Tujina

FOTO in VIDEO: Costa Concordia že plava, odvlekli jo bodo na odprto morje

Rim, 14. 07. 2014 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so okoljevarstvene organizacije dovolile operacijo, so nasedlo Costo Concordio že postavili pokonci, nato pa jo bodo odvlekli na morje, jo zasidrali in pripravili za transport v genovsko pristanišče, kjer jo bodo dokončno uničili.

Začela se je zadnja stopnja reševanja nasedle križarke Costa Concordia. Ladjo so pred otokom Giglio v skladu z načrti že postavili pokonci, zdaj pa jo bodo odvlekli na morje, jo zasidrali in pripravili za transport v genovsko pristanišče, kjer jo bodo dokončno uničili.

Ladjo naj bi proti njenemu zadnjemu cilju odvlekli 21. julija. Sam prevoz naj bi trajal štiri dni. Giglio je 280 kilometrov oddaljen od Genove.

"Ladja plava. Trenutno je približno meter nad podvodno platformo, na kateri je ležala," je povedal glavni inženir pri operaciji Franco Porcellaccia.

Reševalni delavci so vztrajno črpali zrak v velike plinske cisterne, ki so pritrjene na strani ladje, da so jo lahko dvignile. Ko so ladjo dvignili še za dodaten meter, so jo preusmerili proti odprtemu morju. Celoten postopek priprav na transport v Genovo naj bi trajal od šest do sedem dni, v okviru tega pa bodo ladjo zasidrali na morju 30 metrov od trenutne lokacije.

Luksuzna potniška ladja je 13. januarja 2012 z več kot 4200 ljudmi na krovu pred toskanskim otokom Giglio nasedla na čereh in se prevrnila, pri čemer je umrlo 32 ljudi. Vse odtlej ostanki ladje kazijo podobo turističnega kraja.

Pri enotedenskem podvigu, ki se je začel danes ob 6. uri, bo ves čas sodelovalo 350 strokovnjakov.
Pri enotedenskem podvigu, ki se je začel danes ob 6. uri, bo ves čas sodelovalo 350 strokovnjakov. FOTO: Reuters

Začetek operacije so šele v nedeljo dovolile pristojne okoljevarstvene službe. Odvoz ladje bo izvedel italijansko-ameriški konzorcij Micoperi-Titan, do njega pa prihaja deset mesecev po spektakularnem dvigu nasedle ladje septembra lani. Tudi njen odvoz je velik izziv, saj še nikoli doslej niso 114.500 ton težke ladje odvlekli 280 kilometrov stran.

Lastnika ladje, družbo Costa Crociere, bo operacija stala najmanj 1,5 milijarde evrov. Razrez v Genovi naj bi stal okoli 100 milijonov evrov, kar leto dni pa bo zaposloval 100 delavcev.

Okoljevarstveniki se bojijo, da bi lahko pri odvozu ladijskih ostankov kontaminirana voda stekla v morje, kar bi lahko onesnažilo varovano morsko območje pred Gigliom. Italijanski okoljski minister Gianluca Galletti je tovrstne strahove zavrnil in zagotovil, da bodo imeli glavno vlogo pogoji za varen transport. "Kot policist bom bdel nad tem, da odvoz Coste Concordie ne bo obremenil okolja," je zagotovil.

Dvig Coste Concordie - 3
Dvig Coste Concordie - 3 FOTO: Reuters

Odgovornost za tragično nesrečo Coste Concordie so pripisali več uslužbencem družbe Costa Crociere, ki je zato priznala sokrivdo. Kapitan ladje Francesco Schettino se za nesrečo zagovarja pred sodiščem v mestu Grosseto. Sodbo je pričakovati v prihodnjih mesecih, grozi pa mu do 20 let zapora.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
14. 07. 2014 20.39
+3
Barvne kovine,114.000 ton krat 15 centov
asdfaasdfdss
14. 07. 2014 10.33
+39
1,5 milijarde, pa to je neverjetno. Res bi morali dol pripeljat "zagorele dolenjce" iz vseh dežel EU, organizirat tečaj potapljanja za vse, pa bi prišlo vse skupaj za drobiž.
me987
14. 07. 2014 08.19
+103
si predstavljate veselje zagorelih dolenjcev, ko bi videli 114.500 ton odpadnega železa :D
zombie_killer
14. 07. 2014 16.13
+7