Tujina

Zdravnik šel na obisk k pacientu, deroča reka ga je odnesla v smrt

Zagreb/Berlin, 20. 01. 2014 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V več evropskih državah vreme povzroča številne nevšečnosti. Hrvaško Dalmacijo je zajelo zelo hudo neurje. Padala je toča, voda je poplavila ulice. S poplavami se soočajo tudi v Franciji, v Nemčiji, Italiji in na Poljskem pa z žledom.

Žled
Žled FOTO: Reuters
V Nemčiji se prebivalci Berlina spopadajo z žledom, ki ovira promet, na vzhodu Poljske pa je zaradi žleda brez električne energije ostalo več kot 30.000 gospodinjstev.

V nemških zveznih deželah Berlin in Brandenburg so poledenele ceste vodile do številnih prometnih nesreč. V nemški prestolnici imajo zdravstveni delavci veliko dela s pešci in kolesarji, ki jim je zdrsnilo, prav tako je trčilo več avtomobilov. Gasilci in reševalci so v polni pripravljenosti. Danes so do 10. ure dopoldne na pomoč priskočili že v 600 primerih.

Podobno je stanje v zvezni deželi Brandenburg, od koder poročajo o več deset prometnih nesrečah, v katerih je bilo ranjenih sedem ljudi. V bolnišnicah pa imajo prav tako veliko dela zaradi padcev na gladkih pločnikih in kolesarskih stezah.

Na vzhodu Poljske so medtem ponoči izkusili ledeni dež, ki je prekinil številne električne vode. Brez elektrike je več kot 30.000 gospodinjstev. O težavah poročajo tudi v železniškem in cestnem prometu.

Jug Francije pa so prizadele poplave, ki so terjale dve smrtni žrtvi. Še ena oseba je pogrešana. Več občin je delno pod vodo, številni reševalci so bili ponoči na terenu.

Na Hrvaškem divjal ciklon Fani

Hrvaško Dalmacijo je ponoči zajelo zelo hudo neurje, ki so mu na hrvaškem meteorološkem spletnem portalu crometeo.hr že nadeli ime ciklon Fani. Najhuje je bilo v Dubrovniku in Šibeniku.

Pihal je močan južni veter, dež pa je poplavil mnoge ulice v Dubrovniku. V središču mesta se je odprla luknja v cesti, ki je voznik osebnega avtomobila zaradi vode ni videl in je zapeljal vanjo. Obtičal je z vodo do višine oken.

Neurje je Dubrovnik zajelo v nedeljo zvečer, zgodaj davi pa se je razširilo na širše območje Šibenika, kjer je padala tudi toča, je poročal crometeo.hr. Kot dodaja, je neurje v mestu prekinilo oskrbo z elektriko.

Portal dodaja, da so tovrstna neurja neobičajna za januar. Obenem pojasnjuje, da so bile temperature zraka občutno višje od povprečja za ta letni čas in so sprožile skrajne vremenske pojave.

Med drugim še piše, da v Splitu tokrat ni bilo neurja, so pa tam v nedeljo že tretji dan zapored zabeležili rekordno temperaturo za ta letni čas. V nedeljo so tako izmerili datumski rekord povprečne dnevne temperature zraka, odkar so začeli uradna merjenja v tem največjem dalmatinskem mestu. Ta po novem znaša kar 14,8 stopinje Celzija.

Poplave v Italiji
Poplave v Italiji FOTO: Reuters

Reka odnesla zdravnika

V Italiji pa so poplave terjale življenje v Siriji rojenega zdravnika, ki se je odpravil obiskat pacienta, a ga je odnesla narasla reka. Do tragedije je prišlo v bližini pristanišča v Genovi.

Medtem oblasti v bližini Modene še iščejo pogrešanega moškega, ki je skušal pomagati nekim drugim ljudem in pri tem padel v vodo. V okolici mesta so iz poplavljenih hiš evakuirali kakih 600 ljudi. Večino so nastanili v lokalne hotele in zdravstvene ustanove.

V regiji Ligurija je močno deževje povzročilo tudi kakih 100 plazov. Zaradi plazu je v petek iztiril vlak na poti med Italijo in Francijo, pri čemer sta bili ranjeni dve osebi.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
20. 01. 2014 19.37
+2
tak zdravnik kot so bili včasih-vse za bolnika
374 let star menih
20. 01. 2014 15.42
+7
Najprej unicujes, potem pa jokas, clovek!
POŠTENO JEBENO
20. 01. 2014 14.26
+22
"Ciklon Fani pustošil po Dalmaciji, v Franciji poplave, v Nemčiji žled"....pri nas pa politiki in njihovi hišni tajkunčki pustošijo!!!
cekinar
20. 01. 2014 13.57
+4
Ma ja teh 14,2 povprečja za split tudi ni glih neko rekordno ,magari za januar,kot objavljate,vem mam prijatlco v bližini trogirja in so imeli včasih(januarja) že zjutraj 14 .,popldanna pa 18,19 stopinj ,tak da je blo to povprecje nekje 16 stopinj-
Tinito Castro
20. 01. 2014 13.51
+9
Ta zemlja postaja nerobe svet. Nostradamus se ni zmotil.
slavito
20. 01. 2014 15.29
-3