Tujina

Chavezov naslednik si želi dobrih odnosov z ZDA

Caracas, 08. 03. 2013 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./STA/N.Š.
Komentarji
116

Venezuelci in številni visoki tuji gostje so se na več ur trajajoči slovesnosti poslovili od Huga Chaveza. Chaveza ne bodo pokopali, ampak bodo njegovo truplo prepeljali v vojaški muzej, kjer bo ležal še sedem dni. Nato bodo truplo balzamirali.

V venezuelski prestolnici so se na več ur trajajoči slovesnosti poslovili od umrlega predsednika Huga Chaveza.

Med drugim so na pogrebno slovesnost prispele delegacije iz 54 držav, na čelu 33 delegacij so bili predsedniki držav. Med drugim so prišli iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, kubanski predsednik Raul Castro in beloruski voditelj Aleksander Lukašenko. Poleg njih pa še voditelji Brazilije, Peruja, Ekvadorja, Nikaragve, Mehike, Čila, Bolivije in Urugvaja. Številni so v svojih državah ob Chavezovi smrti razglasili nacionalno žalovanje.

Predsednik Gambije Yahya Jammeh je za pokojnega Chaveza razglasil dva dneva, namenjena molitvi za pokojnega predsednika.

V Venezueli je obstalo življenje. Zaradi pogrebne slovesnosti in imenovanja novega predsednika so razglasili dela prost dan.

Milijoni so se zbrali na ulicah prestolnice, da bi se poslovili od predsednika, med drugim je mogoče pogosto slišati vzklik "Chavez je živ, boj se nadaljuje". Venezuelski zunanji minister se torej ni zmotil, ko je dejal, da je Chavezu uspelo ustvariti zvesto družbo.

Chavezovo truplo bo v prostorih vojaškega muzeja ostalo še en teden, da se bodo od njega lahko poslovili vsi, ki si to želijo.

Po smrti Chaveza številni svetovni politiki razmišljajo o njegovi zapuščini. Generalni sekretar komunistov španske Andaluzije José Manuel Mariscal je dejal, da bi si želel uvedbo nekaterih političnih prijemov, ki so bili značilni za Chavezovo Venezuelo tudi v Španiji, pozval je k razvoju socializma nove dobe kot obrambi proti imperializmu.

Predsednik venezuelskih socialistov pa je prisegel, da bo nadaljeval Chavezovo delo: "Prisegam pri naših starših, otrocih in časti, da ne bomo odnehali, dokler naša socialistična domovina ne bo lepa in dobra, takšna, o kakršni si sanjal," je dejal. Chaveza je imenoval za osvoboditelja stoletja in dodal, da čeprav je voditelj svet zapustil v fizičnem smislu, ostaja še kako živ v srcih sledilcev doma in po svetu.

Maduro: Pustil nam je navodila za delo

Žalujoče in goste je na slovesnosti nagovoril tudi podpredsednik in njegov naslednik Nicolas Maduro, ki je s solzami v očeh in z zlomljenim glasom dejal, da v venezuelski zgodovini še ni bilo predsednika, ki bi bil takšna tarča napadov kot prav Chavez. "Nikoli se ne doma ne po svetu ni toliko lagalo o enem samem človeku. A vse to ga ni zlomilo. Živ je za vedno. Tebe niso mogli premagati in nikoli ne bodo premagali niti nas," je obljubil Maduro.

Poleg tega je prepričan, da je mogoče pravo Chavezovo zapuščino ceniti le, če sprejmejo, da je bil on tisti, ki je Venezuelce naučil ljubezni, odpuščanja in sprejemanja kulture lastne domovine.

Kot je dejal, je ustava, ki jo je zapustil Chavez, podlaga za demokratično revolucijo, naloge, ki jih je pustil naslednikom, pa je mogoče povzeti v petih točkah.

"Zgraditi moramo močnejšo Venezuelo. Mi moramo biti velika moč. Zgraditi moramo uravnotežen svet brez imperijev," je dejal. "Odnosi morajo temeljiti na miru in spoštovanju. Združiti se moramo v različnosti in svet opozoriti na Latinsko Ameriko. Zadnje, kar nam naroča Chavez, pa je, da prispevamo k rešitvi človeštva. Končati moramo obdobje atomskih bomb in sil, ki uničujejo naš planet," je še dejal.

Zaključek Madurovega govora so zbrani pospremili z močnim aplavzom in vzkliki v podporo Chavezu.

Maduro je danes dejal tudi, da si Venezuela v prihodnje želi dobrih odnosov z ZDA, ameriškemu predsedniku Baracku Obami pa se je zahvalil, ker je na pogreb poslal delegacijo, ki je predstavljala to državo.

Mimo krste je šlo že približno dva milijona ljudi.
Mimo krste je šlo že približno dva milijona ljudi. FOTO: Reuters
Po smrti Chaveza je brez lastnika ostal tudi njegov uporabniški račun na Twitterju @chavezcandanga. Chavez je imel več kot 4 milijone sledilcev in je bil tako eden najbolj priljubljenih političnih obrazov na tem socialnem omrežju, pa tudi eden od politikov, ki nove medije najbolj uporabljajo za svojo promocijo.
Od Chaveza se je bilo do slovesnosti mogoče posloviti v kapeli vojaške akademije v Caracasu, položili so ga v krsto, pokriti s steklenim pokrovom.

Pokojnega predsednika so oblekli v vojaško uniformo, krsto pa okrasili s številni cvetovi.

Njegovo truplo ne bo pokopano, ampak balzamirano in prepeljano v muzej. Kdo bo postopek izvedel, še ni znano. Frank Malabed, ki je med drugim balzamiral filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa in se je že ponudil, da balzamira tudi Chaveza, je dejal, da dlje kot bodo s postopkom odlašali, bolj zahtevno bo delo.

Balzamiranje trupla pokojnega voditelja je običajna praksa v komunističnih državah, med drugim so bili balzamirani in nato postavljeni na ogled tudi Lenin, Stalin in Mao.

Od Chaveza se je v zadnjih dneh poslovilo okoli dva milijona žalujočih. ''On je tam, ampak moj 'el comandante' je nesmrten,'' je dejal Saul Mantano, ko je ovit v venezuelsko zastavo še zadnjič v krsti videl Chaveza. ''Videti ga je bilo zelo impresivno,'' je dodal Chanel Arroyo. ''To je prineslo nazaj vse spomine, kaj smo, zahvaljujoč njemu, naredili v zadnjih 14 letih,'' je še dejal.

58-letni Chavez je umrl v torek. Viri iz vladnih krogov so razkrili, da je po dramatičnem poslabšanju zdravstvenega stanja v ponedeljek padel v komo, poslabšanje stanja pa naj bi bilo posledica razširjenja raka na pljuča. Za kakšnim rakom je Chavez dejansko bolehal, niso nikoli razkrili, velik del zdravljenja pa je opravil na Kubi.

Hugo Chavez - 16
Hugo Chavez - 16 FOTO: Reuters

Njegov naslednik se vse bolj spreminja v Chaveza

Po smrti Chaveza, ki je Venezueli vladal 14 let, bodo v tridesetih dneh pripravili volitve. Do takrat  oblast prevzema tudi najresnejši kandidat za njegovega naslednika na prihodnjih volitvah, mož, ki si ga je na tem položaju želel videti tudi Chavez – venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro.

Ta naj bi se po pisanju New York Timesa v nekaj dneh skoraj povsem preobrazil v Chaveza. Prevzel naj bi njegovo retoriko, način govora z ritmom izgovarjanja in poudarki in celo način oblačenja.

Najpogostejši stavek, ki ga je te dni mogoče slišati iz njegovih ust, naj bi bil: "Jaz sem Chavez." Preostala vsebina pa nadaljuje slog Chaveza – govori o zunanjih in notranjih sovražnikih, ki hočejo destabilizirati državo.

Analitiki menijo, da bo moral kmalu povedati tudi kaj svojega, začrtati svojo pot vladanja, če ne želi, da se njegov pohod na oblast ne konča, še preden se je začel. "Ne more se sprehajati po ulici in govoriti ljudem, da so ga dolžni poslušati, ker je mini Chavez," je prepričan profesor z univerze v Vancuvru Maxwell A. Cameron.

Venezuelska opozicija je že sporočila, da se ustoličenja Madura, ki bo danes, njeni predstavniki ne bodo udeležili. Po njihovem gre še za eno kršitev ustave. Maduro ni bil izvoljen na volitvah, za naslednika, pa čeprav bo njegov mandat trajal le en mesec, ga je ustoličil Chavez.

Chavezova smrt je v Venezueli povzročila pravi šok in odpira obdobje negotovosti v državi, ki je razdeljena med privržence in nasprotnike voditelja bolivarske revolucije, ki je prevladoval v političnem življenju vse od svojega prihoda na oblast leta 1999.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjanka99
09. 03. 2013 12.53
A je mogoče, da Slovenija na pogrebu ni imela predstavnika?
redfox
09. 03. 2013 00.15
+7
Chavezov naslednik si želi dobrih odnosov z ZDA"Ne vem če je to glih res,malo si izmišljate.
...U.D.B.A...
09. 03. 2013 00.29
+3
seveda boste imeli dobre odnose z ZDA samo prej se boste moral odpovedat svoji nafti.....pa to
Bip_Bip
09. 03. 2013 01.36
+1
Ne najdejo dovolj velikega lažnjivca, da poflika vse za nazaj. Rešitev? Mama ZDA, kot vedno v vseh krizah.
slovenec09
09. 03. 2013 06.11
LUDI BOZJI,,,TEHNOLOGIJE NI,,,IMAJO PA JO AMERI,,NIC BAATIII
nikhrast
09. 03. 2013 00.08
V Sloveniji je zdravstvo na riti, se vidi po komentarjih tukaj. Nevejetna primitivnost. Folk, nekdo vam je ukradel pamet, nič drugega.
rossi66
09. 03. 2013 04.39
jansa-arms
08. 03. 2013 23.44
+2
majeristi se na smrt bojijo sistema v katerem se ne da na veliko krasti!
Sputnik
08. 03. 2013 22.40
+2
+16
ZDA so zlo. Torej, če želi dobre odnose z ZDA pomeni : NIČ DOBREGA!
sejvam
08. 03. 2013 21.39
+12
Manduro je pošten, dober, ljudski človek (btw. bivši voznik avtobusa) in verjamem da bo nadaljeval Chavezovo poslanstvo borbe proti revščini in siromaštvu in sociala za vse
tomas26
08. 03. 2013 21.32
+8
kaj ni par let nazaj imel nekakšne fobije da ga zastrupljajo???kakor koli mnogo prehitro se je poslovi, medtem ko ta težkih hijen noče in noče pobrat!!!!
tali?ni tom
08. 03. 2013 19.48
+15
sime sime
08. 03. 2013 19.20
+2
a bi se dalo zvok zrihtat?
Dante18
08. 03. 2013 19.01
+27
Naj počiva v miru, Venezueli pa veliko sreče, ker jo bo potrebovala.
DOLENC1991
08. 03. 2013 18.57
+12
sevedA admin mene je treba brisat ker če kaj ČEZ OBAMO napišem je use narobe , ker MURDOCH nedovol da se kaj tazga piše, a?
Martian
08. 03. 2013 19.40
-10
hahaha MURDOCH hahaha... verjetn je edin medijsk mogotec za katerga si slišal,pa misliš da je lastnik 24ur..ane?
bohinj je zakon
08. 03. 2013 18.47
+19
Chavez je živ, boj se nadaljuje Ko je tito umrl - smo to isto govorili. Nato pa so novi politiki - vse uničili.
tali?ni tom
08. 03. 2013 19.48
+5
mogoče pa venezuelci niso tolk naivni kot slovenci ki smo mislili da če dobimo mcdonaldse da pa smo pol svobodni! eh , kako neumnost so ušpilal narodi JUGOSLAVIJE da niso takoj pospravili v vseh republikah osamosvojitelje! pa ene so že mel v kehi!
?ira 5
08. 03. 2013 18.43
+10
očitno je velik naredo za svoj narod kaj je janša naredo za nas noben ne joka?
tomas26
08. 03. 2013 21.26
-1
pa kaj imate vsi s tem janezom, pot slovenije se je začrtala s kučanom in njegovo kompanijo, po odstranitvi krambergerja in od takrat dalje samo tonemo, pa naj gre za drnovška, pahorja, janezka, ne vem a sem še koga pozabil aja pa zdaj ob jokiju ne bo nič drugače...res škoda zgubljat besed,,vse se je začelo pri spretni odstranitvi krambergerja!!!
crst.
08. 03. 2013 18.38
+0
Kva je s tem naslovom
picajzlnamindzi
08. 03. 2013 18.33
+21
kakega Čaveza tud pr nas rabmo, da bo mau te naše tajkune spravu v red!
mackon08
08. 03. 2013 18.37
-11
Saj Chavez je še hujši, je milijarde pokradel.
mackon08: če bi pri nas pokradli milijarde in hkrati delali dobro za narod, potem tudi jaz ne bi imel nič proti. Nekateri hočejo biti bogati in delati dobro za vse, drugi pa smo zadovoljni s tistim, ki nam omogoča preživetje in dostojno življenje. Oboji smo strpni in neegoistični.
Fedor Anton Umek
08. 03. 2013 18.10
+2
Temu se je v jugoslavenarski verziji reklo :" Po Titu Tito".Malo butasto a udarno!
coach_sly
08. 03. 2013 17.53
-13
Preselite se v Venezuelo ce ga ze imate tako radi
Kukulkan
08. 03. 2013 18.01
+18
rajš mamo Chaveza od vseh strokovnjakov iz slovenskega parlamenta maš kaj proti?
Fedor Anton Umek
08. 03. 2013 18.15
+4
Saj ga že imate na ljubljanskem Magistratu.In, hudič ga vzemi,noče odstopiti pa naj super-pravičniška KKP reče kar hoče!
janez6bbbbb
08. 03. 2013 17.51
+2
ej rossi kok nafte danes načrpa Venezuela:) si spodaj namerno zavajal:) manj kot 1,2 milijona sodčkov:) no preberi si v financah 7. jan. 2013 – »Venezuela načrpa okoli tri milijone 159-litrskih sodov surove nafte na dan
rossi66
09. 03. 2013 04.32
+0
@janez6bbbbb Ves, pocasi te imam dosti s tem tvojim navajanjem internetnih virov kot edino kredibilne... To kar sem napisal je popolnoma res, le da si ti narobe prebral: omenil sem, da je je Venezuela leto pred nastopom Chaveza (cc. 1999) pridobivala skoraj 1.2 MM sodckov. Potem je sla proizvodnja od leta 2001 za 25% navzdol... Venezuela trenutno nacrpa le slab milijon EKVIVALENTA lahke nafte na leto!!!! To kar beres ti po novicah je popolni odraz nepoznavanja dejanskega stanja in stroke: ves sinko, nacrpana tezka nafta (crude heavy oil) ni bila nikoli merilo za ocene nacrnanih kolicin. Po definiciji SPE (Society of Petroleum Engineers), ki je odgovorna za vso svetovno standardizacijo naftnih rezerv (ja, tudi OPEC jim je odgovoren...) je pretvorni kolicnik cca. 0.35. To pomeni, da se kolicina nacrpane tezke nafte pomnozi s cca. 0.35 in dobi ekvivalent lahke nafte (zahodno teksaske oz. severnomorski brent). Tako je to poba. Ce te bos pa se naprej imel zeljo po izpodbijanju kredibilnosti mojih podatkov ter obtozevanju ter klevetanju, ti bom pa navedel svoje reference, tako da bos koncno videl, s kom imas opravka in kdo ve kaj govori.
Paine
08. 03. 2013 17.43
-1
Žal mi je za vse te komentatorje, ki očitno živijo v Venezueli in vedo vse o njihovi neizmerni bedi, v tamkajšnji državi, ki ne dovoljuje povzpetniškega, neoliberalističnega in oportunističnega kapitalizma. Iskreno sožalje.
Paine
08. 03. 2013 17.59
+0