Tujina

Mehiške oblasti mirijo prestrašene Mehičane v ZDA: Rojaki, smo v času negotovosti

New York, 17. 11. 2016 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Med Mehičani, ki živijo v ZDA, se širi panika. "Ostanite mirni, ne nasedajte provokacijam in ne dovolite, da vas zavedejo," je poudarila mehiška zunanja ministrica. Obljublja, da bodo migrantom pomagali pri pridobivanju ameriških dokumentov. Tudi za otroke, ki so rojeni v ZDA.

Mehiško zunanje ministrstvo je v odzivu na nedavne napovedi Donalda Trumpa o izgonu do treh milijonov nezakonitih priseljencev napovedalo načrt za zaščito in podporo mehiškim priseljencem v ZDA. Mehičane je tudi pozvalo, naj ostanejo mirni.

V sporočilu in video posnetku z naslovom Z vami smo, je ministrstvo predstavilo načrt v enajstih točkah za pomoč Mehičanom v ZDA. Zagotoviti želijo, da bi Mehičani v ZDA dobili točne informacije o morebitnih spremembah v ameriški politiki do priseljencev in tako ne bi postali žrtve prevar ali zlorab.

"Rojaki, smo v času negotovosti," je na posnetku poudarila mehiška zunanja ministrica Claudia Ruiz Massieu. "Ostanite mirni, ne nasedajte provokacijam in ne dovolite, da vas zavedejo," je poudarila in dodala, da bi ZDA ukrepe proti priseljencem lahko začele izvajati februarja prihodnje leto.

Mehika namerava v luči napovedanih ukrepov razširiti storitve svojega veleposlaništva v Washingtonu in 50 konzulatov širom ZDA ter med drugim vzpostaviti 24-urno telefonsko številko za prijave morebitnih prevar in informacije glede politike do priseljencev. Doseči želijo zlasti ameriške četrti z velikim številom priseljencev iz Mehike ter migrantom pomagati pri pridobivanju dokumentov zanje in njihove otroke, rojene v ZDA.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ZDA živi enajst milijonov nezakonitih priseljencev, med njimi večina iz Mehike.

Trump je v pogovoru za televizijo CBS News v nedeljo napovedal, da bo takoj po prisegi 20. januarja deportiral približno dva do tri milijone nezakonitih priseljencev. Kot je dejal, gre za "kriminalce, člane tolp, prodajalce drog", ki jih bodo bodisi izgnali bodisi zaprli.

Napovedal je tudi uresničitev gradnje zidu na meji z Mehiko in tako nakazal, da bo vztrajal pri politiki proti priseljencem, ki jo je začrtal med kampanjo. Glede zidu je pojasnil, da bi bil lahko deloma zid deloma pa ograja.

Protest proti Trumpovi napovedi o deportacijah
Protest proti Trumpovi napovedi o deportacijah FOTO: AP

Trump ima veliko dela

Novoizvoljeni predsednik Trump je včeraj sporočil, da se je skupaj z novoizvoljenim podpredsednikom Mikeom Pencom doslej po telefonu pogovarjal z 29 svetovnimi voditelji in uglednimi osebnostmi, med katerimi za zdaj na seznamu ni nikogar iz domovine njegove soproge Melanie.

V prvem tednu po volitvah so v ZDA zabeležili več kot 400 primerov sovražnega govora, nadlegovanja in ustraševanja. Neka učiteljica iz Georgie je prejela anonimno pismo, v katerem je pisalo: "Tvoja ruta ni več dovoljena. Zakaj si je ne zavežeš okoli vratu in se obesiš z njo." Na cerkvi iz Marylanda, ki ponuja tudi bogoslužje v španščini, so neznanci zapisali: "Trumpov narod. Samo belci". Nekaj študentov v študentskem domu v New Yorku je na vratih svojih sob zagledalo svastike.

Trumpova kampanja je brez komentarja objavila seznam voditeljev, ki so mu doslej čestitali za zmago po telefonu. Objava je sledila kritikam časopisa New York Times in drugih medijev, da je Trumpova tranzicija zmešnjava tudi glede tujih voditeljev, ki si menda zaman prizadevajo, da s telefoniranjem v Trumpovo stolpnico na Manhattnu pridejo do zmagovalca volitev in mu čestitajo.

Trump je že prej sporočil, da se je med drugim pogovarjal z britansko premierko Thereso May in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Na sredinem seznamu, iz katerega ni razvidno ali gre za telefonske pogovore s Trumpom ali Pencom ali obema hkrati, pa so še turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, indijski premier Narendra Modi, kanadski premier Justin Trudeau, argentinski predsednik Mauricio Macri, predsednik Kitajske Xi Jinping in drugi.

Med njimi so voditelji Nemčije, Avstralije, Egipta, Danske, Francije, Irske, Izraela, Italije, Jordanije, Libanona, Mehike, Nove Zelandije, Katarja, Južne Koreje, Savdske Arabije, Ukrajine, Združenih arabskih emiratov in tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Na seznamu je tudi japonski premier Šinzo Abe, s katerim se bo Trump srečal danes v New Yorku. To bo prvi tuji voditelj na obisku pri Trumpu po ameriških predsedniških volitvah 8. novembra.

Trump napovedal petletno prepoved sodelovanja z lobisti za člane svoje administracije

Trump bo od članov svoje administracije zahteval podpis klavzule, da pet let po koncu delovanja v njegovi administraciji ne bodo sodelovali z lobisti, je v sredo sporočil njegov tiskovni predstavnik Sean Spicer.

"Za to administracijo bo ključno, da ljudje, ki bodo šli iz vlade, tega ne bodo mogli izkoristiti za bogatenje," je novinarjem pojasnil Spicer. Dodal je, da bo to pravilo veljalo tudi za Trumpovo tranzicijsko ekipo, katere naloga je najti 4000 članov nove administracije.

V Trumpovo vlado prav tako ne bodo mogli tisti, ki so trenutno registrirani kot lobisti na zvezni ravni ali na ravni posamezne ameriške države.

Za zdaj še ni jasno, kako bodo te prepovedi uveljavili.

Trump je med volilno kampanjo večkrat obljubil, da bo "izsušil močvirje" oz. Washington očistil lobistov in skorumpiranih politikov.

Clintonova naj bi dobila čez milijon glasov več od Trumpa

Glede na poročilo nestrankarske organizacije Cook Political Report je demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton na ameriških predsedniških volitvah pred tednom dni dobila več kot milijon glasov volivcev več od republikanca Trumpa, ki je zmagal zaradi večjega števila osvojenih elektorskih glasov.

Ponekod še štejejo

Uradno štetje glasov povsod še ni povsem končano, do srede pa je imela Clintonova skoraj 62 milijonov glasov, Trump pa skoraj 61 milijonov. K temu seštevku bodo dodani še določeni glasovi iz Kalifornije, Utaha in Washingtona, pa tudi Michigana, kjer zmagovalca še vedno niso razglasili, čeprav bo to najverjetneje Trump, ki se je skupaj s privrženci pred volitvami pritoževal nad elektorskim sistemom, ker je računal, da bo zaradi njega izgubil, čeprav bo dobil več glasov volivcev.

Sistem

V ZDA predsednika volijo po zveznih državah. Zmagovalec posamezne države osvoji njene elektorske glasove, katerih število je v bistvu odvisno od števila prebivalcev te države. Čeprav imajo države z večjim številom prebivalstva ustrezno več elektorjev, pa so strokovnjaki na primer izračunali, da je zaradi sistema glas volivca v Wyomingu na primer vreden kot dva glasova volivcev v Kaliforniji.

Po Trumpovi zmagi se je sedaj položaj obrnil in novoizvoljeni predsednik sedaj več nima nič proti elektorskemu sistemu, demokrati pa so vse bolj glasni v zahtevah, da se ga odpravi. Trump sicer trdi, da bi v primeru drugačnega sistema vodil drugačno kampanjo in bi vseeno zmagal. Zadnji zmagovalec z manjšim številom glasov volivcev od poraženca je bil prav tako republikanec in sicer George Bush mlajši leta 2000.

Po porazu si je želela, da ne bi nikoli več odšla od doma

Clintonova se je pojavila na prvem javnem dogodku po porazu
Clintonova se je pojavila na prvem javnem dogodku po porazu FOTO: AP

Na prvem javnem dogodku po porazu je Hillary Clinton v sredo priznala, da si je po porazu včasih želela, da ne bi nikoli več odšla od doma. Na dogodku, ki ga je sponzoriral humanitarni Sklad za obrambo otrok v Washingtonu, je priznala, da ji priti na dogodek ni bilo najlaže. "Minuli teden se je večkrat zgodilo, da sem želela samo biti z dobro knjigo ali našim psom in da ne bi nikoli več odšla iz hiše," je dejala.

Glede izida volitev pa je dejala, da ve, da so mnogi, tako kot ona, razočarani. Ponovila je, da pri volitvah ni šlo za eno osebo, temveč državo, ki jo imajo radi in za gradnjo Amerike, ki je polna upanja, vključujoča in širokosrčna.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (438)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
18. 11. 2016 16.45
Če bi jaz bil Trumpv zet ali bi lahko kot Slovenec zasedel kak pomemben stolček v Beli Hiši?????? Ali bi mi pripadal prevajalec??????
nikhrast
18. 11. 2016 16.50
-1
BUONcaffee
18. 11. 2016 15.53
Joj, joj, joj,......sedaj trenja med Melanijo in Ivanko. Naj še eno smreko postavijo Ivanki, da bo mir.
nikhrast
18. 11. 2016 16.48
-1
Uboga Ivanka, zaradi deset tisoč vredne zapestnice na 60 Minutes se je folk zgražal. Po možu je zdaj ortodoksna judinja, možev oče je pa tudi lopov, tožilec Christie ga je leta nazaj spravil v arest zaradi utaje davkov. Zdaj vidiš zakaj je letel Christie kot kandidat za kakšno pomembno funkcijo.
korintos23
18. 11. 2016 09.46
+1
Spodaj Milton trdi da lahko v Ameriki greš volit če si slučajno tam na dan volitev, , kot turist ali ilegalec, pa to drži?
TheGrayMask
18. 11. 2016 09.50
+1
Nakladač, kot njegov idol na sliki. Lani sem videl na troli lep napis, ki je reklamiral vpis na neko ekonomsko fakulteto. "Ekonomija je umetnost s številkami" al nekaj podobnega mislim bruh
nikhrast
17. 11. 2016 22.49
-5
Če mislite da je globalizacija problem, počakajte na deglobalizacijo.
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2016 17.10
+4
Eni pravite, da Trumpu deportacija ne bi uspela. Obama je v 8 letih deportiral 2 milijona ilegalnih priseljencev - največ izmed vseh predsednikov. Nekaj mesecev nazaj pa je Obama uvedel nov postopek pri katerem se lahko hitreje zagotovi državljanjstva in volilne pravice ilegalcem. Ti so se odzvali v številu blizu 1.4 milijona, državljanstva pa niso dobili, Trump ima pa sedaj črno na belem njihova imena, priimke, naslove bivališč, slike... Ne bo problemov. :)
nikhrast
17. 11. 2016 17.15
-11
Poglej probleme, otroci rojeni v Ameriki so avtomatično državljani, starši pa ilegalci, boš deportiral pol družine, samo starše?
appollyon
17. 11. 2016 17.52
+5
sej če želi lahko gre s starši, noben mu ne bo branil!
kameltrajbar
17. 11. 2016 17.53
+0
naklada....ilegalci NE morejo voliti...:)))...svečkar...:)
nikhrast
17. 11. 2016 18.11
+2
Amerika ali Kanada nista Slovenija da bi se folk prostovoljno iselil tudi če so državljani.
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2016 18.13
+8
V Kaliforniji lahko ilegalec opravlja izpit za avto. Ko ta izpit podaljša, se avtomatsko registrira kot kvalificiran volilec, čeprav ni državljan. In kaj to pomeni? Da gre lahko volit. Koliko držav imajo ZDA? Samo 34 držav zahteva, da imaš s sabo dokument s svojo fotografijo, ko greš na volišče. Se pravi v ostalih tega ne rabiš. Pri nas je to samoumevno, v ZDA pa se liberalci derejo, da je to rasizem, ker naj temnopolti ne bi imeli tako veliko osebnih, kot pa belci. Kalifornija je država z največ prebivalci in tle je Hillary dobila 3 milijone glasov več, kot pa Trump (zaenkrat). Predvidevajo, da v Kaliforniji živi malenkost manj, kot pa 3 milijone ilegalnih priseljencev. Hillary je zmagala landslide tudi v New Mexico, kjer je spet ena tona ilegalcev in tudi tukaj se volilec ne rabi identificirat. Republikanci lobirajo, da bi vse države morale imeti takšne zakone, ampak demokrati se pač ne dajo, ker so ilegalci njihova volilna baza. To je vse črno na belem. Če pa še kaj ne veš, pa vprašaj in jaz ti bom povedal, da ne boš izpadel še bolj neveden.
nikhrast
17. 11. 2016 18.18
-1
Milton, povej jim, prav imaš, desničarji moremo držati skupaj. Problem v Ameriki in Kanadi pa je da nimamo osebne izkaznice, če nimaš vozniškega dovoljenja sploh nimaš dokumenta s svojo adreso.
nikhrast
17. 11. 2016 18.24
-3
Kako se registriraš kje drugje, na primer kako dobiš karto od knjižnice, pokažeš jim pismo od banke kjer posluješ, gor je tvoja adresa, pa v redu.
korintos23
17. 11. 2016 19.13
-2
nikhrast, otroci rojeni v Sloveniji so avtomatično slovenski državljani!
korintos23
17. 11. 2016 19.14
+0
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2016 19.30
+5
No dej mal si poglejte fantje Ameriške volilne zakone, pa pridte nazaj.
nikhrast
17. 11. 2016 19.55
-3
Pa kako se to reši v Sloveniji, otroci so avtomatično državljani, starši pa ne. Deportacija???
TheGrayMask
18. 11. 2016 09.37
+1
Seprav je sedaj legalno v državi pač na nepošten način tako kot Donny, ki se legalno izogiba davkariji.
DržavniSekretar
17. 11. 2016 17.04
+10
Kaj imata skupnega Monika in Hillary, Monica je prej pušila, Hillary pa zdaj.
nikhrast
17. 11. 2016 17.13
-5
Kaj je razlika med Nixonom in Trumpom? Za Trumpa vemo da je lopov, za Nixona smo pa zvedeli to po volitvah.
DržavniSekretar
17. 11. 2016 17.27
+7
nikhrast, to samo levaki veste, ki ste največji lopovi sami.
nikhrast
17. 11. 2016 18.14
-3
Porka flek, saj sem desničar, v Sloveniji je še SDS preveč levo usmerjena. Ne podpiram pa Putina ali KKK kot Trump.
TheGrayMask
18. 11. 2016 09.44
+1
Levaki, so predvsem socialisti borci za pravice in enakosti. Torej kako so borci za enakost lahko lopovi. Sedaj mi pa povej definicijo desnice. Privatizacija, nacionalizacija, 3. rajh, kaste(razredi), korporativizem, imperializem. A sem zadel ? Edina normalna lastnost v samem filozofskem smislu, ki jo imate je konzervativnost. Nekatere stvari je dobro ohraniti recimo okolje....o čak mal v to pa ne vrjamete teorija zarote svetovnih znanstvenikov ter univerz.
nikhrast
18. 11. 2016 16.39
-2
nikhrast
18. 11. 2016 16.40
-2
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2016 17.03
+11
Hillary zgleda popolnoma drugače. Kakor se je izsušil ves ta krvavi denar iz njene podrte kampanje, tako se je izsušila njena pokvarjena duša. Vaša dopisnica pa je še mesec nazaj stavke svojih člankov zelo rada začenjala z "propadajoča Trumpova kampanja"... JUST.
Mauzahecmauzares
17. 11. 2016 16.44
-1
Zdj bodo nasi "desnjaki" pocasi dojeli, da Putin ni komunist....in pozabili na vse "pljuvanje" proti njemu...
nikhrast
17. 11. 2016 19.52
-4
Ne vem, Trump bo prijazen do Putina, ne pa do Castra na Kubi. Nekaj ne bo šlo skupaj.
nikhrast
17. 11. 2016 16.09
-9
Si predstavljate kaos če se Trump spravi na 11 milijonov ilegalcev, saj se bi biznis sesul!!! Malo poglejte kdo dela to kar Američani sami nočejo, kdo dela po rančih in plantažah po Floridi, Kaliforniji... Kdo urejuje naselja po Floridi..., kosi travo, reže palme..., kdo puca po hotelih v Las Vegasu..., latinos vsepovsod. Pa koliko otrok je rojenih tam, avtomatično so državljani, zdaj boš pa deportiral starše ki so tam ilegalno?
Strelja?ko
17. 11. 2016 16.29
+9
A Mehika bi bila pa prazna al kaj? Saj je tam samo kriminal, ne delajo nič. Naj se potrudijo svojo zemljo mal olepšat in se skulirat .
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2016 17.04
+13
Deportiral bi tiste s kartotekami, kriminalce, lopove, člane tolp...
nikhrast
17. 11. 2016 17.11
-4
Najpej jih je treba ujeti. Poglej kako lovijo ilegalne delavce po kitajskih restavracijah v Chinatownih po Ameriki, še visoke kazni za delodajalce. Mehičani so pridni, Američani se ne pritožujejo, malo na sprehod po Floridi, pa vidiš kaj vse delajo.
appollyon
17. 11. 2016 17.53
+5
Ne mi rečt, 440 miljonov američanov leži, 11 miljonov ilegalcov pa dela! haha
nikhrast
17. 11. 2016 19.51
-1
Saj smo Evropejci v Ameriki tudi pridni, delamo nadure, ne poznam nobenega ki si ne bi zgradil bajto.
alien8potnik
17. 11. 2016 15.51
+0
kaj ti pomaga moč in denar, če si grd in tumpast ;)
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2016 17.05
+5
Kaj pa če si tko kot ti, grd, tumpast, švoh, pa še z minusom na bankomatu?
TheGrayMask
18. 11. 2016 09.35
+0
Mislim, da ma Trump več minusa na bankomatu kot cela Slovenija. Živi od kreditov, kaj šele če bi moral ves denar za davek vrnit tisti davek, ki se ga je izognil samo zato ker se ga lahko in celo bil ponosen na to. Vi trumptardi pa upijete čez ilegalno imigracijo ker je vaš šef pač poštenjak nad poštenjaki.
entrezen
17. 11. 2016 15.38
-2
A v pravni državi pomeni Nezakonito,da je Zakonito ??
alien8potnik
17. 11. 2016 14.57
-4
t(r)umpelj - prvi med rednecki ;)))
hondica
17. 11. 2016 15.21
+5
Kar izkašljaj se, le tako boš počasi premagal pekočo bolečino.
Ovca12345
17. 11. 2016 13.46
+8
adios amigos hehe
dreko123
17. 11. 2016 12.50
+37
vso to nezakonito bando sploh pa tako s kartotekam naj čim prej stera iz države! Tud Slovenija bi imela dost a popucat! - 24ur povejte mi kdo hoče obdržat nezakonite tujce s kartotekami in drugimi prekrški v državi? Samo tisti ki delujejo proti njej in njenim prebivalcem! - Neki kvazi liberalci... čist pravilno dela! Pa naj gre kdo od vas v Avstralijo pa da te bojo kar sprejel z odprtimi rokami! - samo viza in če kar koli prekršiš te pošljejo s prvo ladjo al pa čolnom iz države pa prepoved do konca življenja! Sedaj nam pa taki kot ste vi turijo migrante itd in kar nekako opravičujete z neko "dobrodelnostjo" - najprej nehajte financirat terorizem in uničevat države pa tud migrantov ne bo! Pa sploh kar se tiče EU multikultura uničuje kulturo in ne pije vode! Pišite raje o velikih protesti ko je Obomba obiskal Grčijo pa o vojnih zločinih trenutnega režima in klintonke imate veliko gradiva! - Miljonih mrtvih in razseljenih itd... pišite še mal o vašem gospodarju Sorosu!
Razumnež
17. 11. 2016 13.18
+12
deltex
17. 11. 2016 13.31
+10
Se strinjam, bolj me zanima, kako mu bo to uspelo? Če izžene ene kriminalce, bodo njihov posel prevzeli drugi. Razen če mu uspe izkoreniniti kriminal. Potem si zasluži 5 Nobelovih nagrad za mir.
TheGrayMask
18. 11. 2016 09.28
+2
Sm neki pozablaš. Tisti, ki so za to, da se migrantom prepreči vstop so tudi za vojno. In ja mi moramo trpeti posledice teh vojn. In dokler mi ne bomo kot ljudje rekli ne NATU in vojašem posredovanju ne, si begunce zaslužimo in bi morali sprejeti tudi odgovornost !! So taki, ki mislijo da mi s tem nimamo nič, no naj vam sporočim, da tudi begunci z nami osebno nimajo nič imajo pa veliko z našo politiko. Sedaj pa če greste lahko protestirat proti begunco pejte se proti NATU.
dreko123
18. 11. 2016 10.07
+1
ravno kontra tisti ki podpirajo migrantsko krizo stojijo tudi za vsemi ilegalnimi vojnami in uničevanjem držav na bližnjem vzhodu in afriki! - in ja seveda bi morali it iz te teroristične zveze nato s katero nimamo čisto nič skupnega! - in ne mi kot slo in ljudje nimamo čisto nič z migranti! sprejmejo naj jih odgovorni!
kapljač1
17. 11. 2016 12.47
-9
Zdej, če samo pogledamo Melaijo Trump vidimo našo Slovensko polpreteklo zgodovino v najlepši luči.
kapljač1
17. 11. 2016 12.50
+2
Za časa socializma in Titoizma, smo slovenci "proizvajali" najlepše, najpametnejše in najbolj vzgojene otroke, sposobne soustvarjanja tudi svetovne zgodovine.
Kollerik
17. 11. 2016 14.38
+0
kapljač1
19. 11. 2016 10.26
spletni Kritik
17. 11. 2016 12.47
+11
Mehičani so daleč najbolj prijazna in marljiva etnična skupina v ZDA. Po mojih izkušnjah sodeč so daleč največji problem v ZDA afroameričani... če že govorimo na splošno...
HorstWiesel
17. 11. 2016 15.59
-1
Zakaj pa so pol američani delal in afričanov afroameričane?
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2016 17.07
+3
Redkokdaj pride ven kakšno FBI poročilo o rasah, ker bi jim očitali rasizem. Ko pa pride, pa lahko iz poročila izračunaš, da če v ZDA ne bi blo afroameričanov, bi bila stopnja kriminala (umorov) nižja, kot pa v Sloveniji. Če bi pa v ZDA ostali samo afroameričani, bi bila stopnja kriminala na nivoju Somalije.
HorstWiesel
17. 11. 2016 17.22
-1
Ok, ampak zakaj pa so potem američani delal iz afričanov afroameričane?
appollyon
17. 11. 2016 17.56
+1
afroameričani se imenujejo potomci afričanov ki živijo v ameriki. Zakaj so afoameričani delali afroameričane pa bi ti bilo pri teh letih jasno, temu se pravi evolucija človeka in njegovo razmnoževanje! Sedaj pa me vprašaj še zakaj se črički razmnožujejo.
dannyer
17. 11. 2016 20.23
+3
vladaricaumov
17. 11. 2016 12.43
-2
Kurt Waldheim, sekretar ZN, prej bil pa naci. To je to.
HorstWiesel
17. 11. 2016 16.00
+0
Ja, in pa predsednik avstrije. Tko nekako zgleda ta t.i. lustracija, denacifikacija,...
vladaricaumov
17. 11. 2016 12.42
-3
Petrle bi bil rad predsednik evropskega parlamenta.
kapljač1
17. 11. 2016 12.42
+5
V discipliniranju amerișke in svetovne družbe bomo direktno sodelovali "Slovenci". Ti boga jarca he, he "
torkov
17. 11. 2016 12.40
+9
ZDA ni ena država ampak republika, sestavljena iz večih držav. Temu je tudi prilagojen volilni sistem tako, da je še najbolj pravičen za vse, saj bi se kandidata v nasprotnem primeru osredotočila le na nekaj največjih držav, ostale bi bile pa take kot kakšna vas v Bosni.
entrezen
17. 11. 2016 15.45
+6
Pri nas se osredotočijo politiki na par večjih mest in zmagajo.Okolica je naravni rezervat.