Del Pontejeva: Preiskovalna komisija ZN ima dovolj dokazov za obsodbo Asada

"Dokazi zadostujejo za to, da bi sirskega predsednika Bašarja al Asada obsodili vojnih zločinov. V to sem prepričana," je zatrdila nekdanja tožilka na sodiščih za vojne zločine Carla Del Ponte. Pred kratkim je sicer napovedala izstop iz komisije, ki preiskuje kršitve človekovih pravic v Siriji.

Carla del Ponte

Carla del Ponte (Foto: AP)

Komisija Združenih narodov, ki preiskuje kršitve človekovih pravic v Siriji, je zbrala dovolj dokazov, da bi lahko sirskega predsednika Bašarja al Asada obsodili vojnih zločinov, je v danes objavljenih intervjujih dejala nekdanja tožilka na sodiščih za vojne zločine Carla Del Ponte.

"Dokazi zadostujejo za to, da bi sirskega predsednika Bašarja al Asada obsodili vojnih zločinov. V to sem prepričana," je nekdanja glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije povedala za švicarska časnika Le Matin Dimanche in Sonntagszeitung.

"Vendar pa zaradi ruskega veta v Varnostnem svetu ZN na oblikovanje mednarodnega sodišča doslej ni bilo ne tožbe ne posebnega sodišča," je poudarila. Takšna situacija je po njenih besedah "frustrirajoča". "To je tragično," je dodala.

Sirska državljanska vojna je sicer doslej zahtevala več kot 330.000 življenj, razseljenih je več milijonov ljudi.

Dejala je tudi, da bi bila ob morebitni uvedbi mednarodnega sodnega procesa za Sirijo pripravljena prevzeti položaj mednarodne tožilke.

Del Pontejeva je ta teden napovedala izstop iz preiskovalne komisije, ki je pristojna za preiskovanje kršitev človekovih pravic in vojnih zločinov po začetku sirske državljanske vojne marca 2011. Uradno bo sicer komisijo, do katere je precej kritična, zapustila 18. septembra.

"Nočem biti alibi za mednarodno skupnost, ki ne počne popolnoma ničesar," je v danes objavljenem pogovoru pojasnila svoj izstop. "Moj odstop je tudi provokacija. Služiti mora kot pritisk na VS ZN, ki mora žrtvam zagotoviti pravico," je dodala.

V ZN so se del Pontejevi zahvalili za njen prispevek k delu komisije in zagotovili, da bo komisija nemoteno nadaljevala z delom.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 83
eFranjo 14.08.2017 12:18:55
kaj se ta babura sploh oglaša. je že v jugi pokazala, kako "poštena" je
Več komentarjev