Tujina
Oglas

Discorea Batatas in Ipomea Batatas

Ljubljana, 31. 05. 2016 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Malo poznani pa vendar zaradi bogate vsebnosti vitaminov in mineralov vse bolj priljubljeni in za željeni rastlini, ki postajata stalnici vsakoletne zasaditve naših zelenjavnih vrtov.

Dioscorea batatas je latinsko ime za yam bolj znan pa je kot Kitajski ali cimetni yam, pri nas bolj poznan kot svetlobni koren. Zelo znan je Kitajski, Japonski vse bolj pa tudi Jamajški yam. Yam je vzpenjavka, ki ob dobrih pogojih in seveda opori zraste v višino tudi do 3 metrov. Rastline se sadijo v vrt, lahko pa tudi v globoke lonce , na razdaljo 25-30 cm sadika od sadike. Yam je v vrtu lahko večletna rastlina saj prenese temperature do -18 C, s primerno zaščitno zastirko pa tudi nižje temperature. Cvetovi so dvodomni z rahlim vonjem po cimetu, septembra in oktobra pa s cvetov lahko nastanejo novi gomolji primerni za vzgojo v naslednjem letu. Sadike v podzemnem delu razvijejo korenino, ki dosežejo dolžino 30-100 ali še več centimetrov dolžine ter težo tudi do dveh kilogramov. Gomolje lahko jemo sveže, kuhane, pečene in se pripravljajo kot čips, pire ali kot dodatek juham in enolončnicam.

Kitajski yam koren
Kitajski yam koren FOTO: Discorea

Koren vsebuje približno 20% škroba, vitamine iz skupine B, vitamin C, saponine Dioscorin, Diocogen in Allatoin, ter množico mikroelementov kalij, kalcij, železo, fosfor, magnezij, natrij …

Zaradi velike vsebnosti škroba, ostalih vitaminov in mikroelementov mu nekateri pripisujejo yamu moč naravnega steroida, saj naj bi povečeval mišično maso, mišično moč in hitrost. Velja splošno prepričanje, da je ravno ta škrobnata zelenjava zaslužna za izjemne športne dosežke jamajških športnikov.

Kitajski jam v loncu
Kitajski jam v loncu FOTO: Discorea

Kitajski yam imenovan tudi Shan yao se v tradicionalni kitajski medicini uporablja kot zelišče, ki vzpodbuja želodec, vranico, pljuča in ledvice, pri zdravljenju utrujenosti in čustvene nestabilnosti, pri astmi in artritisu, na splošno za krepitev imunskega sistema, pomlajevalno pa deluje tudi na kožo. Svetlobni koren po TKM stimulira življenjsko energijo qi in kdor je poskusil to zelenjavo, ki se sveža ob prijetnem oreškastem okusu v ustih dobesedno topi ne dvomi o dvigu qi-ja, izjemno hitra sposobnost samo zacelitve pa kaže na sposobnost popravljanja celic in upravičenost proti tumornega delovanja tega korena.

Ipomea batatas imenovan tudi sladki krompir sicer spada v skupino slakov je zelo bogat vir vitaminov in mineralov. Gomolji vsebujejo vitamin A,B, C in E, beta karoten, ogljikove hidrate, proteine ter minerale kalcij, kalij, magnezij, železo itd. Listi so prav tako bogat vir vitamina B, beta karotena, kalcija, cinka, železa…Sama rastlina vsebuje zelo dosti škroba in malo sladkorja in je izjemen vir energije. Sadi se v mesecu maju in začetku junija v razdalji 30-40 cm sadika od sadike ter medvrstni razdalji 0,80-1,2m.

Sladki krompir gomolj
Sladki krompir gomolj FOTO: Discorea

V prehrani se uporablja gomolj svež, za pečenje, pire, juhe in enolončnice ter tudi kot slaščica, nadzemni del pa je uporaben v kulinariki namesto blitve ali špinače. Zrelost doseže v 90-100 dneh po saditvi. Gomolji se kopljejo v mesecu oktobru ali v začetku meseca novembra, listi se uporabljajo skozi celotno rastno obdobje. Po izkopu se gomolji sušijo približno 7-10 dni na soncu, tako posušeni vzdržijo v zračni kleteh vse do maja. Po zunanjosti so bele, oranžne, vijolične vijolične ali rdeče barve v notranjosti so odvisno od sorte beli, vijolični ali oranžni, batatova odlična in prijetna aroma pa bolj spominjajo na okus po kostanju ali muškatni buči kot po krompirju.

Sladki krompir listi
Sladki krompir listi FOTO: Discorea

V ponudbi podjetja Fajn tim d.o.o. je sladki krompir oranžne, vijolične in rdeče barve, ter kitajski ali cimetni yam.

Več o ponudbi in opisu sadik lahko najdete na www.fajntim.si

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni