Tujina

Clintonovi uspela vrnitev

Washington, 09. 01. 2008 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
17

Hillary Clinton je v New Hampshiru dobila večino glasov in postavila javnomnenjske raziskave na laž.

Newyorška senatorka Hillary Clinton je v torek na primarnih demokratskih strankarskih volitvah premagala zmagovalca zborovanj v Iowi, senatorja iz Illinoisa Baracka Obamo. Njena sicer tesna zmaga je presenečenje, saj so ji javnomnenjske raziskave še tik pred glasovanjem napovedovale hud poraz.

Hillary Clinton je v New Hampshiru slavila presenetljivo zmago
Hillary Clinton je v New Hampshiru slavila presenetljivo zmago FOTO: Reuters

Clintonova je osvojila 39 odstotkov glasov in s tem za dva odstotka prehitela Obamo. Na tretje mesto med demokrati se je s 17 odstotki uvrstil nekdanji senator iz Severne Karoline John Edwards. Sledita guverner Nove Mehike Bill Richardson in kongresnik iz Ohia Dennis Kucinich. Nihče izmed kandidatov še ni priznal poraza, čestitke od nasprotnikov pa je tokrat prejemala Clintonova.

Pri republikancih presenečenj ni bilo. Slavil je senator iz Arizone John McCain, ki je zbral 37 odstotkov glasov. McCainu sta za zmago že čestitala drugouvrščeni nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney ter tretjeuvrščeni nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee. Slednji je zmagal v Iowi.

Primarne volitve v New Hampshiru so bile šele druge. Odločilen pa utegne biti 5. februar, ko bodo kandidata, ki se bo novembra potegoval za najvplivnejše mesto v državi, izbirali v kar 22 zveznih državah.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
10. 01. 2008 19.53
Ooo, tu pa se popolnoma strinjam s Tomijem. Je čisto prav rekel, da je neumno voliti žensko samo zato, ker je npr edina ženska med kandidati. Nikjer nisem videl, da je rekel, da je proti ženskam oz kaj takega. Sam ne maram kakšnih šovinistov ali kakšne feministke. Oboji precej posplošujejo in dostikrat ne skušajo niti razumete situacije, ni važno kakšne. Kakorkoli, upam, da bo Obama zmagal. Če pa ne on, pa naj Clintonova, ker bo saj shock therapy naredila, pa še američani bodo imeli "revolucijo". No ja, to bo tudi, če Obama zmaga.
stonedking@email.si
10. 01. 2008 15.49
bah republikanci posiljajo vojake v tuje dezele...demokrati jih pa nazaj klicejo...oboji majo pa iste cilje
tisk
09. 01. 2008 23.30
John McCain bi odposlal Ameriske vojake v vsako drzavo po celem svetu. Se vecji mednarodni diktaror bi bil kot Bush. Clintonova je res brez vsake podlage oziroma kredibilnosti. Zalostno je, da jo Evropski mediji tako zalo povelicujejo. Res je KATASTROFA, saj nobeden izmed kandidatov ni "pameten" oziroma vreden polozaja (da ne govorimo o sposobenosti voditi ZDA). Najverjetneje je Obama se najmanjse zlo od razpolozljivih kandidatov.
tatjana.kersmanec@siol.net
09. 01. 2008 21.16
tomi.passion: Samo to nam še manjka, potem bo svet še bolj neumen, saj je Clintonova nesposobna, feministka in bolno ambiciozna. am... boljš d je svet neumen kt pa da se pobije zrd "neneumnega" moškega- s tem mislm busha. ..=P
desnaleva@email.si
09. 01. 2008 21.10
tomi, te je mama tepla? Te je prekmal od jošk postavla, pa si ji zameru? A je navijala za rdečke?
desnaleva@email.si
09. 01. 2008 21.08
Tomi, replika: žeska vse spremeni v modo, moški pa v moda.
tomi.passion@gmail.com
09. 01. 2008 16.11
Strinjam se....amreičani radi presenečajo...sam ne bi bil presenečen, če bo zmagal republikanec. Moj favorit poleg Obame je Giuliani, ki sicer še sploh ni začel z resno kampanjo. Mi je pa popolnoma nesprejemljivo, da se Clintonova promovira, češ dajmo žensko....Jaz ne bom volil ženske, ker je ženska....biti predsednik je preresna zadeva, ki jo mnogo žensk pač ne razume, saj jih večina vse spremeni v modo in v trend. To je pokazala tudi Hillary, bila je pametna, češ jaz močna ženska, potem je izgubila prvo bitko in se zjokala, takoj je prišel Bill in imel govor proti Obami. Žensko bom volil, če bo spoobna, na pa ker je ženska. Isto velja za moške kandidate. Kakor koli, družba je preveč feminizirana in samo to še manjka, da je ženska predsednica ZDA. Potem bo svet čisto blesav. Moja stava je na Obami!!!
Nauders
09. 01. 2008 16.02
KATASTROFA!!! Še 300-miljonska države nima enga pametnga kandidata ? ?
hot-shot69
09. 01. 2008 13.02
Kdo hoče it stave, da bo predsednik REPUBLIKANEC? Da bo pa folk šokiran so pa krivi mediji, k spet samo o demokratih govorijo...
janezgorenc@email.si
09. 01. 2008 11.52
Živjo Tomi! Dobro razmišljanje. Tisto o Hillary povsem drži, s tem, da je jokava čustva v ponedeljek precej neprepričljivo zaigrala, ker so ji svetovalci rekli, da naj vendarle pokaže malo več čustev. Baba je vsa ponarejena, 'phony', in če so se Janšu še naslednji dan po prejemu Pahorjevega pisma lepili prsti, potem se po Hillary lepijo še cel mesec. Moj kandidat je sicer John McCain, toda gotovo bi raje na restolu videl Obamo kot pa Hillary. Sicer pa se republikanci prav veselijo, če bo zmagala ona, saj imajo toliko gnoja, s katero jo bodo polili, kot jo nimajo pri nikomer drugem. Obama, pravijo, predstavlja trši oreh za streti. No, LP, J
tomi.passion@gmail.com
09. 01. 2008 10.44
No v primeru ZDA je zagotovo najboljši kandidat Barack Obama. Najhuje bo, če bod feministke in poženščeni moški ustoličili babo. Samo to nam še manjka, potem bo svet še bolj neumen, saj je Clintonova nesposobna, feministka in bolno ambiciozna. Po prvem porazu se je na CNN-u zjokala....kar je nesprejemljivo za predsednika/co. Zato je moj favorit še vedno Obama. Ne gre pa pozabiti, da Američani radi presenečajo in tudi kdo od republikancev ni izključen iz zmage.
DarthRevan
09. 01. 2008 10.11
Kriss, v bistvu je to demokracija znotraj ene stranke. Druga stranka ima demokracijo tipa "brezobrazni uradnik ali brezobrazni uradnik"
kriss714@amis.net
09. 01. 2008 10.06
To naj bi pa bila demokracija
DarthRevan
09. 01. 2008 09.52
Roko na srce, zunanja politika ZDA ni zelo odvisna od tega ali so glavni republikanci ali demokrati. Oboji bodo delali sranje po svetu. Čeprav so republikanci malo hujši. Sicer sem itak za to da se v besedi "senator" N zamenja z R.
oye.now@gmail.com
09. 01. 2008 09.22
Odprite oči in se pozanimajte o vsakem kandidatu. Spoznali boste resnico, spoznali boste Ron Paul-a!
janezgorenc@email.si
09. 01. 2008 08.48
John McCain je 2000 (?) premagal Busha, pa potem ni bil predsednik v ZDA. STOP HILLARY!
Debely
09. 01. 2008 08.21
V koilikor me spomin ne vara, tisti, ki dobi New Hampshire, je ponavadi tudi predsednik ZDA. GO HILLARY!