Tujina

Clintonova in Obama še naprej izenačena

New York, 06. 02. 2008 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ZDA se med demokrati nadaljuje tesen boj, med republikanci najbolje kaže Johnu McCainu.

Senator John McCain je v torek potrdil vlogo favorita med republikanskimi predsedniškimi kandidati, demokrata Barack Obama in Hillary Clinton pa sta si na strankarskih volitvah in zborovanjih razdelila zmago. Glavna novica je, da tako imenovani "super torek" z volitvami v več kot 20 državah, kljub vsem napovedim, ni rešil ničesar.

V ZDA pri nekaterih povzročajo histerijo že strankarske volitve ...
V ZDA pri nekaterih povzročajo histerijo že strankarske volitve ... FOTO: Reuters

Republikanci so se v torek potegovali za skupaj 1023 delegatov, za osvojitev nominacije pa jih potrebujejo 1191. Demokrati so v torek delili 1681 delegatov, za končno zmago pa jih je potrebnih 2025. Delegatske glasove bodo še nekaj časa seštevali, vendar pa jih nobeden od republikanskih in demokratskih kandidatov še nima dovolj za razglasitev zmage.

Med republikanci, ki delegate za konvencijo delijo po večinskem načelu, je v krepkem vodstvu McCain, Clintonova pa rahlo vodi pred Obamo, saj demokrati delegate delijo proporcionalno.

McCain na dobri poti k nominaciji

McCain je v torek nanizal zmage v New Yorku, Kaliforniji, Missouriju, New Jerseyju, Arizoni, Oklahomi, Delawareu, Connecticutu in Illinoisu, večinoma torej v tradicionalno bolj demokratskih državah, ki na splošnih volitvah verjetno ne bodo volile za republikanca.

71-letni John McCain bo najverjetnejši republikanski kandidat na predsedniških volitvah v ZDA.
71-letni John McCain bo najverjetnejši republikanski kandidat na predsedniških volitvah v ZDA. FOTO: Reuters

Na jugu se je dobro obnesel nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee, ki je razen v svoji domači državi zmagal še v Zahodni Virginiji, Tennesseeju, Georgiji in Alabami. Nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney je slavil doma ter v Utahu, Montani, Koloradu, Minnesoti in Severni Dakoti. Rezultate so izjemno počasi ugotavljali na Aljaski.

Predsedniška kampanja bo na obeh straneh trajala še nekaj tednov ali celo mesecev. Naslednja je na vrsti Louisiana, 9. februarja, od večjih pa sledijo med drugim še Washington, Ohio, Pennsylvanija, Virginija in Teksas. Po torkovih izidih nihče od vodilnih kandidatov ni napovedal odstopa od kampanje, vsi pa so bili izjemno prijazni drug do drugega in so si čestitali za zmago.

Za republikanske volivce je najpomembnejše vprašanje gospodarstvo, sledita pa vojna v Iraku in nezakonito priseljevanje. Vzporedne ankete so pokazale, da McCain še ni prepričal konservativne baze v stranki, ki je svoje glasove v torek delila med Huckabeeja in Romneyja. V primeru, da bo osvojil nominacijo stranke, si bo moral McCain za podpredsedniškega kandidata izbrati nekoga, ki bo pomiril skrajno desnico v stranki.

Hillary Clinton uspešna, vendar ...

Clintonova je na tako imenovani "super torek", ko so demokrati volili v 22 državah in Ameriški Samoi, zmagovala v tako imenovanih "modrih" državah, ki ponavadi na splošnih volitvah tako ali tako volijo za demokrate, Obama pa je nizal zmage v tradicionalno republikanskih državah, čeprav to ni nobeno zagotovilo, da bo tako tudi na splošnih volitvah. Senatorka je zmagala v pomembnejših državah glede števila delegatskih glasov, Obama pa je nanizal večje število zmag.

Hillary Clinton navkljub dobremu rezultatu na strankarskih volitvah čaka še trd boj za demokratsko nominacijo.
Hillary Clinton navkljub dobremu rezultatu na strankarskih volitvah čaka še trd boj za demokratsko nominacijo. FOTO: Reuters

Clintonova je zmagala v New Yorku, Kaliforniji, Massachusettsu, Arizoni, New Jerseyju, Arkansasu, Tennesseeju in Oklahomi. Obama pa je zmagal v Illinoisu, Georgiji, Delawareu, Alabami, Severni Dakoti, Connecticutu, Minnesoti, Idahu, Coloradu, Kansasu, Missouriju, Utahu in Aljaski. Glasove so preštevali še v Novi Mehiki, kjer je bil izid po 30 odstotkih preštetih glasov izenačen.

Za Clintonovo je najbolj sladka zmaga v Massachusettsu, kjer so Obamo podprli senatorja John Kerry, Edward Kennedy in guverner Deval Patrick. Obama je v Kaliforniji dobil podporo članice družine Kennedy, prve dame države Marie Shriver, in tudi to ni pomagalo. Se pa lahko veseli tesne, vendar pomembne zmage v Missouriju.

Obama zmanjšuje zaostanek

Kljub temu so vzporedne ankete pokazale, da Obama zmanjšuje razliko za Clintonovo pri glasovih belcev, ki so ga v Kaliforniji celo podprli s tesno večino, vendar je Clintonova zmagala zaradi podpore volivcev azijskega in latinsko-ameriškega izvora, ki imajo težave podpreti temnopoltega kandidata. Obama ima ogromno podporo med temnopoltimi Američani in med mladimi. Zanj večinoma volijo premožnejši demokrati in prebivalci mest.

Javnomnenjske raziskave Barracku Obami kažejo dobre možnosti za izvolitev.
Javnomnenjske raziskave Barracku Obami kažejo dobre možnosti za izvolitev. FOTO: Reuters

Clintonova pa zmaguje na podeželju in med revnejšimi ter seveda ženskami, ki predstavljajo večino demokratskih volivcev. Za demokratske volivce je najbolj pomembno gospodarstvo, za katerega 90 odstotkov med njimi meni, da je zanič, sledi vojna v Iraku in zdravstvo.

Najbolj pomembna lastnost kandidata je zanje sposobnost zagotoviti spremembe. Kar 72 odstotkov podpornikov Obame bi podprlo tudi Clintonovo, enako pa bi storilo 71 odstotkov podpornikov Clintonove.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dodoman.20@gmail.com
06. 02. 2008 18.08
Kot ponavadi berem take absurde kot je: "Clintonova pa zmaguje na podeželju in med revnejšimi ter seveda ženskami, ki predstavljajo večino demokratskih volivcev" Lepo vas prosim! Izbirati kandidata po rasi, spolu, videzu je kot izbirati gobe po videzu...mušnica je bolj barvita kot jurček..jejmo jo!...wiiii
janezgorenc@email.si
06. 02. 2008 16.30
Minnaemma, če bi zmagala Hillary, bi verjetno bolje rasle tudi vaše rože in iz veceja bi bolj prijetno dišalo, ne? MIlla, tudi ona se je trudila na vse pretege dokazovati, da ni vedela, za kaj glasuje, ko je podprla vojno v Iraku. Zdaj, ko se zadeve umirjajo in bi morali dati Bushu prav, pa se teme itak vsi - razen McCaina, seveda - izogibajo. Bush ni lagal, ko je govoril o Sadamovem orožju za množično uničevanje. Za napad se je odločil šele po valu napadov z anthraxom, če se spomnite. Takrat so se celo odločali o tem, ali naj po hitrem postopku cepijo celo ameriško populacijo proti črmim kozam. Resda se je prepričanje kasneje izkazalo kot neutemeljeno - čeprav zdaj prevajajo dokumente iz Sadamovega arhiva, ki kažejo v smer, da je tovrstno orožje izdeloval še konec 1990-ih, verjetno pa do konca 2002. Toda ker strupov ni, teh najdb ne obešajo na veliki zvon. Toda takrat je bilo res ogromno indicev, da Sadam tovrstno orožje ima in da ga lahko celo uporabi.
Millla
06. 02. 2008 13.37
@minnaema: Se pa krepko motiš, če misliš, da bi zmaga Clintonove pomenila več miru. Glasovala je za vojno v Iraku, ne zavzema se za popoln umik vojaških sil iz Iraka, meni, da bi morali Iranu napovedati vojno, če bi izdelovali nuklearno orožje (zopet se ponavlja ista zgodba kot z Irakom - Bush je trdil, da Irak izdeluje prepovedano orožje - to je bila laž)... Povedano na kratko - moje mnenje je, da je možno, da bo Hillary (če bo izvoljena) izvajala še hujši ''policijski'' nadzor nad ostalim svetom, kot ga je do sedaj Bush.
minnaema@yahoo.com
06. 02. 2008 11.43
Ko bi le zmagala Clintonova bi bilo veliko več miru ! Brez dvoma bi se pocenila tudi nafta, ker bi baje v dogovarjanjih bilo več uspeha ,kakor v agresiji ! Ženske znamo bolj uporabljati, um za dogovarjanja,včasih tako akuratno, da smo kompas altruizma !
highlander
06. 02. 2008 10.06
To je vsekakor poraz Hillary Clinton. Še dva tedna nazaj je imela več kot 20% prednost pred Obamo. Napovedi so kazale, da bo zmagala v več kot 18 državah, Obama zgolj v dveh. Če upoštevamo, da je veliko volivcev glasovalo po pošti že več kot en teden pred včerajšnjimi volitvami, je jasno, da bi lahko Clintonova še bolj izgubila. Clinotovo zaenkrat še vedno rešujejo superdelegati, pri katerih ji glasove pomaga nabirati Bill Clinton.
smaragd@siol.net
06. 02. 2008 09.31
obadva sta isto "sranje" sam drugo pakovanje
brojhec@gmail.com
06. 02. 2008 09.26
Silly americans...
balon200
06. 02. 2008 08.50
Ma ta Clintonova, a nima kaj drugega počet, kot, da se tekmuje s temi 'tajkunskimi' powerfreak tipčki. Bogi Bill.