Tujina

Katarju zagrozili z izolacijo, prebivalci množično v trgovine po zaloge

Rijad/Doha, 05. 06. 2017 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn, Egipt, Jemen in Libija so prekinili vse diplomatske odnose s Katarjem, ker podpira terorizem. V 24 urah naj bi vse omenjene države prekinile tako zračne, kopenske in morske povezave s Katarjem.

Savdska Arabija je sporočila, da je s Katarjem zaprla vse meje, v 24 urah pa naj bi vse omenjene države prekinile tako zračne, kopenske in morske povezave s Katarjem, ki je močno odvisen od uvoza iz sosednjih držav. Egipt je že sporočil, da za katarske ladje in letališča zapira vsa svoja pristanišča in letališča. Novica je že sprožila veliko strahu med prebivalci Katarja, saj se bojijo pomanjkanja, zato so množično okupirali trgovine in si začeli ustvarjati zaloge.

Prebivalce je strah, da bo diploatska ofenziva trajala dlje časa in da bo v trgovinah zmanjkalo osnovnih živil.
Prebivalce je strah, da bo diploatska ofenziva trajala dlje časa in da bo v trgovinah zmanjkalo osnovnih živil. FOTO: AP

V tej luči se danes vrstijo odpovedi letalskih poletov različnih letalskih družb v Katar. Od torka v katarsko prestolnico Doha ne bodo več letele letalske družbe Združenih arabskih emiratov Emirates, Etihad, flydubai in Air Arabia ter savdska Saudi Airlines. Tako Savdska Arabija, Združeni arabski emirati kot Bahrajn so tudi pozvali državljane Katarja, da v 14 dnevih zapustijo dotično državo.

Sosednje države so izolirale Katar, blokadi pa se je pridružil tudi Egipt.
Sosednje države so izolirale Katar, blokadi pa se je pridružil tudi Egipt. FOTO: AP

Kot so ob tem še objavili, je vzrok za diplomatsko ofenzivo štirih držav "neprestana podpora Katarja terorizmu v Jemnu in Siriji". Podpiral naj bi različne teroristične skupine, tudi Islamsko državo in Al Kaido.

Tudi v Sani so svojo odločitev utemeljili s katarsko podporo radikalnim skupinam v Jemnu. Kot poroča BBC, se je po Egiptu in Jemnu potezi preostalih držav pridružila tudi Libija.

Katar: To je neupravičen ukrep

Egipt je dal katarskemu veleposlaniku v Kairu 48 ur, da zapusti državo, je sporočil tiskovni predstavnik egiptovskega zunanjega ministrstva Ahmed Abu Zeid. Katarskega veleposlanika so danes pozvali na zunanje ministrstvo, kjer so mu predali sporočilo, v katerem piše, da se je končal njegov mandat v Egiptu. Podobno se dogaja v Katarju, saj so egiptovskemu odpravniku poslov v Dohi dejali, da mora v 48 urah zapustiti državo, potem, ko je Kairo oznanil, da bo z državo prekinil diplomatske odnose.

Katar je odzivu ocenil, da gre za nepravičen ukrep, katerega namen je, da bi Doha pristala na "politično skrbništvo". "Ukrepi so neupravičeni in temeljijo na lažnih in neutemeljenih trditvah. Cilj je jasen - da bi razglasili skrbništvo nad državo, kar je kršitev katarske suverenosti," je sporočilo katarsko zunanje ministrstvo.

Katarska letalska družba Qatar Airways je prekinila vse lete v Savdsko Arabijo.

Poteza predstavlja resen razkol med vplivnimi zalivskimi državami, ki so obenem tudi tesne zaveznice ZDA. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v odzivu pozval države, naj razrešijo razlike med sabo.

"Vsekakor spodbujamo vse strani, da se skupaj usedejo in se pogovorijo o razlikah," je dejal v Sydneyju. "Menimo, da je pomembno, da članice Sveta za sodelovanje zalivskih držav (GCC) ostanejo enotne," je dodal.

Podoben poziv je na države naslovila Turčija, ki je obenem ponudila pomoč pri reševanju spora. "Gre za razvoj dogodkov, ki nas je zelo razžalostil," je dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. "Lahko so težave med temi državami, a dialog mora vedno pretehtati," je dejal.

Oglasil se je tudi Iran in Katar ter sosednje zalivske države pozval k dialogu. "Rešitev razlik med državami v regiji, vključno s trenutnim problemom med Katarjem in tremi sosedami, je mogoče le s političnimi in mirnimi metodami ter dialogom med stranmi," je v izjavi zapisalo iransko zunanje ministrstvo.

Ločeno je tudi koalicija držav pod vodstvom Savdske Arabije, ki se že dve leti bojuje proti upornikom v Jemnu, sporočila, da Katar ni več dobrodošel v njenih vrstah, češ da podpira teroristične organizacije. V okviru koalicije je Katar poslal svoja vojaška letala v pomoč pri obstreljevanju hutijskih upornikov.

Kot je dejal Tillerson, ne pričakuje, da bo to imelo "pomembnejši učinek" na boj proti terorizmu tako regionalno kot globalno.

Katarski šejk Tamim bin Hamad al Tani na srečanju z Donaldom Trumpom 21. maja 2017.
Katarski šejk Tamim bin Hamad al Tani na srečanju z Donaldom Trumpom 21. maja 2017. FOTO: AP

Današnje naznanilo več arabskih držav se je zgodilo manj kot mesec dni po obisku predsednika ZDA Donalda Trumpa v Savdski Arabiji, kjer je pozval k enotni fronti muslimanskih držav proti ekstremizmu. Sledi tudi več tednom vse večjih napetosti med Doho in sosednjimi državami.

Kriza bi lahko imela širše posledice, ne le za Katar in njegove prebivalce, temveč po celotnem Bližnjem vzhodu in celo nekatere zahodne interese. Katar gosti največje ameriško letalsko oporišče v regiji, ki je ključnega pomena za operacije proti Islamski državi. Poleg tega naj bi leta 2022 gostil svetovno nogometno prvenstvo.

Zakaj zaostrovanja?

Gre za enega najhujših zaostrovanj znotraj zalivskih držav, ki so tesne zaveznice ZDA. Spor je posledica poročanja enega od katarskih medijev izpred dveh tednov, ki naj bi objavil kontroverzne komentarje katarskega šejka Tamima bin Hamada al Tanija. Ta naj bi za medije dejal, da ni razlogov za nastrojenost Savdske Arabije do Irana, prav tako naj bi bil naklonjen libanonskem gibanju oziroma paravojaški milici Hezbolah. Katarske oblasti so objavo označile za lažno in jo označile za hekerski napad, a so vse štiri države takrat blokirale katarske medije. 

Katar zapustilo več odmevnih predstavnikov Hamasa

Po nedavnih volitvah novega vodstva Hamasa je prišlo do rotacije na vodilnih položajih, spremembe pa so odvisne od interesov gibanja, je pojasnil Bardavil, ki je poudaril, da odnosi med Hamasom in Katarjem ostajajo tesni.

Iz Katarja je odšlo več visokih predstavnikov palestinskega gibanja Hamas. Kot je povedal predstavnik Hamasa v Gazi Salah al Bardavil, je bila odločitev o odhodu sprejeta v interesu gibanja, in zanikal poročila, da so bili voditelji izgnani iz te zalivske države, ki se je znašla v sporu s sosednjimi državami zaradi domnevne podpore terorizmu.

Kot je poročal izraelski časnik Haaretz, so katarske oblasti od več Hamasovih voditeljev, med drugim od bivšega člana vojaškega krila Saleha al Arurija in Muse Dudina, zahtevale, da zapustijo državo. S tem ukrepom naj bi zmanjšale pritisk arabskih držav, ki so danes prekinile diplomatske odnose s Katarjem zaradi domnevne podpore terorizmu.

Višje cene nafte

Je pa že jasno, da bo ta ukrep imel posledice na gospodarstvo. Cene nafte so se namreč v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Med vlagatelji odmeva predvsem novica, da je bil Katar nepričakovano deležen diplomatske ofenzive. Čeprav diplomatska ofenziva doslej še ni povzročila težav v dobavi nafte, pa se nekateri analitiki bojijo, da bi do tega lahko prišlo v prihodnje

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

superjezek
06. 06. 2017 11.09
+2
Zoki se ne sekira podkupnino od katarja že ima. V sloveniji pa zdaj naredimo referendum o rušenju đamije in kar je z njo povezano.
Misija1
06. 06. 2017 11.01
+3
Gre za nic druga kot verski boj. Med islamskima vejama - suniti in siiti. Ena je bolj radikalna, druga malo manj. Savdska Arabija skupaj z ostalo kampanijo, je seveda že stoletja proti Iranu, samo zaradi tega, ker so prebivalci nasprotne verske veje. Enako velja za Irak, katerega so pridno unicevali ravno Savdijci. Pa naj kdo reče, da je ta vera tolerantna. Ni mira, kjerkoli je islam. Dva najhujsa sta zagotovo Pakistan in Savdska Arabija, oba gojita leglo teroristov in tudi prebivalci so dalec najbolj radikalizirani. Savdska Arabija je v 80 letih prejsnjega stoletja tudi pridno financirala Pakistanski jedrski program (vec kot polovico) v zameno za jedrske konice. Kot je rekel Pakistanski politicni vrh pred leti - Pakistan in Savdska Arabija sta kot ena drzava, napad na eno je napad na drugo. Leglo teroristov.
Misija1
06. 06. 2017 11.13
+2
Leta 1987 je Savdska Arabija od Kitajcev kupila balisticne rakete DF-3 z dosegom 3000 km - seveda s konvencionalnimi konicami. Vsak laik pa ve, da balisticna raketa, ki ima natancnost 1,5km sluzi samo za jedrsko konico, kar je tudi namec Savdske Arabije. V naslednjih letih bo ta jedrska drzava. Leglo teroristov.
LažnivihAmeriskih24ur
06. 06. 2017 10.53
+0
24cur s takimi clanki javno spodbuja sovrastvo,nasilje oz. nestrpnost. Pocnete ravno to kar prepovedujete pri komentarjih. Sram naj vas bo. Edina ameriska stvar ki si je ne zelite na tem portalu je ,da ko bomo lahko tudi pri nas tozili vsepovprek ste pa naj.b..i!!!!
Ka pa mislis
06. 06. 2017 10.22
Nevem ce katar podpira hezbolah, iran in assada... So ja zgodovinski sovrazniki. Verjetno je finta kje drugje
lilihip
06. 06. 2017 08.53
+5
in so Američani našli novo državo za bombardiranje, res zanimivo da vsak predsednik najde eno svojo, vsi so isti.
jzkzfzmz
06. 06. 2017 08.08
+24
Za vsi ki ne vedo kaj se dogaja. Katar ni podpornik teroristvo. Problem je, ker noče sodelovati v umazani vojni v Jemnu, Siriji in kasneje proti Iranu,... Kaj mislite, kdo osklrbuje ISIS v Siriji, Iraku? saudijci in NATO zveza,ter izrael. Kdo pobija nedolkžne civiliste v Jemnu oz. delajo genocid na Hutiji? saudijci s pomočjo NATO zveze. V vseh teh umazanih poslih, se je KAtar umaknil in tako je postal naslednja tarča. Pustite 24 ur, ki pišejo samo toi kar je v požrešnih interesih američanov. Začnite gledat tuje televizije. Naši so zelo omejeni z prikazovanjem resnice! Niso sposobni predvajat g. Ivana Pernarja s Hrvaškega Saborja, ki govori resnico! Kaj šele kaj več. Da ne omenim naše politike, ki pridno kradejo denar, večina Slovencev pa se krega kdo je levi in desni, med tem ko se politiki smejijo.... Farsa....
AntiNATO
06. 06. 2017 08.28
+10
bravo, napisabo kot dejansko je. ofcice pa razdeljene zaradi neumnih stvari. ze dolgo na tem planetu poteka boj med 1% in 99%.
LažnivihAmeriskih24ur
06. 06. 2017 10.50
+2
jzkzfzmz
06. 06. 2017 13.56
HouseBeatz
06. 06. 2017 08.08
+6
Kako to da ne boste napisali članka kako je CNN zrežiral Fake news poročila? Ko se trump zmoti v pisanju twita pa skoraj 20 člankov... #kupljenmedij
290ktober
06. 06. 2017 09.05
+3
Aijn Prenn
06. 06. 2017 08.07
+4
Predstavljajte si kaj bo, ko bo čez nekaj desetletij postala nafta nestrateška surovina, ko bodo denarni viri tem čudakom usahnili??
superjezek
06. 06. 2017 10.52
-1
Škoda ker jim že niso usahnili denarni viri. Ker razen sovraštva, vojn, najemov dragih pevcev in devic pa avtov tako niso nič dobrega naredili.. Aja v tuje države po možnosti katoliške financirajo denar za gradnjo đamij..
Aijn Prenn
06. 06. 2017 11.59
-1
Ko jim bo zmanjkalo denarja, bodo vsi pridrli sem k nam in zna biti rahlo neprijetno. Tam niso navajeni trdo delati za preživetje.
Aijn Prenn
06. 06. 2017 08.05
+2
Tale BV je eno samo prerivanje... Čista balkanska mentaliteta, še dodatno podkurjena z vročim podnebjem.
Robert Schimitz
06. 06. 2017 07.35
+0
ejejejej trump-gump
Diškor
05. 06. 2017 22.57
+77
Pol tud Đamijo podret, ker so jo plačal teroristi
dany40
06. 06. 2017 08.53
+3
BUONcaffee
05. 06. 2017 22.32
+14
Čudno, od kar je bil Trump na dopusti pri prijateljih v Savdski Arabiji se trese Katar.
Mali medo
05. 06. 2017 22.17
+32
upam da se rusom utrga pa da naredijo puščavo iz arabcov
encijandupli
05. 06. 2017 21.38
+98
Katar je podpornik TERORIZMA. LJUBLANSKO DŽAMIJO so postavili (FINANCIRALI) KATARCI!!!!!!! V Džamiji hočejo imeti tudi veleposlaništvo in bolnišnico. Ker bo v džamiji Katarsko veleposlaništvo, to pomeni, da je to Katarsko ozemlje in SLO policija tja nima vstopa. Polek tega bo pa še tam bolnišnica. Le zakaj? Verjetno iz istih razlogov, kod smo mi imeli bolnico Franjo, kjer so se zdravili ranjeni BORCI, samo da v tem primeru tam ne bodo ležali partizani ampak ve se kakšni borci!
BožjiSvetovalecPolde
05. 06. 2017 21.46
+52
encijandupli
05. 06. 2017 21.54
+53
Prodali so jo Ljubljančani, ki so ga izvolili!
BožjiSvetovalecPolde
05. 06. 2017 21.56
+29
encijandupli
05. 06. 2017 22.10
+13
Res je! Ljubljana je bolana- pravi stari rek! Zato pa mora ZDRAVI del SLO populacije na naslednjih volitvah izvoliti NE- Kučanovo partijo, ki bo na sodiščih počistila njihove nastavljene sodnike, in Jankoviču omogočili res POŠTENO sojenje. Potem bomo pa videli, če bo še kandidiral za župana, kjub njegovim številnimi sumljivimi posli.
BUONcaffee
05. 06. 2017 22.23
+20
KATAR LAHKO PODKUPI KOGAR KOLI PRI NAS, KAR NI TEŽKO IN NAREDI DŽAMIJO, BOLNICO, PARLAMENT IN OSTALO KAR POTREBUJEJO V EU.
pizzamargerita
06. 06. 2017 00.04
+7
tudi brez veleposlanistva je po njihovem seriatskem pravu vsako ozemlje, kjer stoji dzamija, obmocje islama in torej se facto muslomanska zemlja, kjer velja seriat.
majo2
06. 06. 2017 08.24
+3
Izjave teh močvirnikov so več kakor smešne in potrebne pomilovanja bednikov ki take nakladajo.
BožjiSvetovalecPolde
05. 06. 2017 21.38
+35
Je Zoki Zoran Janković že kaj komentiral zakaj ti gradijo verske objekte po Sloveniji?
BUONcaffee
05. 06. 2017 22.36
-13
superjezek
06. 06. 2017 10.57
Nič ni kralj ker še vsak izdajalec, ki se je prodal za denar je na koncu tudi sam nasrkal in njegova družina. Žalsotno je da si za denar prodati tudi lastno dušo.
parklc
05. 06. 2017 21.33
+22
A spet amerikanci stegujejo roko po tuji nafti, kakor so zjebali Libijo, Irak, ....
BUONcaffee
05. 06. 2017 22.24
+6
Ja tako nekako, hi, hi,....sedaj je na vrsti Katar.
JApajaDAja
05. 06. 2017 21.19
+4
in kaj jim bodo čez 3 mesece pomagale neskončne zaloge nafte?
Aviator247
05. 06. 2017 21.41
+5
Profesormarck
05. 06. 2017 21.08
+47
Vse so to šlaparske države,nobena ni boljša od druge,razlika je samo v tem,kera ima nafto,tej je skoz prste pogledano...vsepovsod kjer zavračajo svinjsko meso,samo v imenu religije je proti nam,to je dejstvo,pa v pižamah hodijo naokrog.
JApajaDAja
05. 06. 2017 21.22
+0
obožeobože
05. 06. 2017 21.05
+25
Prvi sadeži Trumpovega obiska!
jan.k94
05. 06. 2017 21.30
+0
travnk
05. 06. 2017 21.03
+8
gledaliska predstava velikanov vsi so isti lep pozdrav iz slovenistana kmalu mesto dzamij oziroma severna pristina
Borec21
05. 06. 2017 21.23
+1