Tujina

Delna zmaga za Trumpa: vrhovno sodišče dovolilo delno prepoved potovanj 

Washington, 26. 06. 2017 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sporni odlok o prepovedi potovanj iz nekaterih muslimanskih držav ameriškega predsednika Donalda Trumpa je romal vse do vrhovnega sodišča, ki je zdaj odločilo, da nekateri deli lahko stopijo v veljavo. Dokončno bodo odločili oktobra. Trump je dejal, da to pomeni "jasno zmago nacionalne varnosti".

Vrhovno sodišče je očitno na strani Trumpa.
Vrhovno sodišče je očitno na strani Trumpa. FOTO: AP

 Ameriški predsednik Donald Trump je dosegel svojo prvo veliko zmago na ameriškem vrhovnem sodišču, ki je danes večinoma odpravilo blokado izvajanja njegovega izvršnega ukaza o 90-dnevni prepovedi vstopa državljanom Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna v ZDA.

Vrhovno sodišče je sicer ob tem zaščitilo določene državljane omenjenih držav. To je tiste, ki lahko verodostojno utemeljijo razmerje z osebo ali organizacijo v ZDA. Torej v primeru družine ali ponudbe o zaposlitvi so zadeve jasne, v primeru zaročencev ali zaročenk oziroma kakšnih drugih "dokazljivih razmerij" pa malce manj.

Trump trdi, da bo njegov ukaz začel veljati oziroma, da se bo odštevanje 90 dni začelo šele 72 ur po tem, ko bodo sodišča ukaz dovolila. Sodišča do vrhovnega so ukaz doslej blokirala zaradi diskriminacije, ki je v nasprotju z ustavo.

Dokončna odločitev oktobra 

Trump je najprej za določen čas prepovedal vstop državljanom sedmih muslimanskih držav in za nedoločen čas vsem beguncem iz Sirije, drugim pa za določen čas. Z drugim ukazom je tudi beguncem iz Sirije prepovedal vstop le za določen čas in s seznama prepovedanih držav črtal Irak.

Odločitev vrhovnega sodišča obenem določa 2. oktober kot začetek obravnave argumentov ene in druge strani. Trije najbolj konservativni sodniki Samuel Alito, Clarence Thomas in Neil Gorsuch so že sporočili, da je Trump po njihovem mnenju dokazal, da ima prave argumente in bo utrpel nepopravljivo škodo, če ukaz ne bo obveljal.

Ostalih šest sodnikov pa bo nasprotna stran morda le uspela prepričati v svoj prav, čeprav ima veliko več možnosti za popolno zmago Trumpova stran. Za odpravo blokade ukaza se je sicer moralo odločiti najmanj pet vrhovnih sodnikov.

Trump je ukaz utemeljil z nacionalno varnostjo. Prepoved potovanj naj bi uvedel zato, da se v 90 dneh izvede revizija postopkov preverjanja obiskovalcev iz omenjenih šestih držav. Revizija naj bi potekala in se bo končala pred 2. oktobrom, ko bo vrhovno sodišče odločalo o Trumpovem ukazu.

Odločanje vrhovnega sodišča ZDA o Trumpovi prepovedi potovanj bo sicer prišlo prepozno, da bi sedaj po odpravi blokade ukaza vplivalo na državljane prepovedanih držav. Šlo bo za postavljanje pravnega precedensa v primeru bodočih podobnih spornih ukazov.

Prizivno sodišče v Richmondu, ki ga doslej še ni nihče mogel obtožiti liberalnih stališč, je Trumpov ukaz razveljavilo, ker je bilo podano na osnovi nasprotovanja ali sovraštva do religije. V tem primeru muslimanske.

Tudi prizivno sodišče v San Franciscu, ki pa velja za levo, je menilo, da je ukaz v nasprotju z zvezno zakonodajo, ki prepoveduje diskriminacijo. Slednje je zamrznilo tudi del ukaza, ki prepoveduje vstop v ZDA beguncem za 120 dni in zmanjšuje število beguncev, ki so jih ZDA pripravljene sprejeti na leto s 110.000 na 50.000.

Vrhovno sodišče je dovolilo izvajanje tudi te prepovedi z enako utemeljitvijo. Tisti, ki imajo na primer sorodnike ali ponudbe o zaposlitvi v ZDA, so iz prepovedi izvzeti.

''Zmaga nacionalne varnosti''

Trump se je na odločitev vrhovnega sodišča odzval z besedami, da pomeni "jasno zmago nacionalne varnosti", ker dovoljuje, da bo začasna prekinitev potovanj v ZDA iz šestih, k terorizmu nagnjenih držav, in beguncev večinoma učinkovita.

Trump pravi, da ne more dovoliti vstopa ljudem, ki želijo škodovati ZDA, ampak želi ljudi, ki imajo lahko radi ZDA, vse njene državljane in bodo trdo delali in bodo produktivni. Posebej ga veseli, da je bila odločitev sodišča soglasna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
28. 06. 2017 11.34
podpiram trumpa ! ko stopiš mački na rep zacvili ! vedno imaš moj glas trump
BUONcaffee
27. 06. 2017 13.32
-2
Asad pripravlja nov kemični napad. Trump ga svari, da bo plačal.
nikhrast
27. 06. 2017 09.47
+2
Ubogi Trump, obnaša se kot otrok. Misli da je nekaj naredil, pa vse skupaj nič, Države od kje pridejo teroristi ni na seznamu, pa domači kriminal in domači teroristi so večji problem.
NašDONALDO
26. 06. 2017 22.20
+2
bravo Donald, si jim stopil na rep malo.
VSEZNALECno1
26. 06. 2017 21.50
-4
Trump je zmagal, očitno je pevladala zdrava pamet, ker da mi en osu, ki sem ga v moji milosti sprejel, dal svobodo in hrano, na konc zbombandira v imenu ne vem česa.....je pa too much....... TO JE VELIKA ZMAGA........
nikhrast
27. 06. 2017 09.42
+5
gregaB5
27. 06. 2017 11.23
+4
Heretik1
26. 06. 2017 20.29
+3
A ni Kramp obljubil, da bo vse Indijance nagnal nazaj v Indijo?
eFranjo
26. 06. 2017 20.46
+2
nikhrast
26. 06. 2017 21.14
+0
Tako brihten je da bi kaj takega res rekel.
dannyer
26. 06. 2017 20.21
+0
pričakovano sedaj pa preiskujejoi obamo ono lincevo in sendersa prav tako clintonovo. pravlice ki pa jih ne mediji devajo kot so cnn je konec kar 65% američanom jim ne verjame več
CestniKolesar370Wattov
26. 06. 2017 19.54
-2
Pač lej tko je. Vsa ta "Rusija je kriva" narativa je šla rakom žvižgat in to priznavajo tudi najbolj zagrizeni demokrati. Ne vsi, Maxine Waters se še kar ne da. Njo imajo liberalci za voditeljico odpora proti Trumpu. Ženska je v politiki koliko časa, 20 let? V 20 letih je dala 3 predloge in kar 4x je bila izbrana za najbolj pokvarjeno političarko Kalifornije. Njene hčerke se valjajo v denarju davkoplačevalcev, ampak ne, ona je res kul. No, ta Ruska narativa je šla rakom žvižgat in bivši direktor FBI Comey je pred senatom povedal, da Trump ni vplival na njegovo preiskavo. Obenem pa je priznal, da je Loretta Lynch hotela vplivati na preiskavo okrog Hillary Clinton. Potem se je zvedelo, da je Obongo o Ruskem vmešavanju v volitve vedel že pol leta prej. Zakaj ni ukrepal? Danes se liberalci pripravljajo na tožbo. Trumpa naj bi tožili in zlobirali impeachment ker.... ker... Je zbrisal svoj twit v katerem se je zatipkal, predsednik pa ne sme skrivat svojih komunikacij. RESNO? Ha ha.
DeBill
26. 06. 2017 20.19
-3
no, pa smo pri liberalizmu. družina clinto je s podporo raznih ultra liberalcev (soros, rot...) prevzela demokrate in sedaj je v bistvu republikanska stranka za demokrate čista levica.. tole z lažmi, zavajanjem spini bi bilj pripisal nacistični ideologiji, ampak liberalizem ni prav daleč od tega. rahko bi se mu reklo korporativistični nacizem ali korporativizem in je neke vrste fevdalizma, vsaj taka je želja.
DeBill
26. 06. 2017 20.22
+2
zanimivo je tudi, da barak obama sploh ni tako nedolžen kot izgleda. dolgo časa je dajal vtis padel sem notri, ampk izkazuje se, da je bil to človek iz ozadja, ki je kril hrbet vsem omenjenim zgoraj. njegova funkcija pred predsedovanjem je bila maska.
trumpet2018
26. 06. 2017 19.19
-3
kar navadite se, tako bo zmagoval da bo že kar dolgočasno :) napravil bi lahko še veliko več, če ga ne bi sabotirali izdajalski globalistični zvezni sodniki, v glavnem gre za kadre, nastavljene s strani Obame. Trump izpolnjuje svoje obljube, poskrbel bo tudi za veterane, kar je obljubil pred volitvami, o čem podobnem mi lahko samo sanjamo
nikhrast
26. 06. 2017 21.15
+2
Si ti resen, spet se delaš norca s Trumpom.
gregaB5
27. 06. 2017 11.25
+4
Poskrbel bo za veterane, o čemer lahko mi samo sanjamo? Katere veterane, lepo te prosim?
dostojevski II
26. 06. 2017 18.50
+6
...prepovedi vstopa državljanom Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna v ZDA....ZANIMIVO, DA NA SPISKU NI KATARJA.... Ki naj bi podpiral teroriste, s katerim so Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Egipt, Bahrajn in Jemen prekinili diplomatske stike. "Med svojim nedavnim potovanjem na Bližnjem vzhodu sem izjavil, da financiranja radikalne ideologije ne sme biti več. Voditelji so pokazali na Katar - poglejte!" je zapisal Trump na twitterju. "Dobro je videti, da obisk Savdske Arabije s kraljem in 50 državami že daje rezultate," je nadaljeval. "Rekli so, da se bodo s trdo roko lotili financiranja ekstremizma, in vsi znaki so kazali na Katar. Mogoče je to začetek konca groze terorizma!"... VSI ZNAKI SO KAZALI NA KATAR... pravi Trump. Pa vendar ga ni uvrstil na spisek držav o začasni prepovedi vstopa tujcem v ZDA. Ne pred 4 meseci, ne prejšnji mesec, niti danes.
NiVzdevka76
26. 06. 2017 18.58
+2
Kot da bi se z njihovim početjem strinjali.....
CestniKolesar370Wattov
26. 06. 2017 19.37
-1
Katar še vedno lahko zagotovi preverjanje identitet, kar za države na spisku ne moremo rečt. To je celoten smisel te prepovedi vstopa.
DeBill
26. 06. 2017 19.51
-2
yes, milton, le da so liberalistični mediji to sprevrgli in zamolčali. liberalizem je ena najnevarnejših relihij, nevaren demokraciji in posledično bi se morala proti njemu organizirati tako levica kot desnica, kajti liberalizem ni lev ampak je skrajni eksces, vezan samo na barvo denarja
vertex
26. 06. 2017 18.47
+5
a potem bo lahko še obiskoval šeriatske isis prijatelje v s.arabiji ali si bo prepovedal
TheGrayMask
26. 06. 2017 18.46
+3
xD pa koga on slepi kolk miljard je ze dal s. arabiji in katarju za pobijanje civilistov ? Ta prepoved sigurno velja samo za drzave kjer si tud karte ne morjo prvoscit. In folk ga kr podpera...
CestniKolesar370Wattov
26. 06. 2017 19.37
-2
Katar in SA še vedno lahko zagotovita preverjanje identitet, kar za države na spisku ne moremo rečt. To je celoten smisel te prepovedi vstopa in ta ISTI spisek je skupaj sestavila že Obongova administracija.
TheGrayMask
26. 06. 2017 19.44
Ne razumes milton te drzave so vzrok terorizma posledica katirega je trump uvedel to prepoved. Torej na eni strani podpira terorizem na drugi strani pa sprejema zakone, da bi ubranil svoje drzavljane pred njim !
DeBill
26. 06. 2017 20.22
+1
a si funkcionalno pismen in razumeš, kaj je frdamanov povedu
Al83
26. 06. 2017 18.42
+0
Liberalskemu ninth circuit court of appeals je spet spodletelo, kot jim spodleti vedno. Najbolje da kar obkrivijo ruse, kar liberalci v ameriki naredijo vedno kadar zgubijo.Gremo Trump, še naprej izpolnjujj svoje predvolilne obljube in seveda zgradi tisti zid.
NiVzdevka76
26. 06. 2017 18.37
+3
Sicer je pa potrebna dolgoročna rešitev migracijske politike.
eFranjo
26. 06. 2017 20.55
+0
ne vem res, zakaj bi vsi v Evropo, ki je že tako prenaseljena. v rusiji imajo ogromno praznega prostora, naj se tja naselijo
Ciymbalta
26. 06. 2017 18.36
+2
Če jih Trum noče sprejet, evropa jih bo z veseljem sprejela
eFranjo
26. 06. 2017 20.53
+3
FailNation
26. 06. 2017 18.32
+0
hehe 24 kokodajsov upam da vas rusi DDoS-ajo ta vaš MSM portal, ki ne more dovoliti svobode govora :D
Ramzess
26. 06. 2017 18.28
Delno ... dvorezni meč.
TRUMPP
26. 06. 2017 18.13
+2
In kaj pravijo na to naši levaki,.......??
fljfo
26. 06. 2017 18.15
+0
Brakedirt
26. 06. 2017 18.21
+8
kaj pravijo levaki me ne zanima,jaz ti pa povem da ti bo merklova se naprej dirigirala zivljenje.
Iluzionist
26. 06. 2017 18.23
+2
trend upadanja globalne moči zda se nadaljuje in ga je nemogoče ustaviti, lahko se ga le odloži z vojnami, nas zanima samo, kako se bo evropa iz tega rešila, s slepim zaupanjem američanom smo dobili begunce zaradi njihove falirane zunanje politike
Ciymbalta
26. 06. 2017 18.38
Merklova bo jim z veseljem odprla vrata v Evropo Pol pa bo dobila eno po glavi da pride k pameti
DeBill
26. 06. 2017 20.23
+0
merklova bo ob drugem letu vladanja trumpa samo še en pudelj brez glasu, ker se bo zdej tolk zbevskala.
TRUMPP
26. 06. 2017 18.13
+0
To mi delaj,........!
Kollerik
26. 06. 2017 20.27
+9
NiVzdevka76
26. 06. 2017 18.11
+0
Proti vetru ne moreš scat.... :)))))
Maxx365
26. 06. 2017 18.27
+2