Tujina

FOTO in VIDEO: Obama zaradi slabega vremena ni pekel hamburgerjev, povabljeni so uživali le ob kavi in sladici

New York, 05. 07. 2015 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Američani so 239. obletnico neodvisnosti proslavili z ognjemeti, paradami, nenavadnimi tekmovanji ter pikniki. Obama zaradi slabega vremena ni pekel hamburgerjev na žaru za vojake in njihove družine, pač pa so povabljeni uživali v kavi in sladici.

Američani so z ognjemeti, paradami, nenavadnimi tekmovanji ter pikniki s hotdogi in hamburgerji kot glavno jedjo proslavili 239. obletnico neodvisnosti. 

Ponekod jim je sicer letos zagodlo vreme. Predsednik Barack Obama tako ni pekel hamburgerjev na žaru za vojake in njihove družine na trati pred Belo hišo, kajti v Washingtonu je deževalo. Piknik je bil odpovedan, povabljeni pa so kasneje, ko je nehalo deževati, uživali v kavi in sladici.

Dobili novega prvaka v goltanju hotdogov

Na tradicionalnem prazničnem tekmovanju v goltanju hotdogov na Coney Islandu v Brooklynu pa je osemkratnega šampiona Joeyja Chestnuta letos premagal skoraj 50 kilogramov lažji Matt Stonie. Tradicionalno tekmovanje je kot vsak velik športni dogodek na dan neodvisnosti v živo prenašala športna televizija ESPN.

Chestnut ostaja rekorder z 69 hotdogi, ki jih je spravil vase leta 2013, letos pa jih je uspel le 60. Someščan iz San Joseja v Kaliforniji Stonie, težak le nekaj več kot 56 kilogramov, ki je bil lani drugi za 104 kilogramov težkim Chestnutom, jih je uspel letos pogoltniti 62.

23-letni Stonie je za zmago prejel 10.000 dolarjev in šampionski pas, poraženi 31-letni Chestnut pa je dejal, da je končno dobil konkurenco in je lačen za tekmovanje v prihodnjem letu. Sedaj bo lažje treniral. Po lanskoletni zmagi je zaročenko zaprosil za roko in dobil pozitiven odgovor, vendar je imela zaroka rok trajnosti hrenovke.

V moški konkurenci Stonie in Chestnut nimata konkurence, saj je tretjeuvrščeni uspel požreti le 35 hotdogov. Tri več je spravila vase zmagovalka med ženskami Miki Sudo iz Las Vegasa, ki je tako letos spet premagala Sonyo Thomas iz Virginije, bolj znano kot črna vdova. Drugouvrščena je pojedla 31 hotdogov.

Zgodba ima 99-letno tradicijo pri čemer tekmovalci hotdogov ne uživajo kot normalni ljudje s hrenovko v kruhu, ampak goltajo kruh posebej in hrenovke posebej ter vse skupaj sproti zalivajo z vodo. V uvodnih letih so imeli na voljo 12 minut, zadnja leta pa se je čas skrajšal na deset.

Matt Stonie je zmagovalec tekmovanja v goltanju hotdogov.
Matt Stonie je zmagovalec tekmovanja v goltanju hotdogov. FOTO: Reuters

Kandidati zavzeli Iowo in New Hampshire

Za dan neodvisnosti v ZDA sicer pripravijo vrsto nenavadnih tekmovanj. V Wisconsinu npr. tekmujejo v pljuvanju češnjevih koščic. Letos je prišlo do škandala, saj je najdlje pljunila šele 15-letna Megan Ankrapp, in sicer več kot 15 metrov. Zmagal je moški, ki je pljunil manj kot 15 metrov. Ankrappova je v predtekmovanju pljuvala prekratko in njen rekord ni štel kot zmaga v splošni konkurenci.

V soboto so po ZDA tudi prisegali novi državljani, ki bodo lahko že prihodnje leto volili predsednika ZDA. Kandidati so zavzeli Iowo in New Hampshire, kjer je bila v odnosu do medijev spet najbolj nerodna kampanja demokratke Hillary Clinton. Novinarje, ki so spremljali njeno udeležbo v paradi v New Hampshiru so obkrožili z vrvmi kot živino in jih vlekli naprej s parado. Ameriški novinarji so se že doslej pritoževali, da je Clintonova najbolj skopa z dostopom, po kavbojskem obnašanju pa ljubezen zagotovo ne bo nič večja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosomak
06. 07. 2015 16.15
cel preostali svet pa 239. let žalosti, ker tako lepo skrbite za nas...
Dule Med
06. 07. 2015 08.34
+1
Hehe pozabil nad svojo glavo isklopit HARPA . PRI NAS PA NAS HARP CMARI KOD, DA BI BILI V MIKROVALOVKI !
blackhawk 1
06. 07. 2015 00.52
Pri nad pa dneva državnosti sploh ne praznujemo..
ajajjaj
05. 07. 2015 19.12
Malo deza ga je prstrasilo pa ni mogel pect?menda so ble razlog spet prazne obljube ali pa ne zna pect.kdo ve.
deathbite
05. 07. 2015 14.52
+0
To pa so novice! Požrešnost na prvem mestu.
bgko
05. 07. 2015 14.37
+0
Noro, da obstaja ¨šport¨, ki poveličuje požrešnost in pogoltnost...69 hotdogov nato pa milijarde za razne kampanije za aktivno življenje.
Gavrane20
05. 07. 2015 13.59
-1
Po lanskoletni zmagi je zaročenko zaprosil za roko in dobil pozitiven odgovor, vendar je imela zaroka rok trajnosti hrenovke. ... HA!
Bruhalnica24
05. 07. 2015 13.55
+1
Kaj bo pekel hamburgerje, ko po svetu umirajo za njihove interese... Ni kaj slavit, kot terorist Št 1..