Tujina

Dekleta premalo samozavestna, da bi razmišljala o karieri v znanosti in tehnologiji

Ženeva, 07. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Še vedno obstajajo bistvene razlike o odločanju o karierni poti med deklicami in dečki, je pokazala raziskava OECD. Manj kot ena od 20 deklet namreč razmišlja o karieri v znanosti in tehnologiji. O teh smereh razmišlja eden od petih fantov. Problem je tudi pri starših.

Učenci
Učenci FOTO: Thinkstock

Med deklicami in dečki še vedno obstaja globok prepad pri odločanju o karieri, odločitve o tem pa padejo precej prej, kot si mislimo, so sporočili iz Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Za to je odgovornih več dejavnikov, tako zavednih kot nezavednih, med starši, učitelji in delodajalci.

''Kljub velikem napredku v zadnjih dveh desetletjih, da smo zmanjšali razlike med spoloma, moramo najti nov način, kako spodbuditi drugačno razmišljanje pri otrocih, ko se odločajo o poklicih,'' je dejal Stefan Kapferer iz OECD. Dodal je, da je dobro pri tem to, da ni treba kakšnih dragih reform, ampak le nekaj napora staršev, učiteljev in delodajalcev.

Deklice manj samozavestne, težava tudi pri starših

Manj kot ena od 20 deklet namreč razmišlja o karieri v znanosti, tehnologiji, inženirstvu ali matematiki. O teh smereh razmišlja eden od petih fantov. Ti poklici so sicer zahtevnejši, a hkrati tudi bolje plačani, še navajajo v organizaciji. Raziskava je pokazala, da dekletom manjka samozavesti, prav tako pa obstajajo ogromne razlike pri spodbudah staršev, kar težavo še poglobi.

Starši namreč predvsem od sinov pričakujejo, da bodo delali na področju znanosti in tehnologije, in ne toliko od hčera, čeprav kažejo enake sposobnosti. Okoli 50 odstotkov staršev v Čilu, na Madžarskem in Portugalskem pričakuje, da bodo delali na področju znanosti in tehnologije, od svojih hčera pa v teh državah to pričakuje manj kot 20 odstotkov staršev.

Bralne navade

Deklica na spletu
Deklica na spletu FOTO: Thinkstock

Nova analiza je razkrila tudi, da je ključno izboljšanje bralnih navad. Dekleta raje posegajo po knjigah (romani, novele) in revijah, dečki pa po stripih in časopisih. Z zmernim igranjem računalniških iger dečki izboljšajo digitalno branje. Učitelji bi po mnenju OECD lahko naredili več pri matematiki, pri kateri so v približno polovici sodelujočih držav dečki uspešnejši.

Učitelji, kot je razkrila raziskava, dajejo pri matematiki boljše ocene deklicam. To bi lahko bila posledica tega, da so deklice bolj pridne in bolj poslušajo in so za to nagrajene. A dolgoročno, kot opozarjajo pri OECD, bi lahko to prej škodilo deklicam kot jim pomagalo, saj delodajalci nagrajujejo ljudi na podlagi znanja in ne ocen v šoli.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Suckhead
07. 03. 2015 16.39
-7
babe so zato da se pofajfajo pa pazijo otroke
Infraping
07. 03. 2015 13.42
Infraping
07. 03. 2015 13.42
+1
Se se bo spremenil zej to - bomo na Kozjanskem mel proizvodnjo letečih mašin, pa stroški proizvodnje le-teh se bojo zmanjšal, cena njihova bo nižja, dobiček od prodaje pa večji, ker se jih bo prodal primerno število več (.-;) .
dannyer
07. 03. 2015 13.13
-3
spreminjanje človeka ki ima svoj namen že več kot 100,000let je nemoralno in prav skrajno .
dannyer
07. 03. 2015 13.11
+0
to je bolj v genih in osebni sliki spola . zato smo moški bolj nagnjeni k temu , lov ,vojskovanje ,obramba,poenostavljanje , biti boljši ,večji ,močnejši itd .
Misija1
07. 03. 2015 12.30
+1
Kako natolcevanje, zenske niso premalo samozavestne, da bi se podale v znanstvene poklice, v tehniske poklice, pac pa se jim zdi to cudno, smesno, celo sramotno pred znanci in kolegicami! To je problem in nic druga. Sej vsak najde kaksno anekdoto v zivljenju, ko so bile tiste redke dekline na tehnicnih solah v posmeh ostalim deklinam, no, nam pubecom je ze pasalo da so se nasle taksne, ki jim ni bilo to "cudno". Ampak ne iskat izgovorov v premalo samozavesti. Bolj bi rekel, da je to normalno, da zenske iscejo avtomatsko poklice pisane na njihovo kožo, kot tudi moski za to kar je nam. Da pa je toliko moskih na vodilnih polozajih, pa je logicno, ker so moski ponavadi tudi v vecjih podjetjih vodilni, vecina velikih samostojno nastalih podjetij so lastniki ravno moski, tudi oni so jih ustanovili. Vecina, ne vsa, da me ne bo kaksna zenska zdaj okronala za šovinista. Kakorkoli, taksni potem hitro najdejo zaposlitev v vecjih firmah na visokih mestih. Brez zamere, tudi sam sem kot student veliko cistil za mali denar, ampak recimo od čistilke do direktorice je tezka pot. Kot je tudi tezka pot o vzgojiteljice do direktorice neke velike firme. To je menda logicno vsakemu.
Morana7
07. 03. 2015 13.50
+1
To je vse povsem logičko kot je zame tudi logičen tale članek zgoraj saj ga ne bi bilo, če bi bila zgodovina drugačna, tako kot pri pravicah otrok, istospolnih, manjšin...o vsem tem se pač piše s poudarkom in namenom odpravit razlike, dejansko pa sledi še poglabljanje težav, ker nekateri pač ne prenesejo sprememb in se zgleda počutijo ogrožene. Bi k tvojemu pisanju dodala še en pomemben faktor to pa je družina, ki ji ženske večkrat dajo prednost, dostikrat tudi po tehtnem razmisleku in debati s partnerjem. Kdo bo gradil kariero je dostikrat skupna odločitev za neko skupno dobro, kar pa tudi ni slabo je preprosto stvar dogovora.
Misija1
07. 03. 2015 14.30
+2
Morda nekoc, danes poznam veliko moskih, ki so ogromno z otroci, jih postavljajo pred sluzbo itd..so pa vedno izjeme. Jaz se vedno cakam dan, ko bomo moski pred sodiscem ob locitvah enakovredni, se posebej v delu ki se nanasa na skupna skrbnistva. V tujini v razvitih drzavah ze ustaljena praksa, da je skupno skrbnistvo default poteza in se mora posameznik borit s sodiscem ce mu nasprotuje, pri nas pa ce se eden izmed starsev ne strinja, kar je itak vecinoma mati, pa ga redko dodelijo. No, na sreco danes ze kar pogosto, ker se marsikateri moski bori za svojega otroka in zase, za njuno sobivanje. Ampak, pustimo casu cas, Slovenija je znana po tem, da uveljavi to kar je praksa v tujini sele nekaj 10 let za ostalimi razvitimi :)
Morana7
07. 03. 2015 15.25
+1
Se strinjam starša sta dva in razlik ne bi smeli delat na podlagi spola temveč na vsem drugem, če npr. mama pije oče pa je trezen in se ima v kontroli je gotovo bolje da skrbništvo dajo očetu. Žal se pri ločitvi dostikrat pokaže nezrelost, katere ceno plačajo otroci.
Misija1
07. 03. 2015 15.43
+1
Skalinada
07. 03. 2015 12.15
+7
Zenske imajo problem s samozavestjo zato, ker si jo bildajo z nastavljanjem na paritveni borzi, z lispanjem, frizurami, velnesom, fitnesom, lepimi oblekcami in ceveljci, z nenehnimi shujsevalnimi kurami in kar je se take navlake. Redke so, ki vlagajo v razvoj svojih SPOSOBNOSTI in v svojo PAMET, zato jih ni ne v znanosti ne na vodilnih delovnih mestih. Se rojevat so nehale, ker se potem pokvari postava.
Audy
07. 03. 2015 12.11
+0
Že od kamene dobe naprej so moški izumljali orodje, ženske pa skrbele za družino. Pravilno je da vsem omogočimo kakršnokoli izobrazbo, ampak na splošno je pač človeška narava taka. Pri živalih ni nič drugače... Tu pa zdaj paniko delajo, kot da je to ne vem kakšna katastrofa.
Ov3r9000
09. 03. 2015 17.06
Dokazi? To je (bila) bolj domneva pretežno moških znanstvenikov prejšnjih stoletij. Čisto realno se mi zdi da bi takrat ko bi bila lakota vsi sodelovali pri pridobivanju hrane, prav tako izdelovanje orodja. So pa verjetno res morale ženske še za svoje potomce skrbeti.
kraljicavesolja
07. 03. 2015 10.34
+7
SEm že enkrat napisala, najbolj se splača bit nogometaš al pa kazat sise pa riti.
deadcool
07. 03. 2015 11.11
+1
jah tko je ko delavec ki naredi nekaj konkretnega ni nič vreden, tisti ki pa samo otresajo se pa počutijo pomembne.
Burt
07. 03. 2015 09.08
+14
Kaj ti pomaga šolanje če potem dobiš službo takšno da opravljaš delo za minimalca ali za agencijo ki ti vzame znanje in ga da sebi na račun .
diocles
07. 03. 2015 09.07
+3
dekleta so bolj pametna... bol je it na FDV pa pol v javni sektor boljša, bolj sigurna plača (k v privatnem sektorju pogosto sploh ni plače)
vetlan
07. 03. 2015 09.04
+6
Kakšno kariero lahko ustvariš v Sloveniji, ki je postala dežela revežev in hlapcev? Tukaj ni več sanj, samo bitka za preživetje(ne življenje). Smilijo se mi mlade, ki ne morejo nič več ustvariti v tej gnili deželi.
ZakoniZdravja
07. 03. 2015 08.50
-8
Kariera je ustvarjanje druzine
finec
07. 03. 2015 08.39
+14
Pri nas je problem v tem, da so hčerke bogatunov v glavnem preneumne, za talentirane pe prerevne, da bi silahko privoščile študij.
TRUTH 1
07. 03. 2015 09.21
+1
Kdo je prereven?!!?! Samo ne mi s takimi.. ljudje so studirali v tujini in placavali 50 krat vecje vsote in zraven delali da so odplacali .. pri pa je studij zastonj in jokatee.. poglej v ameriki kateri studij je zastonj.. banda razvajena
deadcool
07. 03. 2015 11.08
+1
@truth, vse šole mečeš v isti koš, se vid da nimaš pojma.
Ov3r9000
09. 03. 2015 17.18
Dvomim da je tvoj stereotip baziran na realnosti.
tomi.passion@gmail.com
07. 03. 2015 08.39
+25
TO PA JE POSLEDICA FEMINIZACIJE DRUŽBE. PO ENI STRANI NAM PEREJO MOŽGANE, KAKO SO DEKLICE IN ŽENSKE SUPERIORNE NAPRAM MOŠKIM, PO DRUGI STRANI, SE PA OBNAŠAMO, KOT DA GRE ZA HENDIKEPIRAN SPOL, KATEREMU JE POTREBNO VSE K RI*TI PRINESTI IN GA NA SILO VRINITI, DOBESEDNO POVSOD, ČE NE DRUGAČE Z RAZNIMI TRAPASTIMI ZAKONI KOT SO KVOTE, ENORMNO MEDIJSKO POKRITOSTJO, DISKRIMINACIJO MOŠKIH ITD. ČE SE PAČ DEKLICE IN ŽENSKE NE ODLOČAJO ZA NEKAJ, SE PAČ NE. NEHAJMO DELATI DRAMO IZ TEGA, SAJ TO ŠE NE POMENI, DA SO DISKRIMINRIANE. NAJ SE LJUDJE SAMI ODLOČAJO KAJ ŽELIJO. MOŠKIH SKORAJDA NI V VZGOJI IN ŠOLSTVU, LE 2%, PRAV TAKO NE V ZDRAVSTVENI NEGI IN ŠE MARSIKJE, PA ZARADI TEGA NIHČE NE DELA DRAME. DOVOLJ TE FAŠISTIČN*E FEMINIZACIJE, KI POVSOD VIDI SAMO ZAROTO PROTI ŽENSKAM IN TO UPORABLJA KOT IZGOVOR, DA DISKRIMINIRA MOŠKE IN DEČKE. VSAKA PRAVA ŽENSKA BO DOSEGLA KAR BO HOTELA, FEMINISTKE PA BODO ŠE NAPREJ JOKCALE IN IGRALE VEČNO ŽRTEV. KAM SODI KAKŠNA ŽENSKA, PA NAJ SE KAR SAMA ODLOČI.
Morana7
07. 03. 2015 09.51
-13
Kakšna supernost žensk lepo te prosim? Če bi to držalo bi bil posiljevalec preprosto kriv ne pa ubogi revež, ki se pač ni zmogel zadržati, ker je videl eno v kratkem krilu. Vodilni položajo so še vedno v večinski domeni moških....a to je zato ker smo ženske superiorne?
tomi.passion@gmail.com
07. 03. 2015 09.58
+13
Morana7.....prvega dela sploh ne razumem, ker mi o enem ,ti o drugem. Kar se pa tiče vodilnih položajev, je pa 95% gospodarstva v EU in zahodnevm svetu v privatni lasti, torej pomeni, da so posamezniki sami ustanavljali podjetja. V večini so bili to moški in zato so na vodilnih položajih. In, je s tem kaj narobe? Ni. Vsaka ženska lahko ustanovi svoje podjetje in postane vodilna oseba. Je pa res, da se feministkam to ne da in je vedno lažje zahtevati neko pozicijo. Zato, prosim prodajaj te evergreen feministične mantre komu drugemu, ali pa na zboru nepotešenih feministk. In še to, da ti že v naprej odgovorim, da, moški in žensko so plačani ENAKO, ne glede na še eno feministično mantro.
kraljicavesolja
07. 03. 2015 10.33
-7
Morana7
07. 03. 2015 10.45
-10
Če bi tvoje trditve držale, bi te za tole izjavo lahko tožila in sodbo tudi dobila v rekordnem času na podlagi te superiornosti o kateri razlagaš, saj si kot moški manjvreden iz rebra Eve in podobne neumnosti. Očitaš mi pa nekaj kar počneš tudi sam in to vedno, članek je o diskriminaciji žensk ti pa pa pišeš o diskriminaciji moških je tako?
tomi.passion@gmail.com
07. 03. 2015 10.54
+11
Morana7....zopet te moram popraviti...če že citiraš mitologijo, jo citiraj pravilno. Ženska je bila ustvarjena iz Adamovega rebra in ne obratno. To je kot prvo. Kot drugo, ravno o tem je poanta, da nas mediji pumpajo in posiljujeo s poplavo člankov in prispevkov o diskriminaciji žens. Na to temo imamo mednarodne organizacije, financiranja programov, da ne naštevam dalje. Zelo, zelo, zelo težko pa boš našla en prispevek, kaj šele organizacijo ali financiranje programov, ki bi opozarjal na diskriminacijo moških. Feminizem, ki je rak rana družbe, nam vsiljuje prepričanje, da je ženska vedno le žrtev in da je vedno diskriminirana. Kar seveda nikakor ne drži. Če ženska nekaj ne doseže je morda premalo vztrajna, ali pa je preprosto nesposobna. Da, nesposobna! Preprosto sem sit tega, da se iz žensk vedno dela žrtve in se pod pretvezo diskriminacije, ustvarja neka dvojna merila in privilegije. Npr. Ali veš, da ima Slovenija štipendije za ženske v znanosti. Da, samo za ženske (poleg štipendij, na katere se lahko prijavijo vsi, tudi moški). Namen teh štipendij je spodbujati ženske, da se odločajo za poklice v znanosti. Super. Toda zakaj nimamo npr. štipendij samo za moške v poklicih, kjer je zastopanost moških alarmantna? Npr. vzgoja in izobraževanje, kjer je zastopanost moških le 2%? In še cel kup je takih področij, z veseljem ti jih bom naštel, če boš želela. Seveda vam je feministkam lažje jamrati in se smiliti samim sebi in zahtevati, da nekaj dobite, kot da bi dejansko vložile nekaj truda. Poanta je to, da če je nekje manj žensk je to diskriminacija, če pa je manj moških se pa to prikaže kot uspešnost žensk, da so stvari vzele v svoje roke. Dvojna merila torej. In dovoli, da ti vrnem, če ne želite feministke biti diskriminirane, nehajte najprej diskriminirati same.
kraljicavesolja
07. 03. 2015 11.01
+0
Tomi, veš kaj, lahk bi mi vsaj lupčka nazaj poslal.
Morana7
07. 03. 2015 11.04
-4
Tomi si že slišal kdaj za pojem ironija? Jaz kot ženska ne čutim nobenih privilegijev....niti jih ne zahtevam se pač zanašam na svoje lastne sposobnost ženska gor ali dol.
Morana7
07. 03. 2015 11.10
-4
No pri zmenkarijah imamo določeno prednost, ki pa se hitro lahko obrne v kontra smer in že dobiš etiketo na sredo čela....pa čeprav je seks tako za moške kot za ženske nuja...tako pač je, če ne bi že davno izumrli.
Morana7
07. 03. 2015 11.17
-2
Sicer pa tudi mene te ženske, ki izkoriščajo svoj dekolte za dobre ocene, službo ipd...jezijo kako pač ne...ker spet vse pokasiramo to isto etiketo. Je pa nekaj, brez tipov, ki točno na te fore padajo ne bi bile uspešne in tako se krog sklene.
Nastja Selinchy
15. 03. 2015 00.20
Morana, očitno ironijo oz. v zgornjem primeru sarkazem razumemo zgolj me, moški gledajo itak na tričetrt stvari preveč ozkogledo, kot zgoraj dokazano, težko jim je razmišljati v širino, očitno. Sicer pa se strinjam, sploh glede seksa, tukaj smo tako diskriminirane, da glava peče, moški si pa lahko zunaj harem postavite pred hišo, pa bojo še moški kolegi hodili svingat in se zabavat, ker več kot jih daš v življenju skoz, večji car si, ne, še ploskali vam bojo somišljeniki, žensko bi pa najraje imeli kot devico v postelji. Jaka muda, res. In tudi jaz se zanašam na svojo pamet, energijo in zagretost za delo, ne rabim nobenih uslug, v bistvu mi grejo pretirano ustrežljivi moški na živce, je pa res, da pričakujem tudi obratno, torej če bom jaz zunaj delala, si avto rihtala, bo frajerček tud kdaj posodo opral, pometel, dal perilo prat. Moške dojemam kot sebi enakovredne, zdaleč ne večvredne. Je pa res, da se me moramo za isti položaj veliko bolj truditi kot en moški, sploh upoštevajoč še porodniške, že s tem smo za firmo oz. položaj prevelik riziko, tko da ja - ni vse črno/belo. ;) Je pa res, da jaz se ne pritožujem, vse se da, če se hoče, sam ne nabijat, kolk se vam moškim godi krivica, ker zdaleč ni res, pa tudi če bi se, ženske so bile celo zgodovino zatirane, vi pa se za malenkosti hočete zdaj pričkat :) Keep it cool ;)
tantadruj1
07. 03. 2015 08.26
+1
če pa dokler jih ne zavežete za štedinik niste zadovoljni. družba na sploh. V SLOVENIJI ŽENSKA LAHKO DOBI NOBELOVO NAGRADO ZA FIZIKO, AMPAK ČE NE RODI, JE NULA... toliko o zahojenosti in primitivizmu.
tantadruj1
07. 03. 2015 08.27
+6
sicer pa vedno naredimo starši svojo kopijo. poglejte okoli sebe. navade v katerih je otrok živel so tudi njegove.
Nastja Selinchy
15. 03. 2015 00.00
Joj, Tantadruj, ne bi se mogla bolj strinjati :) Častim ti pivo, kaj pivo, šampanjec, stari :) To je to! ;)
24Ppkur
07. 03. 2015 08.24
+4
Problem je širši, družbeni in sega še v preteklost .... seveda deklice stremijo k delu v pisarnah, ker je to delo že v osnovi druženo prikazano kot delo za deklice .... Če samo pogledamo razpise skozi celotno obdobje vidimo, da je povsod pisano "iščemo tajnico" in ne "iščemo tajnika", čeprav bi deček tudi lahko bil tajnik, kot je npr. tajnik Univerze v Mariboru. Tako se je skozi čas družbeno prikazovalo in spodbujalo k temu, katera delovna mesta so primernejša za deklice in katera za dečke. Tudi znanost je bila vseskozi družbeno prikazana in spodbujana kot delo za dečke, npr Institut Jožef Stefan ali nekoč Kemijski inštitut Boris Kidrič, itd ... čeprav so nam danes poznane tudi svetovno uspešne znanstvenice, kot npr. Marie Skłodowska-Curie ali naša sodobnica Slovenka Aleksandra Kornhauser Frazer, ipd .....
TRUMPP
07. 03. 2015 09.13
-2
Naštel si 2 znanstvenici,....naštej jih 20 ali pa 200!
24Ppkur
07. 03. 2015 14.26
+2
pogooglaj in jih boš našel ... ti še za ti dve nisi vedel.
komunjara 1
07. 03. 2015 08.20
+8
bolj kot to da punce gledajo barbike v trgovini fantje pa bagre bi nas moralo skrbet da so tudi fantje ze sprejeli logiko drzavnih uradnikov....... zakaj bi studiral strojnistvo elektrotehniko kemijo..... in celo zivljenje garal v privat sektorju....ce lahko koncam upravo...... sociologijo....in se priklopim na drzavni sesek zivim lepo brez dela ali koncam pravo in zivim na racun bedastih ovc ki bo za vrednost 10000€ na sodnijo znosila vse svoje premozenje........
TRUMPP
07. 03. 2015 08.13
-2
Že v otroštvu vidiš komu kaj leži,...deklicam barbike, dečkom avtomobilčki. to ne boste nikoli spremenili, razen če boste začeli dečke posiljevat z barbikami , deklice pa z avtomobilčki.
24Ppkur
07. 03. 2015 08.37
+1
ti očitno ne vidiš celotne slike ... če daš deklici barbiko in ne avtomobilčka, potem vidiš le polovico slike, ki jo želiš videti ...
TRUMPP
07. 03. 2015 09.14
-1
Deklica po instinktu vzame barbiko in ne avtomobilčka,.....
mayjjya
07. 03. 2015 09.20
+2
kakem instinktu? starševskem? da že preden je deklica rojena je soba roza in polna barbik, pol pa na deklica tu maš izbiro...
Morana7
07. 03. 2015 09.47
+2
Kaj komu leži...to kar mu starš določi gotovo je tu velik vpliv samo poglej kako gredo poklici iz roda v rod. Mene k sreči niso omejevali kar se raznolikosti tiče in sem tako igrala nogomet se igrala poleg barbik tudi z avtomobilčki ipd....
Ov3r9000
09. 03. 2015 17.09
+1
Kulturno pogojeno in privzgojeno večinoma.
TRUMPP
07. 03. 2015 07.53
+7
Dejstvo je, da tehnični poklici bolje ležijo dečkom kot deklicam,...pa lahko vi filozofirate kolikor hočete. Po defaultu je tako......
24Ppkur
07. 03. 2015 08.32
-4