Tujina

VIDEO: Nevarnosti za izbruh novih požarov v Dalmaciji še ni konec, Split z okolico še vedno ogrožen

Split/Podgorica, 19. 07. 2017 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./STA/M.Ke.
Komentarji
369

Požari v Dalmaciji so pod nadzorom, niso pa še lokalizirani. Še vedno gori območje planine Mosor nad Splitom, zato je del mesta znova v dimu. Prav tako gori na območju kraja Srinjin in Tugara. Gasilcem pri gašenju še vedno pomagajo letala, prve sanacije pogorišč že potekajo. Požarna ogroženost naj bi veljala še vsaj za naslednje tri dni.

Več videovsebin
  • Posledice požarov v Dalmaciji
    00:39
    Posledice požarov v Dalmaciji
  • Iz SVETA: Gasilci o 'materi vseh požarov'
    02:43
    Iz SVETA: Gasilci o 'materi vseh požarov'
  • Iz SVETA: Kako požari vplivajo na turizem v Dalmaciji?
    01:16
    Iz SVETA: Kako požari vplivajo na turizem v Dalmaciji?
  • Iz 24UR: Vzrok požarov še iščejo
    02:49
    Iz 24UR: Vzrok požarov še iščejo
  • Iz 24UR: Posnetki razkrivajo katastrofo po požaru v okolici Splita
    02:08
    Iz 24UR: Posnetki razkrivajo katastrofo po požaru v okolici Splita
  • Iz 24UR: Gori tudi drugod po Evropi
    01:45
    Iz 24UR: Gori tudi drugod po Evropi
  • Iz 24UR: Hrvaškim kolegom so pripravljeni na pomoč priskočiti tudi slovenski gasilci
    02:21
    Iz 24UR: Hrvaškim kolegom so pripravljeni na pomoč priskočiti tudi slovenski gasilci

Hrvaški gasilci končno nadzirajo požar, ki gori v Dalmaciji. Trenutno še gori na planini Mosor nad Splitom, dim s pogorišča pa je prestrašil prebivalce Splita, saj so predvidevali, da je ponovno zagorelo na bližnjem odlagališču odpadkov Karepovac. Oblasti mirijo vse stanovalce, da na odlagališču ne gori, poteka pa sanacija, zato tudi smrad, ki se širi po mestu. Oblasti še svarijo, da ni nevarnosti za tamkajšnje prebivalce. Gasilci so sporočili, da požar še ni lokaliziran, a razmere nadzorujejo. .

V požaru je zgorelo več hiš in vozil, k sreči pa ogenj ni terjal smrtnih žrtev.
V požaru je zgorelo več hiš in vozil, k sreči pa ogenj ni terjal smrtnih žrtev. FOTO: APTN Video

Poveljnik splitskih gasilcev Ivan Kovačević je danes povedal, da požar ne ogroža več ljudi niti objektov ter da ni razloga za paniko zaradi dima. Za hrvaški radio je pojasnil, da nenehno preverjajo koncentracijo škodljivih plinov v zraku. Pričakuje, da bodo letala za gašenje danes dokončno pogasila požar.

Dejal je še, da nevarnost ne grozi niti z mestnega odlagališča Karepovac, ki je bilo med požarom potencialna ekološka bomba. Neprijeten vonj pa je posledica izhlapevanja vode, s katero so zalili odlagališče, da bi preprečili širjenje ognja in eksplozije nevarnih plinov, je pojasnil.

Hrvaško združenje kriznih štabov (HUKM) opozarja, da nevarnosti še ni konec. Na svoji facebook strani so objavili animacijo tveganja za izbruh novih požarov v naslednjih treh dneh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Piloti zgroženi: 'To je mati vseh požarov'

Vodja protipožarne letalske enote Davor Turković je dejal, da so bili njegovi piloti nad razsežnostjo požara šokirani. Ko so se vrnili s terena, so mu rekli: "Poveljnik, to je mati vseh požarov. Kaj takšnega še nikoli nismo videli. Če ne bo mrtvih, se lahko zahvalimo Bogu, da je tako."

Trenutno gasilcem pri gašenju pomaga več letal.
Trenutno gasilcem pri gašenju pomaga več letal. FOTO: ENEX

V hrvaškem elektrogospodarstvu (Hep) so zanikali ugibanja, da je požar pri kraju Tugare v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil zaradi iskre iz daljnovoda. Kot je danes povedal direktor distribucije Hepa Miroslav Mesić, so ugotovili, da je požar izbruhnil 45 minut po polnoči, okvara na daljnovodu pri viru požara pa se je zgodila deset minut kasneje. Zato sklepajo, da požar ni bil posledica iskre z daljnovoda, pač pa prej obratno.

Policija ni še objavila rezultatov svoje preiskave o vzroku katastrofalnega požara, ki je ogrožal vzhodna predmestja Splita. Nekateri prebivalci območja so prepričani, da je bil požar pri Tugarah podtaknjen, a za svoje trditve nimajo nobenih dokazov.

Velika zahvala gasilcem in kritike oblastem

Prebivalci območja med Omišem in Splitom, ki ga je zajel velikanski požar, nenehno izražajo hvaležnost gasilcem, ki so brez premora tudi več kot 24 ur pomagali gasiti ogenj, čeprav so se borili s pomanjkanjem sodobne gasilske opreme. Mnogi pa so nezadovoljni z organizacijo celotne reševalne akcije, ki je razkrila veliko slabosti.

O višini gmotne škode še ni mogoče govoriti, a premier Andrej Plenković je napovedal, da bodo po verjetni razglasitvi elementarne nesreče za območje splitsko-dalmatinske županije zagotovili proračunski denar za pomoč prebivalstvu. Povedal je, da so gasilstvo uvrstili v strategijo nacionalne varnosti in bodo lahko dodatno opremo za gasilce, policijo in oborožene sile zahtevali iz skladov Evropske unije.

Splitski požar je imel tudi politično dimenzijo

V torek je namreč svoj odstop ponudil podpredsednik vlade in minister za obrambo, upokojeni general Damir Krstičević, potem ko je predsednica države in vrhovna poveljnica hrvaških oboroženih sil Kolinda Grabar-Kitarović v Salzburgu izjavila, da je vojska prepozno prispela na pomoč gasilcem.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ostro kritiziral izjave predsednice države in ni sprejel odstopa ministra. Krstičević se nato ni več oglasil, Grabar-Kitarovićeva pa je naknadno pojasnila, da ni kritizirala Krstičevića, in ocenila, da je bila njegova odločitev o odstopu nepotrebna.

Prebivalci so zelo hvaležni gasilcem, ki so znova pokazali neverjetno mero predanosti, požrtvovalnosti in srčnosti.
Prebivalci so zelo hvaležni gasilcem, ki so znova pokazali neverjetno mero predanosti, požrtvovalnosti in srčnosti. FOTO: AP

Na območju Splita in okolice je trenutno še vedno okoli 200 gasilcev, pa tudi vojska. Ogenj je uničil več kot 4500 hektarjev zemljišč, med njimi tudi kmetijska zemljišča, številne hiše in nekaj avtomobilov. Okoli 80 oseb je bilo v požaru poškodovanih, od tega večina gasilcev.

Minister za kmetijstvo je na sestanku kriznega štaba v torek zvečer dejal, da je v požaru nastala ogromna kmetijska škoda in da bodo EU zaprosili za 20 milijonov evrov pomoči, kar pa je še daleč od zneska škode.

Tujina priskočila na pomoč Črni gori

Katastrofalne razmere tudi v Italiji
O katastrofalnih požarih poročajo tudi iz sosednje Italije, kjer je od 8. julija do 16. julija pogorelo kar 27.167 hektarjev površja. V celotnem letu 2016 je bilo v požarih uničenih 27.000 hektarjev površja. Razmere so alarmantne, opozarjajo okoljevarstveniki. Najhuje pa je, da se ne umirjajo.

Črnogorski gasilci, ki se od nedelje borijo z obsežnimi gozdnimi požari na polotoku Luštica, dobivajo pomoč iz tujine. Danes je ogenj začelo gasiti gasilsko letalo iz Ukrajine. Razmere so se na polotoku ob vhodu v Kotorski zaliv danes sicer nekoliko umirile, saj je veter, ki je v zadnjih dneh oteževal gašenje, nekoliko oslabil.

Črna gora je za mednarodno pomoč zaprosila pred dvema dnevoma. Na letališču v Tivatu danes pričakujejo še gasilska helikopterja iz Bolgarije in Švice ter izraelsko gasilsko letalo.

Poveljnik tamkajšnjih gasilcev Zoran Babić je ocenil, da bi s pomočjo tujih letal požare na Luštici, zaradi katerih so med drugim evakuirali več sto turistov in domačinov, lahko omejili in spravili pod nadzor še danes. Črnogorski mediji poročajo, da bo ukrajinsko letalo gasilo ogenj na dveh težko dostopnih območjih na polotoku. Zakaj je na Luštici zagorelo, še ni znano.

Po navedbah črnogorskega notranjega ministrstva sicer v Črni gori danes divja skupno najmanj 15 požarov. Pet požarov so našteli na polotoku Luštica, gori tudi v več vaseh blizu Tivata in Herceg Novega, ponoči pa je zagorelo tudi blizu mest Cetinje in Nikšić ter prestolnice Podgorica.

V Italiji rekordno število požarov

Italijanski gasilci so letos že 995-krat posredovali zaradi gozdnih požarov in drugih požarov na neposeljenih površinah, kar je rekordno število v zadnjih desetih letih. Samo od 10. do 17. julija so morali italijanski gasilci zaradi omenjenih požarov posredovati 325-krat, je danes v Rimu obelodanil vodja civilne zaščite Fabrizio Curcio.

Ognjeni zublji Italiji niso prizanesli niti danes. Severno od Rima so morali zaradi hudega požara zapreti odsek na avtocesti A1, kar je povzročilo velike prometne zastoje. Zaradi domnevnega podtaknjenega požara v pinijevem gozdu v bližini Rima so danes sicer prijeli 63-letnika. Že v torek so zaradi tega prijeli 22-letnika.

Po Požarih Grčijo zajeli hudi nalivi, odneslo je okoli 100 avtomobilov

Na Portugalskem so požari pod nadzorom. Od nedelje je namreč gorelo na severu države, razmere pa še vedno nadzoruje več kot 2400 gasilcev.

Iz Grčije pa poročajo o ogromno gmotni škodi, ki je nastala po hujšem dvodnevnem nalivu. Na polotoku Halkidiki v bližini Soluna naj bi se višina škode gibala v višini dvomestne milijonske številke, so sporočile oblasti. Uničenih je bilo več prenočišč za turiste in kampov, v smeri morja pa je odplaknilo okoli 100 avtomobilov. Neurje je prizadelo tako domačine kot turiste.

Močno deževje je imelo tudi svoje pozitivne lastnosti. Gasilci so namreč danes sporočili, da je v zadnjih 24 urah izbruhnilo zelo malo požarov, ki pa so jih lahko hitro pogasili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (369)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
21. 07. 2017 08.34
-1
Ni važn kaj pri nam gori, važn da gori na Rvatiji..juhu
Novorazodetje
19. 07. 2017 21.28
-7
Bog je opozoril hrvate. Samo to in nič drugega.
optimist11
19. 07. 2017 21.19
+4
Ne mešati politike in humanitarne pomoći. Proti arbitražnemu sporazumu so samo hrvati, ki se jezijo da niso bili dodeljeni v Slovenijo.
Ricketts
19. 07. 2017 20.56
+1
Še bodo povratniki metali "paštete" izdelane v Crveni zastavi.
tali?ni tom
19. 07. 2017 20.54
+0
malora,en "leteči" kombajn bi jim morali poslat! ko majo že traktorje pa kanadere!
dipe
19. 07. 2017 19.40
+3
Hrvati že vedo za kaj so Slovenci ponujali pomoč, da se znebie odpadneg olja
godzila
19. 07. 2017 19.25
-1
POP TV pa pol poročil samo o -HRVATU TATU- in njihovih požarih, ko stare babe,,,,,,,,,,,,,,,,
brabusednet
19. 07. 2017 18.59
+6
Hrvati sovražijo Slovence tudi,ko jim nosimo denar,da ne pokrepajo.
brabusednet
19. 07. 2017 18.56
+3
Mam dopust lahko grem pomagat gasit z bencinom.
krispan
19. 07. 2017 18.47
-2
naj gori , kaj imamo mi s tem....
vox populi
19. 07. 2017 18.46
+1
Kaj pa o Avstrijcih, ki napovedujejo, da ob povečanju števila imigrantev je predvideno, da v 24 urah zaprejo mejni prehod Brenner in postavijo vojsko na mejo? Kaj pa Italija? Dobro priznam niso naši južni bratje ampak V prvih sedmih mesecih leta 2017 za posamezne regije do 13. julija Sicilija (13,052 hektarov uničil požar), sledijo Kalabrija (5,826 ha), Campania (2,461), Lazio (1.635), Apulija (1544), Sardinija (496), Abruzzo (328), Marke (264), Toskana (200) Umbrija (134) in Basilicata (84).
BildiTheEmperor
19. 07. 2017 18.46
+3
Melanija je na HAARPu pritisnila na en gumb, pa imajo hrvati takoj druge skrbi kot krast sosedom morje in zemljo.
brusalija
19. 07. 2017 18.31
-3
kaj nas BRIGA kaj majo dol, a vam ni jasno, da smo v SLO in ne dol na jugu...
torcida975
19. 07. 2017 18.39
+1
legvan1
19. 07. 2017 18.22
+13
dobro, kaj zdaj s temi požari na hrvatiji kar naprej poročate, mi imamo sušo, rajši poiščite novinarji kaj koristnega okrog tega, namakalni sistemi očitno ne delujejo več tko kot 10-20 let nazaj.
gremonadesno
19. 07. 2017 17.57
+21
zakaj nic ne objavite da Italjani grozijo , da bodo spustili 200 tisoc migrantov v Evropo ? so kardasianke bolj pomembna novica ,,., koji gniu medij ste vi 24ur !!!
JApajaDAja
19. 07. 2017 18.32
+7
...in letos že več kot 400 napadov s kislino v vb.......vsi "izvajalci"tujci!
Stoti
19. 07. 2017 17.48
+6
Plenković je v eni od izjav celo dejal " da mu je požar interesantan ". B-dala
anjerd
19. 07. 2017 17.59
+3
Namesto opreme za gašenje, Hrvati od Američanov kupujejo raketomete, s katerimi bodo grozili soseščini.
JApajaDAja
19. 07. 2017 18.33
+2
veličasten in interesanten, ker gre za split!
jankoslo
19. 07. 2017 17.38
+5
Animacija požarne ogroženosti! 24ur nikoli ne razočara.
Chrome
19. 07. 2017 17.27
-5
Gotovo ste videli novo modo na kitajskem, ko si pokrivajo obraz zaradi bele polti. Podobno je na hrvaškem, samo da imajo gas maske.
CyberWorm90
19. 07. 2017 17.22
+6
sam kure pa poročajo o temu požaru k da lublana gori : ))) me zanima če bi hrwati tko poročali na prwih straneh če bi gorelo kje w sloweniji itd : )))
Chrome
19. 07. 2017 17.25
+7
Bi, ampak v smislu: gori naše, jel ne prizajemo arbitraže!
trumpet2018
19. 07. 2017 17.51
+9
njih zanima samo lijepa njihova in nič drugega, pa kje nam bodo kaj ukradli in zlobirali v svojo korist
Chrome
19. 07. 2017 17.17
+2
=beš hrvate, men že en cajt ne delajo posnetki na kurah. Ne na hišnem, ne na prenosniku. Probal na mozili, chrome, edge in operi, ništa, Kašna ideja?
JApajaDAja
19. 07. 2017 18.34
+2