Tujina

Kristalno morje vabi

Ljubljana/Zagreb, 24. 06. 2008 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ali vas zanima, kje je Jadransko morje najbolj čisto? Večinoma je kristalno, le v hrvaških Pločah je tako onesnaženo, da ni primerno za kopanje.

Hrvaško morje je znano po svoji čistoči.
Hrvaško morje je znano po svoji čistoči. FOTO: Špela Zupan

Jadransko morje je znano po čistoči, o kakovosti morja pa priča tudi hruma turistov, ki se vsako sezono zgrinja na hrvaško obalo. Številni, ki so se že sončili na svetovno znanih plažah, hrvaško primorje opisujejo kot eno najlepših. Njihova pričevanja potrjuje tudi ocena kakovosti morja, ki je nastala pod taktirko hrvaškega ministrstva za zaščito okolja.

Večina je dobila najboljšo oceno, ponekod pa je morje druge kakovosti, a vendar še primerno za kopanje. Dokaj onesnaženo je v Crikvenici na plaži Jandranka, v Novi Vinodolski na Smokvici, v Novem Gradu na Rivarelli, v Skradinu in na toboganu v Vodicah.

Bolj onesnaženo morje je v Novem Gradu ob hotelih Maestral in Laguna ter v avtokampu Tare, vendar pa je bilo hudo onesnaženje le trenutno. Kasnejše meritve od 2. do 4. junija so pokazale, da je morje primerno za kopanje. Najbolj onesnaženo je morje v Pločah v bližini Dubrovnika, kjer so po več analizah ugotovili, da je huje onesnaženo. O slabih rezultatih so obvestili inšpekcijo. Več o kakovosti hrvaškega morja ...

Morje je čisto tudi v Sloveniji. Več o kakovosti kopalnih voda pri nas ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
25. 06. 2008 10.44
ha,ha,ha,hani vse zlato ,kar se sveti,sicer pa,vsak naj presodi sam,ko gre za posamenika mi je vseeno.ima pravico hodit kje ga je volja,ko pa množično robantijo o zadevi,,,,,,,je treba iskat odgovore
pijanec22
25. 06. 2008 02.36
ostja12: in kakšno vezo ima poceni dopust z lepoto destinacije? Poceni samo pomeni, da ciljajo na revnejše goste in množični turizem. S takšno politiko pa si turistična destinacija tudi trajno uniči imidž, kamor tisti, ki veliko zapravljajo, ne hodijo.
pijanec22
25. 06. 2008 02.33
@koki20: mislim, da je ravno obratno. Tunizija, Turčija, Egipt, Bolgarija in podobno so za tiste, ki nimajo denarja. Ki morajo za 300 evrov dobiti vse, s prevozom vred. Takšnih turistov v resnih destinacijah nočejo, ker od njih zaslužijo zelo malo, pa še zapravijo skoraj nič. Če bo šel kdaj po svetu, boš videl, da resne destinacije nikoli ne ponujajo hrane v hotelih, plaže so nezazidane (poceni turist pač nima denarja za rent-a-car in rabi hotel na plaži) itd.
Mighty
24. 06. 2008 21.57
Drugač pa samo za INFO Crikvenica ima ena od redkih modro zastavo....če vi na 24ur sploh vete ka to je
Mighty
24. 06. 2008 21.23
+1
Serete li ga serete na veliko 80% vas bo pa na Hrvatiji na morju.....Recimo tko kot muvimen on je največji anti Hrvat edino na morje hodi v dalmacijo pa plačuje za spolne usluge dol! Pa sploh ne mislim da mogoče ni kje bol poceni in boljše ampak men odgovarja dol in nimam problemov še posebaj ne z dalmatinci!
ostja12
24. 06. 2008 20.07
ljudje moji,hrvaška obala je najlepša na svetu-seveda dokler ne greš kam drugam. purgerjem se pač ne smemo dat,pa vedite da obstaja veliko lepši in cenejši dopust,priporočam da poizkusite,ne bo vamžal! lepe počitnice želim!
koki20
24. 06. 2008 19.50
-1
hrvaška pa bosna pa srbija pa ta ciganija je za tiste ko nimajo denarja
b77
24. 06. 2008 18.25
dokler bo na eni strani kot na drugi politika upoorabljala sredstva za lastno promocijo na račun narodov bo tako kot je. Toda bojim se da bodo z njihovim vstrajnim hujskanjem resnično zastrupili odnose med normalnimi ljudmi
oldspice
24. 06. 2008 17.42
odnose pa imajo res slabe z slovenskimi turisti.. sem hodil po celi "jugi" in na hrvaškem je res kriza. vsi te gledajo čudn, se prav vidi da nisi dobrodošel. pa greš malo nižje (srbija,bosna,črna gora) in je čist drugače...so dosti bolj prijazni ljudje...prav veseli so da si tam...
pijanec22
24. 06. 2008 17.39
To, da je danes to ena najlepših obal na svetu (tudi tuje organizacije, ki so povezane kakor koli s potovanji, to vsako leto razglašajo), se imajo vsekakor zahvaliti komunistični Jugoslaviji, drugače bi ta obala že zdavnaj bila betonska džungla. Zdaj pa na srečo ni in na Hrvatih samih je, da to lepo obalo ohranijo takšno kot je, in da spremenijo strukturo gostov tako, da si je več revnejši turisti ne bodo mogli privoščit, saj od njih destinacije itako nimajo nič.
b77
24. 06. 2008 17.30
+1
KONČNO EN DOBER ČLANEK O HRVAŠKEM MORJU, MADONA A STE ZAMENJALI NOVINARJE
destroyer1
24. 06. 2008 17.24
ma vse uredi in prav ma je res da slovenci smo najmanj cenjeni...pride italijan hehe vse spoštljivo pride kšn slovenec...pa takoj spremenijo odnos... in mi ji še dajemo denar...ni kaj tko je in vedno bo tako...
Dea Marussig
24. 06. 2008 17.20
-1
ne hodit na hrvaško, odpotujte drugam pa še ceneje je..........
Shekelstein
24. 06. 2008 17.06
res je to je samo za zdej ampak kaj bo čez 30 al pa več let ne bo več najlepše
carpe.diem@masicom.net
24. 06. 2008 16.59
DarthRevan, vem ja. :))) Ja, s čermi in otoki.
mobius
24. 06. 2008 16.56
Pa še nekaj kdo najbolj kritizira bivšo Jugo. Hrvati, toda če ne bi bilo nje ne bi nikoli imeli skoraj celo Jadransko obalo, saj se ve kdo je skozi zgodovino posedoval ta ozemlja, tako kot Srbi ne bi imeli velike Srbije, samo se tega nisi zavedali in sedaj se vprašajte, kaj smo mi dobili, verjetno ni potrebno seštevati minusev hehe Pozdrav !!!!!
DarthRevan
24. 06. 2008 16.50
NAPAČNO predstavo, ne natančno.... .....mater, kaj pišem...
DarthRevan
24. 06. 2008 16.50
Aja, s čermi in otoki, to že, samo človek dobi natančno predstavo če takoj rukneš 5K kilometrov ven hehe
mobius
24. 06. 2008 16.47
Ne vem zakaj mnogi v svojih komentarjih na teh straneh prodajate meglo, jaz sem se na 24ur.com prvič oglasil pred 3 dnevi in računalnik uporabljam 25 let in vidim, da eni in isti v glavnem sodelujete v razgovorih, stvar je čisto enostavna ne metati vse ljudi ne glede na narodno pripadnost v isti koš, Slovenci smo ali pa nismo nestrpni do drugačnih nič manj ali več kot drugi narodi, to je splošna človeška lastnost, če smo nestrpni je to samo zaradi tega, ker tisti, kateri so prišli v to okolje ne sprejemajo, vsaj do sedaj niso, naše kulture, jezika itd. Sicer se stvari počasi izboljšujejo. v bivši skupni državi je slovenščina bila manjvredna, če je Slovenec šel v drugo republiko je govoril srbohrvaščino, tisti pa ki so prišli v Slovenijo niso govorili slovensko in mnogi od njih, ki so ostali tukaj še sedaj ne govorijo slovensko, šele ko smo se osamosvojili so se stvari začele spreminjati. Jaz pa se še danes spominjam besed izpred 30 let ko smo bili v Medulinu pri Puli in smo se Slovenci med sabo pogovarjali v svojem jeziku, ko mi je bilo rečeno čoveče pričaj ljudski, da te svako razumije in, ker sem jaz precej trmast sem tudi z Hrvati namerno govoril slovensko, navkjub temu ko sem v drugem okolju vedno govorim njihov jezik ali pa vsaj angleščino ali nemščino, seveda bi skoraj prišlo do pretepa vendar me je nekdo prepoznal in rekel ostavi ovoga na miru, ovaj je opasan in tako smo se lepo razšli hehe. Torej Slovenci ne ponavljajte za drugimi, da smo nestrpni, sovražni ali hlapci, ker to so tudi včasih vsi drugi ljudje. Kar se mene tiče sta sovraštvo in jeza luksuz, katerega si zaradi sebe ne morem privoščiti. Prijeten dan vsem skupaj !!!!
carpe.diem@masicom.net
24. 06. 2008 16.35
DarthRevan, tu v več kot 5.000 km so všteti še otoki, čeri in grebeni.