Tujina

Ista skupina isti dan tihotapila še 81 drugih beguncev: življenje so si rešili z lomilko

Dunaj, 04. 09. 2015 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijska policija je sporočila, da hladilni agregat v tovornjaku, kjer so našli trupla 71 beguncev, ni deloval. Begunci so verjetno počasi izgubljali zavest, niso pa našli dokazov, da bi se poskusili rešiti iz tovornjaka. Zaslišali so domnevnega voznika, ki ga krivdo zanika.

Zapuščen hladilni tovornjak, v katerem je umrlo 71 beguncev, so našli ob avstrijski avtocesti južno od Dunaja.
Zapuščen hladilni tovornjak, v katerem je umrlo 71 beguncev, so našli ob avstrijski avtocesti južno od Dunaja. FOTO: Reuters

Enega od osumljencev, ki naj bi bili povezani s smrtjo 71 beguncev, katerih trupla so našli v zapuščenem hladilnem tovornjaku na avstrijski avtocesti, so v četrtek zaslišali v Bolgariji. 32-letnika, ki naj bi vozil tovornjak, so aretirali v ponedeljek na njegovem domu na severozahodu Bolgarije na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki so ga izdali avstrijski tožilci.

Ko so ga novinarji vprašali, ali je on vozil tovornjak, ni odgovoril. Na vprašanje, ali je vedel, da so v tovornjaku ljudje, pa je dejal "ne".

Na Madžarskem so v povezavi s smrtjo 71 beguncev pridržali še pet moških, štiri Bolgare in Afganistanca.

Osumljeni so po oceni avstrijske policije manj pomembni člani ene od številnih tihotapskih mrež, ki prežijo na tisoče migrantov, ki se skušajo prebiti v Evropo.

Hladilni agregat ni deloval

Avstrijska policija pa je danes sporočila, da hladilni agregat v tovornjaku ni deloval, kar pomeni, da so begunci umrli hitro, in sicer že na madžarski strani. Kisika je bilo dovolj le za uro, največ uro in pol vožnje. Begunci so verjetno počasi izgubljali zavest, niso pa našli znakov, da bi se poskusili rešiti iz tovornjaka. Nobene žrtve še niso uspeli identificirati, med mrtvimi pa so Sirci, Afganistani in Iračani.

Na isti dan še 81 oseb v enaki smrtni nevarnosti

Hkrati je avstrijska policija ugotovila, da je ista skupina tihotapcev ljudi na isti dan, ko so na avstrijski avtocesti na Gradiščanskem našli 71 mrtvih beguncev, v Avstrijo pripeljala še 81 oseb. Skupini je sicer med vožnjo uspelo, da so z lomilko dvakrat odprli stranska vrata vozila, so bili pa očitno v enaki smrtni nevarnosti kot 71 beguncev, ki so se zadušili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1