Tujina

FOTO in VIDEO: Deklica nad izraelskega vojaka: ugriznila ga je, da bi rešila dečka

Ramala, 28. 08. 2015 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da izraelski vojaki ne delajo razlik med odraslimi in mladoletnimi Palestinci, je že dolgo znano. Kljub temu so fotografije z Zahodnega brega marsikoga pustile v šoku. Pozitivno pa je presenetil pogum deklice, ki se je vojaka lotila kar z zobmi.

Protest se je odvil v vasi Nabi Saleh v bližini Ramale. Palestinski protestniki nasprotujejo zavzetju njihovega ozemlja. Izrael namreč na palestinsko ozemlje širi svoje naselje Halamiš.

Na Zahodnem bregu v bližini palestinske Ramale so potekali protesti proti novim zavzetjem njihovega ozemlja. Izrael je namreč zgradil nova naselja, prišli pa so tudi novi judovski naseljenci.

Protestniki so bili tako kot ponavadi oboroženi s fračami in kamni, nekateri so imeli tudi molotovke. Na drugi strani pa so bili do zob oboroženi izraelski vojaki.

Novinarji in fotografi so med protesti zabeležili tudi trenutek, ko je eden izmed izraelskih vojakov prijel palestinskega dečka, ki je imel poškodovano levo roko. Dečka je vrgel na tla, mu glavo naslonil na skalo, nato pa se še usedel nanj. Orožje je držal tik ob dečkovi glavi. Otrok je bil vidno prestrašen.

Takrat pa so na pomoč dečku priskočile dve ženski in deklica. Podatka, ali so v sorodstvenem razmerju, ni, a podobnost med deklico in dečkom je očitna.

Ženski sta skušali vojaka potisniti z dečka, tudi s pestmi, a se ta ni preveč premaknil. Šele, ko ga je deklica ugriznila v roko in je do njega pristopil njegov kolega, ki ga je očitno pozval, naj se umakne, je popustil. Umaknil se je tudi zaradi vse večjega števila palestinskih civilistov in aktivistov, ki so prihiteli na kraj. Izraelski vojak je grozil tudi eni izmed palestinskih aktivistk.

Ni jasno, zakaj se je oborožen moški spravil na otroka. Sicer je znano, da v protestih sodelujejo tudi palestinski mladoletniki, ki so s strani izraelskih oblasti deležni enakih obravnav kot odrasli.

V spodnji galeriji si poglejte, kako je deklica s pomočjo še dveh žensk rešila dečka iz prijema izraelskega vojaka:

Spomnimo, da so konec maja številni pozivali k temu, da Združeni narodi Izrael uvrstijo na seznam kršiteljev pravic otrok, saj je bilo v zadnji izraelski ofenzivi v Gazi ubitih 539, ranjenih pa 2956 otrok.

Organizacija Human Rights Watch je Ban Ki Muna prosila, naj se upre lobiranju Izraela in ZDA, da se na seznam ne uvrsti izraelskih obrambnih sil, a ZN na koncu Izraela le ni uvrstil na črni seznam.

Na seznamu kršiteljev pravic otrok so med drugim skrajna samooklicana Islamska država, nigerijska islamistična milica Boko Haram ter tudi obrambne sile osmih držav, kot so Sirija, Jemen, Demokratična republika Kongo in Južni Sudan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3