Tujina

Clintonova izgublja tekmo?

Columbia, 27. 01. 2008 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Senator Barack Obama je na demokratskih strankarskih volitvah v Južni Karolini premagal Hillary Clinton.

Senator iz Illinoisa Barack Obama je v soboto na demokratskih strankarskih volitvah v Južni Karolini osvojil 55 odstotkov glasov in zmagal pred newyorško senatorko Hillary Clinton s 27 odstotki in nekdanjim senatorjem iz Severne Karoline Johnom Edwardsom z 18 odstotki glasov.

Clintonova je Obami čestitala iz Tennesseeja, kamor je odpotovala še preden so bili znani dokončni rezultati.
Clintonova je Obami čestitala iz Tennesseeja, kamor je odpotovala še preden so bili znani dokončni rezultati. FOTO: Reuters

Zmaga senatorja iz Illinoisa, čeprav morda ne tako prepričljiva, je bila pričakovana, saj so mu ankete pred volitvami napovedovale okoli 40 odstotkov podpore. Obama je dobil sicer kar 80 odstotkov glasov temnopoltih volivcev Južne Karoline, ki so predstavljali malce več kot 50 odstotkov vseh udeležencev sobotnih demokratskih strankarskih volitev. Zanj je volila tudi večina belcev. Clintonova je že v začetku tedna nakazala, da ne računa na zmago v Južni Karolini, in se je posvetila kampanjam v tistih zveznih državah, ki bodo na vrsti 5. februarja, v Južno Karolino pa je poslala kar svojega soproga Billa Clintona.

V spopadu vprašanje rase

V ostrem spopadu med kampanjo Obame in Clintonove je prišlo tokrat na površje vprašanje rase. Republikanski komentator televizije MSNBC in nekdanji predsedniški kandidat Pat Buchanan je menil, da je bila strategija Clintonovih kljub porazu uspešna. Volivce po ZDA naj bi namreč zavito spomnila, da je Obama temnopolt in kot tak naj ne bi imel možnosti za zmago proti republikancu, saj je temnopoltih volivcev v ZDA le 20 odstotkov.

Volilna udeležba v Južni Karolini je bila visoka, saj se je letos demokratskih volitev udeležilo več kot 500.000 ljudi, leta 2004 pa jih je bilo na primer le 290.000. Na republikanski strani se je volitev v tej državi letos udeležilo nekaj več kot 300.000 ljudi. Po anketah tiskovne agencije AP je bilo za večino udeležencev volitev najpomembnejše gospodarstvo, pred zdravstvom in vojno v Iraku.

Republikanski komentator iste televizije Joe Scarborough je menil nasprotno: da se je strategija Clintonovih izjalovila, saj je Obama pobral večino glasov tudi med belimi demokrati Južne Karoline. "Super torek" oziroma 5. februar, ko imajo demokrati volitve v kar 15 zveznih državah in strankarska zborovanja v šestih ter v Ameriški Samoi, bo pokazal, kdo ima prav. Clintonova je imela pred Južno Karolino v večini držav prednost v anketah pred Obamo.

Clintonova je Obami čestitala iz Tennesseeja, kamor je odpotovala še preden so bili znani dokončni rezultati. Obama je v nagovoru svojim ponovno zelo navdušenim podpornikom dejal, da gredo naprej kljub silam "statusa quo", s čimer je mislil Clintonovo. Obenem je namignil, da njena kampanja znova deli Ameriko. Obama je dobil medtem tudi pomembno podporo hčerke nekdanjega predsednika ZDA Johna Kenneddyja. Caroline Kennedy je za nedeljski New York Times napisala, da je Obama doslej prvi politik, ki njo in Američane navdihuje podobno, kot je to nekoč znal njen oče.

Poraz za Edwardsa

V soboto je največje razočaranje sicer doživel Edwards, ki je bil rojen v Južni Karolini, leta 2004 pa je tam zmagal na podobnih volitvah, ko je kandidiral za predsednika. Kot je dejal, pa ne bo odnehal in bo vztrajal v kampanji, da omogoči glas ljudem, ki jih nihče ne posluša.

Demokrati se zdaj selijo v "države 5. februarja", pa tudi na Florido, kjer bodo tako njihove kot tudi republikanske strankarske volitve potekale 29. januarja. Clintonova nosi s sabo zmago iz New Hampshirea in Nevade, kjer je Obama kljub drugemu mestu osvojil celo en delegatski glas več od zmagovalke. Obama pa je zmagal še 3. januarja v Iowi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
29. 01. 2008 09.42
Exim, Kacin vsak teden javno govori v Evropskem parlametnu pa se mi tudi ne zdi, da to objavljajo.
kozmonavt
29. 01. 2008 09.40
v ameriki se vsaj 500 let ne bo predsednik temnopolt, ali zenska.
exim@t-2.net
28. 01. 2008 15.42
Kako ogromno imajo za opraviti naši mediji z volitvami v Ameriki. Še pred tremi leti smo komaj vedeli za volitve v ZDA, sedaj pa kar ankete, komentarji, stalno spremljanje, ...Zanimivo, zanimivo, Dnevnik niti POPTV 24ur nista objavila, da je JJ javno govoril v Evropskem parlamentu. Nagi Repovžki so Dnevniku in POPTV!!
Obama me je doslej prepričal le v to, da je impulziven, napadalen, ne kaj prida brihten in totalen rasist. Američanom res ne privoščim, da bi jih zdaj še on dobil priložnost do konca zavozit. Ker njihove kikse plačujemo vsi.
minnaema@yahoo.com
27. 01. 2008 22.06
Moji malenkosti se dozdeva, da je škoda- zelo velika, da bi Clintova izgubila tekmo. Brez dvoma bi Clontova bila bolj akuratna voditeljica, ker ima za seboj veliko prakse in tudi dobrega adjutorja ob sebi, kar je zelo,zelo pomembno. Morda bo le razum zavladal med državljani ZDA a težko verjamem, da bo modrost bila zares tam ob pravem času!
The Pope
27. 01. 2008 20.44
Predsednik amerike je v naprej dolocen in se ze kar nekaj casa ve (znotraj njihovih krogov seveda), kdo bo naslednji predsednik. Zakaj? Ker je v ozadju veliko vecji nacrt kot pa si prebivalci mislijo. Watch Endgame!
dodoman.20@gmail.com
27. 01. 2008 15.26
ljudje nebi smeli voliti predsednika oz. predsednico na podlagi: spola, rase, kakršnekoli druge pripadnosti....marveč na podlagi dejanj in splošne koristnosti, te osebe,za državo. Ravno zato me tako moti, ko ženske volijo žensko zgolj zaradi butastega feminističnega razmišljanja, namesto za korist države. Političarka pa veselo to še spodbuja zaradi glasov in spodbuja obratno diskriminacijo. In ravno tako velja za črnce in ostale.
neznan13@gmail.com
27. 01. 2008 12.41
Carleone na papirju so bili enakopravni tudi v času Martina Luthra Kinga pa niso smeli sedeti na busu odspredi, ker je bilo "rezervirano" le za belce. manjšine postajajo vse spet manj enakopravne belcem, ker jih je veliko in počasi delajo konkurenco večinski, belski. belci se pa seveda nočejo videti kot nekakšna "podrasa" v ZDA, sploh pa južnaki aka Texas.
Carleone
27. 01. 2008 12.05
Kje, kako niso enakopravni, kje samo na papirju?
shshsh
27. 01. 2008 11.24
Tocno tak kot je rekla nedisciplina, crnci se zdalec niso enakopravni, ajde na papirju res, samo zal meje v glavah se vedno obstajajo...dokaz je ze izjava clintonove, da je obama crn...
preprostež
27. 01. 2008 11.19
Človek bi dobil občutek, da tile komentatorji pod mano vedo vse o Ameriki... kot da bi tam živeli in imeli vpogled v vse pritikline!
nedisciplina@gmail.com
27. 01. 2008 11.05
črnci še zdaleč niso enakopravni belcem v ameriki...mogoče samo na papirju
GTR
27. 01. 2008 11.04
To je sam en šov. Itak nima veze kera llutka se pojavlja v javnosti kot predsednik, ko pa cist eni drugi iz ozadja vodijo tele ZDA in pa posledicno celemu svetu...
Carleone
27. 01. 2008 10.55
"Zanj je volila tudi večina belcev."?! Na Fox news so rekl da je Obama dobil manj kot 10% od vseh belcev. Ostalo pa Clintonova in Edvardson. Blondy-"ker s tem bi bili crnci koncno enakopravni belcem" Blondy pa tok kritiziraš IQ od Clintonove. So že dolgo enakopravni.
DarthRevan
27. 01. 2008 10.37
mikis, OFF TOPIC!!!
mikis@mail386.com
27. 01. 2008 10.36
Tako, kot je bil holokavst način sistematičnega uničevanja židov, so bili povojni poboji in maltreiranje najbolj domoljubnih Sovencev, Hrvatov in Srbov, genocid nad svobodoljubno napredno miselnostjo
DarthRevan
27. 01. 2008 10.35
Realnost je, da je treba prepričati predvsem volivce na Floridi, v Ohiu, Pennsylvaniji in Michiganu. Južna Karolina ni tako pomembna država.
shshsh
27. 01. 2008 10.34
Upam za zmago obame, ker s tem bi bili crnci koncno enakopravni belcem...Sicer pa oprosti vlasictoni, kaj morda cutim pri tebi okus rasizma? Sicer pa Clintonova jasno kaze svoj "visok" IQ, s tem ko se jasno kaze v luci glupe rasisticne krave...
keum
27. 01. 2008 10.07
Clintonova je rasistka, pri nas pa jo novinarji samo hvalijo in poveličujejo ameriške vrednote. Vseskozi samo Amerika. Tja naj se preselijo, če so tako zagledani v to Ameriko.
GSG-9
27. 01. 2008 09.49
Nikakor, zmagal bo republikanec.