Tujina

Deutsche Bahn ostro nad sindikaliste

Berlin, 18. 10. 2014 22.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Nemčiji je zaradi stavke strojevodij moten železniški promet. Deutsche Bahn je stavko označil za pretiran ukrep, vodjo sindikata pa obtožil postavljanja svojih "iluzij vsemogočnosti" in "žeje po moči" pred interese strojevodij in potnikov.

Sindikat nemških strojevodij GDL je danes začel dvodnevno stavko v potniškem železniškem prometu. Nemci so se tako na enega najbolj prometno obremenjenih vikendov morali soočiti z zamudami in motnjami v železniškem prometu. GDL zahteva višje plače in krajši delovnik, a se z Deutsche Bahn niso uspeli zediniti o zahtevah.

Stavka je prizadela tako mestni kot medkrajevni železniški promet. Nekaj ur po začetku vsedržavne stavke je po navedbah Deutsche Bahn vozilo približno 30 odstotkov vlakov na dolge razdalje. Izredni potniški promet je po trditvah družbe še nekako stekel na regionalnih in mestnih linijah. Medtem je tovorni promet, v katerem se je stavka strojevodij začela v petek popoldne, izredno okrnjen.

Deutsche Bahn se je na stavko odzvala z nadomestnim voznim redom, s katerim zagotavlja tretjinsko obratovanje.

Strojevodje so se za stavko odločili na enega potovalno najbolj obremenjenih vikendov. V sedmih od 16 zveznih držav so se namreč ta konec tedna začele počitnice, medtem ko se te v štirih drugih državah končujejo oz. še vedno trajajo.

'Gre za pretiran ukrep'

Stavka GDL
Stavka GDL FOTO: Reuters

Deutsche Bahn je stavko označil za pretiran ukrep, vodjo GDL Clausa Weselskyja pa obtožil postavljanja svojih "iluzij vsemogočnosti" in "žeje po moči" pred interese strojevodij in potnikov. "S 50-urno stavko na počitniški konec tedna sta GDL in njegov vodja Claus Weselsky izgubila vsakršen smisel za sorazmernost," so sporočili iz družbe.

Zakaj stavkajo?

Stavka strojevodij naj bi se po navedbah sindikata zaključila v ponedeljek ob 4. uri. GDL zahteva pet odstotkov višje plače in za dve uri krajši tedenski delovnik. GDL prav tako želi zastopati druge zaposlene na železnicah, ki jih je doslej zastopal večji železniški sindikat EVG. Ker strojevodje z delodajalcem niso našli kompromisa, so stavke v zadnjih tednih že večkrat ohromile železniški promet.

Na najnovejšo stavko že letijo kritike. GDL je ostro kritiziral predsednik nemške trgovinske zbornice Josef Sanktjohanser, ki je sindikatu očital veliko neodgovornost. "Če strank ni in tovor ne prispe, ker železnice ne vozijo, je to katastrofalno za naša podjetja in zaposlene," je dejal.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
19. 10. 2014 15.04
Sindikati so zelo močni v Avstriji, an norveškem , švedskem, danskem , nizozemskem ...
puspan
19. 10. 2014 14.46
+2
Epilog in resitev stavke nemskih strojevodij bo zelo kmalu dobila pozitiven zakljucek in to za obe strani. Zakaj? Ker njihovi sindikati niso niti v senci primerljivi z nasimi in prav v tem je razlika, oz. prava pot do uspeha. Ce zelimo tudi pri nas nekaj podobnega, kot pri Nemcih, bo treba najprej vse dosedanje pocistiti in postaviti taksne, ki se bodo resnicno zavedali svojega pravega poslanstva.
williamwallace
19. 10. 2014 10.46
+3
Prvi zametki sindikatov so nastali v ameriki v kapitalisticni druzbi pred 150 leti. In ce se v pretklosti ne bi sindikati tako razvijali kot so se, bi danes bili vsi eni navadni suznji brez delavskih pravic. In vsi, ki tako vsepovprek pljuvate cez sindikate in drzavna podjetja, vam samo eno povem. Se prosili boste, da vas sindikat resuje!
rebmevon
19. 10. 2014 09.38
+2
Sindikati in sindikati vodeni od strani organiziranih kriminalnih skupin, ki se pasejo na davkoplačevalskem denarju, so dve različni organizaciji.
scernig
19. 10. 2014 08.38
+2
Pri njih vse deluje tudi sindikat!!!
?rnogled
19. 10. 2014 06.20
-2
Tudi pri nas je podobno,SŽ so država v državi.To,da z vsaki premikom vlaka naredijo izgubo,je postranska stvar,važno,da imajo dobre plače,pa regrese.
jan.k94
19. 10. 2014 00.47
-3
Strinjam se s predhodnikom, sindikalisti sodijo na smetišče !
hiphopa
19. 10. 2014 06.33
+2
Da bi lahko paraziti brezmejno tlačili delavce.
Zev0
18. 10. 2014 23.50
-1
Tako je treba s temi sindikalističnimi paraziti. Postaviti jih tja, kamor sodijo. Na smetišče družbe.
JosipBrozDrugi
19. 10. 2014 00.03
-4