Tujina

Clintonova opozarja: Lažne novice imajo resnične posledice

Washington, 09. 12. 2016 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Po nekaj tednih delanja selfijev v gozdovih se mi je zdela dobra zamisel, da se prikažem," se je ob stoječih ovacijah v svojem prvem nastopu v senatu po porazu na volitvah pošalila Hillary Clinton, potem pa prešla na resnejšo temo: širjenje lažnih novic. Ne le, da so prispevale k njenemu porazu, zaradi njih so bila ogrožena življenja.

Hillary Clinton je v svojem prvem nastopu po volilnem porazu opozorila na vse bolj pereč problem na družbenih omrežjih – lažne, izmišljene novice, ki jim številni verjamejo in v skladu z njimi tudi delujejo. 

"Epidemija zlonamernih izmišljenih novic in lažne propagande je v preteklem letu preplavila družbena omrežja. Zdaj je jasno, da imajo lažne novice lahko resnične posledice," je poudarila. Pri tem naj ne bi imela v mislih svojega volilnega poraza, h kateremu naj bi veliko prispevalo prav širjenje neresničnih novic o njej, ampak nedeljski napad v piceriji v Washingtonu.

28-letni Edgar Maddison Welch se je pripeljal iz Severne Karoline, da bi, kot je povedal policiji, osebno raziskal ozadje novic o pedofilski mreži, ki naj bi jo Clintonova s sodelavci iz demokratske stranke vodila iz omenjene picerije. Vanjo je vstopil, ko je bila polna družin z otroki, in začel streljati. Na srečo ranjenih ni bilo, policija ga je kmalu prijela, je pa dogodek pokazal na resnične posledice širjenja izmišljenih novic. Lastnik picerije je ob tem povedal, da so dobili več sto sporočil in klicev od ljudi, ki so zgodbi verjeli.

"Ne gre za politiko ali za strankarsko pripadnost. Ogrožena so življenja," je k hitremu ukrepanju pozvala Clintonova, ki se je tokrat prvič, odkar je priznala volilni poraz, pokazala v javnosti.

Vmes se je umaknila v zasebnost in – kot je bilo jasno po številnih spletnih objavah ljudi, ki so slučajno naleteli na njo – mir iskala med sprehodi v gozdu. Na ta račun se je tudi pošalila. "To ni ravno govor, kakršnega sem upala, da bom imela po volitvah. A po nekaj tednih delanja selfijev v gozdovih se mi je zdela dobra zamisel, da se prikažem," je dejala ob stoječih ovacijah.

Slovo Harryja Reida je Hillary Clinton zvabilo iz gozda.
Slovo Harryja Reida je Hillary Clinton zvabilo iz gozda. FOTO: AP

Clintonova se je odzvala na poslovilni dogodek za vodjo demokratske manjšine v senatu Harryja Reida, ki se po 30 letih v senatu upokojuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frigo
09. 12. 2016 21.16
na sliki se kar smeji kot da je anmal fali
Al83
09. 12. 2016 19.29
+0
Nekaj se govori, da je neizvoljena evropska komisija diktatorjev izdala spisek Ameriških strani, ki jih bodo v Evropi v 24urah blokirali, z izgovorom, da gre za sovražni govor in lažne novice. Na spisku so seveda v veliki desni časopisi, kot so Breitbart, Drudge Report in podobni. Zgleda da je skrajni čas da zabrišemo ta EU v smetnjak zgodovine, preden nas začnejo spet u gulage filat.
.jest
09. 12. 2016 18.52
+2
Tole Hildo Clinton mora spoštovani Trump dati pred sodišče.
nikhrast
09. 12. 2016 18.56
-5
Trump ima preveč posla sam na sodiščih.
Ate_ist
09. 12. 2016 19.43
+3
Nik, slovenci smo bili navdušeni nad trumpom, ker ni obljubljal oborožene konfrontacije s kitajsko ali rusijo, ki je bila v načrtih hitlery . mi je pa žal za američane, ker se njihova državna ureditev obrača v fašizem. in če poiščeš johna galtunga norveškega nostradamusa, potem ti bo verjetno tesno pri srcu, saj napoveduje razpad zda do leta 2020
tali?ni tom
09. 12. 2016 18.39
+4
irak,libija,sirija,jugoslavija,vietnam in še kje! ja!
nikhrast
09. 12. 2016 18.21
+0
Bildi, saj smo desno usmerjeni, samo nismo pa tako neumni da bi si sami rezali vrat in delali samomor. Če ti lahko preživiš z manj kot $15 na uro v redu, samo precej folka v velemestih kot Chicago, New York, Toronto... to ne morejo. Mi v našem biznisu ne plačujemo nobenega pod $15 na uro.
dannyer
09. 12. 2016 17.46
+7
HM laži, ki so jo širili njeni lastni mediji o trumpu in delali spine, ter upravičevali hilerine podpornike, ki so napadali uničevali in ustrahovali ljudi in ja življenja so bila ogrožena od leve smeri. Ampak to je nekaj drugega. hileri se slika z ekstremno in nasilno skupino BLM, katerim vzor jena vrhu FBI listine teroristov ????a ona lahko dela vse kar hoče. Če jo mediji ne bi ščitili bi že zdavnaj izgubila .
ToJeToZaZdaj
09. 12. 2016 17.25
+1
Bidi še zmeraj misli , da je Amer..:-) Še mu ni jasno, da je navaden Jugobalkanc na socijalki..:-)
minnaema@yahoo.com
09. 12. 2016 16.28
-9
v Ameriki bodo bogati postali še bolj bogati (ker bodoči PRESIDENTE želi rapidno zmanjšati davke).... in revni baje se ne bodo opomogli, zagvišno pa bodo- vsestransko IZKORIŠČENI - & kaj je za vraga ali je ta "sinergija" bugatih tako zelo kužna stvar, da se evolvira tudi v Europi, to bo še veselo videti dogodke, upamo, da bodo raziskovalni novinarji bili na strani RESNICE in PRAVICE in Lp
dannyer
09. 12. 2016 17.48
+5
60% američanov prijema več od vlade kot pa prispeva. podatki iz finančnega ministrstva zda. On bo znižal davke za srednji razred hileriy bi jih dvignila halo.
nikhrast
09. 12. 2016 15.28
-24
Poglej podporo Trumpu v Sloveniji, sploh ne razumem. Trump zdaj sestavlja kabinet milijarderjev, borili se bodo proti dvigu minimalne plače na $15 na uro, pa proti okoljevarstvenmu sporazumu, pa za znižanje davkov korporacij in bogatim..., Slovenci jim pa ploskajo.
BildiTheEmperor
09. 12. 2016 15.30
+16
Kaj pa je s tem narobe kar si napisal? Če ti nečesa ne razumeš in misliš da je slabo dobro in obratno, imaš ti težave s tem ne pa Slovenci ki podpirajo Trumpa. Točno te iste ukrepe bi morali izvest v SLO. Točno takega predsednika bi mi potrebovali ne pa neka revšeta ki hlepijo da bi prišli nekako do denarja preko oblasti. In so posledično podkupljivi, možno jih je izsiljevat in ker so nesposobni so prisiljeni uklonit se velikim. A naj Ameriki vladajo javni paraziti kot to imamo v SLO? In jo pokradejo?! Ko ti imaš živahno gospodarstvo in omejeno količino delovne sile, se urna postavka dvigne sama od sebe.
RayManzarek
09. 12. 2016 15.40
+6
BildiTheEmperor
09. 12. 2016 15.41
+3
hvala Ray. mimogrede ............Okoljevarstveni sporazum samo za Ameriko ko Kitajska tega ne upošteva, bi bil samomor. Naj v SLO najprej uredijo privatna kurišča po domovih če nam je toliko do varstva okolja in zdravja naroda.
korintos23
09. 12. 2016 16.03
-1
-zvitisir-
09. 12. 2016 16.21
-2
in kako bi naj bilo dobro to v Sloveniji? Bilder, po tvoji logiki, bi morala minimalna plača znašat kake 400€, namesto da bi bogati plačevali davke, bi jih pokrili tisti na minimalcu. Je pa res da bi imeli manj stroškov, če bi namreč odpravili okoljevarstvene zakone, smeti ne bi rabili več odvažat, greznica pa bi tekla po cesti, tebi v klet....in vse to zato, da bi tisti ki sedaj jedo iz zlatih žlic, potem še srali na zlatih školjkah
sid33
09. 12. 2016 16.28
+3
ni potrebno, da bi bogati plačevali višje davke, niti, da bi nižali minimalca, potrebno je samo odstraniti vse svetovalce, posrednike, odvetnike in druge zajedalce, ki izčrpujejo našo državico na vsakem koraku, v večini so to stari udbaši, komuni, Yugo kriminalci...
BildiTheEmperor
09. 12. 2016 16.38
-2
Minimalna plača bi morala znašat 1 euro. Kako plačo bo kdo imej to je stvar pogodbe med zaposlenim in delodajalcem. Komur je plača premajhna si pač naj najde službo kjer bo bolje plačan. Kaj je tu problem? Najpomembneje je da preživijo podjetja saj brez njih ni delovnih mest in davkov. Tak način kot so se ga posluževali SLO sindikati ko so bili raje da podjetje propade kot da se plača zniža, vidimo kam nas je pripeljal. Po eni strani se uvaža masa novih državljanov ki bi delali tudi ceneje, po drugi bi ob presežni ponudbi delovne sile radi visoke plače?! Pa dajte vse nove državljane in tudi tiste ilegalne zaposlit v javnem sektorju a ne!? In podvojite minimalno plačo v JS?¨Je v tej državi sploh še kdo funkcionalno pismen? Očitno so vsi taki že v tujini. Plača bi morala biti tudi vezana ne prihodke podjetja. Ko ni prihodkov ni plače. Samo to bi laufalo na dolgi rok in zagotavljalo stabilnost gospodarstva. In bilo pravično tudi do delodajalcev. Na tak način kot se sedaj dela, malih obrtnikov in podjetnikov več ne bo. Kar dela Trump je edino pravilno. Omeji nekontroliran priliv cenene delovne sile, ohrani proizvodnjo doma in sprosti davčni in birokratski primež okoli vratu delodajalcev. Samo to lahko funkcionira. Ostalo bo že reguliral trg. Čim bo solidno podjetje potrebovalo delavca, število teh bo pa omejeno na trgu, jih bodo privabljali z višjimi plačami. In obratno. Trg delovne sile mora bit dinamičen.
ToJeToZaZdaj
09. 12. 2016 17.23
+2
Bildi, bo treba tvojo socijalko na 1€ spravit, pa da vidmo kako biš pol piskal...:-)
bondjanez
09. 12. 2016 17.26
+4
Dokler agencije vozijo k nam Bolgare pa Makedonce ni sanse. Ce bi bila Slovenija samostojna pa ja. Tako pa delamo kot gazda hoce. Rajo pa ko ....!
-zvitisir-
09. 12. 2016 17.42
+4
torej po tvoje, bi podjetja lažje preživela, če bi delavcem znižali plače. Na tak način, bi potrošnja padla in z njo podjetje, s tem bi porušil celotni tržni sistem. in ja, če podjetje ni sposobno delavcem dati plače, mora propasti, po tvoje pa bi morali najprej znižati plače, (da bi oslabili že tako slabo potrošnjo) nato najeti kredite, na koncu pa bi vseeno propadli. Tako bi le obremenili upnike, torej banke in nasploh državo. Tako se je delalo do sedaj in to je narobe. Se pa absolutno strinjam, da bi plača morala biti vezana na prihodke podjetja, ampak sorazmerno s tem, koliko kdo dejansko ima vpliva na prihodke, navadni delavec namreč zdaleč ni kriv, če podjetja zafurajo z nepravilnimi strategijami. Tudi to imaš prav, da se mora omejit pritok tuje delovne sile, dokler nezaposlenost ne pade pod recimo, 5% tako dolgo ne sme biti zaposlovanja tujcev. Mi plačujemo davke, ne tujci, ki so komaj vstopili v državo in prav je, da je za državljane poskrbljeno najprej. Delavcem je trba dati dovolj za dostojno življenje, z tem bo rastla potrošnja in z njo podjetja. Banke bi morali poslovati z nulo in ne z dobičkom, saj so v osnovi namenjena podpori državljanom, od prihodkov bi morali odvest stroške, ostalo bi šlo za regulacijo obresti najetih kreditov potrošnikov. S tem bi znižali obresti in spet, dvignili potrošnjo. Birokracija bi se morala zmanjšati, 30 let nazaj je bilo vse na papirjih, v fasciklih, zaposlenim (na občinah) pa manj! , danes te pošiljajo od vrat do vrat, kot da v življenju niso slišali za mrežo ali e-pošto...
-zvitisir-
09. 12. 2016 17.48
+1
in ja...najti službo, ki bo bolje plačana, verjetno živiš v srednjem veku. Plača v določeni regiji je že vrsto let regulirana oz. dogovorjena s strani podjetij, ki v regiji delujejo. Ravno zaradi vzdrževanja "status Qua" , da ne pride do pretirane migracije delavcev znotraj regije. povej mi eno podjetje, ki ima za 20% višje plače, kot drugo podjetje v enaki branži v isti regiji...ga ni
mes
09. 12. 2016 15.14
+19
Lažnjivka opozarja ????!!!
JE-BI-GA
09. 12. 2016 14.41
+21
Kaj Kvintonova se še ni pomirila, je še kar na antidepresivih !! Ubogi Bill s tako tečno babo !!
itiswhatitis
09. 12. 2016 15.13
+11
BildiTheEmperor
09. 12. 2016 14.06
+24
Novo preštevanje glasov je dokazalo da je polovica glasov v Detroitu za Clintonovo bila lažiranih.
ToJeToZaZdaj
09. 12. 2016 14.18
-11
Bildi pejd kaj delat al pa kaj pametnega komentirat..;)
CestniKolesar370Wattov
09. 12. 2016 14.59
+5
In Michigan je sprejel, da po novem bojo volilci s seboj na volitve morali prinesti osebni dokument s sliko. To proti čemur se demokrati borijo. Poraz na celi črti, republikanci v zadnjih 60 letih niso bili tako močni. Popoln poraz demokratov. Še razdrejo jih na dva pola in Berniju dajo po p.... pa bo to to.
sid33
09. 12. 2016 16.29
+3
ankaran, napiši kaj raje o temi, ker si že kar primitiven s tem osebnim napadanjem nekoga, ti stari komunski prijemi danes ne palijo več...
BildiTheEmperor
09. 12. 2016 16.52
+4
@Sid: +++++++ saj to gre sigurno za novinarja tega portala, sicer bi bil že davno blokiran.
LordKEK
09. 12. 2016 13.11
+23
Lastnik picerije James Alefantis aka jimmycomet je 49. najblolj vpliven človek v Washingtonu. Večkrat bil v beli hiši. Njegov instagram profil je zelo zanimiv. Na njem so večinoma majhni otroci v čudnih pozah. Tudi zvezani za mizo. Wikileaks maili Johna Podeste razkrivajo sifriran jezik pedofilov. Tegale Edgarja welcha pa najdete na imdb. Igralec, ki ima zelo vplivnega očeta. In sein se bi lahko nasteval ampak bom itak brisan. #pizzagate
nikhrast
09. 12. 2016 15.17
-14
LordKEK
09. 12. 2016 15.21
+8
User1063544
09. 12. 2016 15.35
+9
alicante123
09. 12. 2016 13.06
+35
Saj je tudi Clintonova širila lažne novice o ruskih vmešavanjih v ameriške volitve, pa o tem ni nobenega dokaza. Lagala je o Benghaziju in tajnih elektronskih sporočilih. Clintonova je tudi lagala, da je 1996 z letalom pristala v Bosni pod ostrostrelskimi streli a na letališču jo je pričakala pojoča 8 letna deklica. Vse se da preveriti, zato pa jo niso izvolili.
SKRIPT
09. 12. 2016 13.56
-22
lambily
09. 12. 2016 14.09
+15
Skript, to ni "bluzenje". Vse je dokazano in Killary je tudi priznala. Ona laže vselej ko odpre usta.
nikhrast
09. 12. 2016 15.18
-8
Vemo da pujsi laufajo po luftu, to je tudi zanikala.
MASTERSS
09. 12. 2016 12.53
+23
evo demokracijski 24 ur že birše komentarje,ki jim očitajo laži!!!!!!!!!!!!!
trumpet2018
09. 12. 2016 13.04
+12
SKRIPT
09. 12. 2016 12.50
+7
Tisti,ki sirjo lazne novice tudi tu,so upraviceno ogorceni in zaskrbljeni
soncek1098
09. 12. 2016 12.49
+12
Vsem predlagam, da spremljate, si ogledate uradno Facebook spletno stran DonaldTrumpNews.Co, ki je uradna spletna stran novega predsednika ZDA, Donalda J. Trumpa, oz. njegovega gibanja, kjer azurno objavlja/jo ZELO zanimive novice (brez "dlake na jeziku", na podlagi na novo odkritih dokumentov, tudi glede Clintonove, Obame itd., itd.). Za ogled omenjene spletne strani v splet oz. v Facebook vtipkajte: DonaldTrumpNews.Co
nikhrast
09. 12. 2016 15.19
-4
Polno cartoonov o Trumpu, cajtenge se res delajo norca z njim.
EnverHoxha
09. 12. 2016 12.40
+24
aja zdej ji pa ni kul k pišejo proti njej,naj upraša v siriji,libiji in ostale ljudi ki so jih njeni novinarski buldogi poblatil z lažnimi članki...nemorem verjet kako je pokvarjena, se nebi čudil da je tudi nekaj resnice v tej pedofilski aferi...Bill ima rad mlade upam da ne premlade...kaj se sploh oglaša,zgnije naj v gozdu...psihopatka selfije dela ....bolano
lambily
09. 12. 2016 14.12
+7
Nekaj resnice? Ljudje, berite tudi kaj na tujih "kanalih". Na pedofilskem otoku se dogaja... In Clintona (oba) sta glavna sodelujoča.
Ramzess
09. 12. 2016 12.23
+17
Da kot predstavnica vlade, katera vse zanika, lažira, itd., sploh lahko kaj takega izjavi. Da, ima prav, laži imajo resnične posledice.
Ronin SLO
09. 12. 2016 12.03
+9
Lažni protestantski moralizem,...