Tujina

Četverica oproščena obtožb o terorizmu

Koebenhavn, 27. 09. 2016 21.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Štirje moške, ki so bili obtoženi terorizma zaradi pomoči strelcu, ki je lani v danski prestolnici izvedel smrtonosne napade, so oproščeni. Sodišče je sicer četverico spoznalo krive za nezakonito posedovanje orožja, nezakonito posedovanje mobilnih telefonov v zaporu ter groženj zaporniškim paznikom.

Dansko sodišče je danes oprostilo štiri moške, ki so bili obtoženi terorizma zaradi pomoči strelcu, ki je lani v danski prestolnici izvedel smrtonosne napade. Proces se nanaša na drugega od dveh napadov februarja 2015. V njem je Omar el Husein v sinagogi v Koebenhavnu 15. februarja ubil mladega Juda. Napadalca so nato ubili policisti.

Husein je v napadu na sinagogo, v katerem je bil ubit judovski paznik Dan Uzan, ranil tudi dva policista, varnostne sile pa so ga kasneje ustrelile pred njegovim stanovanjem v danski prestolnici. Na strelski pohod se je Husein podal že dan pred tem in v kavarni, kjer so se zbrali udeleženci seminarja o svobodi govora, ubil 55-letnega danskega režiserja Finna Norgaarda.

Po streljanju v Kopenhagnu - 8
Po streljanju v Kopenhagnu - 8 FOTO: Reuters

Oproščeni obtožb o terorizmu

Četverico je danes okrožno sodišče v Koebenhavnu oprostilo obtožb o terorizmu, a jih spoznalo krive za nezakonito posedovanje orožja, nezakonito posedovanje mobilnih telefonov v zaporu ter groženj zaporniškim paznikom.

Tri obsojence, stare 21, 23 in 32 let, so danes izpustili, saj so jim upoštevali trajanje pripora. Aretirali so jih namreč po napadih. Četrti, 26-letnik, ostaja v zaporu še nekaj mesecev. 

Tožilstvo jim je očitalo, da so Huseinu pomagali na različne načine. Priskrbeli naj bi mu strelivo ter mu pomagali priti do jopice s kapuco in torbe, prav tako naj bi plačali račun v internetni kavarni, kjer se je podučil o sinagogi, ki jo je napadel. Dva obtoženca naj bi poleg tega Huseinu tudi pomagala, da se je znebil avtomatske puške, ki jo je uporabil v napadu na kavarno.

Četverica je na sojenju priznala, da so se srečali s Huseinom, a zavrnili obtožbe o terorizmu. V primeru obsodbe zaradi terorizma jim je grozil dosmrtni zapor.

Okrožno sodišče v Kobenhavnu je sicer danes razsodilo, da je šlo pri dejanju Huseina za terorizem.

Glavni tožilec Sidsel Klixbull je izrazil presenečenje nad sodbo in dejal, da jo bo preučil, preden bo vložil morebitno pritožbo.

Odvetnik obrambe Michael Juul Eriksen pa je sodbo označil za pogumno in zmago vladavine prava.

V primeru je sicer bil osumljen še en človek, ki so ga januarja po skoraj letu dni za zapahi izpustili na prostost. Ta peti osumljenec ni bil obtožen terorizma.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarkT
29. 09. 2016 14.40
a pomoje so bli sodniki muslimani. Vsak musliman je terorist...eni fizično(teroristi) drugi pa miselno, ker na tiho želijo, da bi se njihova vera Islam razširila po Evropi.
SEJBOBOL
27. 09. 2016 22.03
+3
Obsojeni , ma so poštenjaki ....