Črna kronika

'Dekleti sta bili še živi, ko so ju obesili na drevo'

New Delhi, 31. 05. 2014 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indijska policija je aretirala pet moških, ki naj bi bili vpleteni v brutalno posilstvo in umor deklet, ki so ju našli obešeni na drevesu. Proti trem so sprožili preiskavo zaradi umora in skupinskega posilstva, dva policista pa naj bi bila kriva sodelovanja pri zločinu.

Moški, obtoženi umora, so žrtvi, stari 14 in 16 let, najprej posilili, nato pa so ju obesili, je pojasnil vodja policije v okrožju Budaun Atul Saxena. "Dekleti sta bili še živi, ko sta bili obešeni," je povedal novinarjem.

Po njegovih besedah so bili aretirani vsi, ki so jih policistom naznanili družinski člani nesrečnih deklet. V nadaljnji preiskavi policisti ugotavljajo, ali je v zločinu sodeloval še kdo.

Indijska policija ob dveh domnevnih posiljevalcih.
Indijska policija ob dveh domnevnih posiljevalcih. FOTO: Reuters

Družine mladih žrtev policijo obtožujejo, da bi lahko rešili dekleti, vendar za to niso pokazali interesa, ker sta bili dekleti iz nižje kaste.

Po navedbah očeta ene od žrtev je namreč njegov brat slišal krike deklet, ko so ju zajeli moški, a je pobegnil, ker so mu grozili s smrtjo. Družina je dogajanje nemudoma prijavila policiji, ki pa je odgovorila, da sta dekleti z moškimi iz višje kaste in da se bosta v nekaj urah vrnili.

V luči naraščajočega besa javnosti zaradi krutega zločina so sicer oblasti zvezne države Uttar Pradesh danes zahtevale, da preiskavo prevzame zvezna policija. Uradni predlog je indijskemu zveznemu preiskovalnemu uradu poslal premier zvezne države, Akhilesh Yadav.

Napadi na ženske in spolno nasilje so v ospredje pozornosti v Indiji prišli, potem ko je skupina moških leta 2012 na avtobusu v New Delhiju na izredno krut način posilila in pretepla neko študentko, ki je nato podlegla poškodbam.

Sledili so množični protesti, oblasti pa so takrat med drugim zaostrile kazni za posiljevalce. Varnost žensk je bila tudi ena od tem nedavnih parlamentarnih volitev v Indiji.