Tujina

ČASOVNICA: Takole se je uresničilo, kar se je zdelo nemogoče

Washington, 20. 01. 2017 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ko se je Donald John Trump avgusta 2015 popeljal po tekočih stopnicah svoje stolpnice na Manhattnu in razglasil predsedniško kampanjo s trditvijo, da Mehika v ZDA pošilja kriminalce in posiljevalce, mu noben resen analitik ni pripisal možnosti za zmago. Danes prisega kot 45. predsednik ZDA.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

DONALD TRUMP - DOSLEJ NAJBOLJ NENAVADEN PREDSEDNIK ZDA

Donald Trump se je rodil 14. junija 1946 v newyorškem Queensu, kjer je njegov oče Fred gradil stanovanjske bloke za revne in srednji razred. Fred Trump je bil potomec nemških, mama Mary Anne MacLeod pa škotskih priseljencev.

Donald je imel težave z obnašanjem že v osnovni šoli in starši so ga s 13 leti poslali na vojaško akademijo New Yorka, kjer je končal šolanje s činom stotnika. Nato je dve leti študiral na univerzi Fordham v Bronxu, potem pa se je podal v Pensilvanijo na poslovno šolo Wharton študirat nepremičninske posle.

'Majhna žepnina' v višino milijona dolarjev

Služenju v vietnamski vojni se je izogibal zaradi študijskih obveznosti, ko je teh zmanjkalo, pa zaradi poškodbe stopala. Delal je v družinskem oziroma očetovem podjetju, ki ga je kasneje prevzel in preimenoval v Trumpovo organizacijo.

Med kampanjo se je hvalil, da je od očeta dobil majhno žepnino v višini milijona dolarjev, iz katerih je ustvaril deset milijard dolarjev vredno premoženje, a v to zgodbo verjame le sam.

Trump leta 1985 predstavlja načrte za obsežen gradbeni projekt v New Yorku, imenovan Television City. Niso ga uresničili, namesto njega je na Manhattnu zrastel Trump City.
Trump leta 1985 predstavlja načrte za obsežen gradbeni projekt v New Yorku, imenovan Television City. Niso ga uresničili, namesto njega je na Manhattnu zrastel Trump City. FOTO: AP
Koliko denarja sploh ima? Milijone ali milijarde?

Nobenega dvoma ni, da je izjemno bogat, vendar nihče ne ve natančno, koliko denarja ima. Trump vrednost samega sebe oziroma svojega imena ocenjuje na več kot tri milijarde dolarjev, noče pa objaviti svojih davčnih napovedi.

Po očetovi smrti leta 1999 je dobil del okrog 300 milijonov dolarjev vredne zapuščine in z denarjem si je opomogel po težavah v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

New York Times je leta 2005 poročal, da je Trump vreden od 150 do 250 milijonov dolarjev, kar je Trump zavrnil ter vložil tudi tožbo, ki jo je izgubil. Isti časopis je jeseni prišel do Trumpove davčne napovedi in jo objavil. Ta pravi, da je pred dvema desetletjema prijavil skoraj milijardo dolarjev izgub, zaradi česar mu potem davkov na dohodek ni bilo treba več plačevati.

Ima svoje letalo in hiše z zlato notranjostjo

Trump je gradil igrišča za golf, hotele in stanovanjske zgradbe, na katerih je njegovo ime, čeprav ni njihov lastnik. Živi v svoji stolpnici na 5. aveniji na Manhattnu in na Floridi, kjer ima veliko posestvo. Hiše z zlato notranjostjo ima tudi v Kaliforniji, Virginiji in na Karibih, naokrog pa se vozi s svojim letalom.

Poleg gradbeništva se je ukvarjal s številnimi drugimi posli. Bil je finančni svetovalec boksarja Mika Tysona, do leta 2015 je bil delni lastnik tekmovanj Miss USA, Miss Teen USA in Miss Universe. Zaradi žaljivih izjav o Mehičanih je ostal brez tekmovanj za miss. Od leta 2004 do leta 2015 je na televiziji NBC gostil oddajo Vajenec, za kar je dobil 200 milijonov dolarjev.

Na sliki iz leta 1988 je Donald Trump obkrožen s kandidtakami za miss ZDA.
Na sliki iz leta 1988 je Donald Trump obkrožen s kandidtakami za miss ZDA. FOTO: AP

Trumpovo ime je na hollywoodskem pločniku slavnih, dvakrat je bil nominiran za televizijsko nagrado emmy, poznajo ga ljubitelji ameriške poklicne rokoborbe.

Rad ima papeža, rad se tožari in pogosto spreminja mnenje

Pripada prezbiterijanski cerkvi in ima rad katoliškega papeža Frančiška. Rad se tudi tožari in od leta 1973 je bil vpleten v 150 tožb na zveznih sodiščih in 150 tožb samo na sodiščih Floride. Leta 2011 je tožil Škotsko zaradi elektrarn na veter, ki so motile njegovo igrišče za golf, in izgubil. Leta 1973 ga je zvezna vlada tožila, da temnopoltim najemnikom zaračunava višje najemnine, kar je dve leti kasneje spremenil.

Njegova politična ideologija je precej pisana. Do leta 1987 je bil demokrat, potem nekaj časa republikanec, spet demokrat, nato neodvisen, zdaj je spet republikanec. Leta 2000 je nekaj časa kandidiral za predsednika kot član reformne stranke, s kandidaturo se je spet poigraval leta 2012. Podpiral je politične kandidate obeh strank, Hillary in Bill Clinton pa sta bila leta 2005 celo na njegovi poroki z Melanijo Knavs.

Leta 2011 se je pridružil gibanju t. i. rojstnikov, ki so dvomili, da je bil odhajajoči predsednik Barack Obama rojen v ZDA. Tudi po objavi Obamovega rojstnega lista ni odnehal, dokler mu ni komik Bill Maher ponudil pet milijonov dolarjev, če dokaže, da ni plod spolnih odnosov svoje matere z orangutanom. Trump je pokazal rojstni list in Maherja tožil, ker mu ni plačal pet milijonov dolarjev, a je po dveh mesecih tožbo umaknil. Šele proti koncu kampanje je Trump lani priznal, da verjame, da je bil Obama rojen v ZDA.

Prav tako spremenljiva so njegova stališča. Včasih je podpiral pravico do splava, zdaj je ne, enkrat je za legalizacijo istospolnih porok, nato spet ne. Enako je z odnosom do konoplje in višjih davkov za bogate ter minimalne plače. Brez dvoma pa podpira smrtno kazen in pravico do orožja, kakor tudi izgon nezakonitih priseljencev in prepoved vstopa muslimanov v ZDA.

Trikrat poročen ženskar

Trump je bil trikrat poročen: najprej z Ivanko, nato z Marlo, zdaj pa je z Melanio.
Trump je bil trikrat poročen: najprej z Ivanko, nato z Marlo, zdaj pa je z Melanio. FOTO: AP / 24ur.com

Trenutno je poročen s Slovenko Melanio Trump, s katero imata sina Barrona. Od leta 1977 do leta 1991 je bil poročen s Čehinjo Ivano Zelničkovo, s katero imata tri otroke (Donalda mlajšega, Ivanko in Erica). Od leta 1993 do leta 1999 je bil poročen z Marlo Maples, s katero imata hčerko Tiffany. Ima tudi osem vnukov in vnukinj.

Vmes je imel še številne ženske, nekatere med njimi naj bi osvajal tudi na silo. To je nenazadnje priznal tudi sam v videoposnetku iz leta 2005, v katerem pravi, da lepe ženske grabi tudi za spolovila, a se ne pritožujejo, ker je slaven. Trump je lastne besede obžaloval, njegovi podporniki pa mislijo, da gre za laži in se s tem ne obremenjujejo. Volili so ga zato, da jim ustvari delovna mesta in boljše plače.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bover
21. 01. 2017 17.36
Zopet vidim negativno pisanje avtorja verjetno ni navdusen nad Donaldom,mislim da bi bil cas da najdete avtorja ki bo napisal nekaj pozitivnega,saj vendar ne ignorirate miljone ljudi ki so ga izvolili,pri vsem tem pa se ignorirate Melanio,ki je Slovenskega rodu na kar bi morala biti cela Slovenia ponosna,tako pa se mi zdi zelo zalostno od vas urednikov ,ki posebno iscete novinarje ki imajo negativen pogled na administracijo od Trump.
PredsednikPepe
21. 01. 2017 16.41
Naši politiki naj se zgledujejo po Trumpu: manj birokracije, manj govorjenja in več dela, naredi kaj za svojo državo in svoje ljudi. Ne pa da bo podrli ograjo, da bi tako vzpostavili zaupanje s Hrvati, ki nas vedno nategnejo.
Tomaz1980
20. 01. 2017 19.19
+1
No.... Kva je zdej baba Vanga??? Si spet zgrešila? :D
Mese?nikPajac
20. 01. 2017 18.53
+0
Tega clanka pa se ne bi sramoval niti Edvard Zitnik :)
Mese?nikPajac
20. 01. 2017 18.52
+0
bravo Trump !!!
RedLine
20. 01. 2017 18.26
+2
Živel Donald Trump!
JbmTiMt
20. 01. 2017 18.08
+1
graf
20. 01. 2017 18.02
+1
je bilo enako pred prisegom Obame ...pa se je pol izkazalo da so se vse njegova dane obljublje obdržale kot prdec v vetru in omembe vrednih sprememb Obama ni prinesel! Moje mnenje je da bi lahko bil Trump boljši predsednik kot Obama ki je zgolj prodajal meglo pred kamerami ! Mislim da so Ameri od vseh predsednikov imeli Clintona še najraje ...
tone7
20. 01. 2017 17.19
+3
Mene zanima če sta se dva kekca iz SDS končno primerno oblekla ali še vedno igrata dvornega norčka v Ameriki. Kultura jima ni ravno domač pojem
PredsednikPepe
21. 01. 2017 16.42
+1
frako
20. 01. 2017 16.47
-11
Jst sam upam da ne bote trampaši preveč razočarani k bote dojel da je njegou plan oropat ameriko, pobral bo vse kar ni prbito. Sam poglejte kabinet k si ga je zbral.
290ktober
20. 01. 2017 16.55
+16
Nič hudega proti Obami ,ki je povečal dolg za 100% in ubijal 8 let v 7 državah!
AlternativeFacts
20. 01. 2017 16.57
-12
......in zmajnšal brezposelnost iz 10% na 4%......Če se že gremo nabijati nesmisle....
CestniKolesar370Wattov
20. 01. 2017 17.50
+9
4% brezposelnost... V Ameriki... HA HA HA. CNN?
dostojevski II
20. 01. 2017 16.34
+8
Janšiti skušajo enačiti Trumpa in Janšo. Trump se je moral najprej spopasti z desnimi kandidati kot so Jeb Bush, Ted Cruz, Marco Rubio..., ki so v politiki že več kot 20 let. Ko jih je premagal je postal kandidat desnice in šele takrat se je lahko spopadel s Clintonko. Janša pa je lider desnice že več kot 20 let, torej ne more biti slovenski Trump. Janša ni nov obraz, on je na državnih jaslih že več kot 25 let, on je dejansko slovenski Jeb Bush, Ted Cruz, on je lider desne politične elite, ki bi jo moral morebitni slovenski Trump najprej premagati.
DonDonDan
20. 01. 2017 16.49
-1
Ne obstaja "slovenski trump". Če bi naredili sfingo med Kučanom in njegovimi nakradenimi milijardami, Janšo in njegovo svetovno nazorsko opredelitev in Gregorjem Golobičem skupaj z njegovo blond pričesko in postavno višino, bi dobili samo 1/4 Trumpa, hehehehe
Al83
20. 01. 2017 17.12
+1
Janši še desničar ne bi reku, prej kje center-levi. Imamo ga za desnega, samo za to ker so vsi drugi tako na skrajno levi strani spektra, da zgleda desničar. Janša podpira skoraj vse leve politike od socialne države, velike vlade, rasti birokracije,..., do internacionalizma(samo da za razliko rine v rit severnim namesto južnim), da o Eurofiliji in globalizmu ne govorimo. Mogoče bi sprejel kakega migranta manj, samo dvomim, da bi bil sposoben reči Merklovi NE.
puspan
20. 01. 2017 16.27
+4
Najboljše od vsega napisanega, da je trenutno poročen z Melanijo Knavs, zato hitro proslavljajte, ker jutri je že nov dan.
JE-BI-GA
21. 01. 2017 11.12
+1
Al83
20. 01. 2017 16.25
+6
Bil je daleč najmočnejši kandidat, že od samega začetka. Samo tisti, ki gledajo na svet skozi ˇprogresivneˇ leče tega niso hoteli opaziti.
frako
20. 01. 2017 16.32
-2
berni bi ga pustu u prahu če ga neb hilary ogolfala.
CestniKolesar370Wattov
20. 01. 2017 16.38
+1
Kako ga je ogoljufala, če je dobila skoraj četrtino več glasov? Bernie bi izgubil, ker pravi reveži hočejo službo, ne pa miloščine.
frako
20. 01. 2017 16.44
+3
kjer je blo fer glasvajne je jo je pustil v prahu, kjer so bli pa caucusi je pa ona zmagvala.
Al83
20. 01. 2017 16.47
+5
Po tem, ko so prišli DNC leaksi v javnost in je bilo totalno jasno, da ga je Hillda oguljuvala, se je Berni odloču, da jo vseeno podpre. In zanikal je njeno goljufijo, čeprav je blo 100% dokazano.
Al83
20. 01. 2017 16.48
+0
Ne bi si upal zanikati, da so ga plačali. Al ma pa Stockholmov sindrom.
killik
20. 01. 2017 18.07
a mi lahko prosim difiniraš Stockholmov sindrom sem namreč laik v tem bi pa rad vedel kdo je bil talec in kdo ugrabitelj v tem primeru
CestniKolesar370Wattov
20. 01. 2017 16.24
+7
Small loan pomeni majhno posojilo, ne pa žepnina. Jaz bi na poroko povabil Hitlerja, če bi mi le-ta omogočil, da dam milijardo izgub v davčno olajšavo za prihodnja leta. Trump ni priznal, da je Obama rojen v ZDA. To je rekel medijem, da so po hitrem postopku nadaljevali s programom. Tega dne je Trump medije peljal na WC, ker so mislili, da bo spet pogrel zadevo o Obamovem rojstvu, namesto tega pa je predstavil veterane, ki ga podpirajo. Medijev se je trlo v želji, da ga po programu raztrgajo, program je bil pa nekaj popolnoma drugega. Če kot "osvajanje na silo" razumete to, da se ženske ne vpraša preden se jo dotakne, potem smo vsi posiljevalci. Kdo pa še sprašuje? Če veš, veš. Če pa ne, pa ne. Analitiki mu pa niso dajali možnosti zaradi dveh stvari. 1. Oversampling demokratov v javnih anketah je značilnost tako Billa, kot Hillary Clinton. 2. Ker so demokrati ustvarili domišljijsko okolje v katerem je Trump "dobesedno Hitler", so se njegovi podporniki niso šli javnih anketiranj, da si le ne bi kakšen liberalen sosed domišljal kaj napačnega. Živeli!
BildiTheEmperor
20. 01. 2017 16.24
+8
Vsak analitik ki je napovedoval Trumpov poraz, je dokazal svojo nekompetentnost
puspan
20. 01. 2017 16.41
+4
Bi ti pritrdil, ampak raje še malo počakaj, kajti nekompetentnost le-teh, bomo lahko potrdili šele takrat, ko bo dokazal, da je njegovo predsednikovanje pravo nasprotje tistemu, kar je uganjal s svojim težko obvladljivim jezikom doslej.
AlternativeFacts
20. 01. 2017 16.20
-4
Bolj kot to časovnico, raje napišite, kakšna je ekipa, ki jo je sestavil, ker kar je bilo je bilo, nima nobene veze več...... Pri sosedih so se pri Indexu kar dobro potrudili ...Od Goldman-Sach/soros naveze, ruskih navez,enega so celo optoževali vojnih zločinov v Iraku, do verskih ekstremov, ki zagovarjajo kreacionizem, omejujejo pravice žensk itd.....Nič dobrega ne more iz tega vzkliti....
Explainator
20. 01. 2017 16.23
+4
AlternativeFacts
20. 01. 2017 16.28
+1
Ni potrebno z rezervo jemati, lahko vse preveriš na spletu, če misliš da nakladajo.....
Transformerji
20. 01. 2017 16.13
+0
Bostveno je to, da je začel z mašo .....
AlternativeFacts
20. 01. 2017 16.25
-2
ja samo s kakšno mašo.....Mašo je vodil kontroverzni pastor Robert Jeffress, človek ki je med drugim izjavil, da je abortus povzročil 9/11, ali pa, da je franšiza 50 odtenkov sive, znak da bo konec sveta.....Res čestitke za izvirnost ni kaj......
Transformerji
20. 01. 2017 17.06
-2
milan-hisan
20. 01. 2017 16.09
+15
24ur se je začel podlo prilizovati z všečnimi članki...
NiVzdevka76
20. 01. 2017 16.05
-3
Služba je služba, družba je pa družba....