Tujina

'Concordio je rešil bog, in ne Schettino'

Rim, 17. 10. 2012 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kapitan Francesco Schettino je, tako se zdi, rešitev Concordie prepustil bogu. Ta naj bi po besedah tožilca tudi poslal veter, zaradi katerega je ladja zaplula v plitve vode. Schettino pa vseskozi trdi, da je on zaslužen za to, da se je ladja po trčenju toliko približala obali.

Francesco Schettino ob prihodu na sodno obravnavo
Francesco Schettino ob prihodu na sodno obravnavo FOTO: Reuters

Tretji dan sojenja kapitanu nasedle ladje Costa Concordia Francescu Schettinu so predstavili podrobno transkripcijo pogovora med poveljniškim mostom na ladji in kapitanijo v Livornu.

Ob 22.25, dobre pol ure po tem, ko je ladja nasedla, je luška kapitanija poklicala poveljniški most, da bi preverili, kakšne so razmere. Schettino je ob tem dejal, da je ladja nasedla in da voda vdira vanjo, hkrati je kapitanijo prosil za pomoč. V ozadju je bilo mogoče slišati glas, ki je dejal, da "so vsi potniki oblekli reševalne jopiče …, ranjenih ni …, razpoka v trupu ladje še ni identificirana, voda naj bi vdirala na levi strani".

Minuto pozneje kapitanija sprašuje Schettina, zakaj je nastala razpoka, skozi katero vdira voda. Odgovoril je podkapitan Ciro Ambrosio, ki je dejal, da napaka še ni identificirana, da pa je poškodovana leva stran ladje.

Po šestih minutah se oglasi Schettino, ki kapitaniji sporoči: "V ladjo dejansko vdira voda, morje je sicer zelo mirno. In potem naj bog poskrbi za nas, nimamo težav, samo potnike moramo spraviti z ladje. Nam lahko, prosim, pošljete ladje, zelo hitro."

"Dobri bog je poskrbel, da se je Costa Concordia po trku tako približala otoku Giglio, in ne kapitan Schettino," je na današnji obravnavi dejal tožilec Francesco Verusio. "Če ne bi bilo vetra tisti večer, bi se ladja prevrnila in potopila v minuti. Ladja ni imela pogona in krmila so bila blokirana," je še dejal. Schettino je namreč trdil, da je on poskrbel, da je ladja po trčenju pristala v tako plitvih vodah, da je bilo omogočeno in olajšano evakuiranje potnikov.

Do danes jih je od 3050 potnikov, ki niso bili fizično poškodovani, 67 odstotkov sprejelo odškodnino, ki jo je ponudila družba Costa Crociere. Pojasnili so, da so med preostalimi odstotki tisti, ki so ponudbo zavrnili, in tisti potniki, ki še niso odgovorili na ponudbo. Za pravne postopke se je odločilo okoli 10 odstotkov teh potnikov.

Družine pokojnih in potniki, ki so bili poškodovani, so dobili drugo ponudbo, v kateri bodo upoštevane posebnosti posameznega primera.

Zneski odškodnine se gibljejo okoli 14.000 evrov na brodolomca. 11.000 evrov je osnove, preostanek pa je odvisen od posameznega primera.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
17. 10. 2012 23.19
+5
Bog je tako dober, da je rešil Concordio in za povračilo zahteval samo toliko žrtev. :) Tako dober in milostljiv je Bog.
Sputnik
17. 10. 2012 22.30
+2
danes je na zagovoru pojasnil kako se je znašel v rešilnem čolnu. ko se je barka prevrnila je on padel in pristal po naključju v čolnu. zanimivo je da se tako velika barka prevrača nekaj časa on je pa to doživel v trenutku. kakorkoli že... on je dober fant. vzor je lahko marsikomu tudi na naši sceni. mislim da ko mi potonemo bodo eni že v čolnih in varno na otokih. mogoče bahamskih ali kajmanskih
janezpodre
17. 10. 2012 15.08
+15
Tudi pri nas v vladi imamo podobnega kapitana.
xyxyxyxyxyxyxy
17. 10. 2012 16.40
+12
piko112
17. 10. 2012 17.31
+9
Milan Koleznik
17. 10. 2012 14.45
+6
kar je državna last se še vedno krade,kaj si to nihče ne vzame resno,je tudi pregon kriminala skrompiran.
FCL
17. 10. 2012 14.35
+8
Ja, ja, res je bil on...videl sem.