Dogovor potrjen. Srbski premier: To še ne pomeni priznanja Kosova

Srbski parlament je potrdil bruseljski dogovor med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov s Kosovom. Srbski premier Ivica Dačić pa je znova poudaril, da dogovor še ne pomeni priznanja Kosova. Sporazum v 15 točkah določa, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova.

Kosovo

Sporazum v 15 točkah določa, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova. (Foto: Reuters)

173 poslancev je glasovalo za vladno poročilo o poteku dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU, katerega del je tudi dogovor o normalizaciji odnosov, ki sta ga premiera obeh držav parafirala 19. aprila v Bruslju.

Proti poročilu je glasovalo 24 srbskih poslancev. Sporazum med Beogradom in Prištino so podprli poslanci strank vladajoče večine in opozicijskih strank, Demokratske stranke, Liberalno-demokratske stranke, Zveze vojvodinskih Madžarov, Liga socialdemokratov Vojvodine ter koalicija Srbsko gibanje obnove-Demokrščanska stranka Srbije.

Proti je bilo 24 poslancev iz vrst Demokratske stranke ter nekateri posamezni poslanci s Kosova. En poslanec se je glasovanja vzdržal, pet pa sploh ni glasovalo.

Seja srbskega parlamenta se je začela v petek dopoldan, v času razprave pa so pred stavbo srbske skupščine v središču mesta  pripravili proteste desničarskih in nacionalističnih gibanj, organizacij in združenj. Dogovoru nasprotujejo tudi Srbi s severa Kosova, ki zahtevajo referendum o dogovoru.

Srbski premier Ivica Dačić je v luči glasovanja znova poudaril, da dogovor še ne pomeni priznanja Kosova.

Kaj določa sporazum?

Srbija in Kosovo sta dogovor o normalizaciji odnosov sklenila 19. aprila na desetem krogu pogovorov pod okriljem EU v Bruslju. Dogovor je za zdaj sicer le parafiran, na podpis pa še čaka.

Sporazum v 15 točkah določa, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova. Med drugim določa, da je regionalna policija v tamkajšnjih štirih srbskih občinah del kosovske policije. Načelnik regionalne policije bo kosovski Srb, imenovalo pa ga bo kosovsko notranje ministrstvo, a s seznama imen, ki ga bodo predlagale omenjene štiri občine.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4
 
ljx 28.04.2013 15:12:18
Kosovo?????????? Haradinaj,Tači,sami preprodajalci človeških organov in Heroina.Tose evropski aduti na katere stavi zahod,ampak te še pri svojem folku ne bodo dobr čez prišli,ker Albin Kurti jim že tvori močno opozicijo.
Več komentarjev