Tujina

'Na tem srečanju se odloča o usodi sveta in Evrope'

Kijev/Moskva/Minsk, 26. 08. 2014 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinska vojska je ob meji z Rusijo zajela deset ruskih padalcev. Moskva neuradno trdi, da so tja zašli povsem po naključju, ukrajinska stran pa je z njimi opravila intervjuje in jih objavila na televiziji. Po skoraj treh mesecih sta se srečala Putin in Porošenko.

Ukrajinska vojska na vzhodu države.
Ukrajinska vojska na vzhodu države. FOTO: Reuters

Na vzhodu Ukrajine so pripadniki ukrajinske vojske zajeli deset ruskih padalcev. Kijev je objavil tudi videoposnetke ujetnikov, neimenovani viri iz ruskega obrambnega ministrstva pa je zanikal, da bi bili ti vojaki tja poslani, temveč je dejal, da so se tam znašli povsem po nesreči. Eden izmed njih je v posnetku dejal: "To ni naša vojna".

Ruski časopis RIA Novosti navaja omenjeni neimenovani vir, ki pravi, da so vojaki res sodelovali v patrulji na območju ob rusko-ukrajinski meji, mejo pa naj bi na neoznačenem delu prečkali po nesreči. "Kot vemo, ukrajinskim vojakom niso nudili nobenega odpora," je dejal vir.

Dodal je, da je v več različnih primerih na rusko stran meje prestopilo že okoli 500 ukrajinskih vojakov. "Mi temu nismo namenjali veliko publicitete. Tiste, ki so se želeli vrniti v Ukrajino smo pačl vrnili na varna območja," je še pojasnil vir.

Ukrajinske varnostne oblasti so sporočile, da so ruske padalce zajeli pri vasi Dzerkalne, ki leži okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Donecka, ki je v rokah proruskih upornikov in okoli 25 kilometrov od ruske meje.

Ukrajinska televizija, ki je intervjuvala ujete vojake, je citirala enega izmed njih. "Nehajte pošiljati naše fante. Zakaj? To ni naša vojna. Če nas ne bi bilo tukaj, se ne bi nič od tega zgodilo," naj bi dejal ruski vojak.

Drugi vojak, ki je bil imenovan kot Ivan Milčakov pa je povedal, da je nastanjen v ruskem mestu Kostroma. "Nisem videl, kje smo prestopili mejo. Rekli so nam le, da gremo na 70-kilometrski pohod, ki naj bi trajal tri dni," je dejal in dodal: "Tu je vse drugače, ni tako, kot to prikazujejo na televiziji. Prišli smo kot vaba za naboje".

Rusija sicer vseskozi odločno zavrača obtožbe Ukrajine in Zahoda, da podpira proruske upornike v Ukrajini.

To je prvo srečanje Putina in Porošenka po skoraj treh mesecih. Srečanje je redka priložnost za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine, kjer je konflikt zahteval že več kot 2200 življenj.
To je prvo srečanje Putina in Porošenka po skoraj treh mesecih. Srečanje je redka priložnost za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine, kjer je konflikt zahteval že več kot 2200 življenj. FOTO: Reuters

Putin in Porošenko skupaj v Minsku

Ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Petro Porošenko sta se danes srečala v Minsku. Srečanje sta začela z močnim stiskom rok. Na srečanju je sodelovala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.

Porošenko je ob začetku srečanja izjavil, da je od teh pogovorov odvisna prihodnost Evrope in sveta. "Na tem srečanju v Minsku se odloča o usodi sveta in Evrope. Tako to vidim jaz," je bil dramatičen ukrajinski predsednik.

Putin je pristavil, da se krize ne rešuje s silo, temveč zgolj z dialogom. Po njegovih besedah mora vlada v Kijevu vzpostaviti dialog s predstavniki regij na vzhodu države, kjer večino predstavlja rusko govoreče prebivalstvo.

Opozoril je tudi, da bi Rusija utrpela za okoli 2,1 milijarde evrov škode, če bi Ukrajina ratificirala pridružitveni sporazum z EU. Kot je napovedal, bo Moskva v tem primeru odgovorila s trgovinskimi ukrepi.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU pa je dejala, da je njen mandat na pogovorih v Minsku zagotoviti ozemeljsko celovitost Ukrajine. Poudarila je, da želi podpreti ukrajinski narod pri iskanju miru in varnosti, zagotoviti ozemeljsko celovitost Ukrajine, vzdržno prihodnost in dobre odnose s sosedi.

Gostitelj srečanja, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je obe strani pozval, naj se odrečeta političnim ambicijam in ne iščeta političnih koristi.

Odločila sta se, da nadaljujeta pogovore

Putin in Porošenko sta se po večstranskih pogovorih skupaj z Ashtonovo sešla še na štiri oči. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, sta se oba predsednika po večerji odločila, da nadaljujeta s pogovori. Povedal je, da imata na mizi "zelo veliko tematik". Po pričakovanjih naj bi govorila predvsem o umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine in koncu spopadov med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti, ki jih po obtožbah Kijeva Rusija aktivno podpira tudi z orožjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
27. 08. 2014 15.24
+0
Mogoče pa naslov le ni tako napačen. Bilo bi kar fino, da bi se države dogovorile, da velike države ne morejo kar tako omalovažujoče in fičfiričovsko obravnavti manjših držav od sebe. Kar počne Rusija se mi ne zdi prav. Sicer pa je pri meni vedno nekako takole. Ko bo Kitajska napadla Rusijo, bom navijal za Rusijo, ko Rusija napada Ukrajino pa navijam za Ukrajino.
zvit kot presta
27. 08. 2014 15.32
+0
Ko so ZDA (NATO) napadle Srbijo, sem navijal za Srbe, ko so Srbi napadali Kosovo sem navijal za Kosovce.
EUROS2
27. 08. 2014 15.35
+12
Dejansko bo v 3 svetovni, mimogrede zato ji bodo posebej rekli TRETA svetovna 3 PROTI 3 !!!! Na eni strani zda, vb in zidi (v ozadju drzave nato) na drugi rusija, kitajska in turcija... (v ozadju slovani, muslimani,arabci in vsi ostali patrioti).... KO PREZIVI PRICACE....
EUROS2
27. 08. 2014 14.09
+13
'Na tem srečanju se odloča o usodi sveta in Evrope' - NIJE NEGO... Na tem srecanju se ne odloca o nicemer pomembnem, kaj sele o usodi sveta in evrope.... Take bombaste besede mogoce imponujejo "udelezencem resevanja sveta in evrope..." dejansko pa le odloca o tem koliko bo se puti naiven in pristal na zahrbtno igro zahoda, v katero verjame in s hudicem ze dlje casa sklepa "hudiceve posle" na skodo svoje drzave in ljudstva. To je nekako delal tudi stalin leta 1939/40 z Adfolfijem (dogovor Ribentrop-Molotov) ceprav so mu vsi govorili da ga bodo hudici prej ali slej napadli.... nekako tako se danes obnasa in puti ko sklepa hudiceva posla z hudici o libiji, siriji, iraku, afganistanu... se v upanju da bo odlozil prihod hudicev na lastna vrata... vendar ce malo pogleda nazaj, kako so zjebali in pretehtali naivnega perestrojasa gorbija, lahko ugotovi, da bodo prej ali slej prisli hudici na njegova vrata po plin in nafto... ker to oni rabijo za lasten obstanek, on oz. rusija pa to ima v izobilju.... trk je neminoven... in namesto da se aktivno pripravlja za ta neminoven "final termination" on igra s hudici peklenski ples smrti.... v siriji, libiji, iraku, afganistanu, afriki, aziji,.....) In se nekaj iz zgodovine (ocitno da se iz nje puti ni kaj dosti naucil...) ce je "trk neminoven" kdo prvi udari ta obicajno zmaga.... Vse ostalo je "bulll shiit nakladanje".... KO PREZIVI PRICACE....
antiXfashizmXeuXgso
27. 08. 2014 14.14
-4
Če želiš biti dober šahist, nikdar nasprostnika in njegovih potez ne podcenjuj.
EUROS2
27. 08. 2014 14.25
+11
Res je, vendar ce ti (puti) hoces igrati zaprto \"damino-indijko\" a nasprotnik igra ostro \"sicilijansko-mafki\" in to napadalno z belimi, edino kar ti preostane je da ga \"matiras\" cim prej... ni potrebno predvidevati poteze nasprotnika, ker so njegovi potezi in plani ze dolgo znani.... da ti pride za hrbtom in te nateghne, pri tem pa ti se duso potegne.... Kot je rekel modri pesnik, ne mores imeti * a da mislis da ti je dusa u raju.... vsaj ce si koliko toliko normalen to ne gre... pri njih pa to gre, ker takih je najvec, posebej po raznih svladnih in nevladnih organizacij... \"hot brothers\" so sovraznikovo skrito orozje...
dog21
27. 08. 2014 14.27
-9
Slovenščina te muči kot vidim, drugače pa Putin Merklovo pa Obamo pohrusta za zajtrk. Podcenjevati največjo državo na svetu z enim od najbolj sposobnih Predsednikov tega stoletja ni zdravo.
dog21
27. 08. 2014 14.29
-10
Kaj si ti kaj močnega vzel ker si mi malo sumljiv ?
EUROS2
27. 08. 2014 14.44
+10
jojo skoda casa da ti pisem, ker ocitno nisi kaj dosti razumel iz mojega "spisa"... sploh ne pocenjujem "največjo državo na svetu z enim od najbolj sposobnih Predsednikov tega stoletja..." prav nasprotno ... vendar kot receno kad porastes reci ce ti se samo.... fajn se imej in prevc v sebi ne stejjj2112... lahko ti se kaj obrne, pa ne prasence na vretence....
Lublančan
27. 08. 2014 14.49
-1
Brez skrbi, Putin nikakor ni neumen, saj je bil dolgo časa pri KGB, zato ve, da nasprotniku ne smeš kar slepo verjeti na besedo ampak moraš natančno analizirati njegeova dejanja. sicer pa Rusija že ima pripravljeno rešitev za kontriranje NWO-ju. Imenuje se BRICS.
EUROS2
27. 08. 2014 15.20
+11
NWO se ze izvaja na veliko in globalno. Namenoma sirijo razne umetne in mutirane smrtonosne viruse in bakterije iz njihovih tajnih laboratorijev oz. smrtonosne bolezni (prasicje, pticje, svinjske, krokodilske, konjske... in ostale HxNx, SARSi, razni hepatitisi A,B,C,D,E... in iz njih umetno narejen virus HIV in ostale umetne viruse... mimogrede imena niso slucajno izbrana!!!!) hudici sirijo ze dlje casa in delajo eksperimente in vivo na ljudeh.to je najvecji GENOCID v zgodovini clovestva, ki tece ze leta posebej v afriki in aziji, za evropo se sele pripravljajo, tu in tam so ze kaj spustili (srbcija...) to kar ti hudici pocnejo se ni upal delati niti sloviti mengli.... Imajo pripravljeno vso biolosko orozje, o jedrskem in kemicnem da ne govorimo, zadrzuje jih samo STRAH da puti ima podmornice z jedrskimi konicami, drugace bi ze zdavnaj na rdecem trgu plesali reperji..rusi (tisi ki bi preziveli), pa kot najvecji hlapci delali v tovarnah v sibiriji... BRICS pa ne more biti nikaksno kontriranje ker to skovanko in vse umetno za njo so hudici sami "izmislili" in udejanjajo da skoraj zastonj koristijo po ceni surovine iz teh drzav: Rusija, Brazilija, Indija,....in njihovo zastonj delovno silo... ko bodo izvlekli vse kar lahko, poceni surovine in delovno silo, bodo pobrali "sila in kopita" denar in extra profit itak sproti nesejo na tajne (mafki) racune v CH, Luks, in ostale tajne racune po svetu, razne offe-shhore-na motore" crion-bankirsko-hudiceve izmisljotine za pranje in skrivanje denarja iz tz. razvivajocih se drzav (obicajno nelegalen denar iz nenehnega tiskanja bankovcev, iz nelegalnih prodaj orozja po svetu, prostitucije in mamil v tz. razvivajocih se drzav evrope, afrike, azije... dejansko tretje razredne drzave kot jih crion-banko-hudici med sabo imenujejo... oz. tz. PIGSS, BRICS, ... FIKS..... drzave....). Tako nekako je pred 20 leti koncala takrat brics-iluzijamix-drzava po imenu japonska in od takrat ni dvignila glave vec... so le hlapci za izdelavo, denar pa je sel in gre na tuje tajne racune... po tej poti zdaj hodijo tz. bricsi.... A se tega puti*gorbi*&*товаришија sploh ZAVEDA... Nismo prepricani....
Adolph
27. 08. 2014 12.17
+3
Halo, zaspanci pri 24 ur, zbudite se, povsod kjer sem hotel dajatitocke ,veno ali drugo stran,jebilo potrjeno ,ali brez, da bi se spremenili stevci. .. . . . . .. Tako prakso imate ze delj casa, MANIPULATORJI. . . . . . .
Adolph
27. 08. 2014 12.09
+3
Taksne bombasticne izjave . . . .. . Se vidi ,da je otrok vzgoje vshodnega bloka . . .. . .
gjah
27. 08. 2014 11.58
+2
UKRAJINA! EN NAROD!
Lublančan
27. 08. 2014 14.52
-2
Lej to ni res. V Ukrajini živi tudi 6+ miljonov Rusov. A njih bi pa vaši nacisteki kar pospravili ane?
zvit kot presta
27. 08. 2014 10.32
+1
Sinoči je bila na "parlamentarnem kanalu" TV SLO super oddaja o konfliktu med Ukrajino in Rusijo. Objektivna. Priporočam ogled, če bo morebiti kakšna ponovitev.
dog21
27. 08. 2014 14.20
-3
Haha ponovitev smo v 21 stoletju. Sem si ravno pogledal oddajo , objektivnost je za mene nekaj drugega. Pa dobro vsaj lagali se niso, vsaj nekaj !
puspan
27. 08. 2014 15.06
+1
Kaj se razburjate med seboj po nepotrebnem. Obstaja zelo dokazljiva dokumentacija, ampak ne zahoda, temvec Rusov samih. Ze enkrat sem vam napisal, da je v zadnji sobotni prilogi Dela zelo poucen intervju z Brankom Sobanom. Malo preberite ta prispevek in vse vam bo jasno.
puspan
27. 08. 2014 15.11
+1
Rusofili pac ne upostevate nobenih argumentov, za vas je edini argument 10 kg macola.
zemljemerec
27. 08. 2014 09.07
-1
kaj Putinu že rastejo rožički ? na tej sliki jih že skoraj vidim...
T_one
27. 08. 2014 11.49
+2
Jimi1
27. 08. 2014 08.54
+4
Ta dva bi znala precej problemov zakuhati tudi nam vsem ostalim blizu in daleč naokoli....
Razumnež
27. 08. 2014 07.58
-7
In seveda pošilja humanitarno pomoč Ukrajincem :)))) Kot da nima dovolj revežev na svojem pragu.... Ampak NE, oni bodo raje podpirali teroristične proruske separatiste v Ukrajini. PUTIN POSKRBI RAJE ZA SVOJE LJUDI !!!
tomy33
27. 08. 2014 08.16
+7
Teroristi so ti, ki granatirajo in tolčejo z vecevnimi raketometi po mestih..... Tudi to da jih podpira EU in ZDA ne spremeni dejstva da so navadni barbari in teroristi. Takih pa res ne rabimo v EU.
dreko123
27. 08. 2014 08.30
+4
mogoče je čas da obiščeš rusijo - putin je že dobro poskrbel za svoje ljudi in državo - edini voditelj ki mu je v 10 letih iz bankrotirane in prodane države uspelo postaviti nazaj na noge in dvigniti standard preko 300%! - ni zastonj tako priljubljen pri Rusih... - Raje naj amerika poskrbi za lačne ljudi bo imela slednjih kmalu več kot je vseh rusov skupaj!
Razumnež
27. 08. 2014 08.30
+2
Potem pa naj ostanejo v Rusiji !!! Putin jih pa zalaga s zalogo
LockheedMartin
27. 08. 2014 11.31
+1
dreko zato pa vsako leto 3000 Rusov dobi green card za Ameriko, prijavi se jih pa še mnogo več...
@dreko123 - Standard v Rusiji je nižji kot v Sloveniji...
tomy33
27. 08. 2014 07.58
+7
Čokoladni se bo moral začet malo manj napihovat, če ne želi dokončno zafurat še preostanka Ukrajine. Situacija na vzhodu mu ni niti malo v prid, in zato je skrajni čas da se malo spusti z trona in se začne z vzhodom pogovarjat kot z enakopravnimi partnerji.
Razumnež
27. 08. 2014 07.43
-9
Agresor Rusija PONOVNO izvaja fašizem na ozemlju druge države !!!!
T_one
27. 08. 2014 11.50
+2
Razumnež
27. 08. 2014 07.38
-7
Zakaj omenjate nek "Zahod" ?? Kdo je to?? Korla vprašajte ne čigavi strani je uradno Slovenija in vprašajte ga, kaj meni o tem EU...
T_one
27. 08. 2014 11.51
+3
Ov3r9000
27. 08. 2014 01.26
+2
Tistih 10 zabluzenih vojakov dela slabo reklamo za GLONASS.
LOPOVI V AREST
27. 08. 2014 00.13
+5
Sam Kijevski hunti pa ne gre več nič od rok, ozemlje izgubljajo iz ure v uro. Domačini imajo ofenzivo na Mauripol in na severu Luganska, kjer skoraj ni več odpora. V Novorusiji se trenutno nahaja več kot 10 kotlov Kijevske hunte, ki ne more več nikamor (23, 28 in 95 armada pri Donetsku približno 7000 plačancev, v notranjosti 24 in 51 blizu meje z Rusijo, 80 armada pri Lugansku in še en kup manjših kotlov po ozemlju Novorusije.)
zvit kot presta
27. 08. 2014 10.38
+3
Philips Peja
26. 08. 2014 23.27
-7
kaj pa slika :D putin ..ima pogled kot neki nasmejani hudicek...petro pa kot da je bil prisiljen se z njim rokovat :D japonca (ali kaj je pac to) ki petrota gleda ..pa zal nepoznam :D hehehee sam je pa vseen vmesan zraven...ker ga izda pogled ;)
nevski
26. 08. 2014 19.49
+17
Tretjina ukrajinskih vojakov, ki je sodelovala na paradi v Kijevu je dezertirala še preden so se po paradi iz Kijeva pripeljali do Harkova.
LockheedMartin
26. 08. 2014 23.29
-14
nehajte širit neke nepreverjene izmišljotine... zgleda, da so vsi rusofili ob isti uri zmenjeni, da si pol en drugemu pluse nabijajo... al pa so to 2, 3 osebe, vsaka z desetimi računi, pol si pa ego nabijajo s takimi bedarijami...
iGURT
26. 08. 2014 18.42
+30
Dokler bo Kiev bombardiral raketiral celotna mesta, dokler bo ubijal ljudi ki so se na referendumu odločili za samostojnost, in teh ljudi je preko 6 milijonov, tako dolgo ne bo in ne more biti miru.
dog21
26. 08. 2014 19.50
+9
Sedaj se bi pa pogovarjal, ko z dneva v dan "seperatisti" napredujejo svojo protiofenzivo in se Ukrajinska hunta in "prostovoljci" umikajo oz. bežijo ! Če vas zanima militarymaps
miškolinka2012
26. 08. 2014 18.04
+4
prosim ukinite komentarje. Ali so komentarji primitivni ,ali pa se komentira zadeve,ki nimajo nikakrše veze z pravkar napisanim čalankom
24uric
26. 08. 2014 18.10
+8
bema1201
26. 08. 2014 17.22
-19
Stari KGBejevec, nepošten človek, pritlikavi Putin ne pogleda človeku v oči , ko se rokuje, ker nima čiste vesti.
24uric
26. 08. 2014 18.27
+13
pač je take osebnosti in ne rad gleda hudiča
iGURT
26. 08. 2014 18.43
+17
Poglej si celi posnetek, prav dobro mu je pogledal oči, .. oni drugi je slino požrl, prestrašen izraz na obrazu. Poglej si posnetek ne samo te 'slučajno' izbrane fotografije
.jest
26. 08. 2014 19.28
+13
Ljubitelji hunte si narišejo samo tisto, kar jim paše.
T_one
27. 08. 2014 11.53
tudi ti si ne bo drznil hudiča gledati v oči...
Leonardo09
26. 08. 2014 17.13
+1
kje pa so mame vojakov?se spomnim so mame policistov jokale na mariborskih protestih ,da se nebi komu kaj zgodilo
iGURT
26. 08. 2014 18.43
+4
mame in žene po Ukrajini protestirajo in so proti da se njihovi fantje borijo, so proti da jih nasilno mobilizirajo