Tujina
Oglas

Dijaki Gimnazije Kranj si z učenjem tujih jezikov širijo obzorja

Kranj, 07. 02. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Zupančič Logar, prof. ruščine na Gimnaziji Kranj
Komentarji
0

Na Gimnaziji Kranj imajo dijaki na voljo pestro izbiro tujih jezikov, saj poleg angleščine, ki se je učijo vsi, lahko kot drugi tuji jezik izbirajo med francoščino, nemščino, ruščino in španščino, kot tretji tuji jezik pa lahko še dodatno izberejo kitajščino.

Znanje tujih jezikov je danes zelo pomembno, pa ne samo kasneje pri iskanju zaposlitve, ampak nam poznavanje še kakšnega tujega jezika (poleg seveda angleščine) lahko prav pride tudi pri študiju in v vsakdanjem življenju, recimo na kakšnem potovanju ali oddihu v tujih deželah. Z učenjem jezika si tudi bogatimo in širimo obzorja.

Z učenjem tujega jezika na Gimnaziji Kranj odkrivaš nove kraje (Toledo, Španija).
Z učenjem tujega jezika na Gimnaziji Kranj odkrivaš nove kraje (Toledo, Španija). FOTO: Gimnazija Kranj

Na Gimnaziji Kranj pri pouku tujih jezikov ne razvijamo samo jezikovnih zmožnosti, ampak se trudimo dijakom čim bolje predstaviti tudi kulturo dežel, kjer govorijo določen jezik. Zato pri pouku spoznavamo tudi zgodovino, geografske značilnosti, umetnost, navade in običaje teh dežel, vsakdanje življenje njihovih prebivalcev, predvsem pa spremljamo aktualno dogajanje v posameznih deželah. Pri tem sta v veliko pomoč tudi naša dva tuja učitelja, ki zagotovo popestrita pouk angleščine in španščine. Tudi pri pouku kitajščine sodeluje kitajska učiteljica, ki dijakom predstavlja kulturološke vsebine in pomaga pri izgovorjavi.

Štirje dijaki so bili del spektakla od otvoritvi Svetovnega tekmovanja iz znanja kitajščine v Pekingu.
Štirje dijaki so bili del spektakla od otvoritvi Svetovnega tekmovanja iz znanja kitajščine v Pekingu. FOTO: Gimnazija Kranj

Da pa bi dijaki lahko še bolje spoznali in si tudi v živo ogledali vse, o čemer govorimo pri pouku in beremo v učbenikih, za njih organiziramo ekskurzije v Francijo, Španijo, Rusijo, Nemčijo, Avstrijo in Anglijo. Na šoli poteka tudi izmenjava s francosko srednjo šolo Espace Scolaire Condorcet St-Quentin. Prav v tem času naši dijaki svojim francoskim kolegom vračajo obisk in preživljajo prijetne trenutke na severu Francije.

Ekskurzija v Španijo za dijake, ki se učijo španščine.
Ekskurzija v Španijo za dijake, ki se učijo španščine. FOTO: Gimnazija Kranj

Poleg rednega pouka naši dijaki v velikem številu opravljajo tudi bralno značko iz francoščine, nemščine, ruščine in španščine. Dijaki, ki se učijo kitajskega jezika, vsako leto pripravijo prireditev ob praznovanju kitajskega novega leta, poleg tega pa v okviru pouka za njih potekajo tudi različne delavnice (npr. kitajska kaligrafija, priprava kitajskih jedi).

Veliko dijakov se vsako leto odloči za opravljanje bralne značke iz francoščine.
Veliko dijakov se vsako leto odloči za opravljanje bralne značke iz francoščine. FOTO: Gimnazija Kranj

Naši dijaki zelo uspešno sodelujejo tudi na tekmovanjih iz znanja tujih jezikov. Vsako leto se pridno uvrščajo na državna tekmovanja in dosegajo lepe rezultate. V lanskem letu je naš dijak Aleksandar Kočoski na državnem tekmovanju iz nemščine zasedel odlično 5. mesto, Nina Žumer pa je na državnem tekmovanju iz znanja ruščine in poznavanja ruske kulture in civilizacije dosegla 2. mesto in za nagrado prejela potovanje in enotedenski tečaj ruščine v Sankt Peterburgu. Uvrstila pa se je tudi na Mednarodno olimpijado iz ruščine, ki je potekala novembra lani v Moskvi, na kateri se je v hudi konkurenci stotih najboljših dijakov s celega sveta odlično odrezala.

Nina Žumer na Mednarodni olimpijadi iz ruščine (3. iz desne).
Nina Žumer na Mednarodni olimpijadi iz ruščine (3. iz desne). FOTO: Gimnazija Kranj

Naši dijaki so bili zelo uspešni tudi na tekmovanju iz kitajščine. Vsako leto se lahko udeležijo državnega tekmovanja iz znanja kitajščine "Kitajski most". Dijaki, ki zasedejo prva štiri mesta, gredo za tri tedne brezplačno na Kitajsko, kjer sodelujejo še na svetovnem tekmovanju iz znanja kitajščine. Tam potekajo različne aktivnosti, med drugim tudi obisk Pekinga (Velikega zidu in drugih znamenitosti). Štirje dijaki Gimnazije Kranj so v letu 2015 zasedli prva štiri mesta in odšli za tri tedne na Kitajsko.

Naši nagrajeni dijaki med raziskovanjem Kitajske.
Naši nagrajeni dijaki med raziskovanjem Kitajske. FOTO: Gimnazija Kranj

Posebej velja izpostaviti tudi, da imamo na Gimnaziji Kranj Konfucijevo učilnico Kranj, ki je regijski center za učenje kitajščine. Nekateri dijaki se kitajščine učijo že od prvega letnika, najprej v okviru obveznih izbirnih vsebin, nato pa kot tretji tuji jezik, kot npr. dijakinji četrtega letnika Ajda Markič in Ajda Peternel, ki sta bili v letu 2015 tudi med zmagovalci državnega tekmovanja. Veliko dijakov pride na Gimnazijo Kranj že s predznanjem kitajščine, saj so jo imeli že na OŠ Orehek Kranj v okviru obveznega izbirnega predmeta ali na drugih osnovnih šolah (OŠ A.T. Linharta Radovljica, OŠ Stražišče) v okviru interesne dejavnosti. Ti dijaki nadaljujejo z učenjem kitajščine na Gimnaziji.

Smo tudi v postopku odobritve programa Nemška jezikovna diploma DSD II (B2/C1) in naši dijaki se že pripravljajo, da bodo ta izpit lahko uspešno opravili.

Dijaki so v Španiji pridno utrjevali pridobljeno znanje iz šolskih klopi.
Dijaki so v Španiji pridno utrjevali pridobljeno znanje iz šolskih klopi. FOTO: Gimnazija Kranj

 

Pomena znanja tujih jezikov pa se vse bolj zavedajo tudi starši naših dijakov. Za njih vsako leto organiziramo tečaje angleščine, francoščine, nemščine, ruščine in španščine. Kar precej odraslih obiskuje naše tečaje in večina se po enem letu odloči za nadaljevanje, kar nas še posebej veseli in nam daje zagon za nadaljnje delo.

Vsekakor se na Gimnaziji Kranj dogaja veliko zanimivega na področju jezikov in vsak bo našel nekaj zase. Naj pa zaključim z nasvetom: izberite si jezik, ki vas veseli in se ga boste z veseljem učili, ker bo tako učenje lažje in tudi bolj učinkovito.

Šolska ekskurzija v Rusijo v spremstvu profesorice ruščine in profesorja geografije.
Šolska ekskurzija v Rusijo v spremstvu profesorice ruščine in profesorja geografije. FOTO: Gimnazija Kranj

Naročnik oglasa je GIMANAZIJA KRANJ

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1