamo že tri desetletja in več, pa so se zdaj našli nekateri, ki z nekimi črnimi luknjami sanjarijo. Razlike v hitrostih delcev, ki jih dosežejo pospeševalniki so izjemno majhne. Gre za to, da je potrebno za približevanje svetlobni hitrosti pač neverjetne količine energije, ki pa kljub vsemu pomeniju v najboljšem primeru spremembo hitrosti samo za nekaj odstotnih decimalk. Ko bi vsaj vedeli, za kaj gre. Ko bi vsaj z antimaterijo grozili. Ampak je v poskusih nastane tako malo, da v trenutku izgine in uniči samo nekaj delcev, povsem nedolžno. Poleg tega sem prepričan, da glavni računalnik v CERNu ni v istem omrežju kot računalniki, ki so dostopni navzven. Tudi če so hekerji vdrli, niso najbrž povzročili ničesar, kar bi dejansko ogrozilo dejanske poskuse in rezultate izsledkov.
123_Zoke_vec_ni
13. 09. 2008 19.18
Zdaj vedo, koga zaposlit za varovanje mreže pri CERN-u.
februarska
13. 09. 2008 17.47
Meni se zdi črna luknja že od malih nog tako nedoumljiva stvar kot velikost vesolja.
nanda.panda.89@gmail.com
13. 09. 2008 17.25
Uporabnik283451
13. 09. 2008 17.23
gnu V tem primiru res ni blo nevarn sam v drugih prmirih pa je. Tak da js nebi bil tak preprican da hekerji nemorjo nardit skode. Pa ne male vlko skodo lahk nardijo, s tem ne mislim tega projekta v Cernu ampak ostale stvari
Missek69
13. 09. 2008 17.16
Eni pač živijo za to, da rušijo tisto, kar drugi gradijo... se sploh zavedajo, koliko znanstvenega dela je vloženega v ta projekt!!!
brankob@avtomatika.com
13. 09. 2008 16.58
Folk, nehajte bluzit. V CERNu ni nič kritičnega. Napadalec v najhujšem primeru lahko zjebe rezultate trenutne raziskave eli kaj podobnega. Poleg tega, glede na to, da bodo rezultati itak dostopni vsem zainteresiranim, ni bistvenega razloga za zapiranje in ločevanje strežnikov. Če bi to hoteli, bi to lahko naredili že davno. Pač nekdo je sesul CMS na kaki levi mašini in sedaj se širokousti. Dostopnih je veliko pametnih razlag kaj pričakujemo od LHC in zakaj ni nevaren a je vedno tako, da je določen procent folka debilen, temu pač ne moreš pomagat.