Tujina

Cruz izstopil, Trumpu se nasmiha nominacija

New York, 04. 05. 2016 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
176

Po prepričljivi zmagi Trumpa v Indiani Ted Cruz osupnil Ameriko in končal kampanjo. Newyorški milijarder bo tako skoraj zagotovo postal republikanski predsedniški kandidat. Sanders spet presenetil Hillary Clinton.

"Na bojišču v Indiani smo pustili vse, kar imamo. Dali smo vse od sebe, toda volivci so izbrali drugačno pot," je po porazu v Indiani, državi, v katero je položil vse svoje upe, z mrkim obrazom dejal konservativni senator Ted Cruz ter ustavil svojo kampanjo. Že dolgo je bilo sicer jasno, da Donalda Trumpa ne more ujeti, toda lahko bi mu še naprej kradel delegate in poleti omogočil odprto konvencijo, na kateri bi strankarski veljaki Trumpu poskušali preprečiti nominacijo.

Ted Cruz je očitno spoznal, da je bitka za Belo hišo zanj izgubljena in je izstopil iz dirke za republikansko nominacijo.
Ted Cruz je očitno spoznal, da je bitka za Belo hišo zanj izgubljena in je izstopil iz dirke za republikansko nominacijo. FOTO: AP

A zdaj se zdi, da je konec in da je newyorški milijarder, poslovnež in politični začetnik dosegel nemogoče. Brez Cruza v tekmi bo verjetno zbral čarobno številko 1237 delegatov ter obotavljajočo republikansko stranko, ki že mesece ne le čaka, ampak si celo odkrito prizadeva za sesutje njegove kampanje, prisilil, da ga bodo v Clevelandu okronali za predsedniškega kandidata.

Predsedniški Trump?

"Ta država, ki je tako razdeljena, bo postala lepa in ljubeča, v kateri bomo imeli vsi radi drug drugega," pa je svojo, kot pravi temu predsedniško držo, po zmagi pokazal Trump. Čestital je tudi Cruzu in ga imenoval "trdega in pametnega nasprotnika, ki ima pred seboj obetavno prihodnost". Dobrih 12 ur pred ljubečim zmagovalnim nagovorom pa je Trump na televiziji še izvedel enega bolj bizarnih napadov na Cruza. Njegovega očeta je na temelju tabloidnih namigov povezal z Leejem Harveyjem Oswaldom in tako z umorom predsednika Johna Kennedyja. To je celo hladnokrvnega Cruza spravilo v redko viden bes, ki je Trumpa označil za patološkega lažnivca, narcisa in popolnoma nemoralnega človeka. Kar je morda celo bolje kot oznaka, ki si jo je sam prislužil pred dnevi, ko je donedavni vodja republikanske stranke v kongresu John Boehner senatorja Cruza označil za zlodeja in "največjega pasjega sina, s katerim sem kdajkoli delal".

Z izstopom iz dirke je Cruz Donaldu Trumpu na širiko odprl vrata do predsedniške nominacije republikanske stranke.
Z izstopom iz dirke je Cruz Donaldu Trumpu na širiko odprl vrata do predsedniške nominacije republikanske stranke. FOTO: AP

Toda Trump je s svojstveno in še nikoli videno kampanjo od poletja iz tekme sistematično izločil 15 nasprotnikov, vse precej bolj izkušene politike, kot je sam. Zdaj je v boju ostal le še trmasti guverner Ohia John Kasich, ki nima možnosti, toda vztrajno ponavlja, da do konvencije nihče ni zmagovalec, in očitno še vedno upa na scenarij, v katerem bi Trumpu v zadnjem trenutku lahko preprečili tekmo za Belo hišo. Toda precej bolj verjetno je, da se začenja najbolj umazana in groba predsedniška kampanja v ameriški zgodovini. V kateri si bosta nasproti stala Donald Trump in Hillary Clinton. Politični "outsider" ter nekdanja prva dama, senatorka in zunanja ministrica.

Neprepričljiva Clintonova

Hillary Clinton je sinoči v Indiani sicer doživela nov in nepričakovan poraz, čeprav ves čas poudarja, da ima predsedniško nominacijo kot prva ženska v zgodovini pravzaprav že v rokah. "V kampanji Clintonove mislijo, da je bitka končana. To ni res," je sporočil Bernie Sanders. Dejstvo je, da Clintonove, ki je zbrala več delegatov in ima na svoji strani tudi strankarske veljake (superdelegate), ne more ujeti. Toda lahko vpliva na premik stranke v levo (kar se je že zgodilo) in skrbi, da teme, ki jih je načel v kampanji, ne bodo pozabljene.

Bernie Sanders je Hillary Clinton v Indiani zada že 18 poraz na primarnih volitvah doslej.
Bernie Sanders je Hillary Clinton v Indiani zada že 18 poraz na primarnih volitvah doslej. FOTO: AP

Z 18 zmago je Sanders potrdil, da se tudi pri demokratih dogaja nekaj podobnega kot pri republikancih. Nezadovoljni volivci zavračajo tradicionalne washingtonske politike, za katere menijo, da so pozabili na srednji in delavski razred ter se uklanjajo donatorjem, kapitalu in korporacijam. Zato na desnici uspeva Trump, ki ga podpirajo predvsem revnejši beli volivci, saj obljublja vrnitev delovnih mest iz Mehike in Kitajske, izgon priseljencev, razveljavitev trgovinskih sporazumov, manj ameriškega vpletanja v tujini ... Sanders pa navdušuje mlade, ki jih težijo vse višji študentski dolgovi, negotova prihodnost, hkrati pa jih skrbijo podnebne spremembe in prevlada denarja v politiki.

Trump in Clintonova, kot kaže najverjetnejša tekmeca za Ovalno pisarno, imata ob vseh svojih razlikah vendarle nekaj skupnega. Raziskave kažejo, da sta najbolj nepriljubljena predsedniška kandidata v moderni ameriški zgodovini. Oba za seboj nosita neskončno težko prtljago preteklih odločitev, potez, izjav, kar bo nasprotna stran izkoriščala za neusmiljene napade. Kdo se bo vselil v Belo hišo, je nemogoče napovedati, toda v spopadu nekdanjih dobrih znancev je jasno le, da bodo udarci umazani in da bodo leteli na vse strani. Ter da bodo volivci, ki niso navdušeni nad nobenim od njiju, izbirali po načelu manjšega zla. Mnogi pa bodo novembra ostali doma.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ronin SLO
04. 05. 2016 18.08
+4
Ted Cruz osupnil Ameriko in končal kampanjo,..., to je pa res osupnil,, saj je stalno zaostajal, to pa res ni presenečenje, mogoče je osupnil pop tv in Natašo Briški,...
aristotel
04. 05. 2016 17.32
+1
Jao kakšna izbira za našo prihodnost Trump in Clintonova najbolje da se izselimo na Mars še naprej neoliberalni kapitalizem - koma
RdecaZvezda
04. 05. 2016 17.26
+2
lejga ti demokratično usrane,JAN ZIZKA,a ti sploh veš kaj govoriš iz takih stvari se ni treba norčevat,da ne bo kdaj pljunil kdo na tebe,pusti ti pokojnega TITA LEPO NA MIRU
aristotel
04. 05. 2016 17.34
+2
RdecaZvezda
04. 05. 2016 17.20
+3
govori se da Mramor laže,še veliko slabše je,ne laže ampak verjame v to kar govori
hondica
04. 05. 2016 15.39
+6
Ob tej novici bi rad videl frise vseh slovenskih mainstream in domnevno "uglednih" novinarjev, ki so pisali vse mogoče laži o Trumpu.
nikhrast
04. 05. 2016 15.59
-2
Pa kaj poslušaš Trumpa, saj ne ve kaj govori, volivce pa ne moreš pridobiti če jih stalno žališ.
aaaaaa122121
04. 05. 2016 14.08
+0
Neoliberalni kapitalizem je s tajnimi trgovinskimi sporazumi, kot so TTIP, TISA in CETA, kjer se mimo nas odloča o naši sedanjosti in prihodnosti, dosegel svoj novi vrhunec na brezsramni koračnici profita. Kapitalizem je zmožen najbolj perfidne oblike nadzora napredne misli in psihološke manipulacije ter izčrpavanja, bolj kot vsi sistemi v zgodovini. Če so morali v prvi polovici 19. stol evropski državni aparati vstajo dušiti s cenzuro tiska ter prepovedjo političnega delovanja in združevanj, kapitalizmu še tega ni treba: njegova varovalka je vgrajena že v sam sistem, v imperativ ekonomskega nasilja. Stanje kolektivne zavesti in planeta zahteva, da nemudoma pretrgamo s to nepravo, slepo smerjo razvoja! Posledice takega sistema so v tem, da je človek le še potrošna roba, blago, stroj oz. objekt na  t. i. »svobodnem trgu«. Kapitalizem načrtno proizvaja in hkrati potrebuje nesrečne ljudi, da lahko na njihovi nesreči in bolezni služi dobičke peščica bogate elite. Njegovi zavržni načini, vključno s tajnimi sporazumi, gredo v smislu njegove notranje logike zasledovanja dobička preko trupel in ekspanzije kapitala vse do dna. Psihopatija izkoriščevalske elite, kot dodatni dejavnik, ki se nacepi na sistemsko logiko kapitalizma kot glavni problem, pa je zelo sorodna diagnozi iz psihiatrije, kjer gre za pomanjkanje empatije, sočutja, vesti, krivde in tudi odgovornosti do vseh živih bitij na planetu ter do planeta samega.
kraljicavesolja
04. 05. 2016 12.53
-2
"Slovenija je vstopila v tako imenovani “rdeči mesec”, ko so v dobrem mesecu dni – med 27. aprilom in 25. majem – zvrstijo skoraj vsi pomembni dnevi, povezani s partijsko oziroma komunistično mitologijo, ki se jih slovenska levica še vedno krčevito oklepa. Poglejmo podrobneje nekaj teh mitov in jih razbijmo." Kva vse na novi lahk prebereš, če zdržiš, da ne bruhneš, Kr neki si zmišljujejo, sej ni čudn, da ste zmešani pol, če take berete.
Skunk Works
04. 05. 2016 13.53
+3
Saj ni treba brati, to je mišljeno za tiste, ki to lahko razumejo in dojamejo,....Avtorji se vsekakor zavedajo, kako okvarjeni so možgani ogromno ljudi, kot posledica 70 letne indoktrinacije preko medijev in šolskega sistema....Te stvari pač razume normalen, recimo evropski in zahodni svet....Pričakovati, da bodo to razumeli vsi v Sloveniji ali recimo v Severni Koreji, je seveda iluzorno, in tega avtorji člankov tam niti ne pričakujejo, članki temu seveda niso niti namenjeni......
kraljicavesolja
04. 05. 2016 13.57
+0
ROzana, ja, sej, teb je zahodni svet in ta način življenja normalen, kar pa men nikol ne bo. SEm preveč svobodna duša. Lepo se mej!
aaaaaa122121
04. 05. 2016 14.07
-1
hehe in to pravi politicno opredeljena ofca, vi volilci ste glavni in edini.problem, ker se kr verjamete.svojim pastirjem, ker ne znate uporabljati glave, povsem nepomembno pa je levo ali desno, ker razlik politiki ne delajo, delite se.samo se.ofce,.medtem.ko vas oni z roko v roki kradejo:)
Skunk Works
04. 05. 2016 14.15
-2
Kraljica kako bo s tvojo svobodo, ko se bos znasla na prostem trgu?
aaaaaa122121
04. 05. 2016 12.22
+1
Ofce gredo spet na lez oz zejne cez vodo, kot pred 8 leti, ko so polagali upe v obamo, da on bo pa vse spremenil in resil svet, hehe kako moras biti prizadet, da gres ponovno na led:)
aaaaaa122121
04. 05. 2016 12.22
-1
Ofce gredo spet na lez oz zejne cez vodo, kot pred 8 leti, ko so polagali upe v obamo, da on bo pa vse spremenil in resil svet, hehe kako moras biti prizadet, da gres ponovno na led:)
Skunk Works
04. 05. 2016 12.16
+11
Donald Trump, po mnenju prevladujočuh režimskih medijev v Sloveniji luser, zguba, ničla, je zgleda na drugi strani oceana in po ostalem normalnem svetu dojet kot zmagovalec, uspešnež…Luzer je tudi po merilih in paradigmi EF v Ljubljani, ki je dala Sloveniji generacije ekonomistov, saj je iz privatnih nedavkoplačevalskih milijonov naredil milijarde, kar jev totalnem nasprotju z usmeritvami in paradigmo EF, ter njenih najžlahtnejših ekonomistov, ki so iz nekdanjih družbenih, to je davkoplačevalskih desetin milijard naredili milijone….Tukaj se vidi prelomica med negativno selekcijo pri nas in pozitivno v ostalem normalnem svetu….To kar je pri nas na dobrih položajih v ekonomiji in JS, je tam kjer je Trump zmagovalec in ne luzer, pod mostovi in v prikolicah….Tam tudi niso prisiljeni plačevati enega rtv programa za navijanje za eno opcijo in poneumljanje ljudi… in ….Upajmo da Trump zmaga in malo normalizira Ameriko in s tem svet, kako dolgo bo pa narobe svet vladal v Sloveniji je pa v ne mali meri odvisno tudi od slovenskih volilcev……
JanZiska
04. 05. 2016 12.27
+10
V Sloveniji ne bo nikoli drugače, Sloveniji vlada kader vzgojen in izobražen na Filozofski, FDVju in Pravni v duhu klenega socializma s pridihom komunistične elitistične doktrine oblastne elite. Roka iztegnjena - rit pa nastavljena, to je slika in prilika slovenske levice.
aaaaaa122121
04. 05. 2016 12.28
+3
hehe kdaj je bil recimo zvon lev, pa hildica pa to:):):)??????
aaaaaa122121
04. 05. 2016 12.28
+2
keri pacienti se danes se delijo na leve in desne, sej ni cudno da je kot je.
opazovalec_
04. 05. 2016 12.30
+6
Vse je isto sra... samo drugo pakovanje ravno tolk, da se raja deli, medtem ko jih elita striže!! :)
aaaaaa122121
04. 05. 2016 12.31
+3
samo se najvecji pacienti ne dojamejo da je vse isto:)
aaaaaa122121
04. 05. 2016 12.32
+2
a bomo res mogl poklat vse volilce da bo kej bolje????
opazovalec_
04. 05. 2016 12.35
+8
Začnimo z elito, bo manj dela in več koristi :)
aaaaaa122121
04. 05. 2016 12.08
+0
Vseeno je jdo bo predsednik, ker so vsi le lutke v rokah kapitala. Vse je le igra za meumne ofcice, da imajo obcutek izbire, da lahko kaj vplivajo, ze davno tega pa je eden od ameriskih predsednikov izzjavil, da bi bile volitve prepovedane ce bi lahko kaj spremenile.
nikhrast
04. 05. 2016 15.56
V Sloveniji kapital ni pomemben, rezultat je revščina, drugače ne more biti.
opazovalec_
04. 05. 2016 12.08
+3
24 kurni trampoholiki! A na volitve tudi gremo, glede na to, kakšno kampanjo trajbate na 24 kur?
spletni Kritik
04. 05. 2016 11.30
Bernie vs Trump ????
?ampl
04. 05. 2016 11.06
-9
končni zmagovalec je bil že na začetku znan...Clinton
Skunk Works
04. 05. 2016 11.03
+4
tito?!....kdo je bil to?....
JanZiska
04. 05. 2016 11.06
+2
kraljicavesolja
04. 05. 2016 11.09
-4
ROzana, a ti tud zameriš svojim staršem, ker sta jokala za Titom, kokr od Jana Ziske starša.
SDS_je_poden
04. 05. 2016 11.10
-3
Roseann, JanZiska : Tista oseba, ki je omogočila grajenje tovarn, infrastrukture, vaših hiš, v katerih še danes živite notri.... tadesni niti pobelit niste zmožni vsega tega, kar se je v njegovih časih gradilo. Znate pa to pokrasti ja....
Mojster123
04. 05. 2016 11.11
+4
v zahodnih učbenikih ga poznajo kot enega izmed ljudi, ki so bili odgovorni za največ smrti v zgodovini človeštva. nek broz. iz otroštva se ga spomnim kot bele rokavice, ki je bilo edino kar se je videlo od njega, ko so nas gnali hodit tri kilometre, da smo videli kako je s svojim blindiranim mercedesom zdrvel mimo. nekateri so bili naučeni govore in pesmice oboževanja, če bi se ustavil, vendar se ni nikoli.
kraljicavesolja
04. 05. 2016 11.14
-3
Dark, poudark je na zahodnih, lažejo in hočjo sprement zgodovino.
kraljicavesolja
04. 05. 2016 11.15
-1
Jan, drgač pa te fore z nogo ne bojo smešne enmu od naših sokomentatorjev.
Skunk Works
04. 05. 2016 11.15
+4
No, na tisti beli rokavici oziroma čez rokavico,je imel diamntni prstan in s tem mahal iz luksuzne limuzine, kot pravi boržuj in najvišji aristokrat....
Skunk Works
04. 05. 2016 11.19
+5
In dva otoka na jadranu sta bila obkrožena z vojnimi ladjami....na enem, da ljudstvo ne bi moglo gor, in na drugem, da ljudstvo ne bi moglo dol....
JanZiska
04. 05. 2016 11.21
+2
kraljica glede noge je tako, da je v začetku 90tih znan slovenski sociolog trdil da jo ima v posesti. od njega sem jo želel kupit za ceno družinskega avtomobila, pa se ni pustil omehčati. Povedal je da vsak petek ob 16 pljune na njo in da mu je zato nezamenljiva in neprecenljiva. še danes ne vem, če je vse to res. Sem si jo pa želel zaradi podobnih razlogov.
Mojster123
04. 05. 2016 11.21
+1
saj je bil kralj oziroma kar cesar jugoslavije, absolutist. zanimivo kako so nas hkrati učili, da ima pri nas oblast ljudstvo, v isti sapi pa so tudi dali vedeti, da kakršna koli kritika ni dovoljena. še en oksimoron, diktatura proletariata.
kraljicavesolja
04. 05. 2016 11.22
-1
ROZana, kaj majo od tega zdej njegovi otroci, a.
aaaaaa122121
04. 05. 2016 12.05
+1
danes bi tut.morali imeti kaksen otok, da bi.gor.zaprli kradljive duhovnike pa to:)
aaaaaa122121
04. 05. 2016 12.10
+0
v titovih casih so si nasi starsi lahko zgradili hose brez pofov, danasnja mladina lahko samo sanja o tem, zahvala pa gre levim in desnim, ker so okradli drzavo, vzgled pa dobili na zahodu, vsi vemo katera je najbolj zapufana drzava.
Skunk Works
04. 05. 2016 12.17
+3
Ja, hodeč na morje so gradili hiše, ki jih je odplačala inflacija in ameriški krediti, dokler ni naredlo plooooff.......
JanZiska
04. 05. 2016 12.23
+3
in pa vsi so kradli material iz gradbenih firm, delali pa so v službenem času
aaaaaa122121
04. 05. 2016 12.24
+1
ja govori za svoje starse, moje dva nista imela niti k od kredita, le s postenim delom, pa sta bila oba navadna delavca, brez kakrsnihkoli polozajev, danes delas pa za prezivetje, o hisi lahko samo sanjamo, dobro da so jih lahko nasi postavili v tako hudem rezimu:)
aaaaaa122121
04. 05. 2016 12.25
+1
jugoslavija ni bila zakreditirana niti toliko kot je sama slovenija danes, in bistveno manj kot ce danes sestejemo kredite juznih republik, zahvala za te.kredite gre pa levim in desnim, ali od kdaj je zvon lev pa to, pa hildica:)
Rolo956
04. 05. 2016 10.47
+1
Ce kdo ni opazil naj malo prebrska po netu (Ker mainstream mediji, ki so v lasti korporacij seveda nebojo pisali o tem) ampak obstajajo posnetki, kjer ljudje, ki so bili prica javno govorijo o tem, da so v new yorku prav vse naprave za voljenje prirejale izide in ko so to povedali odgovornim so ti samo mirno rekli: Se opravicujemo za nepravilnosti, bomo to zapisali in dali dalje, da bo nekdo resil ta problem. to je samo ena taksna zadeva ki jo lahko na posnetku vidite. Poiscite in poglejte si posnetek pa bote vidli, da so volitve v ameriki navaden bull sh it.
SDS_je_poden
04. 05. 2016 10.51
-1
Zakaj se rabi naprave za volitve? Še en člen v verigi več za zlorabo.
JanZiska
04. 05. 2016 11.01
+1
Sem pogledal, se lepo vidi kako na posnetku sionisti, bilderbergi, in prostozidarji zavijajo čokolado v alu folijo.
SDS_je_poden
04. 05. 2016 10.40
+3
Ameriški volilni sistem z temi superdelegati je en velik nateg.
platon26
04. 05. 2016 10.42
+1
Volitve bi bile prepovedane če bi lahko kaj spremenile:)
platon26
04. 05. 2016 10.42
-1
SDS_je_poden
04. 05. 2016 10.50
-1
platon26: Drži, samo ameri ne morejo več prodajat, da ljudstvo na volitvah izbira predsednika. Kot prvo mi je sporno to, da se moraš kot volilec registrirat, da lahko sploh voliš. Kot drugo mi je sporno to, da ti superdelegati dajejo glasove v imenu ljudstva, lahko se pa odločajo tudi po svoji vesti. Ameriška demokracija je samo še en velik smeh.
JanZiska
04. 05. 2016 10.55
+2
to je res ful sporno da se moraš kot volivec registrirat
JanZiska
04. 05. 2016 10.56
+1
na ta način preprečiš da bi volili mrtvi, nepolnoletni in pa oni, ki bi želeli voliti 333 krat, ful čudno
SDS_je_poden
04. 05. 2016 11.09
-1
JanZiska: Obstaja volilni imenik, ki se ga ažurira na podlagi mrliških listov. Postopek registracije je v ameriki kar zapleten.
JanZiska
04. 05. 2016 11.26
+1
scorpio50
04. 05. 2016 10.36
-1
Ameriški sužnji ne pišejo o tovarišu Titu. Trumpič je pomemben.....................
platon26
04. 05. 2016 10.38
-1
POP je samo trobilo zahoda! RUMENE STRANI! In oni si pravijo novinarji! Tile FDV jevci ki so noter na pogodbe itak ne vejo kdaj je umrl, kdaj se je rodil, kaj šele kaj vse je naredil!
JanZiska
04. 05. 2016 10.50
+4
ja naj napišejo, kako se je cedilo mleko v titovi avtokratski utopiji, kako je slovenska elita študirala v Kumrovcu, mi pa smo romali v Trst po najlonke, pa v Avstrijo po banane, kavo in pralni prašek.
kraljicavesolja
04. 05. 2016 10.53
+1
Jan, s čim si se tja peljal, od kje ti dnar za te banane in kavo. Ni treba odgovarjat.
Mojster123
04. 05. 2016 10.56
+0
pojdi klečat v kumrovec. pa platona vzemi seboj in ne vračajta se.
JanZiska
04. 05. 2016 10.59
+0
kraljica a si hotela kaj povedat z vprašanjem? preperi za sabo in boš doumela stupidnost zapisanega
RoccoS
04. 05. 2016 10.34
+7
Američani so se streznili, zdaj se še moramo mi!
kraljicavesolja
04. 05. 2016 10.31
-5
Točno, ma današnji dan je umrl naš Tito, in s tem mi, sramota, da tega niti ne omente.
RoccoS
04. 05. 2016 10.34
+3
platon26
04. 05. 2016 10.37
-3
Ja o obletnici Črnobila so pisali cele dneve! Pač Fašistični medij! Kaj drugega itak ni za pričakovat!
JanZiska
04. 05. 2016 10.45
+4
kraljica mogoče je tvoj tito, čeravno takrat še nisi bila rojena, sicer pa koga zanima en elitistični samopašni avtokrat, ki ni znal povedati dveh povezanih stavkov
kraljicavesolja
04. 05. 2016 10.53
-2
Jan, za svet je bil kr zanimiv, a boš reku, da ne. Vsi so se mu slinil, no.
JanZiska
04. 05. 2016 11.06
+3
Zanimiv za Nehruja, Sukarna, Nasserja...in podobne primerke. Ostali pa so ga zaradi geostrateškega položaja gledali kot nujno zlo.
kraljicavesolja
04. 05. 2016 11.10
-1
Jan, sam so se mu pa vseen ulizoval, a je tko, zakaj ,ker so se ga bal, ja. Ker je združval folk, namest da bi jih delil. IN združen folk je najmočnejši, nepremaglijiv.
JanZiska
04. 05. 2016 11.15
+2
Kdo se mu ja pa ulizoval? Kateri folk je pa on združeval? Razen z državno prisilo ni on ničesar združil, zato pa je tudi razpadlo kot hiša iz kart.. takoj, ko ni bilo več te prisile.
kraljicavesolja
04. 05. 2016 11.23
+1