Tujina

Odločanje o brexitu končano, glasove bodo šteli do jutra

London, 23. 06. 2016 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Volišča, na katerih so Britanci na zgodovinskem referendumu lahko oddali glas o članstvu svoje države v Evropski uniji, so se zaprla. Javnomnenjske raziskave so pokazale, da bo izid zelo tesen, a ker na Otoku ne izvajajo vzporednih volitev, lahko končne izide pričakujemo v petek zjutraj.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Marsikdo si je zaradi volilnega molka oddahnil
    01:48
    Iz SVETA: Marsikdo si je zaradi volilnega molka oddahnil
  • Iz SVETA: Zaradi brexita bi trpel slovenski turizem
    02:59
    Iz SVETA: Zaradi brexita bi trpel slovenski turizem
  • Iz 24UR: Dan D za Britance
    01:52
    Iz 24UR: Dan D za Britance
  • Iz 24UR: Stavnice napovedujejo zmago zagovornikom članstva
    01:36
    Iz 24UR: Stavnice napovedujejo zmago zagovornikom članstva
  • Iz 24UR: Je Bruselj pripravljen na morebitni črni scenarij?
    01:32
    Iz 24UR: Je Bruselj pripravljen na morebitni črni scenarij?
Odprla so se volišča
Odprla so se volišča FOTO: AP

V Veliki Britaniji je potekal zgodovinski referendum, na katerem so se Britanci odločali o članstvu svoje države v Evropski uniji. Glede na ankete je zelo težko napovedati, ali se bodo odločili za izstop ali obstanek v povezavi, je pa precej verjetno, da bo izid zelo tesen. Ker na Otoku danes ne izvajajo vzporednih volitev, prvih izidov ni pričakovati pred 5. uro zjutraj v petek.

Rezultati posebne javnomnenjske raziskave, ki jo je izvedla agencija YouGov, kažejo na premik v smer naklonjenosti obstanku Britancev v EU. Po omenjeni raziskavi naj bi se namreč za ohranitev članstva v EU odločilo 52 odstotkov volivcev. Ob tem opozarjajo, da pri raziskavi ne gre za vzporedne volitve, vanjo pa so zajeli le 5000 anketirancev. 

Premier David Cameron, ki je na zadnjem zborovanju v sredo znova pozval k obstanku v povezavi, je glasoval na volišču v Londonu, glas je prav tako oddal vodja opozicijskih laburistov, tudi zagovornik obstanka, Jeremy Corbyn.

"Winston Churchill ni obupal nad evropsko demokracijo (...) ne bi smeli odkorakati stran," je dejal Cameron. "Naše gospodarstvo bo trpelo, če bomo odšli," je še poudaril.

Po zaprtju volišč se je na Twitterju zahvalil vsem, ki so oddali glas za ohranitev močnejše, varnejše in boljše Velike Britanije v Evropi.

Britanski premier David Cameron z ženo Samantho zapušča volišče.
Britanski premier David Cameron z ženo Samantho zapušča volišče. FOTO: AP

Rekordnih 46,5 milijona registriranih volivcev je lahko glasovalo v 382 volilnih okrožjih po Veliki Britaniji. Svoj glas so lahko oddali polnoletni britanski državljani in stalni prebivalci Velike Britanije in Gibraltarja, ki prihajajo iz Irske in držav skupnosti Commonwealtha.

Vprašanje na glasovnici se je glasilo: "Naj Združeno kraljestvo ostane član EU ali zapusti EU?" Volivci so lahko naredili križec v okencu pred odgovorom "naj ostane članica EU" ali "naj zapusti EU".

Javnomnenjske raziskave so pokazale, da so obstanku v EU bolj naklonjeni mlajši volivci, ter bolj izobraženi. Za izhod iz EU pa se bolj zavzemajo starejši in slabše izobraženi. Škotska in Severna Irska sta obstanku v EU bolj naklonjeni kot Anglija in Wales.

Volišča na Otoku so bila odprta danes od 7. do 22. ure po krajevnem času (od 8. do 23. ure po srednjeevropskem). V Gibraltarju so zaradi drugega časovnega pasu glasovanje začeli in končali uro prej. Nato so začeli preštevati glasovnice. Končne izide je pričakovati v petek zjutraj, če ne bo zamud zaradi tehničnih težav.

Na volišča kljub nevihtam in poplavam

Številni volivci v Londonu in na jugovzhodu Anglije so se na volišča odpravili kljub nevihtam in poplavam. V eni uri je namreč padlo toliko pol toliko dežja, kot ga v povprečju zapade v celem juniju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugod, na primer v Glasgowu na Škotskem, pa so ljudje na oddajo glasu v vrsti čakali pod jasnim nebom. "Pred našim voliščem je bila vrsta ob 7. uri, prvič, da se je na volilni dan, kolikor se spomnimo, zgodilo kaj takega," pa je sporočil volivec v severozahodni Cumbrii.

Nekateri drugi volivci so pod oznako #voted na Twitterju objavili fotografije svojih izpolnjenih glasovnic, ki so jih posneli z mobilnimi telefoni. Volilne oblasti so sicer volivce pozvale, naj se na voliščih vzdržijo selfijev.

Volilna udeležba bo po pričakovanjih visoka

Strokovnjaki so napovedovali visoko volilno udeležbo. Prav volilna udeležba bi lahko po mnenju enega glavnih zagovornikov odhoda iz povezave, vodje evroskeptične stranke Ukip Nigela Faraga, odločila izid referenduma.

"Resnično mislim, da imamo dobre možnosti, a vse je odvisno od udeležbe in tistih 'mehkih' privržencev obstanka, ki ostajajo doma," je pred svojim domom v Kentu ocenil Farage.

Corbyn je na drugi strani ob prihodu na volišče v Islingtonu na severu Londona izrazil prepričanje, da bo tabor, ki zagovarja obstanek v EU, zmagal. Kot je dejal, je o tem prepričan, in dodal, da imajo stavnice navadno prav. Pri tem se je skliceval na pobiralce stav, ki dajejo taboru za obstanek v EU večje možnosti kot taboru za odhod.

Na Škotskem več zagovornikov obstanka v EU

Na Škotskem medtem veliko bolje kaže zagovornikom nadaljevanja članstva v Uniji. Ankete pred referendumom so namreč pokazale, da so Škoti precej bolj naklonjeni obstanku v Uniji kot izstopu iz nje. Če bo na referendumu večina glasovala za brexit, na Škotskem pa večina za nadaljevanje članstva, bi to lahko obudilo prizadevanja za neodvisnost Škotske.

Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon je ob glasovanju dejala, da bi lahko prevladujoče glasovanje za obstanek v uniji na Škotskem uravnotežilo izid na državni ravni. "Mislim, da je resnično pomembno, da Škotska in Velika Britanija ostaneta v EU, ker je veliko delovnih mest, trgovine in naložb odvisnih od našega sodelovanja na enotnem trgu," je poudarila.

"Ankete kažejo, da bodo izidi v Združenem kraljestvu tesni, zato je res pomembno, da gremo danes na volišča, če želimo zaščititi svoje mesto v EU in ne dovolimo delitvam med konservativci, da nas pahnejo iz Evrope," je dodala

Ankete napovedujejo tesen izid

Ankete so večji del referendumske kampanje napovedovale zelo tesen izid, prejšnji teden pa je kazalo na rahlo prednost zagovornikov brexita. A teden dni pred referendumom je bila umorjena poslanka laburistov Jo Cox, zagovornica obstanka v Uniji, kar bi lahko tehtnico nagnilo v prid obstanka v EU.

V eni od zadnjih anket pred referendumom je tabor zagovornikov članstva zmagal z 48 odstotki glasov, medtem ko je tabor zagovornikov odhoda podprlo 42 odstotkov vprašanih. Prestali so bili še neodločeni, kaže ta telefonska raziskava, ki jo je podjetje ComRes opravilo za časnik Daily Mail in televizijo ITV News.

V drugi so zagovorniki ostanka v EU premagali zagovornike brexita z 52 odstotki glasov proti 48 odstotkom.

Dve drugi anketi, objavljeni na predvečer glasovanja, obe na spletu, pa sta dali prednost taboru za odhod, in sicer dve odstotni točki, kar pa je še znotraj statistične napake.

Britanci bodo glasovali o svoji usodi v Evropski uniji.
Britanci bodo glasovali o svoji usodi v Evropski uniji. FOTO: AP

O obstanku v evropski povezavi Britanci odločajo že drugič

Britanci so o obstanku v evropski povezavi tokrat odločali že drugič. Prvič so o izstopu iz takratne Evropske skupnosti glasovali na referendumu leta 1975, ko jih je bilo 67 odstotkov za nadaljevanje članstva.

Če bo tokrat drugače in bodo prebivalci Otoka podprli izstop iz Unije po 43 letih članstva, bo Velika Britanija prva članica EU, ki bo uveljavila svojo pravico do odhoda iz povezave.

Evropski vlagatelji dobro razpoloženi, cene nafte ob začetku glasovanja na Otoku navzgor

Na dan, ko so se Britanci odločali o morebitnem izstopu države iz EU, je na evropskih borzah vladalo prešerno vzdušje. Osrednji indeksi so se zvišali za okoli dva odstotka – vlagatelji so očitno prepričani, da ne more nič iti narobe.

Javnomnenjske ankete so pred glasovanjem napovedovale izjemno tesen izid, a so vlagatelji očitno prepričani o zmagi zagovornikov obstanka v Uniji. Prejšnji teden, ko so ankete kazale na glasovanje za izstop – t. i. brexit – je bila na borzah razprodaja. A so si delnice ta teden opomogle, saj so se Britanci v anketah začeli znova bolj nagibati k obstanku.

Če bi Britanci glasovali za brexit, bi to vsaj na kratek rok prizadelo britansko gospodarstvo. Negotovost bi bila velika, saj bi morala Velika Britanija izpogajati nove trgovinske dogovore tako z EU kot s tretjimi državami. Funt bi lahko na kratki rok po ocenah britanskih bank padel za 15 do 20 odstotkov.

Podobno velja za funt, ki je bil prejšnji četrtek funt najnižje v zadnjih dveh mesecih, nato pa se je dvignil za šest odstotkov. Danes je nekaj ur pred začetkom glasovanja dosegel najvišjo vrednost letošnjega leta, 1,4844 dolarja.

Cene nafte so se v azijskem trgovanju nekoliko zvišale. Do rasti prihaja kljub negotovosti glede izida današnjega referenduma o usodi članstva Velike Britanije v EU. Ameriška lahka nafta z avgustovskim dobavnim rokom se draži za 13 centov in je pri 49,26 dolarja, nafta brent pa se je prav tako podražila za 13 centov na 50,01 dolarja za 159-litrski sod.

Vlagatelji so pozorni na glasovanje na Otoku, saj je praktično splošni konsenz, da bi izstop Velike Britanije iz EU pomenil pretres za britansko, evropsko in delno tudi svetovno gospodarstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KardinaIFrancRodeVKristusu2
23. 06. 2016 21.52
+27
Začetek konca EU?.... Vsi indici kažejo na to.... 1. Agenda EU birokratov je, da kmalu predlagajo novo EU ustavo, ki bi bila nad nacionalnimi ustavnimi ureditvami. V primeru njene ratifikacije lahko Ustavo RS vržemo kar v smeti.... 2. Agenda EU je, da z direktivami in regulacijami onemogočijo referendume v državah članicah. Tako bi padli pod nekakšno tehnokratsko poltotalitarno oblast EU birokratov. Tako bi zatrli voljo ljudstva in neposrednega odločanja, države članice pa ne bi imele možnosti referendumov o izstopu iz EU.... 3. Agenda EU je, da spremenijo demokratični sistem v državah članicah na način, da oblast ne bo več izvoljena neposredno, ampak jo bo izvolil nacionalni parlament. S tem bi bilo konec neposredne demokracije.... 4. Ponovno so na tapeti TTIP, CETA, privatizacija vodnih virov in ostali sporazumi, ki bojo dali moč korporacijam in evrobirokratskim elitam, državam članicam in ljudem pa odvzeli vso svobodo odločanja... 5. Agenda nove evropske orožarske zakonodaje je, da razoroži civilno prebivalstvo, obenem pa ustanovi vseevropsko federalno policijo in vojsko, ki bo imela pooblastila nad nacionalnimi varnostnimi organi..... VSE DIŠI PO ZAČETKU FEDERATIVNIH ZDRUŽENIH DRŽAV EVROPE.... SKRAJNI ČAS DA GREMO VEN IZ EU, DOKLER ŠE LAHKO IN PONOVNO POSTANEMO NEODVISNA SAMOSTOJNA SLOVENIJA!!!!.... O izstopu iz EU razmišljajo tudi Avstrijci, Nizozemci in višegrajci (Madžarska, Češka in Poljska).... V primeru da pride do izstopa več držav, bi lahko le-te ustanovile svojo unijo/gospodarsko zavezništvo. Poleg tega izstop iz EU še ne pomeni izstopa iz EFTO (prosto trgovinski sporazum) ali iz schengena... Kot npr. Norveška ali Švica, ki nista v EU, sta pa članici schengena in EFTO...
ONniON
23. 06. 2016 21.51
+4
avstrija je visoko zadolžena za informacijo , tako kot slovenija
LLLEPI
23. 06. 2016 20.31
+15
Slovenija bo bankrotirala.Ni problema ne bo nobenega iztopa bi politiki prevec izgubili.Narod pa tako ali tako ni pomemben in ne misli z svojo glavo
VolkBrenin
23. 06. 2016 20.24
+12
Sicer pa ...vb ostane v eu ker je takšna direktiva iz zda ...vse ostalo je farsa za ovce ...ob večdnevnem oopevanju tesnega izida ....pa lahko sklepate samo eno ...če bi se slučajno pokazalo da hočejo ven ...bodo rezultati hitro prirejeni ....tako kot želijo šefi . ....
Hajni
23. 06. 2016 21.24
+0
Zakaj bi bilo pa ZDA v interesu da obstaja čim obsežnejša EU? ZDA počne ravno nasprotno in aktivno pomaga k destabilizaciji preostalega sveta.
takje
23. 06. 2016 19.52
+29
EU je kot domine. Pade ena, padejo vse. EU ni prihodnost, multi kulturnost pa je propad starih narodov in sejanje smrti!! Ni daleč čas, ko bomo imeli vsi doma kašno avtomatsko puško v imenu demokracije, kot Američani, ki sejejo smrt po svetu, doma pa se njihova multi kultura sama pobija med sabo!!
Naveli?anec
23. 06. 2016 20.00
+19
Ja, res je. Kdo ti bo pomagal če si neboš pomagal sam.
aaaaaa122121
23. 06. 2016 20.31
+9
plan elit so Zdruzene drzave evrope, in da dobimo to, mora eu propast. ampak v eu, lahko pozabite na volitve in referendume, tam bodo voditelji postvljeni oz izbrani z strani tiatih, ki jim je vseeno za ljudi.
Apostol1
23. 06. 2016 19.51
+4
Slovenija je izstopila iz Jugoslavije pa je danes marsikomu žal ne samo Slovenskim državljanom tudi Slovencem , čeprav je takrat bila Jugoslavija žal že na smrtni postelji in pravzaprav ni bilo nobene perspektive več vztrajati ,smo pa zavrgli vse kar je bilo dobro in zamenjali z vsem kar je na splošno slabo. Na koncu samo tole lahko rečem Jugoslavija je bila lepa in po meri navadnega človeka samo ljudje je nismo bili vredni in po 25 letih samostojne Slovenija se ta zgodba zelo ponavlja in upam da se bo to ustavilo isto je pa z Anglijo. V Evropi je marsikaj narobe in tudi marsikaj prav in če gredo ven potem Anglija ni vredna Evrope in ne obratno.
Bojan G.
23. 06. 2016 20.35
+10
Ne vem zakaj ljudje pojmujejo jugoslavija == socializem/komunizem. Drzava bi enako kot druge drzave na vzhodu evrope se spremenila na trzni sistem, kjer se bi ocistili vsega starega kot je naredila poljska, vse slovenske tovarne bi obdrzale notranji trg in se kapitalsko okrepile za na zahodni trg tako kot doloceni izdelki iz vzhodne evrope, dober primer je ceska in avtomobilska industrija. Lahko bi bil evropski ekonomski cudez, zdaj je pa samo ena izmed bivih republik, ki so uspesno izvedli kleptokracijo in nastavili na vodilna mesta lastne ljudi ki ne bodo nikogar resili razen sebe.
Apostol1
23. 06. 2016 20.47
+6
Bojan G Hvala za komentar ,ker po svoje si me samo dopolnil in to kar si napisal je čista resnica naprimer Norveška nikoli ni bila socialistična ali komunistična država pa je vendar naj bolj blizu tistega ideala ,ki ga je komunizem propagiral . Pri razpadu Jugoslavije so pa prevladali osebni interesi politikov ,ki so razplamteli nacionalizem zaradi lastnih ciljev in tudi v Sloveniji se da najti imena iz tistega obdobja , si pa sam doživel ljudje je nismo bili vredni++++
appollyon
23. 06. 2016 19.44
+2
razisiskava je lepo povedala, večina ki se odloči proti je neizobraženih bebcev. Popolnoma enaka slika je pri nas.
saannya
23. 06. 2016 19.18
-8
Vsi tisti, ki mislite, da bo EU razpadla,zaradi tega, se grdo motite. Naslednja stvar, velika želja mi je da VB izstopi iz EU, da dokončno, vsi tisti ki ste proti EU v bistvu vidite, kaj"lepega" vse to prinese. Samo carinske in ostale ugodnosti, bodo spravile, VB na kolena. Potem,pa še to, kot da že to ne bo dovolj kaotično za VB, bo tukaj nastopil še Bruselj, ki ne samo,da bo gledal kako VB umira na obroke, ampak bo začel, še dodatno ofenzivo na njihovo gospodarstvo. VB bo v 10 letih, na ravni Srbije.Samo tako za opozorilo drugim. Aha in še ena stvar, če hočete, da razpade EU potem se mora najprej zgoditi da izstopi, več držav naenkrat, potem ,se bo pač vse začelo znova. Ampak tako, 1 država proti celotni uniji pa nebo šlo.Bruselj uspeha VB ne bo dovolil,saj z tem v bistvu razkira,da bo odšel še kdo. Pa čeprav že v osnovi brez "posredovanja" Bruslja VB nima osnovnih šans da preživi sama.
LLLEPI
23. 06. 2016 19.40
+7
1. Ne bo nobenega iztopa VB se samo pogaja da bo imela se vec koristi. 2. ce imas dobro gospodarstvo to ne bo trpelo 3. Iztop iz EU bi najbol prizadel politike in njihove finance 4. Skoti so pa ze stoletja hlapci in si ne zelijo spremembe 5 Brusel in politicna banda pa ni noben bog da diktira zivljenja vseh ljudi v EU so bili postavljeni da prinesejo eu ljudstvu lepse zivljenje ne pa da jim grozijo in jih okradejo seredik belega dneva demokraticne svobode in tudi materjalnih dobrin seveda v svojo korist. 6 Vecina ljudi ni volila taksne unije ki je sedaj ki vodi svoje prebivalce v suzenstvo in jim z vsakim dnevom manjsa demokraticne pravice in svobodo
+1
Ma VB ne bo nič huje ker najhuje kar se jim lahko se jim je že zgodilo. Priseljenci. Anglija je na nek način samozadostna. Problem bi pa bil s SLO če izstopimo ker smo opravilno nesposobni. In premajhni da bi lahko uveljavljali svoj vpliv. Nismo pa konkurenčni v nobenem parametru. In moramo večino vsega uvozit. Toje za nas smrt.
VolkBrenin
23. 06. 2016 20.13
+2
Sanja sanja ...ko človek prebere tvoj veleumni komentar dobi oobčutek da vb pred eu sploh ni obstajala . ...in kar hin bodo brez eu a ne ....trapasto do konca ...en N. Farage bi ti lepo pobelodanil kaj in kako ...kot je pred leti že grkom . ..pa Hrvatom....itd ...
platon26
23. 06. 2016 21.52
+1
Bildy da ti odgovorim za prej pač sem moral iti imam prijatelje in posel čez cel dan.... skratka če bi kaj vedel o srebru in zlatu bi vedel da se ju ne kupuje za to da se kuje dobiček, ampak zato da se ohranja vrednost, tako da nima veze kakšna obrestna mera bo v ZDA ta bi morala biti po napovedih že okoli 2% pa je še vedno blizu nule! In tudi ostala bo še DOLGO časa na nuli ker ZDA ekonomija je zlagana in če dvignejo obrestno mero je propad ZDA naslednji dan!
Ciymbalta
23. 06. 2016 19.06
+8
Upam da bojo odprli otvoritev za razpad EVROPE
+16
Levaki ves čas kričite da mora SLO iti iz EU! Zakaj torej ne organizirate takega referenduma v SLO?! Vas je strah za privilegije?! Ker vam bodo javne plače v momentu prepolovljene?!
razerznak
23. 06. 2016 19.10
-1
no zdej pa niti svobodni nismo če nam eurofašisti zakone pišejo
razerznak
23. 06. 2016 19.11
+2
a smo kdaj junkerja pa tuska volili? ne, torej je eu lažna demokracija
razerznak
23. 06. 2016 19.13
+4
razerznak
23. 06. 2016 19.14
+2
+2
No to se seveda strinjam da taka EU kot je tole ni vredna nič. To so velike reforme nujne. Je pa ideja EUja odlična. Sami zase bomo crknili.
Salamandros
23. 06. 2016 19.17
+1
Jaz sem pa mislil, da bi morali biti ravno desničarji za izstop iz EU? Kje vam je logika. Desničarji naj bi predstavljali narodni ponos in samostojno Slovenijo? Svojo valuto, svojo državo itd... ? Sem mi je kar zdelo. V SLOVENIJI DESNICA NE OBSTAJA. VSI SO LEVIČARJI z JANŠO NA ČELU.
Salamandros
23. 06. 2016 19.19
-1
Recimo v Angliji so patrioti in desničarji za izstop, levičarji pa za obstanek v EU?
Salamandros
23. 06. 2016 19.20
+0
Samo to našim desničarjem razložiti je pa spet druga.... Saj so tahuj levičarji v Sloveniji ravno desničarji hahahaha
+2
Kakšne lapaš. Od česa boš pa živel? Slovenija praktično vse izvaža. In moramo večino vsega uvozit sicer ne boš imel na čem pisat. A bodo od nas kupovali ker smo tako dobri in poceni da drugje ne dobijo? Sedaj je SLO neto prejemnica. In to smo že 25 let. Pa še Hrvati nas bodo napadli in še kdo če bomo sami. A sam boš vladal ti bo pa Cerar?! In Pahor?! Si pameten .....
appollyon
23. 06. 2016 19.45
+1
Hehe eurofašisti, za nkrat še nobena evropska država ni na zagovor poklicala veleposlanika ko so v tuji državi zaprli neonacističnega huligana, ki ga podpira še celo don putin mafija. Tako kot pri športu tako pri politiki.
platon26
23. 06. 2016 21.53
+3
SE že dogaja Bildy nič bat! Se zbira denar za kampanjo!
mbtukaj
23. 06. 2016 18.51
+15
Kateri naš politik upa predlagat referendum za izstop iz EU ?
mbtukaj
23. 06. 2016 18.51
+11
razerznak
23. 06. 2016 19.11
+0
Negan
23. 06. 2016 18.37
-1
Danes bi morali ustanoviti Združene države Evrope in zavladati svetu. Zakaj se tega Evropejci bojijo mi še vedno ni jasno. Sploh v današnjem svetu, kjer je že neštetokrat bilo dokazano da je ena skupina močnejša kot 100 delčkov.
+5
Hah kako boš pa to naredil če levaki vedno tulijo kontra?! Ni jim bila všeč Velika Avstrija, ne Avstrogrska, ne Kraljevina Jugoslavija, ne Juga (sedaj lažejo da jim je bila), ni jim bilo všeč ko smo bili samostojni, sedaj jim ni všeč EU. Še Noricum in Karantanija jim nista bla všeč. Ne moreš ti tako hitro gradit kot lahko oni rušijo. Še Rusija jim ni bila všeč in so Stalinu zarili nož v hrbet. Za malo (no - ni ga bilo tako malo) ameriškega denarja. Ni čudno da tuji politiki omenjajo v medsebojnih pogovorih balkance kot afriška podivjana plemena ki se pobijajo med sabo in ves čas delajo probleme - le da so beli.
CyberWorm90
23. 06. 2016 18.48
+2
drgač pa to wse wodi od uzad milan kućan iz murgel pa to : ))))
Negan
23. 06. 2016 18.56
+2
Ah saj ni problem samo v balkancih. V Evropi se sosedje ne marajo zaradi nepomembnih razlik izpred stoletji, tisočletji.
-3
Ja saj zato je pa tako pomembna EU. Kar midva razumeva, večina pa ne.
appollyon
23. 06. 2016 19.46
+1
Komunisti so proti, ker plan iluminatov, po domače kounistov, je da razdelijo ljudi, tako kot so jih vedno, in jim potem vlada.
platon26
23. 06. 2016 18.17
+7
Uk lahko gre ali pa ostane nima veze, v roku enega leta bo prišlo do ponovitve leta 2008 samo v malo hujši obliki, imajo pa še odprte karte malo večjega vojaškega konflikta! Nekaj bodo morali storiti namreč ekonomija je pod vodo, sprenevedanja je konec tudi za tiste najbolj slepe!
yyyeb
23. 06. 2016 18.08
+0
naj europa naredi glasovanje, da brcnemo ven anglijo.
49mf5k0d
23. 06. 2016 17.39
+23
močno dvomim, da britanci čakajo v vrstah, v dežju in vetru, da bi glasovali ` za´ obstanek v eu ...
JohnSmith000001
23. 06. 2016 17.50
+13
upajmo da jim uspe pobeg iz potapljajoče ladje
+1
Vlagatelji ki čakate na reakcijo trgov. Rezultati referenduma bodo znani šele zgodaj zjutraj po našem času. Tam ko se pri nas odhaja na delo nekje. Določene agencije opravljajo paralelne raziskave glasovanja - ampak to v tem primeru ni zanesljivo ker znajo Škoti ali Irci glasovat povsem drugače kot Angleži ali Waležani. Pa še med angleži una biti to zelo različno po raznih mestih ali krajih. Tako da paralelnemu preverjanju glasov ni za zaupat. Reakcijo trgov bomo tako videli tam nekje okoli 6 ure zjutraj - jutri. Če gredo Angleži ven ne pomeni da bo funt padel. Lahko zraste. Močne reakcije so možne še na euru, švcarskem franku in japonskem jenu. Pri ostalih tudi ampak manj silovito. V tem primeru ni nujno da bodo delnice in/ali obveznice reagirale v nasprotno smer. Dobesedno vse je možno. Kasneje lahko intervenirajo še centralne banke in to lahko traja še kak teden.
platon26
23. 06. 2016 18.01
+2
Se vidi da nimaš pojma, torej ne vem kaj razlagaš o vlaganju?? Neverjeten vpogled imaš v stvari res! Vse kar si povedal lahko gre gor ali pa dol res NEVERJETNO!!! Tak podpornik "prostega" trga kapitalizma in ne vem še vse česa pa nimaš pojma!
-1
Od kdaj pa gredo trgi v samo eno smer? To ste vi levaki tako uničili državo ker ste mislili da bo šlo samo navzgor v nedogled. Potem pa ko ste tajkunizirali državo, trg ni šel v levaških interesov?! Kupovali ste ko je bilo na vrhu in izgubljali (prodajali) ko je bilo pri dnu. Maherji res. Še zlate rezerve državne ste prodali ko je bila cena pri dnu.
platon26
23. 06. 2016 18.12
+1
V dolarje daj denar te gredo trenutno lahko samo gor;)
platon26
23. 06. 2016 18.15
+3
Kdo je pa rekel da gre lahko samo v eno smer??? Ti držiš lekcijo VLAGATELJEM sam pa evra nimaš samo to sem ti želel povedati! Tako da ne razlagaj nam kam nam damo svoj denar! Tebi se verjetno ni treba s tem ukvarjat glede na to da imaš picerijo na Nizozemskem, pa mafija ti nosi del dobička od svojih poslov na koncu se pa še z elito na smučanju v Švici dobiš po tvojih besedah tako da..... ( HAHAHAHAHAHHAHAHA)
+0
Saj to vaše podcenjevanje američanov vas vedno drago stane. Dol bo šlo šele ko boste vi dali svoj kapital v dolarje. Takrat bo šlo ziher dol. Ti bi bil ideali indikator za trgovnje. Samo gledat bi te bilo treba in reagirat povsem nasprotno tebi. Temu se reče "contrarian trading". Kontra trgovanje. In bo vlagatelj sigurno zaslužil. Ko ti poveš kupuj, je treba prodajat in obratno. Torej. Glejte levake. In počnite točno nasrotno temu kar bodo levaki počeli. Oni bodo propadli vi pa obogateli.
platon26
23. 06. 2016 18.22
+0
Ja spet imaš prav tako kot vedno HAHAHA saj veš kako je v ZDA prišlo do zloma kajne in črnega petka??? Vsi kekci so raji trobili naj gredo v trgovanje z delnicami in kekci tvojega kova torej velika večina so se šli trgovanja na borzi, ki pa je zaradi prenasičenosti padla in domino efekt se je začel! Jaz imam zadeve v zlatu in srebru seveda ne papirnatih imam pa tudi neko vsoto dolarjev tako da me ne skrbi preveč!
+0
No ja. Takrat so vsi tvoji izgubili politično privilegirano privatizirana državna podjetja. NLB in še kako državo banko ste pa posledično potopili in osiromašili narod. Kdaj si pa kupoval zlato? Ko je bilo 2x dražje? In srebro ko je bilo 3x dražje? Se mi je zdelo da takrat ;)
platon26
23. 06. 2016 18.31
+0
Zlato po 600 srebro pa po 8 sedaj pa poglej kdaj so bile take cene kekec! NLB so izgubili? No ja očitno ne veš da sem ti govoril o dogodku leta 1929 srečno KEKEC!
+2
Lažeš kot levak. Čim bo Amerika dvignila obrestne mere pa bi izgubil tudi če bi res kupil po tej ceni ki si se jo zlagal.
Ka pa mislis
23. 06. 2016 17.21
-2
Imperijalisti ven pod mrs.
pedritsegonita
23. 06. 2016 17.10
+1
ve iz EU.. naslednji so Španci.. not bodo ostali samo hlapci , ki si smai en znajo denarja prislužit. To ej Slovenci in podobni, ki jim močno dišijo milijoni iz Bruslja.
popaj33
23. 06. 2016 17.07
+9
Začetek konca :) Končana bo vladavina lahkokruharjev in mi jim bomo sodili :) Smrt tajkunom, svobodo narodu!!!!
BUONcaffee
23. 06. 2016 17.05
-2
Ne bo jim uspelo. Vreme že preprečuje, da bi Angleži iztopili iz EU.