Tujina

Grčija dobila ultimat: do četrtka morajo biti na mizi novi predlogi

Atene, 07. 07. 2015 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.Š./U.Z./STA/S.S.
Komentarji
1651

Grčija bo v kratkem posredovala uradno prošnjo za nov program finančne pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma, je sporočil šef evroskupine Dijsselbloem po koncu izrednega sestanka finančnih ministrov držav v območju evra. Predloge evroskupina pričakuje do četrtka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Grki v Bruselj praznih rok
    01:53
    Iz 24UR: Grki v Bruselj praznih rok
  • Iz 24UR: Žogica je še vedno na strani Grčije
    02:26
    Iz 24UR: Žogica je še vedno na strani Grčije
  • Iz 24UR: Mramor optimističen
    01:34
    Iz 24UR: Mramor optimističen
  • Iz 24UR: Solidarnost z Grki
    01:31
    Iz 24UR: Solidarnost z Grki

Grčija bo v kratkem posredovala uradno prošnjo za nov program finančne pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma, je po koncu izrednega sestanka finančnih ministrov držav v območju evra sporočil šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Ti so z novim grškim kolegom Evklidom Cakalotosom preučili stanje po grškem referendumu. Cakalotos po njegovih besedah danes ni predstavil nobenih konkretnih ukrepov.

Grčija mora nove predloge evroobmočju predstaviti do četrtka, da bi se lahko še dogovorili in tako v nedeljsko sklicali vrh EU. Ultimat je bil izglasovan na izrednem sestanku finančnih ministrov evroobmočja v Bruslju.

Grčija se mora držati pravil

Jeroen Dijsselbloem in Evklid Cakalotos
Jeroen Dijsselbloem in Evklid Cakalotos FOTO: Reuters

Čeprav je veliko podpore obstanku Grčije v evroobmočju, je bilo nekaj ministrov jasnih, da bi bilo bolje, da se Grčija poslovi iz družbe držav z evrom, če se ne namerava držati pravil. "Ne razumemo Grkov. Mi smo pa lahko uredili svoje zadeve," je bil oster finančni minister Latvije Janis Reirs. Prav njegova država je bila ena tistih, ki je izvedla številne reforme, da se je rešila bankrota. Po njegovem mnenju bi lahko izstop Grčije celo okrepil evro.

Njegov španski kolega Luis de Guindos pa je na drugi strani dejal, da je Evropa tik pred koncem krize, izstop Grčije pa bi zgolj odprl njeno novo etapo, zato se bo zavzemal za dogovor. Možnosti grexita po njegovih besedah trenutno ni na mizi. "Obstajajo obvladljive alternative," je še dodal.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je medtem dejal, da nestrpno pričakuje predstavitev grških predlogov. Čeprav naj evroskupina ne bi razpravljala o "striženju" grškega dolga, pa iz Nemčije prihajajo namigi, da bi Nemci morda pristali na prestrukturiranje dolga, če bi Grki pokazali resen namen, da se lotijo reform, ki bi jim omogočale, da denar tudi služijo in ne živijo večinoma le od posojil.

"Grki so zavrnili predloge posojilodajalcev, upam, da je grški minister danes prišel z novimi, verodostojnimi predlogi, ki jih bomo preučili," pa je dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloemna. "Korak za korakom," je dodal. Na vprašanje, ali po odstopu Janisa Varufakisa obstaja podlaga za obnovitev zaupanja, je odvrnil, da ne razmišlja o osebah, ampak o političnem položaju po referendumu.

Malteški finančni minister Edward Scicluna je dejal, da je možnost za dogovor 50 : 50. Preučiti je treba obe možnosti, da Grčija ostane ali da odide, pri čemer pa izstop Grčije iz območja evra oz. grexit ni palica, ampak realistična možnost, je izpostavil. Da je grexit odločitev, ki jo je treba sprejeti v Atenah, ne v Bruslju in je vse odvisno od pristopa, predlogov in določitev grške vlade, pa je poudaril belgijski finančni minister Johan Van Overtveldt.

Cipras bo moral zdaj pokazati, da je sposoben več kot le zavrniti ponudbo na referendumu - pripraviti ambiciozen reformni paket. Guy Verhofstadt, ALDE

Čeprav novi grški finančni minister ni prinesel pričakovanih resnih in verodostojnih predlogov niti uradne prošnje za pomoč za nov program pomoči, je bil ton drugačen, boljši, je povedal slovenski finančni minister Dušan Mramor. "Pogovor je bistveno bolj spravljiv," je dejal ter dodal, da je iz odgovorov in razlag novega grškega kolega razbrati voljo po spremembah. Kakšne so možnosti za dogovor, je po njegovih navedbah trenutno zelo težko oceniti.

Cerar: To je že skoraj agonija

Pozno popoldne se je nato v Bruslju začel izredni vrh območja evra. Slovenski premier Miro Cerar je ob prihodu dejal, da so za zdaj v popolni praznini, saj Cakalotos ni prinesel nobenih predlogov, želijo pa razpravo o predlogu, ki so ga grški volivci zavrnili na referendumu, tako da človek ne ve, kaj naj si v tem hipu misli.

"Vsekakor pa bom skušal konstruktivno sodelovati v razpravi na evrovrhu, kajti gre za zelo pomembno zadevo, to vsi vemo. Kljub skoraj že tragikomičnim zapletom je treba razmere obravnavati skrajno resno, v duhu solidarnosti in iskanja rešitev," je izpostavil. "To je že skorajda agonija. Plan B, grexit, je vedno bolj realna možnost. Še vedno verjamem tudi v kakšno drugo, a verjetnost konstruktivne rešitve je izjemno majhna, odvisna je od volje grške vlade, da končno stori nekaj resnega, ne da samo zavaja in manipulira z vsemi nami," je poudaril.

"Glasovali so o stvareh, ki ne obstajajo"

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pravi, da po grškem referendumu pravzaprav potrebuje pojasnilo. "Rečeno nam je bilo, da moramo spoštovati voljo grškega ljudstva. Jaz jo bom. Grško ljudstvo je spregovorilo. Bi pa rad razumel, kaj so povedali. Spraševali so jih o nečem, kar ne obstaja," je dejal v Evropskem parlamentu.

Ponovil je, da zahteve, za katere je grška vlada ljudem trdila, da o njih odločajo, v času glasovanja niso bile več na mizi. Zagotovil je tudi, da meni, da je treba preprečiti izstop Grčije iz območja evra, da pa označevanje partnerjev s teroristi ni primerna retorika.

Žoga na grški polovici igrišča

V Bruslju medtem čakajo na predloge grškega premierja Aleksisa Ciprasa. Ta je včeraj večino dneva preživel na sestankih z grško koalicijo in opozicijo ter zbiral ideje in podporo za predloge, ki jih bo poslal posojilodajalcem. Danes je o premostitveni rešitvi po telefonu govoril tudi z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in finančnim ministrom Jacobom Lewom. ZDA se tako vse bolj očitno vpletajo v reševanje grške krize. Obama je že v ponedeljek govoril s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, danes pa še z nemško kanclerko Angelo Merkel. V obeh pogovorih je pozval h kompromisni rešitvi, ki bo omogočila obstanek Grčije v evrskem območju.

Grška vlada se zavzema za nova pogajanja, a večina evropskih voditeljev je jasnih – druga priložnost je odvisna od kvalitete poslanih predlogov, ki bi bili podlaga za nadaljevanje pogajanj.

Zakaj na grške želje ni mogoče pristati brez zahtev ...

Grčija za pokojnine nameni daleč največ v Evropi - 17,5 odstotka BDP. Za primer - Slovenijo pokojninski stane manj kot 12 odstotkov BDP, pa potrebuje reformo.

Povprečna pokojnina v Grčiji je 700 evrov in tako bistveno višja od slovenske, ki znaša 562 evrov.

Ob tem je produktivnost Grkov precej nižja, gospodarstvo je slabo razvito, svetli točki sta turizem in ladjarstvo, sicer pa je glavna gospodarska panoga države kar "Grčija".

Od tega, kar ustavarijo, poberejo precej manj davkov, kot druge evropske države. Primerjava podatkov bank in davkarije je pokazala, da Grki pred davki skrijejo tudi do 90 odstotkov prihodkov.

Grška proračunska politika se je v preteklosti zatekala k praksam, ki so vključevale prirejanje bilac, skrivanje dolgov, in na ta način kopičila posojila, ki nato ni mogla plačati.

Grčiji se sicer izteka čas, saj je bančni sistem tik pred tem, da ostane brez denarja, pa čeprav še vedno velja omejitev dnevnega dviga za Grke, ki je postavljena pri 60 evrih, a jih je v praksi zaradi pomanjkanja 20-evrskih bankovcev večinoma le 50, zaprte ostajajo tudi banke, ki bi morale danes odpreti vrata, a jih ne bodo.

Na majavih nogah se grški bančni sistem že vse odkar je postalo jasno, da so se nad Grčijo znova zbrali temni oblaki, ohranja po zaslugi ECB, ki je v zadnjih mesecih v grške banke poslala 98 milijard evrov, saj komitenti živčno umikajo denar s svojih bančnih računov in prihranke skrivajo "v nogavico". Grške banke naj bi Grkom trenutno razdeljevale zadnje pol milijarde evrov gotovine. ECB je namreč včeraj zavrnila idejo, da poveča dotok denarja v Atene in povečala garancije, ki jih od bank zahteva, da jim denar sploh pošilja.

Cipras računa na ESM

Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je med zasedanjem Evropskega parlamenta razkril, da z Atenami poteka živahna komunikacija. Potem ko so se nekateri evropski poslanci pritoževali, da preveč gleda na svoj pametni telefon, jim je dejal, naj ga pustijo pri miru, saj le opravlja svoje delo - piše SMS Ciprasu.

Kaj natančno bo Cipras predstavil voditeljem evroobmočja, ni jasno, analitiki pa menijo, da bo šlo za kombinacijo rahlega popuščanja in boj za ideje, na katerih je temeljila referendumska kampanja in so med drugim selektivno izbrane iz poročila IMF.

Po tem načrtu bi Cipras zaprosil za 30 milijard novih posojil v prihodnjih dveh letih iz evrskega mehanizma ESM, poleg tega pa še prestrukturiranje dolga v sklopu katerega bi ESM odkupil grške obveznosti od ECB in jih spremenil v dogoročno posojilo po nižjih obrestih. V zameno bi Grčija pristala na nekatere reforme. V Nemčiji medtem opozarjajo, da je vprašanje, ali bi ESM v skladu s svojimi pogoji to sploh lahko storil, saj mu pravila delovanja preprečujejo ukrepe, ki bi lahko slabili evro.

Nova posojila da, reforme ne?

Vprašanje je tudi, ali bo Cipras zaprosil za odpis dolgov, ki ga omenja tudi poročilo IMF. Le da poročilo IMF ni tako enostransko, ampak precej kritično do obeh strani. Tako pravi, da grški dolg ni vzdržen, kar trdi tudi Cipras. Nadalje, da bo treba podaljšati odplačilne roke, potrebni bodo morda tudi odpisi. Poročilo sicer predlaga podaljšanje pogojev dolgoročnih grških posojil z 20 na 40 let in kratkoročnih z deset na 20 let. Po tem scenariju bi bil potreben še tudi okoli 50 milijardni odpis od skupaj 300 milijard evrov dolga.

A poročilo tudi pravi, da odpisi ne bodo potrebni, če se Grčija končno loti strukturnih reform, tudi tistih, ki bi gospodarstvo naredile izvozno usmerjeno in konkurenčno. Lansko leto je kazalo že kar dobro, pravi poročilo. Takrat je sicer v kabinetu sedela vlada Antonisa Samarasa, v zadnjim mesecih pa je "prišlo do očitnega poslabšanja reformne dinamike".

Od začetka leta je Grčija spet v recesiji, zmanjšali so se davčni prihodki, narasel je proračunski primanjkljaj. Ciprasova vlada se je bolj kot z domačo politiko namreč večino časa ukvarjala s pogajanji v Bruslju.

Razpoke med voditelji?

Medtem ko Nemčija jasno ostaja pri svojem, Francija, Španija in Italija bolj glasno pozivajo k novemu dogovoru. Gre sicer za trojico držav, ki so same v precejšnjih finančnih težavah. Zagovorniki dogovora pa tudi opozarjajo, da je na grškem referendumu okoli 80 odstotkov mlajših od 34 let glasovalo za konec varčevanja, kar pomeni, da mlajša generacija želi drugačno politiko - in EU bi jih morala poslušati.

V Nemčiji se medtem sprašujejo, komu vse bi bilo treba dolgove še odpisati, če to storijo v Grčiji in kaj bi odstop od pravil pomenil za dolgoročno usodo evra in povezave. Računajo, da bi bil to za periferne države signal, da se lahko vrnejo nazaj na pota zapravljanja preko zmožnosti, stabilnejše države pa bi občasno plačevale za njihove napake.

Nič več tajnosti

Vodja skupine ALDE v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt je medtem danes pozval k novemu pristopu k pogajanjem. Dejal je, da mora biti tistih za zaprtimi vrati konec, vsi igralci pa naj igrajo z javnimi odprtimi kartami. "Če je Cipras resen glede obstanka v evroobmočju, pričajujem, da ga bom danes videl v Evropskem parlamentu. Pričakujem, da bo natančno razložil, kaj bo storil za to, da država ostane v evroobmočju. Kako bo opravil s korupcijo, reformiral javno upravo, uredil banke ...!"

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1651)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
08. 07. 2015 12.12
-2
Ejga kwa ste naješn s tlm reklamam
sasee.
08. 07. 2015 08.36
-1
tole z grčijo je že kr mal dolgočasno, kaj res ni nobene nove o JJ
iGURT
08. 07. 2015 09.09
+1
Ne bereš o novi strankarski medijski hiši ?
korintos23
08. 07. 2015 08.21
+2
Grški motorista jih je fajn razštelo v EU!
korintos23
08. 07. 2015 08.20
+2
Kako stvari stojijo referendum ni bil zastonj! Novi krediti bodo in nekaj starih bo odpisanih! Dobro so spet grki EU *ategnili.
Angela Franko
08. 07. 2015 08.18
+4
Da imamo prinas profesorje ,ki si upajo naše politike žalit glede Grkov ki niso pripravljeni odpisat dolga in niso pripravljeni na to da mi zategujemo pas grki pa veselo mahajo in se smejejo v brk .Bogomir Kovač nimate več pravice javno blatiti našega vodstva !!!
dostojevski II
08. 07. 2015 08.05
+2
Tenoristi spet grozijo. Postavljajo ultimate. To ni demokratično. Kam greš EU ?
NoviceResnice
08. 07. 2015 08.16
+2
Dej ti men bluzonja vrn namest Grkov 1200€ ti pa jim liži whatever in ne bodi terorist....
prašek
08. 07. 2015 08.18
+2
Kot prvo ; dostojevski niti z besedo ne omenja teroristov !!! In kot drugo : Grki so se obvezali, da do leta 2040 vrnejo dolg !!!!!! Se pravi, malo počakaj in umiri živčke !!!!
NoviceResnice
08. 07. 2015 08.21
+2
Aja...sej levaki se skoz sprenevadete....hinavščina cinizem sarkazem ......odprite tošl pa pomagajte pa ne kažte s prstki na druge ....vi imate čisti tenorizem v glavi
prašek
08. 07. 2015 08.53
+1
Pomagali boste vi, 4,5% volilne baze, janšistična sekta !
Bolfenk2
08. 07. 2015 08.01
-1
Tudi za nas Slovence je ključno da Grki ne popustijo niti za milimeter. Kakor koli pogledamo je Euro prinesel blagostanje le Nemcem. V vseh perifernih državah tudi v Sloveniji je precej upadel standard od leta 2007 ko smo uvedli Euro. Je pa res da v Sloveniji drastično pada standard že vse od smrti tovariša Tita.
NoviceResnice
08. 07. 2015 08.17
+3
POPUSTIJO...?.... PA VI STE NA GLAVO VSI.....ONI HOČEJO DENAR......MOJ TVOJ .....DEJ JIM GA POL NE NAKLADAČ.....
NoviceResnice
08. 07. 2015 08.19
+4
Po kupni moči je bil standard največji v 2008 .....pod Titojem je bil pa mali ampak bolj razporejen..... Mogoče ste se poćutili bolje bili bolj sigurni manj stresni ampak standard ni bil boljši ....
NoviceResnice
08. 07. 2015 07.28
-1
Levaki so zbrali že milijardo lepih besed o Grćiji in novem družbenem redu......a oni spet prosjo za milijarde €.....
sinhron
08. 07. 2015 08.02
+4
Desmaki pa so Grčijo pripeljali v to stanje , prav tako kot Slovenijo , rešujejo jo leve stranke , ker desne samo zapravljajo in nimajo idej za rešitve !
NoviceResnice
08. 07. 2015 08.12
+1
Sinhron ti si verjetno z druzga planeta..... Kako bi desnaki lahko uničl Slovenijo če pa ima LEVICA 19 LET EFEKTIVNO OBLAST..... PASOK V GRČIJI PA JE PAPANDREU SKORUMPIRANC KI JE PRERAZDELJEVAL IN RAZVAJAL GRKE S TVOJIM IN MOJIM DENARJEM DA JE LAHKO KRADU...
NoviceResnice
08. 07. 2015 08.14
+1
Res sinhro trobezlaš bedarije....poglejte si v oći in prezežite delitve..... Desna stranka SDS ki sploh ni desna ni na pa nč naredila sicer tiste štiri leta so imeli konjukturo in jih je brigal za reforme pa če bi jih naredil bi se itak levaki na glavo metal....
dajno
08. 07. 2015 07.25
+3
Poznamo rek, zvit kot grk! Tule se to jasno kaže. Grke bomo podpirali, tudi ce sami ne bomo imeli. Zapomnite si, spet jim bomo pomagali z novimi milj. Vrnili jih ne bodo nikdar!
yarrick
08. 07. 2015 07.33
+2
a mi poveš ZAKAJ jim moramo skoz pomagati? zato, ker trpi grški narod? ŠE ZDALEČ NE Pomagamo zato, da rešujemo nasedle investicije too big to fail bank(od goldman sachsa pa tja do deutche bank).EU se hebe za grški narod, tko kot e ji za slovenski, španski ali madžarski.Njim je važno le da ohranjajo status quo in s tem lepo služijo.
jackgaton
08. 07. 2015 07.53
+0
Yarick ........ pomagamo tudi zato da imajo grki bogovske penzije , pa javna uprava 15 plač . pa na železnicah zaposlenih enormno število ljudi ...itd .................... i ............. grki sploh ne plačujejo davkov , na tisoče imajo stoletnikov in jim dajjeo penzije čeprav so že v grobu ......skratka država troši na veliko .........................
ginger 1
08. 07. 2015 07.22
+1
Grska ZL-siriza je svoje sodrzavljane nekako prepeljala zejne cez vodo...in zdaj upa,da jim bo uspelo se Bruselj...malo morgen !!!
KomentatorPolde
08. 07. 2015 07.19
+3
Od kdaj komintent diktira banki, pod kakšnimi pogoji bo vzel posojilo. Zgleda, da se je zaradi vročine skisalo vsem, ki sedijo v Bruslju !
yarrick
08. 07. 2015 07.35
+3
ne od vročine, ampak od pohlepa.Malo si poglej kaj vse se je dogajalo pred sprejetjem grčije v EMU, po sprejetju in kam je šel ves denar.Seveda so grki živeli na veliki nogi, a še zdaleč ne na tako veliki kot kažejo mediji in statistika.Tudi pri nas je povp. plača nekaj čez 1000€ pa jih vsaj 50% delavcev nikol ne vidi...
KomentatorPolde
08. 07. 2015 12.08
dule100
08. 07. 2015 06.59
+5
Ko stojiš pred praznim bankomatom in ne moreš do svojega denarja, se socializem hitro neha ! Socializem traja tolilo časa, kolikor časa lahko trošiš tuj denar !
Bolfenk2
08. 07. 2015 08.06
+0
In zato smo tako super živeli 40 let v socializmu. Kaj smo trošili tuj denar ali smo ga ustvarjali v svojih tovarnah? Prenehajte širiti to negativno kapitalistično propagando o socializmu.
lordG
08. 07. 2015 06.39
+4
oni se svojim privilegijam nikoli ne bodo odpovedal, ne rabijo oni reform, oni rabijo miljarde
Angela Franko
08. 07. 2015 06.45
+7
RABIMO JIH TUDI MI AMPAK MI MORAMO VRNITI GRGI BI PA GRATIS !!!
GURT1
08. 07. 2015 01.52
+1
Edina prava in demokratična stranka je SDS, vse ostalo je ološ. Živel junak Slovenije, Janez Janša…
babicagrenajug
08. 07. 2015 04.08
+2
Zjutraj te bodo odpeljali s črnim avtomobilom.
babicagrenajug
08. 07. 2015 04.09
+4
Črni, dvotaktni Wartburg. Šravfciger v zadnji šipi, da ne pade dol.
CyberWorm99
08. 07. 2015 01.45
+7
nwm kaj se sploh kregate kdo je kriw za grško krizo k pa cel swet we da je to kučko pa murgle od uzad z lopowskimi lewaki pa to : )))
dule100
08. 07. 2015 06.52
+3
GURT1
08. 07. 2015 01.42
+8
Grčija v razcvetu socializem pa to...se cedi med in mleko...
iGURT
08. 07. 2015 01.34
+1
VSE ki so zapufani več kot 80% BDP-ja zabrišimo ven iz EU!!
NoviceResnice
08. 07. 2015 07.23
iGURT
08. 07. 2015 01.14
+3
Poljska razlaga da je Grški Ne na referednumu jasen znak da morajo oditi iz EU - In to je ta Poljska ki so ji leta 1991 odpisali 60% dolga !!
iGURT
08. 07. 2015 01.27
+2
iGURT
08. 07. 2015 01.29
+4
In vseh 11 držav EU ki so bolj zadolženi kot mi tudi, obvezno!!
iGURT
08. 07. 2015 01.31
+1
mrrš iz EU lenuuhi zapufani vseh 11 držav !!
iGURT
08. 07. 2015 01.10
+4
.. če bi zmagal desna vlada vseh teh težav ne bi bilo, oni bi pristali na vse - kot so vse vlade pred Sirizo.
kozlarija2
08. 07. 2015 00.32
+3
Pomoje grčije ne bojo spustili iz EU(bi si pa želel), če bi hoteli bi jih že brcnil ven. Namesto tega se pa stalno spreminjajo pravila le da se jih zadrži noter. Očitno je EU prevelika politična ureditev ki ne sme propasti za nobeno ceno, sploh pa ne ko se sprejema TTIP in podobno. Zanimiva bo tudi ukrajina(bankrot?) po pravilih bank se jim nebi smelo posojati denarja, spet politično preveč vredna. Pravila, zakoni kaj je to? Leta 2008 ni sel skoraj noben sedet v primeru grčije tudi ne zakaj bi zdaj? Solidarno bomo pa krili EU državljani.
iGURT
08. 07. 2015 01.04
+0