Tujina

Dansko tožilstvo vložilo obtožnico zoper izumitelja Madsena zaradi umora novinarke

Koebenhavn, 16. 01. 2018 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sojenje danskemu izumitelju Petru Madsenu zaradi umora švedske novinarke Kim Wall se bo začelo 8. marca. Preiskovalci sicer še niso ugotovili, kako točno je bila Wallova umorjena, ampak bi jo Madsen lahko umoril tako, da ji je prerezal vrat ali jo zadavil, so še sporočili iz tožilstva.

Bo sojene razjasnilo, kaj natančno se je zgodilo s Kim Wall?
Bo sojene razjasnilo, kaj natančno se je zgodilo s Kim Wall? FOTO: AP

Danski tožilci so danes uradno vložili obtožnico zoper danskega izumitelja Petra Madsena zaradi umora švedske novinarke Kim Wall lani avgusta. Dele njenega razkosanega trupla so preiskovalci našli na morju po tem, ko je z Madsenom odšla na izlet z njegovo doma narejeno podmornico.

Madsen, ki so ga aretirali kmalu po izginotju Wallove v avgustu, je konec oktobra priznal, da je razkosal njeno truplo in ga odvrgel v zalivu Koge. Zanikal pa je, da jo je ubil namerno.

Sojenje se bo začelo 8. marca, tožilstvo pa ga je obtožilo naklepnega umora, neprimernega ravnanja s truplom in razkosanja le tega. Preiskovalci sicer še niso ugotovili, kako točno je bila Wallova umorjena, ampak bi jo Madsen lahko umoril tako, da ji je prerezal vrat ali jo zadavil, so še sporočili iz tožilstva.

Podmornica Petra Madsena
Podmornica Petra Madsena FOTO: AP

Madsen je sicer dolgo trdil, da je Wallova umrla v nesreči, sam pa je truplo nato vrgel v morje južno od danske prestolnice Koebenhavn. Po navedbah policije je v oktobru dejal, da je novinarka umrla zaradi zastrupitve z ogljikovim oksidom, medtem ko je bil on na strehi podmornice.

Wallovo so zadnjič videli živo 10. avgusta, ko je šla z Madsenom na izlet z njegovo podmornico. Njeno truplo brez glave so nato policisti našli ob danski obali. Samostojna novinarka, ki je pisala za Guardian, New York Times in South China Morning Post, je pisala zgodbo o Madsenu in njegovi podmornici Nautilus, ki jo je zgradil leta 2008 s pomočjo sredstev, zbranih prek interneta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
17. 01. 2018 13.32
Ne vem, čemu je truplo moral razkosati, če je umrla po nesreči. Izumitelj pa tak.