Tujina

Davorja Dragičevića nihče ni videl že od 30. decembra

Banjaluka, 02. 01. 2019 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Policija v Banjaluki je izdala zaporni nalog za štiri ljudi, med njimi tudi za vodjo protestov Davorja Dragičevića, ki ga nihče ni videl že od 30. decembra. Pojavile so se informacije, da se je zatekel na britansko veleposlaništvo v Sarajevu, kar pa so tam že zanikali. Neuradno naj bi se s policisti pogajal, da se preda, če mu ne bo treba v pripor.

Nihče ne ve, kje je Davor Dragičević, ki je vse od 20. septembra noč in dan vztrajal na osrednjem trgu v Banjaluki in iskal pravico za svojega pokojnega 21-letnega sina Davida. Zadnjič so ga videli 30. decembra okoli 23. ure, ko je tamkajšnja policija člane skupine Pravica za Davida dokončno pregnala s trga in jim prepovedala nadaljnje zbiranje.

"Nič ne vem. Tudi policija ga išče. Komu naj prijavim, da je izginil? Prijavila sem tudi izginotje svojega sina, pa ga niso našli. Naj pogledajo okoli sebe, David je bil nekje tam!" je po poročanju Žurnal info novinarjem povedala Davidova mama Suzana Radanović.

Kje je Davor Dragičević?
Kje je Davor Dragičević? FOTO: AP

V tamkajšnjih medijih se pojavljajo različne informacije – od tega, ali je Dragičević sploh še živ, do tega, da se je zatekel na britansko veleposlaništvo v Sarajevu, kjer pa so to informacijo že zanikali. "Združeno Kraljestvo je v dobrih prijateljskih odnosih s celotno Bosno in Hercegovino in svojo predanost njihovemu prebivalstvu izkazuje že več let," so sporočili. Na uradnem Twitter profilu se je oglasil tudi britanski veleposlanik v BiH Matt Field, ki je prav tako demantiral informacije, da bi bil Dragičević pri njih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija izdala zaporni nalog

Po njegovem izginotju je policija v Banjaluki izdala zaporni nalog za štiri ljudi, med njimi tudi za Dragičevića. Sumijo ga, da je 27. in 30. decembra na dveh lokacijah "resno ogrožal varnost" dveh meščanov.

Njuni imeni nista znani, a Žurnal info neuradno poroča, da gre za patologa Željka Karana in njegovo hčerko, ki trdi, da je doživela šok, ko so protestniki zvonili na njihov domofon in grozili, da bodo prišli v stavbo. Karana je Dragičević že prej javno obtožil, da je sokriv za umor njegovega sina, ker je napisal, da je v telesu mladega Davida našel drogo LSD – kljub temu, da Inštitut za sodno mecicino v RS nima laboratorija, ki bi lahko potrdil prisotnost drog v krvi in urinu. Poleg tega sta tudi poznejši obdukciji v Beogradu in Avstriji potrdili, da v Davidovem telesu ni bilo drog.

Nemška tiskovna agencija dpa medtem poroča, da je Dragičević srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika in notranjega ministra Republike srbske Dragana Lukača imenoval za "največja kriminalca". "Ali gresta v zapor ali grem jaz v grob," je dejal.

Klix.ba je poročal, da se Dragičević s policisti že pregovarja o svoji predaji, kot edini pogoj pa je postavil, da mu ne bo treba v pripor. Radio Sarajevo neuradno poroča, da notranje ministrstvo Republike Srbske za to ne želi niti slišati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dokončno razgnali protestnike in uvedli policijsko uro

Kot smo poročali, je policija Republike srbske v Banjaluki 30. decembra prepovedala vse nadaljnje shode skupine Pravica za Davida. Prepoved so utemeljili s tem, da člani skupine "stalno kršijo zakone, javni red in mir, izvršujejo kazniva dejanja, kršijo zakon o javnem zbiranju ter onemogočajo nemoten promet". Napovedali so, da bodo aretirali vse, ki bodo prekršili prepoved.

Tako 31. decembra kot 1. januarja je policija blokirala dostop do trga, uvedli so celo policijsko uro, legitimirajo vse ljudi, ki pridejo na trg ali sedijo v bližnjih lokalih.

Davidova mama Suzana je zato začela vsak večer ob 18. uri prihajati pred cerkev Kristusa Odrešenika, kjer prižiga svečke za svojega sina. Oba večera se je ob njej zbralo nekaj sto ljudi, ki so vzklikali: "Pravica za Davida!"

Kot je povedala, skupina Pravica za Davida živi dalje in bo obstajala vse, dokler pravici ne bo zadoščeno in bodo morilci njenega sina ter njihovi pomagači odgovarjali za svoja dejanja. "Boj za resnico in pravico se nadaljuje. Mirno in dostojanstveno. Gremo do konca," je napisala na Facebook strani Pravica za Davida.

Policijsko nasilje?

Policija je sicer potrdila, da so v nedeljo na protestu zaradi kršenja javnega reda in miru ter kaznivih dejanj aretirali določeno število ljudi, niso pa povedali, koliko. Vse prijete so po 24 urah izpustili na prostost.

Med prijetimi je bil tudi poslanec PDP v narodni skupščini Republike srbske Draško Stanivuković, na informativni razgovor pa je bil priveden tudi predsednik PDP Branislav Borenović. Po informacijah dobro obveščenih virov je namen policije, da tako Dragičevića kot Stanivukovića obtožijo za poskus državnega udara in da popolnoma razbijejo skupino Pravica za Davida.

Odvetnik Milan Malešević, ki zastopa omenjeno skupino, pa je povedal tudi, da je bil v nedeljo zvečer priča policijskemu nasilju nad prijetimi protestniki. Pojasnil je, da so jim šele po treh oziroma štirih urah sneli lisice in jim dovolili, da so se usedli. Posamezni protestniki so bili pridržani po 12 ur, pri čemer od njih sploh niso zahtevali izjave. "To po mojem mnenju kaže na izvajanje pritiska na ljudi, ki so se pripravljeni še naprej boriti za pravico in resnico," je povedal in dodal, da pričakuje nadaljevanje represije in nove aretacije.

Obetajo se tožbe

Zaradi škode, ki so jo povzročili mestu, je župan Banjaluke Igor Radojičić napovedal milijonsko tožbo proti organizatorjem protestov. Izpad dohodka namreč posledično beležijo tako hotelirji kot gostinci, po njegovih besedah trpi ugled mesta in celoten mestni proračun, saj je svoj novoletni koncert zaradi protestov odpovedal tudi pevec Haris Džinović.

Tožbo zoper mesto in notranje ministrstvo pa je napovedala tudi Suzana Radanović, češ da so policisti 25. decembra pri njih brez sodnega naloga opravljali hišno preiskavo kar pet ur, medtem ko sta bila doma samo njena mladoletna otroka, ki sta zaradi tega pretresena. "Moj najmlajši otrok je hrvaški državljan in hrvaško veleposlaništvo je o tem že obveščeno," je dejala.

Spomnimo

Davida Dragičevića so našli mrtvega 24. marca letos. Njegova smrt je bila uradno razglašena za samomor, ki naj bi ga domnevno storil, ker je bil obtožen kraje. Njegovi starši pa trdijo, da ga je umorila policija. Oblasti Republike srbske so obtožili, da prikrivajo umor, da bi zaščitili policiste.

Na protestih na trgu v Banjaluki se v podporo iskanja pravice za Davida ljudje zbirajo vsak dan od 26. marca, njegov oče pa je od 20. septembra do 30. decembra noč in dan vztrajal na trgu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Čriček mali
03. 01. 2019 13.05
+1
Ne obupat Davor! Pravico imate izvedeti kdo ga je ubil!! Gledam ene komentarje ki so zelo ponižajoči! Imate otroke? Kako bi bilo če bi vam nekdo sina ali hčerko ubil? Bi se borili??
NJ22
03. 01. 2019 09.26
+4
A kdo pregleda komentarje preden pridejo v javnost? Ker jih je pol, zgleda za druge novice in nimajo nobene povezave z omenjenim naslovom ali tematiko.
kajpavzdevek
03. 01. 2019 08.42
-9
williamwallace
03. 01. 2019 08.20
+2
Je šou na dopust...
wolfterier
03. 01. 2019 09.31
-1
Igi74
03. 01. 2019 07.05
-6
Kaj nas briga!!!
kapetan
02. 01. 2019 21.26
+1
Tako početje ne podpiram. Dokazov nisem videl kdo je res kriv. Zato so sodisca. Ce so domaca pristranska gres na Evropsko. Tako ravnanje povzroca anarhijo zato so tam kjer so. Razumem da je grozno za oceta in ne bi bil nikoli rad v njegovi kozi a kam to vodi. Do prelivanja krvi. Potem bo vec kot eden mrtev. Poglejte kaj je G. Princip zakuhal ker je iskal pravico kot se mu zazdi. Na miljone mrtvih. Spet v Bosni.
lakala28
02. 01. 2019 22.44
-4
Preprosto, strinjam se. Zakaj pa minusi brez komentarja? So jajca zmrznila v decembrskih temperaturah?
Ka pa mislis
02. 01. 2019 19.53
-13
dans sma bla skup v cevapdzinici
U4
03. 01. 2019 08.29
-4
intel1
02. 01. 2019 19.43
+25
moc lolovske in politicna politike. tud pri nas v slo ni veliko bolljse gremo proti temu
Flamee
02. 01. 2019 19.31
+33
Toliko govorite cez bosance ampak jaz poznam ogromno slovencev,ki gredo z veseljem v bosno in so tam vsaj 2x na mesec,hrana pa jim je boljsa kot slovenska. In verjamem,da je kaksen tak tudi med vami ampak samo tako govorite.
Ka pa mislis
02. 01. 2019 19.54
+13
to je cista resnica. sindikat v nasi firmi je v zadnjih 10 letih 8x bil na jugu.
User416781
02. 01. 2019 20.37
+4
Mogoče včasih, sedaj pa nič več. Bosna, sploh Sarajevo, se je preveč islamizirala.
Draža
02. 01. 2019 21.40
+13
ti?2
02. 01. 2019 19.06
-1
Piši koka ni v sloveniji ne v banja luki. Pa kje vi živite a ste res že vsi ta spodnji.
ti?2
02. 01. 2019 19.04
+1
Admin ali smo srbostan ali slovestan. Zgleda da je admin od dole.
Seetheworld
02. 01. 2019 18.32
+56
VSI NEGATIVNI KOMENTATORJI. BOG NE DAJ, CE SPLOH IMATE SVOJE OTROKE, DA SE TO VAM NIKOLI IN NIKDAR NE PREPETI, KOT SE JE DAVORJU. KJE JE VAS RAZUM? A VI NE BI ŠLI DO KONCA Z VSEMI SVOJIMI MOČMI, CE BI SLO ZA VAŠEGA OTROKA.??LJUDJE,PA SAJ NOSITE KAMEN. DAVOR JE BOREC DO KONCA, HRABER, DAVID JE BIL NJEGOVA KRI. SRAMOTA VSEH VAS, KATERI PIŠETE NAGNUSNE KOMENTARJE. DAVORJA TUDI POZNAM IN VEM, KAKO MU JE TEŽKO. STREZNITVE SI TE GLAVE.
Pessi1
02. 01. 2019 20.28
-11
JA RES MU JE TEZKO ANE TI KI SI NJEGOV PRIJATLEJ KI GA POZNAS A TI TUDI TRDIS DA JE BIU POSILJEN IN DA GA JE DODIK UBIL
Pessi1
02. 01. 2019 20.30
-12
PA CE GA POZNAS KAKO DANES ZIVI PA KO JE ZIVEL PRED TEM AJA PA MOGOCE SI GA POZNAL KER NIHCE NE VE KJE JE IN SO GA NAJBRZ UBILI V KLETI OD DODIKA
User416781
02. 01. 2019 20.38
+10
Daj piši prosim z malimi črkami, tako kot vsi ostali.
Pessi1
02. 01. 2019 21.54
-2
Na koga je to letelo jst sm mu sam vrnu k je mene tudi iziritiral z velikimi crkami
wolfterier
03. 01. 2019 09.33
-1
Otac bi moral prej skrbet,da mulec ne bi zašel na kriva pota in postal tat in ropar,a ne.
Stanislava Zidar
02. 01. 2019 18.15
-29
Ja in ko ga to zdaj zanima
TheMatrix1
02. 01. 2019 18.30
+51
Js ti bom takle povedu. Ce te nezanima enostavno preskocis in ne komentiras. Glih zaradi taksnih kot si ti ki so nacionalno nastrojeni nas bo politika pokopala ker glih to hocejo. Oce isce resnico in pravico za svojega otroka ki bi isto vsak stars na njegovem mestu iskal in ni edini in se to ne dogaja samo v republiki srbski ali bosni to se dogaja vsepovsod na svetu. Bodi v njegovi kozi pa da te vidim ce te bo zanimalo. Mafijo, teroriste, zlocince ne zanima kdo si, katere vere si itd..njih zanima samo interes in denar. Ce se neujedinijo ali ujedinimo kar je tezko..nikol nebodo zmagalo vlast in sistema. Ce se pa ujedinimo ali ujediniji bodo le takrat zmagali. Drugace nekomentiri ce te nezanima
asdfghjklč
02. 01. 2019 17.59
-22
In zakaj je to uradna novica? Jugić napisal članek.
genius2013
02. 01. 2019 18.09
-8
Posiljujejo nas s to ex jugo in članki iz Srbskih ter Hrvaških portalov, ker so očitno naši novinarji nesposobni ali pa ni več Slovenca na POP-U.. 24h odprite anketo z vprašanjem "Ali vas zanima dogajanje balkan držav južno od Kolpe"... Vlada nam pa v ozadju nabija nove in nove davke, da bo dovolj denarja za socialce in ilegalne migrante..
ti?2
02. 01. 2019 19.05
+4
NA pop so samo od dole teko kot bo kmalu cela slovenija.
Militos
02. 01. 2019 20.39
+10
Agencijske novice pač. Nič ne stanejo, lahko jih prepisuješ od doma. Za ostalo pa bi morali dvigniti rit in iti ven. Zdaj pa zebe.
NJ22
03. 01. 2019 09.21
-1
Pikabalonca
02. 01. 2019 17.59
-21
Mislim vem in sem 100 % prepričana, da to nikogar od Slovencev ne zanima.
Odrešenik666
02. 01. 2019 18.37
-22
Eastman
02. 01. 2019 19.47
+8
Tako so govorili v vseh dezelah naokrog nemcije kakih 90 let nazaj ko je prisel na oblast mali brkati Adolf, vse ostalo je zgodovina.
NJ22
03. 01. 2019 09.23
+1
Maš prav, pred svojim pragom pospravit, če imaš čas pa še sosedovega :)
Da se mene pita..
02. 01. 2019 17.51
-10
Mogoče je ušel z kakšno mlajšo..
genius2013
02. 01. 2019 17.47
+7
Je to res primeren članek za prvo novico SLOVENSKEGA portala 24h?? Kaj nas briga ta zaostali svet južno od Kolpe...
upornik24
02. 01. 2019 17.51
-8
KDO JE GRADIL STOŽICE ?? SRBI!!! SLOVENCI VI STE LENI NAROD SAMO JAMRASTE KAKO SO MAJHNE PLAČE PA ŽIVIT OD SOCIALNE!!!
+20
ja za gradit so dobri srbi...ker slovenci neb sprejel minimalca...
genius2013
02. 01. 2019 18.03
+24
Isto kod so Mehičani gradbinci v ZDA, priseljenci običajno opravljajo manj plačana dela, tako je po vsem svetu..Bi bilo zanimivo videti katere narodnosti je več na socialni.. Večina volivcev stranke levica je na socialni... Sam osebno bi takoj ukinil socialno za tiste, ki nimajo zdravniškega potrdila, da so nezmožni za delo..Ne pa da imamo stranko, ki bi še nagrajevala lenuhe z višjo socialno podporo in delavnim nalagala nove davke za lenuhe..
caspera1
02. 01. 2019 19.02
-6
Pa kako ti veš, kateri stranki pripadajo prejemniki socialnih podpor oziroma, če sploh pripadajo h kakšni stranki? V tvoj model nekaj paše in samo zato, da neguješ svoj zate nezmotljivi ego. Neprekinjeno 37 let hodim v službo in dobro vem, kakšni ljudje najraje vložijo take vloge. Politična pripadnost daleč najmanj vpliva na to.
Militos
02. 01. 2019 20.40
+3
NJ22
03. 01. 2019 09.24
+1
upornik24
02. 01. 2019 17.47
+1
ENKRAT BO PRAVDA ZMAGALA!! ČE NE LETOS PA DRUGI TEDEN
Militos
02. 01. 2019 20.42
+0
Pravda? A je to tisti časopis iz Sovjetske zveze?
speedfightpg@hotmail.com
02. 01. 2019 17.41
-3
a to je tist ko je zanc iz koperskega zapora pobegnil?
Njapo
02. 01. 2019 18.39
+2
Franci Luzar
02. 01. 2019 17.20
-7
Kakšno zgago delate zaradi tega dragičeviča, ko so pa Srbi pobijali po Srebrenici in Vukovarju,se ni pa nobeden spraševal kje so vsi,pogrešani? pobiti in zaklani,? res čudno ! no ja saj se še za domače žrtve nihče ne vpraśa gdo so Zločinci ki so masovno pobijali po vojni v Kočevju v Hudi jami,in drugod ? A zaradi enga Srba pa poročateY že dva tedna! Bravo 24Ur.
Mcmrtfg
02. 01. 2019 17.48
+25
ti ze ves kaj se je tam dogajalo,ker si bil prisoten!!!Dej ne podzigaj sovrastva,ker nimamo slovenci nic od tega raje poskrbimo za svojo zgodovino in svojo prihodnost.
Seetheworld
02. 01. 2019 18.36
+8
A samo srbi so pobijali? Muslimani pa so jih morda častili? Tudi muslimani so tolkli po Srbih.
wolfterier
03. 01. 2019 09.37
+2