Tujina

FOTO: Ker so Škoti rekli 'ne', je njihov premier napovedal odstop

Edinburgh, 19. 09. 2014 05.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./N.D./STA
Komentarji
257

Škotski volivci so na referendumu glasovali proti neodvisnosti in odcepitvi od Velike Britanije, ki jo zagovarja vladajoča nacionalna stranka. Podpornik neodvisnosti premier Salmond je priznal poraz, Darling, ki je nasprotoval neodvisnosti, pa je dejal, da so spremembe nujne.

Škotski volivci so po sicer začasnih, a skoraj dokončnih rezultatih, na referendumu zavrnili odcepitev od Velike Britanije. Udeležba je bila izjemno velika, saj je glasovalo več kot 84-odstotkov volilnih upravičencev. Po preštetih glasovih v vseh volilnih okrožjih so le v štirih volivci podprli neodvisnost, v ostalih 28 pa so glasovali proti njej.

Skupno je za neodvisnost glasovalo skoraj 45 odstotkov škotskih volivcev, proti pa dobrih 55 odstotkov. Največji delež glasov proti neodvisnosti so zabeležili v okrožju Orkny Islands, največji delež podpore pa je osamosvojitev dobila v Dundee Cityju, kjer jo je podprlo več kot 57 odstotkov udeležencev referenduma. Sicer so neodvisnost podprli še v okrožjih Glasgow (53,49 odstotka), North Lanarkshire (51,07 odstotka) in West Dunbartonshire (53,96 odstotka). V škotski prestolnici Edinburgh so volivci s kar 61 proti 39 odstotkov zavrnili neodvisnost.

Podporniki neodvisnosti pred škotskim parlamentom v Edinburghu.
Podporniki neodvisnosti pred škotskim parlamentom v Edinburghu. FOTO: Reuters

Zdaj pričakujejo večjo avtonomijo

Ko je bilo jasno, da so Škoti glasovali proti, je premier Alex Salmond, ki zagovarja neodvisnost, dejal, da ta referendum predstavlja triumf demokratičnega procesa in sodelovanja. Zahvalil se je 1,6 milijona volivcev, ki so podprli neodvisnost in dodal, da to predstavlja znatno podporo škotski neodvisnosti nekoč v prihodnosti.

Na tej stopnji se je Škotska odločila, da ostane v Veliki Britaniji, je dejal. "Zdaj se bomo soočali s posledicami te škotske odločitve. V imenu škotske vlade sprejemam rezultat," je dejal in dodal, da Škotska pričakuje, da bo hitro dobila obljubljeno večjo stopnjo avtonomije. London je namreč Škotom v zameno za zavrnitev neodvisnosti obljubljal večjo stopnjo samostojnosti znotraj Velike Britanije. Na koncu je dejal, da bodo kljub razdeljenosti šli vsi skupaj "naprej kot en narod".

Naknadno pa je Salmond napovedal odstop s položaja škotskega prvega ministra in predsednika Škotske nacionalne stranke. "Mislim, da bo stranki, parlamentu in državi bolje pod novim vodstvom," je sporočil. Odstopiti namerava na konferenci stranke, ki bo novembra, je še napovedal.

Salmond ni skrival razočaranja ob razglasitvi referendumskega poraza.
Salmond ni skrival razočaranja ob razglasitvi referendumskega poraza. FOTO: Reuters

Darling pravi, da ni bilo lahko

Vodja kampanje proti neodvisnosti Alistair Darling pa se je najprej vsem, ki so podpirali zavrnitev neodvisnosti "zahvalil iz dna srca". "Izbrali smo enotnost namesto delitve," je dejal.Za podpornike neodvisnosti je dejal, da morajo še naprej sodelovati v političnem procesu na Škotskem, saj so že do zdaj dali veliko dobrega. Pojasnil je, da kampanja ni bila lahka. "Morali smo opozarjati, da bi lahko nekatere posledice osamosvojitve škodile državi," je dejal. Ob tem je dodal, da znatno število volivcev, ki so glasovali za samostojnost Škotske, govori, da "morajo vse politične stranke zdaj poslušati njihove zahteve po spremembah". Darlingu je za uspešno kampanjo že čestital britanski premier David Cameron.

Cameron je dejal, da je rezultat jasen. "Prav je, da so Škoti dobili priložnost, da povedo svoje," je povedal. Obljube o povečanju avtonomiji bodo po njegovih besedah prinesel več moči tudi Angliji, Walesu in Severni Irski. Zavzel se je za zmerne ustavne spremembe, ob tem pa dodal, da je že govoril s Salmondom in mu čestital za zelo dobro kampanjo, hkrati pa izrazil upanje, da bo sodeloval pri nadaljnjih procesih. Pri tem vidi dobro priložnost za spremembe načina vladanja v Veliki Britaniji. Škotski je obljubil več moči v naslednjem sklicu parlamenta.

Namestnik britanskega premierja Nick Clegg pa je po tem, ko so bili znani rezultati, dejal, da je izjemno zadovoljen z izidom. Dodal je, da škotska zavrnitev neodvisnosti predstavlja signal za širše ustavne spremembe v Veliki Britaniji.

BBC je še preden so bili prešteti vsi glasovi objavil projekcijo, ki je kazala, da bodo na koncu prav tako slavili nasprotniki neodvisnosti. Namestnica škotskega premierja Nicola Sturgeon, ki podpira neodvisnost, je projekcijo komentirala kot "globoko osebno in politično razočaranje". Ob tem je dodala, da je to za vedno spremenilo državo.

Britanska kraljica po referendumu poziva k enotnosti

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes pozvala Britance k "enotnosti v duhu medsebojnega spoštovanja in podpore". Monarhinja, ki je prekinila svoj uradni molk o referendumu, je v sporočilu za javnost zapisala, da ne dvomi, "da so Škoti tako kot drugi v Združenem kraljestvu sposobni izraziti močna mnenja, preden se bodo znova združili v duhu medsebojnega spoštovanja in podpore".

Barroso in Rasmussen zadovoljna

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je z zadovoljstvom pozdravil izid referenduma. "Rezultat je dober za združeno, odprto in močnejšo Evropo, ki jo predstavlja Evropska komisija," je povedal. Evropska komisija bo v delih, ki so v njenih pristojnostih, še naprej sodelovala v konstruktivnem dialogu s škotsko vlado, je še dejal Baroso. Med temi področji so zaposlovanje, gospodarska rast, energetika in podnebne spremembe.

Cameronove besede, da bo Velika Britanija ostala enotna, je pozdravil generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen. "Velika Britanija je ustanovna članica Nata in sem prepričan, da bo še naprej imela vodilno vlogo pri ohrananju močnega zavezništva," je dejal in nad izidom izrazil veliko zadovoljstvo.

Obama pozdravil škotski "ne"

Ameriški predsednik Barack Obama je danes pozdravil izide četrtkovega referenduma na Škotskem. Kot je dejal Obama, je bil referendum "popoln in energičen prikaz demokracije". "Za nas ni tesnejšega zaveznika od Velike Britanije in veselimo se, da se bodo naši močni in posebni odnosi nadaljevali z vsemi prebivalci Velike Britanije in Severne Irske, ko se bomo soočali z izzivi v svetu," je dejal ameriški predsednik v izjavi za javnost.

Pohvalil je tudi "strasten" odziv škotskih volivcev in visoko volilno udeležbo, pa tudi, da je referendum potekal mirno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (257)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Celaviblondinc
20. 09. 2014 17.37
+1
Ja so Skoti veliko pametnejsi od Slovenclnov
flojdi
20. 09. 2014 14.06
+2
.menda je rekel stalin (zanimivo.) : ni važno kdo za kaj odda svoj glas, važno je kdo glasove šteje
frako
20. 09. 2014 11.34
+4
Škoda jst sm upou da gredo na svoje da se ta anglo-ameriška naveza v evropi malo ošvohi.
mikeTHEbike
20. 09. 2014 10.08
+1
William wallace nebi bil zadovoljen!
velesperun
20. 09. 2014 09.49
+2
Jaz ne razumem teh Škotov, v 18 stoletju so jih Britanci podvrgli zaradi njihove megalomanske kupčije s Srednji Ameriki, ko so hoteli narediti novo državo Kaledonijo in so spufali in se zadolžili za 1/3 svojega proračuna, prej jih niso mogli Angleži zasesti 900 let. In zdej ponovijo isto zgodbo, pač Bedaki in konji! Pa še nafto imajo v Severnem morju.
Celaviblondinc
20. 09. 2014 17.40
+1
Ja vec nas je mocnejsi smo ne pa JJ jac strategija sam da je men dober pa tut ce smo hlapci.
Bruhalnica24
20. 09. 2014 07.35
+3
Vlada popolna medijska blokada o referendumski prevari v Škotskem... Malo poguglat....
BELOBOOOG
20. 09. 2014 03.30
+1
Kok če-furjev je na Škotskem.
radependrek
20. 09. 2014 04.37
+2
skorpion 1
19. 09. 2014 23.43
+5
Rob Roy dela salte v grobu sigurno.........
tutankamon86
19. 09. 2014 23.35
+6
Na youtubu napišite ''SCOTLAND INDEPENDENCE'' in boste takoj našli 2 posnetka, ki sta v nekaj urah presegla več kot 200.000 ogledov...kaj prikazuje? Goljufanje!
Brakedirt
19. 09. 2014 23.37
+4
Poslji ta link predsedniku vlade na Skotsko in mu objasni da ne odstopi zaradi tega
enoh
19. 09. 2014 23.31
+3
Kaj? Saj nasa Eva je tut po referendumu pstila politiko in sla nazaj kelnart... a ni?
Bruhalnica24
19. 09. 2014 23.15
+2
Škoti so bili izigrani, volitve ponarejene, malo poguglat, so posnetki kamer, ki pokažejo vse.... Angleži tega ne morejo dovoliti.......To je pač EU...
Brakedirt
19. 09. 2014 23.33
+6
A mislis da je to slo da se lahko kar tako ponareja?
flojdi
20. 09. 2014 14.23
+1
Jasnovidec Cosmos
19. 09. 2014 23.08
+11
Britanci nikoli ne bi dovolili škotom odcepitve.Tukaj nekaj zelo grdo smrdi.Že res,da je glasovalo tudi ogromno angležev kateri živijo v škotski ampak škoti se cele generacije zavzemajo za samostojnost.To je ravno tako kot je bila ogromna napaka Slovenije,ko je vstopila v EU katera jo samo izkorišča in guli za čedalje večje davke ter denar.Z vstopitvijo v EU se je že prvo leto pokazalo,da je slovenija pričela padati navzdol.Kot prvo je bilo omogočeno bogatenje in kraje tajkunom za katere nihče od njih ni odgovarjal tudi če jim je bilo dokazano.Do sedaj so zaprli le še Janšo in še vse tole je veliki vprašaj kaj se tukaj sploh dogaja in ali ni vse skupaj politično nameščeno.Že kot prvo takih ugodnosti kot jih je dobil janša s prvim dnem nastopa v zapor ni nikoli imel nobeden zapornik in ne bo.Telefoni interneti in take zadeve so v zaporih zakonsko prepovedane.Zapor je namenjen za prevzgojo ne pa za dopust in oddih.Prav tako Slovenija nima več nikakršne druge rešitve in izhoda le enega da izstopi iz EU,če hoče preživeti dokler ne bo dokončno prepozno.
BELOBOOOG
20. 09. 2014 03.24
+1
flojdi
20. 09. 2014 14.22
+1
. sj. (štos pa je , da sanjam o Združenih vseh državah na Zemlji v eno samo....
tutankamon86
19. 09. 2014 22.57
-2
V EU je 28 držav...ste vedeli, da je Slovenija 3. država po največji podpori, ko se je pridružila EU? Pred nami sta imele večji procent podpore za pridružitev EU samo še Litva in Slovaška. Kaj to pove? (komentirajte)
Bruhalnica24
19. 09. 2014 23.16
+8
To pove, da jim je uspelo to kar Hitlerju ni...
tutankamon86
19. 09. 2014 23.26
+2
Mislim, kaj naj bi to povedalo o nas, o Slovencih? ''Za hlapca vzgojeni''?
flojdi
20. 09. 2014 14.20
+1
kat-at
19. 09. 2014 21.49
+8
krasen dokaz kdo vlada svetu....nisem verjel, zdaj verjamem.
askralj
19. 09. 2014 20.57
+32
Tam se odstopi, pri nas bi se sam predlagal za dobro plačano službo v Bruslju.
pridnaov?ka
19. 09. 2014 20.56
-12
pametni škoti,ne pa naši 91.tega
pridnaov?ka
19. 09. 2014 20.57
-6
mkug5g
19. 09. 2014 21.13
+1
Ka pa mislis
19. 09. 2014 21.30
+3
in v cem je problem od kot je? Mislim da je ze kmalu vecja sramota bit iz slovenije kod od bilo kje v evropi
mkug5g
19. 09. 2014 21.31
-1
.jest
19. 09. 2014 22.40
+3
mkug5g
19. 09. 2014 23.47
-2
flojdi
20. 09. 2014 14.15
+1
jest. ..ker mi ni jasno, zakaj s(m)o šli iz lepe neuvrščene združenosti direkt v drugo, + blesav na to
Laki je malo nervozan
19. 09. 2014 20.47
+2
Škotska zgodovina ni Mel Gibson,dajte si to že eni dopovedat.
tonires666
19. 09. 2014 20.21
+12
spet so gulfal
jonski1
19. 09. 2014 20.19
+11
Skoda sm upu da bo unija postala sibkejsa, jbg
pickee
19. 09. 2014 20.19
+17