Tujina

Dokumentarec umaknili s spleta

Haag, 29. 03. 2008 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sporni film Fitna nizozemskega poslanca so zaradi groženj umaknili s spleta.

Wilders v filmu opisuje svoje videnje islama in Korana.
Wilders v filmu opisuje svoje videnje islama in Korana. FOTO: Reuters

Sporni film nizozemskega poslanca Geerta Wildersa z naslovom Fitna, kar v prevodu iz arabščine pomeni "nesoglasja ali razlike med ljudmi", so v petek pozno zvečer umaknili s portala za izmenjavo videov LiveLeak.

Pri LiveLeaku pojasnjujejo, da so film s spleta umaknili zaradi resnih groženj njihovemu osebju, in dodajajo, da je to žalosten dan za svobodo govora na internetu.

Film Fitna pa je kljub temu še vedno dostopen na spletni strani nizozemske Svobodne stranke in na spletni strani nizozemske televizije Nova TV.

Nasilje v imenu islama

Wilders v šestnajstminutnem filmu opisuje svoje videnje islama in Korana in prikazuje posnetke nasilja v imenu islama, tudi terorističnih napadov 11. septembra v ZDA in napad v Madridu, ki jih spremljajo sovražne izjave muslimanov, na primer: "Alah je srečen, ko so ubiti nemuslimani". Film je bil na spletu objavljen v četrtek, potem ko se avtorju ni uspelo dogovoriti za objavo na nizozemski televiziji.

Ostri odzivi

Film je izzval odzive po vsem svetu. Objavo filma je obsodil predsednik nizozemske vlade Jan Peter Balkenende. Kot je v petek sporočilo slovensko predsedstvo EU, je film namenjen zgolj netenju sovraštva. Objavo je obsodil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, pa tudi Svet Evrope.

V muslimanskem svetu je film naletel na ostrejše odzive. Iran je posvaril pred "posledicami tako provokativnega dejanja". Protest nad "klevetniškim filmom, ki je globoko užalil čustva muslimanov po vsem svetu" so izrazili tudi v Pakistanu. Za "zavajajočega in polnega rasizma" so ga označili na indonezijskem zunanjem ministrstvu. Muslimanski vodje na Nizozemskem pa so muslimane po svetu pozvali, naj po objavi filma ostanejo mirni in odgovorni.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

super_man
31. 03. 2008 22.36
a se muslimanom ne zdi ironično, da grozijo, če objavijo posnetek, da so sovražni? LOL
izbruh@gmail.com
31. 03. 2008 09.03
Islamu, krščanstvu in cionizmu je ista osnova: stara zaveza. In tam je kar nekaj krvavih zamisli, še posebej Mojzesove. Trenutno imamo na Zahodu dva odnosa do Muslimanov: eden je, da so barabe, kar je voda na mlin radikalnim norcem Bushevega kova, drugi pa solzavo "ubogi muslimančki". Treba bi jih bilo obravnavat kot zrele, odgovorne osebe, ki so v naši družbi dobrodošle, vendar le, če spoštujejo njena osnovna načela. Vendar se s takšnim odnosom ne bi mogel nihče napajat: ne ekstremisti na obeh straneh, ki živijo od nasilja, ne maščevalnost zagovornikov radikalizma, ne samovšečnost "sočutnih"...
jansa-arms
30. 03. 2008 21.49
gapoon | 30.03.2008 | 19:49 koni9 zato ker s tem se ze drugi ubadajo on pa se je bolj osredotočil kaj delajo te priseljenci njegovi drzavi ;) koker jest vem da new york in madrid nista v holandiji in mi tud ni znano da bi islamisti kdaj tam kaj sličnega počel. če pa drugač molijo k katoliki je pa njihova stvar.in kar vsevprek obtoževat je nečloveško. zda ma zaprtih več kot 800 "teroristov" pa so do sedaj obsodili samo 10 ki so bili na sodišču oproščeni. in če taka spletkarska država ne more tudi z prirejenimi obtožnicami jih obtožit potem je vse skupi milo rečano zelo sumljivo!
jansa-arms
30. 03. 2008 21.36
sstktkss:saj nista v sporu islam in katolicizem,ampak zda z svojimi oprodami in tiste države ki imajo naravna bogatstva. bog ki ga ni je samo izgovor ker osebne krivde se vsi bojijo.
Joža3343
30. 03. 2008 19.49
koni9 zato ker s tem se ze drugi ubadajo on pa se je bolj osredotočil kaj delajo te priseljenci njegovi drzavi ;)
Ariella
30. 03. 2008 19.41
tako islam kot katoliska vera imata kup negativnih prizvokov glede marsicesa... ali mi zna kdo obrazloziti od kje ta skoraj sovraznost med katoliki in muslimani...??????ali ni osnova obeh skorajda ista?...kr neki
jansa-arms
30. 03. 2008 19.25
le zakaj se ni lotil dokumentarca v katerem bi obtoževal zda da v imenu boga zanetijo vsako leto saj eno vojno,izvajajo državne udare,mečejo atomske bombe,z raketami uničujejo mesta,pobijajo civiliste,nedolžne razglašajo za teroriste,podpirajo najhujše kriminalce ki pobijajo lasten narod v korist zda,in še tisoče raznih svinjarij? dela bi imel dovolj do konca življenja! verjetno se ne upa ker zda niso tako prijazne kot one islamske teroristične država!
Joža3343
30. 03. 2008 13.46
@parefin no ce bi razumu kaj sm napisu, da za NOBENO vero ni treba in se ne sme ubijat to velja za muslije, kristijane, protestane, hindujce... za use skupaj ;)
eastpa123@gmail.com
30. 03. 2008 12.39
Bolje, da sploh ne omenimo kakšnih menedžerskih knjig, ki opisujejo in učijo, kako na legalen način spraviti sočloveka v sužnjelastniški odnos.
mir.svoboda
30. 03. 2008 12.00
Pa še nekaj za svobodo govora (za nekatere); Ali vi res rečete vse kar mislite, v javnosti? Dvomim, saj bi se vsi med seboj pobili,..zato nehajte o tej svobodi govora, ker je kar bedno to brati. In za Boga milega, nehajte že enkrat mešat vere. Nobena vera ne uči ubijati, ...pa kaj zaradi Al Kaide, Ete in ostalih terorističnih organizacij, mora plačati grehe vsa rasa, vera??? Pa kaj vi mislite, da je njim lahko živeti med nami. Kaj mislite kako je tistim, ki že leta živijo med nami i berejo te komentarje? Verjetno se tudi oni ob nami počutijo ogroženo in se bodo ali na lep ali grd način obvarovali. Žalostno in prav smilite se mi nekateri, ker ste verjetno zelo zagrenjeni. Pa LP VSEM.
tomazbodner
30. 03. 2008 07.42
Damirg: Ubijati morda res ne uci, pa zato predlaga, da se tiste, ki se nocejo sprevreci v Islam stran spravi. Po drugi strani pa tudi katoliki ne morete biti najbolj ponosni na naslednje: V Gospel of Luke in Gospel of Matthew je napisano, da je Jezus izjavil naslednje: “But those mine enemies, which would not that I should reign over them, bring hither, and slay them before me.” (Luke 19:27 and Matthew 25:30.) To poziva v ubijanju vsakega, ki ne sprejme katoliske vere... ce se ze tako na Islam spravljate, najprej pometite pred svojim pragom...
parefin@yahoo.com
30. 03. 2008 01.28
"gapoon | 29.03.2008 | 23:58 in tudi zaradi nobene ni treba ubijati kar pa njim ni jasno ;)" Verjemi ali ne vendar zaradi pokristjanjevanja je umrlo neprimerno vecje stevilo ljudi, lahko recem kar 1000% vec. Ne bit ljudje tako naivni in padati na vse stereotipe. Bedni ste vsi. RAJE ARABCA KI TE LAHKO VSAK TRENUTEK UBIJE ZARADI TAKSNIH IN DRUGACNIH RAZLOGOV, KOT PA SEVERNOEVROPEJSKEGA ARIJCA - BREZ DUSE!!!
Joža3343
29. 03. 2008 23.58
in tudi zaradi nobene ni treba ubijati kar pa njim ni jasno ;)
savo77@gmail.com
29. 03. 2008 23.49
Užalil je čustva muslimanov govori jim,da so teroristi sam je pa desničar.Saj sploh korana ni prebral,pojma nima dviguje si populacijo na tak način in se skriva za svobodo govora.Ogabno,nizkotno,take stvari ne minejo brez posledic,nobene vere ni treba žalit.
BananaJoe
29. 03. 2008 23.14
na google video je še in upam da ostane!
BananaJoe
29. 03. 2008 23.13
muslimani so trojanski konj islama v naši civilizaciji. če se ne pobijemo prej med sabo nas bodo oni zagotovo. butalci se pa med sabo kregajo! LOL!
slosap@yahoo.de
29. 03. 2008 22.15
@parefin: ti ki sovražiš nemce maš zej kr naenkrat rad arabce, sam problem je da majo oni radi nemce...hmhmhm...a si bil že v arabiji da veš kolko interneta oni majo? Zelo malo ga imajo nenadzorovanega veš...no saj vem da ne veš...
parefin@yahoo.com
29. 03. 2008 21.30
"Itak pa ne morjo teh mojih komentarjev slišat tisti, ki res živijo v kakšni muslimasnki državi, ker jim je nabrž internet prepovedan." HAHAHA! Pa to ni res! Ze skoraj vsak slovenec razmislja kot nek obicajen naiven zahodnjak. Vso znanje mu gre skozi glavo, misli da je vse tako kot v medijih in filmih. ZALOST!
padalc12
29. 03. 2008 19.30
Jaz lahko komentiram kakor hočem. Dokler s tem koga ne motim. Dokler zaradi tega ne bom šel avtobus muslimanov pobit. Oni pa to delajo. Naj komentira vsak, pove svoje mnenje kot sem ga jaz, ne me pa fizično napadat. V tem je razlika dejan84. Itak pa ne morjo teh mojih komentarjev slišat tisti, ki res živijo v kakšni muslimasnki državi, ker jim je nabrž internet prepovedan. Jaz komentiram, oni grozijo in udejstvijejo grožnje. Če te to koran uči... bi ga mogl prepovedat.
Joža3343
29. 03. 2008 19.22
Film je dobr, je resničen in poučen. In takoj ko se bodo pojavie prve nasilne demonstracije, prvi samomorilski napadi bo Geert Wilders dokazal tocno to kar govori u tem filmu, samo muslimani se imajo za nekaj vec in samo njih se ne sme žalit in samo oni imajo pravico svojo vero uvaljavljati na kakorsen koli nacin in vsiljevati njene zakone drugače mislečim, ce so se ze priselil v zahodno evropske drzave potem naj spoštujejo tamkanjšnji red ne pa da potem se začnejo pritoževat da jih noben ne mara hkrati pa počnejo grozovite stvari za katere je vedno opravičilo alah in jebena vera... Me zanima kaj bi rekli ce bi judje ponoreli in naredili 2000x samomorilskih napadov na mesec, kako bi se zgražal nad njimi, kaj bi bilo sele ce bi samo EN kristijan ali protestant storil kaj podobnega in ubil 2000 ljudi v Karačiju ali Djakarti...