Tujina

FOTO: 'Človek izriva in zastruplja ostale prebivalce planeta.' Od leta 1970 smo iztrebili 60 odstotkov živali

Ljubljana, 27. 10. 2016 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kako bo, ko bodo izumrle vse živali? Naša skrb zanje je porazna, od leta 1970 se je njihovo število po svetu zmanjšalo za skoraj 60 odstotkov, opozarjajo znanstveniki, ki spremljajo trend 14.152 populacij 3706 različnih vrst vretenčarjev. Po drugi strani se je naša populacija v tem času podvojila na debele 7,4 milijarde ljudi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Izumiranje živali
    02:16
    Iz SVETA: Izumiranje živali
  • Iz SVETA: Zgodbe izza vašega krožnika
    02:15
    Iz SVETA: Zgodbe izza vašega krožnika

Naša nenehno rastoča vrsta, ki se je od leta 1960 podvojila na 7,4 milijarde, se le prehranjuje, izriva ter zastruplja ostale prebivalce planeta, strokovnjaki razlagajo vzrok za spremembe v velikosti populacij.

Po zadnjem objavljenem poročilu, ki ga na vsaki dve leti pripravita Svetovni sklad za divjino (WWF) in dobrodelna ustanova Zoološka družba Londona, projekcije kažejo, da bo čez štiri leta kar dve tretjini manj prostoživečih živali na planetu, kot jih je bilo leta 1970. Gre za najhujše množično izumiranje živalskih vrst po izumrtju dinozavrov pred 66 milijoni let, pravijo. V povprečju skupno število vretenčarjev, torej rib, ptic, dvoživk, plazilcev in sesalcev, letno upade za dva odstotka. Človek si je že dolgo nazaj prilastil planet, a ti podatki kažejo, za kako izjemno neuspešnega gospodarja gre. Samo eno možnost imamo. “Če jo zapravimo, kar jo očitno tudi bomo, bo konec z nami,” pravi Martin Taylor, znanstvenik in predstavnik organizacije, ki je objavila to žalostno poročilo.

Gorska gorila
Gorska gorila FOTO: AP
Divje živali izginjajo iz našega življenja bolj kot kdaj koli prej. Ne sme nas zavesti razmišljanje, da smo lahko brez njih. Biotska raznovrstnost oblikuje temelje za zdrave gozdove, reke in oceane. Če umakneš vrste, se ti ekosistemi porušijo, skupaj s čistim zrakom, vodo, hrano in podnebjem. Marco Lambertini, generalni direktor WWF International

Seveda je kriv človek, a to nikogar več ne briga

“To je definitivno posledica človeka. Zakuhali smo si šesto svetovno množično izumiranje v vsej zgodovini tega planeta,” je Taylor dejal za CNN. “Razlog je jasen. Za lastne potrebe izrabljamo prevelik del planeta in s tem uničujemo naravne habitate,” pravi, k temu pa je dodal še onesnaženje s tem povezane klimatske spremembe.

Mokrišča, jezera in reke so danes v najhujšem stanju od leta 1970, ko so začeli sistematično spremljati spremembe. Od takrat se je populacija živih bitij v njih zmanjšala za neverjetnih 81 odstotkov. Še malo in živeža tam kmalu ne bo več, pravijo pri organizaciji.

Dodatni dokazi

Glavne nevarnosti, ki jih izpostavlja poročilo, so torej neposredno povezane z dejavnostmi ljudi, od izginotja habitatov do uničevanja in prekomernega izkoriščanjem prosto živečih vrst. Prihodnost planeta je izjemno negotova, saj živimo v času, ko ima človeštvo prevladujoč vpliv na spremembe na Zemlji, vključno z morebitnim šestim množičnim izumiranjem. To novo dobo že imenujemo Antropocen.

Poročilo kaže, da proizvodnja hrane potrebne za izpolnjevanje potreb vse večjega števila ljudi, vodi v uničevanje habitatov in divjih živali. Trenutno kmetijstvo zavzema približno eno tretjino celotne površine Zemlje in je odgovorno za skoraj 70 odstotkov porabe vode.

Izkoriščanje planeta do skrajnih mej

Poročilo o stanju našega planeta 2016 temelji na velikem raziskovanju obsega in vpliva človeškega delovanja na naš planet. Eden od teh modelov, ki ga je razvila organizacija Stockholm Resilience Centre, dokazuje, da je človeštvo že prestopilo štiri od devetih "mej planeta" (podnebne spremembe, celovitost biosfere, spremembe v rabi zemljišč ter tokovi fosforja in dušika tj. varnih pragov najpomembnejših ekosistemskih procesov na Zemlji, ki ohranjajo življenje na planetu.

Poročilo vključuje tudi raziskave organizacije Global Footprint Network, ki kaže, da človeštvo trenutno zahteva resurse 1,6 planeta, da bi si zagotovilo blago in storitve, ki jih porabimo v enem letu.

"Glede na to, da porabljamo resurse, ki jih nimamo, smo dosegli kritičen trenutek, ko lahko izkoristimo obstoječe rešitve. Sistemi proizvodnje prehrane, energije in finančni sektor se morajo usmeriti v trajnostne modele," je dejala Andrea Štefan, vodja politik in zagovorništva v WWF Adria. "WWF Adria spodbuja dialog z gospodarstvom in odločevalci ter predlaga rešitve za spremembo načina poslovanja v regiji".

V spodnji galeriji je nekaj vrst vretenčarjev, ki beležijo najhujši upad populacije: 

Lahko slpoh še upamo na izboljšanje? Glede na količino in kompleksnost vseh težav, s katerimi se danes spopada sodobna družba, nam bo za konkretno ukrepanje zmanjkalo časa. Enostavno smo preveč zaslepljeni z lastnimi interesi. Ne zavedamo pa se, da izumiranje živali in rib ni le grožnja biotski raznovrstnosti, temveč tudi grožnja človeštvu. “Vlade morajo ukrepati za zaustavitev tega umiranja planeta, saj to ne vpliva le na prostoživeče živali, temveč tudi na nas. To, kar delamo temu planetu, je tudi grožnja za prihodnost naše vrste,” je prepričan Taylor.

Sinji kit
Sinji kit FOTO: Thinkstock
Kljub vsemu pri nekaterih vrstah po naporih zaščitnikov živali opažajo porast v populacijah. Med temi so v Evropi predvsem rjavi medvedi, volkovi in risi.

Lahko pomagamo, vsak po svojih zmožnostih, le vsak dan moramo na to pomisliti

“Veliko lahko storimo sami, tudi če nismo bogati in ne živimo v premožnih državah. Kolikor se le da, uporabljajte obnovljive vire energije, izbirajte trajnostne izdelke s certifikati, ki izkazujejo, da so okolju prijazni, zahtevajte od vaših predstavnikov v parlamentih in vladah, da si želite strožjih okoljevarstvenih zakonov,” sporočajo avtorji poročila.

Načrtovanje prihodnosti

V poročilu WWF-a se torej dokazuje, da moramo premisliti o načinu naše proizvodnje, potrošnje, merjenja uspešnosti in ovrednotenja naravnega okolja.

Da bi ohranili okolje ter omogočili gospodarski in socialni razvoj, je potrebna nujna sistematična sprememba, ki jo bodo izvedli posamezniki, podjetja in vlade, da bi se premaknili od kratkoročnega in zastarelega k vizionarskem pristopu, ki spoštuje potrebe prihodnjih generacij.

Poročilo kaže tudi na pozitiven trend, s poudarkom na nedavnih splošnih sporazumih o podnebnih spremembah in trajnostnem razvoju. Posebej izpostavlja Program za trajnostni razvoj, ki bi moral biti ključni vodnik za sprejemanje odločitev do leta 2030, če želimo zagotoviti, da poleg gospodarskih in socialnih interesov zagotovi tudi spoštovanje okolja.

Poročilo so sicer pripravili na podlagi spremljanja trendov na 14.152 populacijah 3706 različnih vrst vretenčarjev, vključno z ribami, sesalci in ptiči po vsem svetu. Znanstveniki so v tem primeru zaznali spremembe v velikosti populacij, ne pa tudi, katerim vrstam grozi izumrtje.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
31. 10. 2016 17.54
Denar je sveta vladar in kapitalizem lahko zaradi njega unici cisto vse
LLLEPI
30. 10. 2016 11.44
+1
Za dinozavre ne vemo kaj je povzrocilo njihovo izumrtje.Za clovestvo pa vemo kaj ga bo povzrocilo DENAR pa vseeno ne storimo nic
LLLEPI
31. 10. 2016 17.50
Denar je sveta vladar in kapitalizem lahko zaradi njega unici cisto vse
Armagedon
29. 10. 2016 19.44
+1
Homoidiotikusa ne bo/i iztrebla niti nuklearna zima....tko da se ni bat za to, da bo ostal planet neposeljen. Ostali so si pa sami krivi...pa to...pa take...
LLLEPI
30. 10. 2016 10.31
+1
Za kapitalizem in demokracijo je najvaznejsi dobicek in denar tudi na racun oklja tako da ti sporazumi ne prinasajo spremem.Kapitalizem najde vedno pot do denarja in ni preprek pa ce vse izumre
Bover
28. 10. 2016 17.08
-2
Morje izumira seveda izumira saj je vcasih bila Sahara pod vodo veliki gorski sistemi so bili pod vodo,hallo kaj boste ze enkrat nehali z tem brainwash propagando?
Bover
28. 10. 2016 17.05
-1
Ce je zakaj clovek odgovoren je samo za genocid Neandertalcev.
beauceron
27. 10. 2016 19.49
-12
No,junaki Naštejete 15 vrst ki jih je iztrebil človek
Kollerik
27. 10. 2016 22.35
+11
flojdi
27. 10. 2016 18.13
+5
.zastrupljevalci luštno zastrupljajo tudi same sebe ; samo tega Nočejo Spregledat, ker imajo raje Denar
Abrams
28. 10. 2016 10.51
LLLEPI
30. 10. 2016 10.45
+1
Zastrupljevalci zivijo v cistem varovanem okolju in uzivajo normalno hrano.Za to pa normalni ljudje ne zasluzijo dovolj.Tako da se ne boj za zastrupljevalce in njihovo zivljenje
kakafonijaprava
27. 10. 2016 17.39
+10
tako kot pravi tista stara indijanska zgodba izpred 150 let, na koncu ostanemo sami in izumremo zaradi svojega pohlepa!
learza
27. 10. 2016 16.33
+8
Brez skrbi, saj se bo mati narava za vse mascevala ...se ze zacenja :) Ona na koncu vedno zmaga!
Racio
27. 10. 2016 17.07
+5
do takrat pa biznis as usual,ali kako? Zatisnimo si oči in si na glas ponavljajmo: vse je vredu, vse je vredu, vse je vredu... Tako pač je, nič se ne da spremeniti... OVCE#
learza
28. 10. 2016 13.34
+0
Ce so dinozavri izmrli bomo tudi mi...slej kot prej...
LLLEPI
30. 10. 2016 10.36
+2
OVCE so tu za strzenje in da pojejo,popijejo in uporabljajo druge odpadke za katere delajo cel dan.Elite pa so tu da uzivajo saj so jih same ovce postavile na oblast in jih castijo kot bogove
Wortex2
27. 10. 2016 15.41
+12
Največ je pa posledica krčenja gozdov zaradi govedoreje ( Amazonski v 80 % govedoreja in 20% zaradi soje namenjene govedu ) Ostali zaradi palmovega olja. Morje izumira pa žal zaradi ribolova. Človeštvo se bo primorano prilagajati na drugačno prehrano. Ali nam bo to ustrezalo ali ne. Drugače sledi temu svetu velika katastrofa izumiranja ekosistemov ter posledično tudi človeške vrste.
Kollerik
27. 10. 2016 22.38
+3
Morje izumira tudi od kopičanja enormnih količin predvsem plastičnih odpadkov iz vsega sveta, zaradi kisanja, segrevanja oceanov, umirajo ogromni koralni grebeni...
LLLEPI
30. 10. 2016 10.37
+1
ONniON
27. 10. 2016 15.22
+3
bravo človeštvo
šimuni?legenda
27. 10. 2016 15.04
+14
človek je najhujše bitje na planetu ubija iz zabave žival ubija za preživetje in še to kolikor potrebuje.
Transformerji
27. 10. 2016 15.04
+9
Še enkrat bi morali videti kratko nanizanko Terra Nova - uničena Zemlja in končno, omejena rojstva!
gremonadesno
27. 10. 2016 14.57
+3
izumira tudi bela rasa , zaradi vase izdajalske politike .
LLLEPI
30. 10. 2016 10.39
+1
Saj si ne zasluzi da zivi ce sama sebe unicuje in uvaza muslimane
Shisui
27. 10. 2016 14.57
+1
Begunka je bila samo do Turčije, prve varne države. V Sloveniji je migrantka. 24ur lepo vas prosim, uporabljajte pravilno terminologijo, da izpadete vsaj na pol kredibilni.
Transformerji
27. 10. 2016 14.56
+5
Je ta članek namenjen meni, sorodnikom znancem - ko pogledam sedanji priraščaj vseh poznanih, bi rekel, da bo človeška vrsta izumrla. Le kako naj ostali svet prepričam, da pri parjenju uporablja zaščitna sredstva???
LLLEPI
30. 10. 2016 10.40
+1
Za parjenje ni casa civiliziran clovek cel dan lovi denar nima casa da bi imel partnerja kaj sele otroka
BildiTheEmperor
27. 10. 2016 14.51
+17
Istočasno pa poslušamo naše nesposobne politike in kvazistrokovnjake, da imamo v SLO in v EU premajhno rodnost. Do tega pa so prišli tako da so izračunali koliko novih garačev in iskalcev zaposlitve ali zasužnjenih,...... bi morao delat (vplačevat) za njihove razošne pokojnine. Ta sistem so javni paraziti tako zaciklali, da tega dejansko ne bo razrešilo nič razen velike vojne.
LLLEPI
30. 10. 2016 10.49
+1
Politiki Slo in eu so zelo sposobni so zase in za svoje bliznje so zelo dobro poskrbeli na racun ovc ki jim vse dovolijo.
LLLEPI
30. 10. 2016 10.50
+1
Kriv je samo narod ki to dovoli politiki nimajo tu nic zraven.Delajo natanko to kar jim narod dovoli in za kar jih je izvolil
LLLEPI
30. 10. 2016 10.52
+1
V veliki vojni se bojo ponovno med seboj iztrebljale ovce .Politiki jim pa samo operejo glave
trabakula
27. 10. 2016 14.46
+16
ne skrbite, trend se bo kmalu obrnil in bomo slej ko prej sami sebe iztrebili.....srčno upam, da bo to res kmalu, ker si ne zaslužimo teptati te zemlje in dihati zrak,... v vsej svoji prepotentnosti, egoizmu, požrešnosti in zaslepljenju smo sposobni samo uničevanja in ubijanja in se ne zavedamo, da si sami sebi kopljemo grob, žalostno je, da so ob tem največje žrtve prav živali
ficfiric 1
27. 10. 2016 14.42
-11
Laj zivali..vazn je biznis...kolk denarja za krzna itd....zdej pa jokcat...tko to je...
UaikiUaiki
27. 10. 2016 16.25
+4
Tud tvoji otroci imajo ceno, ki so jo nekateri pripravljeni plačati, da postanejo njihovi sužnji.... se še zmeraj tako dobro sliši fraza, biznis je biznis???
mkug5g
27. 10. 2016 14.28
+4
nosečo migrantko iz somalije niso vrgli iz kombija, v kranjsko goro je padla z neba
Mich Diam
27. 10. 2016 14.36
+5
ficfiric 1
27. 10. 2016 14.44
-7
Wow...as biu zravn da ves od kje je prsla?...zihr je biu tvoj zlahtnik tist ki jo je ven vrgu...da mas info iz prve roke...