Tujina

Dačić: Srbiji se ponuja zgodovinska priložnost za rešitev spora s Kosovom

Beograd, 28. 08. 2018 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
4

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je danes izjavil, da se Srbiji ponuja zgodovinska priložnost za rešitev dolgoletnega spora s Kosovom. Ob tem je sicer opozoril, da se pri tem vprašanju ne gre sprenevedati, da bi lahko bilo Kosovo v celoti del Srbije.

Po besedah srbskega zunanjega ministra Ivice Dačića je sedaj priložnost, da Srbija dobi nekaj za svoj narod in državljane Kosova. "Gre za vprašanje, ali bomo nekaj dobili ali bomo izgubili vse," je v pogovoru za srbsko radiotelevizijo izjavil Dačić.

Po besedah srbskega zunanjega ministra Ivice Dačića je sedaj priložnost, da Srbija dobi nekaj za svoj narod in državljane Kosova.
Po besedah srbskega zunanjega ministra Ivice Dačića je sedaj priložnost, da Srbija dobi nekaj za svoj narod in državljane Kosova. FOTO: POP TV

Dodal je, da je to priložnost mogoče tudi zavrniti, "a ne bi se smeli sprenevedati, saj nihče ne ponuja, da bi Kosovo v celoti ostalo znotraj meja Srbije."

Kot je dodal Dačić, bo dialog o tem med Beogradom in Prištino šele stekel in ta bo tudi prinesel možne rešitve.

Dvostranska rešitev, ki ne bi služila kot presedan za druga vprašanja

Možnost nove razmejitve med Srbijo in Kosovim sta konec tedna na evropskem forumu Alpbach nakazala tako srbski predsednik Aleksander Vučić kot kosovski premier Hashim Thaci. Mediji pišejo tudi o možnosti izmenjave ozemlja.

Evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Johannes Hahn je medtem v Alpbachu poudaril, da ne bi smeli izključiti nobene rešitve, katere končni cilj bi bila stabilnost regije. Po njegovih besedah bi morali Srbiji in Kosovo prepustiti, da najdeta rešitev, "ki jo bomo podprli". "Gre za dvostransko rešitev, ki ne bi služila kot presedan za druga vprašanja," je  dodal Hahn.

Možnost nove razmejitve med Srbijo in Kosovim sta konec tedna na evropskem forumu Alpbach nakazala tako srbski predsednik Aleksander Vučić kot kosovski premier Hashim Thaci.
Možnost nove razmejitve med Srbijo in Kosovim sta konec tedna na evropskem forumu Alpbach nakazala tako srbski predsednik Aleksander Vučić kot kosovski premier Hashim Thaci. FOTO: AP

Stališča glede sprememb se znotraj EU in v mednarodni skupnosti razlikujejo

Stališča glede sprememb meja na Zahodnem Balkanu se sicer znotraj EU in v mednarodni skupnosti razlikujejo. Nemška kanclerka Angela Merkel vztraja, da je ozemeljska celovitost držav na Zahodnem Balkanu vzpostavljena in nespremenljiva. ZDA so medtem glede Kosova obrnile ploščo. Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton je tako pred dnevi dejal, da ZDA ne bodo stale na poti dogovoru, ki bi pomenil spremembo meja, če bo sprejemljiv za obe strani in če se bosta seveda uspeli sporazumeti.

Pogovori med Srbijo in Kosovom pod okriljem EU medtem stopajo v zaključno fazo in se bodo nadaljevali 7. septembra v Bruslju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

white31
28. 08. 2018 21.35
+4
no upam da se zmenita in si izmenjajo svoje meje..ljudje so tam utrujeni od politikov in vseh sporov v zgodovini.upam da jim rata in živijo obe strani v miru za vedno!
DEEP
28. 08. 2018 18.22
+1
Sve je naše kud vetar maše!!
kolbek460
28. 08. 2018 17.43
+1
Srbi na Kosovu dobijo vse na dolgi rok samo z nataliteto ,ta ubija vse dogovore in meje ,,!!!!!!!!!!!!!
Boryy
28. 08. 2018 16.10
+5
Dogovor med Srbijo in Kosovom ni v interesu KFOR-ju, ter vsem ki imajo službe v okviru tega.