Slovenija

Priporočene poti cenejše, a daljše

Zagreb, 26. 06. 2008 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./U.Z./P.Č./I.P./T.V.
Komentarji
135

Hrvaški minister za turizem je predstavil šest alternativnih poti za vožnjo po Sloveniji brez vinjete, kar je razburilo našega prometnega ministra Žerjava.

Prometnega ministra Radovana Žerjava je razburilo, ker se hrvaški kolega Damir Bajs vmešava v slovenske notranje zadeve. Hrvaški avtoklub je v namreč sodelovanju z omenjenim ministrom predstavil zemljevid cest, kjer vinjete niso obvezne. Ugotovili so, da obstaja šest poti, na katerih turisti ne potrebujejo vinjete: Zagreb—Celje—Dravograd, Zagreb—Macelj—Ptuj—Šentilj, Čakovec—Ljutomer/Murska Sobota—Gornja Radgona, Zagreb—Macelj—Maribor—Šentilj, Reka—Trst in Pulj—Trst.

Damir Bajs v Hrvaškem avtoklubu
Damir Bajs v Hrvaškem avtoklubu FOTO:
Če alternativni zemljevid ni razveselil slovenskega ministra za promet, pa si od njega velik zaslužek obetajo gostinci ob lokalnih cestah. Če turisti ne bodo plačali za vinjeto, si bodo lažje privoščili osvežitev v enem izmed lokalov, so prepričani

"V tem primeru je s strani hrvaškega ministra prišlo do velikega pretiravanja in za vmešavanje v notranje zadeve RS, kar ni prav. Če naredimo primerjavo z višino cestnine - od Zagreba do Zadra cestnina znaša 23 eurov. Če se slovenski turist pelje tja in nazaj je to 46 eurov, kar je pravzaprav več od slovenske polletne vinjete," je prepričan Žerjav.

Hrvati pa temu oporekajo - cestnina za osebna vozila na odseku, ki jo navaja Žerjav namreč ni 24, temveč 14 evrov.

Pot brez vinjete je daljša

Zgodba se je zapletla, potem ko se je hrvaški novinar odpravil po poteh, ki jih priporoča ministrstvo za turizem. Od Zagreba do Šentilja se je vozil skoraj štiri ure. Josip Fiolić se je 'zaradi strogih slovenskih policistov' držal omejitev, vozil pa je s povprečno hitrostjo okoli 40 kilometrov na uro. Na poti se je celo večkrat izgubil, ker naj smeri ne bi bile dobro označene. Za pot skozi Slovenijo brez vinjete iz Zagreba do Šentilja je potreboval več kot tri ure. ''Krenili smo zgodaj zjutraj, pot pa je bila zelo dolga,'' je povedal. Če bi si kupil vinjeto, bi potoval približno eno uro.

Po njegovem zgledu se je na pot odpravila tudi novinarska ekipa Pop tv. Ena od poti, ki jo svojim državljanom predlaga hrvaška vlada, je od Zagreba do Dravograda. Ekipa, ki je preverila, ali bi se hrvaškim turistom vožnja po neznanih lokalnih cestah sploh izplačala, je ugotovila, da bodo sicer prihranili denar, da pa bodo za borih 180 kilometrov potrebovali skoraj štiri ure. Brez zastojev, ki bi pri tem gotovo nastali.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dajs
02. 07. 2008 19.34
Kar naj grejo tujci po naših zgonenih stranskih cestah. Od vsega tresenja bodo utrujeni, pa lačni, pa žejni, pa še kakšno kazen za prehitro vožnjo vodo dobili. LOL Na koncu bodo plačali več kot za eno bogo vinjeto. :))) DARS naj gre pa v najvišji sezoni stranske ceste popravljat. :))) Avtoceste takoalitako ne smejo od julija do septembra. Sicer je pa itak 95% tujcev auslenderjev, ki grejo večkrat letno čez Slovenijo.
STELA_
02. 07. 2008 08.56
hm, men tuki hoče neki dišat po predvolilnem golažu:)))))........a tud o vinjetah in naših predragih sosedih, ki nam resnično hočejo le dobro (LOL) ne morete čvekat brez kazanja strankarske pripadnosti?......eh, slovenceljni:)
trapo
01. 07. 2008 18.33
-1
Bravo Žerjal povej mu svoje. Naj se vtika v cene AC na Hrvaškem ne pa v vinjete pri nas- Kmalu bo komentiral še kakovost asfalta pri nas. Ne se jim pustit. Pokažmo jim da nismo "alpski hrvati" kot nas ponižujejo. Jaz bi jim za tiste turiste ki prečkajo SLO poslal dodatne položnice za onesnaževanje okolja.
nemejugat
28. 06. 2008 14.03
...ne vem kaj se vsi nekaj razburjate zaradi Hrvatov. Oni imajo probleme sami s sabo, pametnim se vinjeta ne zdi draga, Mesić je komentiral sebi podobno za hrvaške medije, naši 24 ur pa so to preslikali in prevedli....pa ja Mesić sme v svoji državi še kaj reči.... ....saj so prepovedali da si kdo s sabo prinese bečki šnicl...ko so začele padati odpovedi aranžmajev za poletje so si premislili.....a kaj moremo pak i mi nosimo bažulj i puricu na skijanje :)))) ...gospodu ministru Žerjavu predlagam, da s hitrim postopkom ukine polletne vinjete za 35€ in uvede letne za 100€ ter tridnevne za 20€, v katerih so všteti vsi tuneli in mostnine. Zaradi slabe kakovosti lokalnih cest in nevarnosti, ki se na njih lahko pripetijo pa omeji hitrost s častnimi izjemami na samo 50 km/h. Za razmisliti bi še bilo ali bi naše AC prenesle nekoliko višje hitrosti, max 140-150 km/h. Varnost zagotovljena, blagajna polna in vsi zadovoljni. Skratka super!!!
megla007
27. 06. 2008 22.30
pele 26.06.2008, 15:01 "...Cena. 2x 7,70 EUR 10 dnevna vinjeta (večina turistov letuje od 2 do3 tedne ) 2x 9. 5 Tauren tunel 1x 6,50 EUR Karavanke Skupaj 40,90 EUR za okoli 400 km AC.Kdo je večji lopov"?..." To je: 400 km = 40,90 €; 100 km = 10,23 € Pri nas: LJ Zahod - Videž cca 60 km v eno smer = 4,40 ?? (ponavad je bila 5,50?) v obe smeri torej za 120 km 8,8€ Zdaj pa poglej naš dvopasovni kolovoz, al pa avstrijske avtibane, s po tremi pasovi. Kdo je zdaj največji lopov? Poleg tega ti dajo pa hitro cesto na Ptuju al kje že, narest tako ozko, da še gasilci s kamionom ne morejo mimo pravilno razvrščenih vozil !!!! Poleg tega, smo plačevali do sedaj samo AC, zdaj bomo pa plačeval še HITRE CESTE, katere plačujemo ob registraciji vozila in so bile zgrajene zaradi tega, da razbremenijo lokalke. AC je pa pač luksuz, katerega je potrebno posebaj plačevat. Potem vseeno, če plačamo davek na alkohol v višini 300%, pa da te vdiim, koliko bo slovencev za to idejo. Pa ne mi rečt, da v življenju nisi spil niti 1ga piva, al pa vsaj 1 dcl vina za zdravje, pa da ga nikoli ne boš. Da o povišanju trošarin na cigarete ne pomislim. Pa da vidimo potem vso kadilsko nesnago, koliko jih bo kadilo še. Sicer pa, če Hrvati zaračunavajo prodornine, pa mostnine in ne vem, kaj še vse, potem lahko še mi tistih par tunelčkov začnemo zaračunavat... aja, potem vseeno, če bi pustili cestninske postajice pri miru. Čista bedarija. Pa škoda, ker je ministr Žerjav prepovedal dela na AC skoz poletno sezono, bi lahko ob zamašku pobiral pa še mostnino. Itak bi vse stalo zarad dela na cesti in ne bi bilo potrebno postavljat še posebej mostninskih hišic. Torej, dnevna vinjeta 10 € ostalo tako kot je. Pa pika. p.s. Da ne omenjam tistih, ki so se razveselili še celo vinjete za 250€, ker bi tako ogromno prihranili.
exim@t-2.net
27. 06. 2008 18.46
ranunculus: komentarji o tem, da vinjete niso OK, da so predrage, ..slišimo samo od vas, sledi vam SvetnakanaluA. Zakaj? To se vprašam tudi jaz, saj vendar vemo, da so pogruntavščina "non plus ultra" , kakor smo včasih znali reči. Zakaj niste objektivni in rečete: "za vraga, to bi se lahko domislili tudi mi, LDS-ovci ali SD-jevci ali karkoli že smo". Niti umestit vas ne morem v eno od opcij, saj letate s cveta na cvet.
mirijamca
27. 06. 2008 17.54
Vse si že lastijo- obalo, meje,morje...,zdej si bojo pa še gostilne in ceste.mi smo pa bebčki k se jim pustimo in tako pljuvamo v lastno skledo.
hakihak
27. 06. 2008 17.01
za razliko do sedaj se strinjam s pahorčkom in eximom edino to ne da levičarji razbijamo slovenijo, sem namreč osmirjen na bolj na levo, pa vama dam prav. samo kar se tiče hrvatov bi morali že zdavno prej za njih uvesti poseben režim na naših cestah. vsi se vozijo skozi slovenijo, uničujejo naše ceste delajo zastije na cestah, da lako zapravljajo denar na hrvaškem. za njih to niso vinjete ampak prispevek za obrabo cest in motenje tranzita. pošteno!!!
Ranunculus
27. 06. 2008 15.45
exim Kaj točno v primeru avtocest in vinjet razbijajo levičarji?
Ranunculus
27. 06. 2008 15.42
pahorček A se ti strinjaš s prometnikom, da se Hrvaška vmešava v naše notranje zadeve? No, če se, potem me pa zanima, kje je meja... Se tudi Amerika vmešava v naše zadeve, če svojim državljanom priporoča, da se je treba za v Slovenijo cepiti proti steklini in hepatitisu? Ne, oboje so samo dobronamerna ali pa informativna napotila ljudem na poti v tujino. Verjetno jim tudi povedo, kako se je potrebno zdravstveno zavarovati, kot to kdaj pa kdaj povedo tudi pri nas. Meni se zdi izjava prometnika debilna in če se Hrvatje res spuntajo in se odločijo izogniti avtocest in po cestah voziti po omejitvah in z vsemi zahtevanimi opremami v avtu, je fant potegnil takratko, ker nima več orodja, s katerim bi spravil tuje osebne avtomobile na cesto. Sicer pa... Ali niso imeli Hrvatje tudi v času cestnin možnosti izogibanja cestninam. In to še večjo. Pa se jih niso...
stane@jesenice.net
27. 06. 2008 11.56
Policijo sedaj na stranske ceste, ker na avtocestah so tako ali tako nadzorniki vinjet, pol pa bojo Hrvati videli kako DRAGO jih bo stalo potovanje skozi Slovenijo pa še bencina bojo pokurili veliko več HAHAHAHAHAHAHA
_ribica_
27. 06. 2008 10.44
Nimam nič proti vinjentam! In hvala bogu, da lahko izbiram ali se bom peljala po AC ali po stari. Nimam pa pojma, zakaj Hrvati ZMERAJ protestirajo, kadar v Sloveniji uvedemo nekaj novega???
300nauro
27. 06. 2008 10.30
Ni mi tuje cijazenje po naših cestah v časih, ko še ni bilo avtocest. Pa ni bilo tako slabo, še posebno, če se ti ni preveč mudilo do cilja. Zato sem proti "prisili", da se voziš po vnaprej določeni maršruti.
exim@t-2.net
27. 06. 2008 09.25
BRAVO pahorček!!!!!!!! Sedaj, upam, bodo, končno tudi vsi tisti, ki še malo kolebajo, uvideli, da levičarji razbijajo Slovenijo. Uničiti hočejo vse, samo da bi prišli na prestol. Kako poniglavo. Še enkrat: bravo pahorček! Bodimo državotvorni!
carpe.diem@masicom.net
27. 06. 2008 09.24
Pahorček, ravno v tem je srž problema. Kdo pa nas kaj vpraša??! A lahko kdo na to odgovori?
pahor?ek
27. 06. 2008 09.02
Vi levičarji, ob vas se poštenemu Slovencu obrne v želodcu, ko prebira vaše komentarje. So avstrijci nas kaj vprašali, ko so uvajali vinjete? NE! So hrvati nas kaj vprašali, ko so določali cene za stroške prevoza po avtocesti, ki se bistveno dražji od naših vinjet! NE! Pahorjevi in Golobičevi levičarji, dajte uporabljajte malo razuma in bodite vsaj malo državotvorni!
carpe.diem@masicom.net
27. 06. 2008 08.55
Ranunculus, problem je sploh dobiti kakršne koli uporabne informacije o drugih turističnih destinacijah. Na agencijah so še s fotografijami ostalih destinacij zelo skopi, kaj šele da bi znali kaj koristnega povedati nekomu, ki ima željo iti kam drugam na morje. Vem iz lastnih izkušenj. Samo Hrvaška se postavlja v ospredje.ž EU pa je itak... Nimam besed, ker nočem žaliti nikogar. Nisem tak. Izgubili smo samostojnost z vstopom v EU. Je bilo veliko boljše prej, pa mislim, da se bo še marsikdo drug strinjal. Nobena EU nam ne bi smela pridigati kot polnopravni članici, kako naj Slovenci uredimo cestninjenje. Sdrago, videli bodo lepo slovensko pokrajino, o cestah pa raje ne bi. Če pač nočejo kupiti vinjete, pa naj se vozijo 3, 4 ure v koloni po slabih cestah. Če jim tako ustreza, ni naš problem, smilijo pa se mi tisti ljudje, ki bodo morali ta promet prenašati.
Ranunculus
27. 06. 2008 08.38
Sploh ne vidim razloga, da bi se prometni minister razburjal. Hrvatom je bila predstavljena možnost izogibanja plačilu vinjete, kar pomeni samo, da je hrvaško ministrstvo naredilo nekaj za svoje državljane namesto njih samih, ker bi sicer vsak Hrvat moral sam vzeti zemljevid v roke in iskati pot. Morda pa se razburja, ker se mu zaradi tega ruši finančni plan, ki so ga pripravili kot podporo uvedbi vinjet. Dokončno pa bi ga znala zrušiti EU, ki zna zahtevati uvedbo desetdnevnih ali mesečnih vinjet za ustrezno nižjo ceno. No, v vsakem primeru ni vmešavanje v zadeve neke države, če svojim državljanom razložiš, kako se ceneje a dolgotrajneje voziti skoznjo. Pa naj še pri nas povejo, kako lahko ceneje kot na Hrvaškem dopustujemo v Grčiji. Naj se malo potrudijo, tako kozt so se Hrvatje...
sdrago@siol.net
27. 06. 2008 08.26
Za Slovenijo je samo dobro, če bodo šli turisti tudi po stranskih poteh, da malo vidijo tudi našo deželo in njene lepote, pa si morda še kdo premisli in se ustavi tukaj. Morda pa se ob tem spomni tudi država in usmeri več sredstev v izboljšanje stanja na cestah, kjer vinjete niso potrebne. Glede na prepogosto prometno nevarnost teh cest in povečanje prometa, je namreč realno pričakovati tudi več nesreč. Več nesreč pa pomembno vpliva na mesto v vrstnem redu čakajočih na izboljšanje prometne varnosti. Praktičen primer: Smer iz Grosuplja v Logatec je najkrajša ob robu Ljubljanskega barja skozi Škofljico, Ig, Podpeč, Borovnico in Vrhniko. Ta cesta pa je marsikje preozka in brez pločnikov. Seveda pa bo tako kot sedaj spet tudi v prihodnje, gotovo največja ovira ne osrednjeslovenski lobiji, ki jih zveto podpira tudi vsaka vlada. Pridite torej in se sami prepričajte, da je nerazviti jug osrednje Slovenije res že daleč za dejanskim jugom. Pri tem pa držim pesti, da ne bi tudi mi pripomogli k povečanju krvave statistike. .
exim@t-2.net
27. 06. 2008 08.15
Ne se bat, hrvatarji-Žerjav vas bo naučil obnašanja. Pač pravi minister v pravi vladi. Kdo je že bil v ROP-ovi? In kaj je naredil? Hja, vlekel ogromne denarje, naredil pa nič, saj nas Hrvatarji še vedno hočejo zaje... Ampak čedalje manj jim uspeva.