Tujina

Dalajlama želi ogroziti OI?

Peking, 23. 03. 2008 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dalajlama je obtožbe, da poskuša s protivladnimi upori ogroziti uspeh olimpijskih iger v Pekingu, označil za brezpredmetne.

Dalajlama se je na obtožbe kitajske vlade odzval iz New Delhija, kjer bo teden dni vodil budistične delavnice: "Vedno sem podpiral idejo o olimpijskih igrah na Kitajskem," je povedal in dodal, da sam zavrača tudi pozive drugih kritikov kitajske politike do Tibeta k bojkotu olimpijskih iger, saj si Kitajska, po njegovem mnenju, "zasluži biti prizorišče iger" in da bi morali biti Kitajci na to ponosni.

Kitajska ga je danes namreč obtožila, da je odgovoren za protivladne upore v Tibetu in da poskuša s tem ogroziti uspeh olimpijskih iger v Pekingu ter spodnesti tamkajšnje komunistične voditelje. Obtožbe v glasilih komunistične partije so se pojavile ravno takrat, ko je vlada sporočila, da so upori, ki so se iz Tibeta razširili v druge province, pod nadzorom. Za to skrbijo številne skupine vojakov.

Dalajlama
Dalajlama FOTO: Reuters

"Nagib, ki vodi dalajlamo in njegove privržence, je uničiti olimpijske igre, tudi če bo za to potrebno prelivanje krvi," je poročal časnik Tibet Times in dogodke poimenoval "boj za življenje in smrt med nami in sovražnikom."

Nasilje, ki je sledilo uporom 14. marca v Lasi, tako pomeni katastrofo za Kitajsko pred bližajočimi se avgustovskimi olimpijskimi igrami, s katerimi je hotela narediti svojo mednarodno podobo še bolj prepoznavno.

Kitajska vlada je iz Tibeta pregnala vse predstavnike tujih medijev, zdaj pa tam preko televizije in interneta med prebivalce pošilja sporočila o pristranskem poročanju zahodnih medijev.

Protesti Tibetancev
Protesti Tibetancev FOTO: Reuters

Število kitajskih smrtnih žrtev se je povzpelo na 22, ob nemirih v zahodnokitajski provinci Gansu, natančneje na ozemlju Ganan, kjer živijo Tibetanci, pa je bilo ranjenih 94 ljudi. Od tega naj bi bil le en civilist, vsi ostali so pripadniki policije ali različni funkcionarji. Dalajlama in njegova vlada v izgnanstvu navajata, da je število tibetanskih smrtnih žrtev 99, 80 v Lasi, 19 pa v provinci Gansu.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
25. 03. 2008 09.19
Kitajska je na pladnu razgrnjena resnica, kako je potekala tranzicija bivših komunističnih držav v kapitalistične: del oblasti in ostalih elit (ponavadi v takih igrah precejšnjo vlogo igrajo obveščevalne službe, ki so dobro obveščene in imajo največ ljudi, metod in znanja za doseganje kakršnihkoli sicljev) je ob pomoči orto-liberalnih zaveznikov z zahoda, ki so imeli pred očmi predvsem ogormne, popolnoma svobodne trge, formalno ukinil diktaturo in uvedel svobode turbo-liberalen kapitalizem, v katerem je nadzor namesto s policijo in vojsko, prevzel z obvladovanjem kapitala. Kitajska, ki ni obremenjena s stereotipi Zahodnih držav, se niti ni sramovala tega, da se center moči in kapitala še vedno imenuje "Komunistična partija". To daje eliti še dodaten mehanizem, da lahko počne dejansko karkoli hoče...
SEJ BO
24. 03. 2008 08.30
Ne vem zakaj ne pospravijo tega provokatorja.
ServerAUTOMATIC
23. 03. 2008 22.08
Kitajci so dejansko nejbolj številčni in najbolj nevarni za celoten svet.
ServerAUTOMATIC
23. 03. 2008 22.05
Po drugi strani Kitajce komunistična oblast nekako blokira, kar odgovarja Američanom. Pomislite, če bi Kitajci prevzeli kapitalizem, bi gospodarsko povozili celoten svet.
ServerAUTOMATIC
23. 03. 2008 22.02
Kitajci lahko sami zrušijo komunistično oblast. Naj naredijo revolucijo pa komunizma na kitajskem ne bo več.
Tonček Balonček
23. 03. 2008 20.01
Seveda, kot Kosovo, samo ne vem, kaj naj bi s tem imel Dalajlama!! Osvoboditi se morajo sami ali s "pomočjo" Američanov, kar pa pomeni katastrofo. Kitajska je nekoliko drugačna in nekoliko bolj specifična, če tako rečem, država kot je Srbija in Tibet je tudi nekaj drugega kot Kosovo! Hollywood jim žal ne more pomagati!
Ariella
23. 03. 2008 17.28
Menim da bi moral Tibet postati neodvisen. Hvala
Tonček Balonček
23. 03. 2008 15.32
Ampak zatirani so tudi Kitajci, saj morajo tpeti pod komunistično oblastjo, kot smo Slovenci , 12 let na 45 podlage! Imajo neke nacionalne pavice, potems e pa konča! Suženjstvo, diktatura itd. visijo tudi nad Kitajci. Smešno bi bilo, da bi se Tibetanci osamosvojili in zgradili demokracijo (sicer ne evm kako, če je verski poglavar hkrati tudi politični vodja!), kitajski narod bi pa še evdno ostal v totalitarizmu! V Sloveniji smo se šele zadje tri leta in pol rešili izpod komunističnega terorja, pa še ni gotovo, da ga ne bo več nazaj!
ServerAUTOMATIC
23. 03. 2008 15.14
Naj komunisti spakirajo kufre in se poberejo od koder so prišli. Teror zganjajo komunistični Kitajci in ne tibetanci. Tibetanci branijo le svojo svobodo. Bo prišel čas, ko bo Kitajska nečastno razpadla v prah.
manjakranjc@hotmail.com
23. 03. 2008 12.35
Dan, Dober članek o dotični problematiki je tudi v Delovi ups. Golobićevi sobotni prilogi. Lp M.K
Herbion
23. 03. 2008 11.21
Ob velikonočnem prazniku želim Tibetancem uspešen upor proti okupatorjem in čimprejšnjo osvoboditev, Kitajcem pa vsaj kanček modrosti, da uvidijo svojo napako in se umaknejo s Tibeta. Sicer pa nekateri imamo izkušnje kako zgleda življenje v komunizmu, tako da lahko rečem: "KOMUNIZEM, GO TO HELL!!"
usavko
23. 03. 2008 11.12
Še nikol se upor ni začeu zaradi političnih provokacij!