Tujina

Deklica na poti domov krvavela iz nosu. Ne vedo, koliko ljudi je okužila z ebolo

Bamako, 25. 10. 2014 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dveletna deklica iz Malija, ki je bila prva za ebolo obolela oseba v državi, bi lahko okužila precej več oseb, kot so domnevali doslej, je sporočil WHO. Z babico sta se iz Gvineje vračali z avtobusom, dekletce pa je med potjo že krvavelo iz nosu. Deklica je zaradi ebole umrla.

Takole na malijski meji z Gvinejo merijo telesno temperaturo otnikov, ki vstopajo v državo. Dveletno bolnico so kljub temu spregledali.
Takole na malijski meji z Gvinejo merijo telesno temperaturo otnikov, ki vstopajo v državo. Dveletno bolnico so kljub temu spregledali. FOTO: Reuters

Dveletna deklica iz Malija, ki je zbolela za ebolo, bi lahko okužila več ljudi, kot so domnevali doslej, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ko je potovala z javnim prevozom, je namreč že krvavela iz nosu, kar pomeni, da je že bila kužna.

Deklica se je najverjetneje okužila v Gvineji, eni od treh najbolj prizadetih držav, kamor je potovala skupaj z babico. Domov sta potovali preko več malijskih mest, za dve uri sta se ustavili tudi v prestolnici države Bamako. Potovanje sta končali v Kayesu, kjer živita.

WHO je še sporočil, da razmere v Maliju obravnava kot izredne.

Omenjena deklica je bila prva z ebolo okužena oseba v Maliju, ki je tako postal šesta afriška država s to boleznijo. Deklico, ki je zbolela v ponedeljek, so v sredo prepeljali v bolnišnico v mestu Kayes na zahodu države, v četrtek pa so potrdili okužbo s smrtonosno ebolo, je sporočilo malijsko ministrstvo za zdravje. Deklica je včeraj zaradi ebole tudi umrla. Vsi, za katere se ve, da so bili v stiku z njo, so v karanteni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ml3
27. 10. 2014 20.17
tole z merjenjem temperature je malo mimo.tako lahko določiš samo že izredno kužnega!!! in če aparatek malce narobe postaviš, pač ne pokaže prav...tudi vsi ušesni termometri, ki se uporabljajo pri nas v bolnicah, so takšni: če sestra ne vstavi aparata pod točno določenim kotom v uho, bo pokazal npr neko umetno temperaturo, npr.36.0.če bi ga vstavila počasi, parvilno inn natančno, pa bi pokazal npr, 37.1.kar pomeni bistvo: da človek ni popolnona zdrav, da se očitno nekaj že kuha...kolikokrat tudi pri nas bolniki nastradajo prav zaradi preveč površnega dela! tudi termometer za merjenje pod pazduho pokaže pravo vrednost šele po parim minutah in ne po prvem pisku, po parih sekundah! lahko nekomu na brzino izmeriš in izmeriš 36.8, po 10 min pa bo npr 38.zato se v bolnicah zelo pogosto ukrepa prepozno! ko je že od daleč vidno, da človeka kuha vročina.ob natančnem delu bi pa zaznali visoko vročino že dosti prej....z istim aparatkom.merjenje temperature na mejah je kapljica v morje, zaznavajo samo že zelo bolane.ostalih žal ne,pri marsikomu bo ebola izbruhnila par ur po prehodu neke meje..
ml3
27. 10. 2014 20.09
tole je tipičen primer razmišljanja nekega afričana.....in potem se zdravstveni kader pošilja v afriko??? zakaj že? res nič ne pomaga, če zdravstveni delavci dajejo tam infuzije, injekcije,..če pa ljudje takole malomarno v brigamestiluzavse prenašajo ebolo po kontinentu.ali bodo babico zaprli zaradi ogrožanja prebivalstva??? niti pod razno.nič ji ne bo.boli jih k* za vse... mi pa bomo še naprej zbirali denar za afriko....ja pa kaj še, niti centa ne dam
Ramzess
25. 10. 2014 11.38
-7
Pripravlja se nekaj strašnega, Američani pripravljajo vreče za 200 milijonov teles. Agencija FEMA se pripravlja na dogodek, ki bi lahko izzval smrt 200 milijonov Američanov. Vlada pričakuje veliko nacionalno krizo. Ko vidite, da se FEMA pripravlja na 200 milijonov mrtvih samo v ZDA, to nekaj pomeni. Ko vidite da Vlada kontrolira zaloge orožje, in ko vidite, da so zaloge zdravil vse manjše - nekaj ni v redu. "Pričakuje se nekaj drastičnega", je rekel agent Zack Taylor, ki je, kot ga predstavljajo, vrsto let delal na meji med ZDA in Mehiko kot šef mejne policije, v Zvezni državi Arizona. Vendar njegove trditve niso doživele nekega večjega odmeva v mainstream medijih, temveč jo v glavnem prenašajo strani, ki se ukvarjajo z različnimi teorijami zarot, pa jih je treba vzeti z malo rezerve.
Ramzess
25. 10. 2014 11.41
-2
Vseeno ne moremo pozabiti na skladovnice krst, ki čakajo.
KD_FT
25. 10. 2014 16.24
+4
Pojma nimaš! Ob množičnih smrtih se ne pokopava v krste, temveč v množične grobnice.
Mb128
25. 10. 2014 10.35
+11
Ni kaj, moraš pa res zelo, zelo ljubiti, oboževati otroka da z njim greš na okuženo območje. Še nekaj. Včeraj se gledal kako Who jamra zaradi ebole. A kljub temu vozijo tudi avtobusi. Karantena pa taka! Kot sem že zapisal zadnjič. Bolezen, smrt, biznis. Žal je več kot očitno, da je važen samo slednji. In, zaradi tega, samo zaradi tega ni karantena to kar bi morala biti!
JbmTiMt
25. 10. 2014 09.16
+4
ebola je ucinkovita!
deratizacija
25. 10. 2014 08.57
+3
Farmacevtska mafija!
lidu
25. 10. 2014 07.37
+39
Mene je strah.
pat77
25. 10. 2014 08.25
+17