Tujina

Trump odstopil z vseh položajev svojega poslovnega imperija

Washington, 23. 01. 2017 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.H./STA/B.G.
Komentarji
1133

Ameriški predsednik Donald Trump je začel z delom. Podpisal je dokumente o nameravanem umiku ZDA od prostotrgovinskega sporazuma, pa tudi dokumente o zamrznitvi zaposlovanja v javni upravi in prekinitvi financiranja pomoči pri splavu po svetu. Hkrati je odstopil z vseh položajev svojega poslovnega imperija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trump že prvi dan podpisuje odloke
    02:25
    Iz 24UR: Trump že prvi dan podpisuje odloke
  • Iz 24UR: Blagovna znamka First Lady
    02:49
    Iz 24UR: Blagovna znamka First Lady
Donald Trump je že podpisal nekaj zakonov in ukazov.
Donald Trump je že podpisal nekaj zakonov in ukazov. FOTO: AP

Že med volilno kampanjo je Donald Trump obljubljal, da se bo veliko zgodilo že prvi dan, ko bo prevzel predsedniško funkcijo. In tako je že takoj po zaprisegi kot 45. predsednik ZDA sedel v Ovalno pisarno in podpisal nekaj ukazov in zakonov. 

Zažugal tistim, ki bi selili proizvodnjo iz ZDA

Najprej je v Beli hiši sprejel poslovne voditelje in jim sporočil, da jih čaka velik mejni davek, če bodo proizvodnjo selili iz ZDA v tujino. Obenem pa jim je ponudil korenček v obliki davčnih ugodnosti, če bodo delovna mesta ohranili ali odpirali v ZDA.

Trump je medijem posredoval pisno odstopno izjavo z vseh položajev svojega poslovnega imperija z datumom 19. januar 2017, torej dan preden je prisegel na položaj 45. predsednika ZDA.

Znižal bo davke

Ponovil je obljubo, da bo znižal davke, in sicer za srednji razred med 15 do 25 odstotkov, za 75 odstotkov pa bo črtal številne zvezne regulacije in obenem vztrajal, da varnost na delovnih mestih ali varnost hrane in zdravil ne bo ogrožena.

Umik ZDA od sporazuma o prosti trgovini

V skladu s pričakovanji je napovedal umik ZDA od sporazuma o prosti trgovini Azije in Pacifika (TPP), ki so ga sklenile vlade 12 držav območja z namenom oblikovanja trgovinskih pravil kot protiutež vse večjemu vplivu Kitajske.

Ameriški senat je ratifikacijo sporazuma zavrnil že v času predsednika Baracka Obame, proti njemu pa se je poleg Trumpa izrekel tudi nekdanji predsedniški kandidat demokratov Bernard Sanders. "To kar sem sedaj storil je velika stvar za ameriške delavce," je zagotovil Trump, ko je odstopil od sporazuma, ki niti ne velja.

Nič več zaposlovanja v javni upravi

Hkrati je Trump zamrznil zaposlovanje v javni upravi, ki trenutno šteje več kot dva milijona zaposlenih od katerih jih je 85 odstotkov izven prestolnice Washington. Zamrznitev ne velja za Pentagon in agencije, ki se ukvarjajo z nacionalno varnostjo, kar pomeni za več kot 75 odstotkov javne uprave.

Prekinitev financiranja organizacij, ki pomagajo ženskam pri splavu

Trump je podobno kot leta 2001 George Bush mlajši podpisal tudi izvršni ukaz o prekinitvi financiranja mednarodnih organizacij, ki po svetu informirajo ali pomagajo ženskam pri splavu. Tako imenovano politiko "Mexico Cityja" je leta 1984 začel Ronald Reagan, Bill Clinton je financiranje obnovil, Bush mlajši ga ukinil, Obama obnovil, Trump pa sedaj spet ukinil.

Trum napoveduje pogajanja s Kanado in Mehiko o spremembah pri sporazumu o prosti trgovini Severne Amerike (Nafta), doslej je že podpisal namero, da bo zdravstvena reforma predsednika Obame ukinjena in nadomeščena z nečim novim, kmalu pa bo napovedal ukrepe oziroma smer ukrepanja na področju priseljevanja in okolja.

Predvolilni obljubi o gradnji zidu na meji z Mehiko, ki ga bo plačala južna soseda se ni odpovedal, več milijonov priseljencev, ki so v ZDA prišli nezakonito kot mladoletniki in jih je Obama zaščitil pred izgonom, pa trenutno trepeta zaradi prihodnosti.

Donald Trump, novi predsednik ZDA
Donald Trump, novi predsednik ZDA FOTO: AP

Imenoval še nekaj svojih sodelavcev

Trump je podpisal tudi zakon, ki omogoča, da bo nekdanji marinec James Mattis lahko prevzel vodenje obrambnega ministrstva – ukinil je namreč zahtevo, da mora biti kandidat za to funkcijo zadnjih sedem let civilist.

Predsednik Trump je imenoval še nekaj drugih vodilnih mož v svojem kabinetu, med drugim je za vodjo Agencije za zaščito okolja imenoval Scotta Pruitta, Johna Kellyja pa za vodjo oddelka za domovinsko varnost.

Nov praznik, spremembe v Ovalni pisarni in veleposlaniki

Trump je razglasil tudi nov praznik – nacionalni dan patriotizma, a za zdaj še ni znano, na kateri dan ga bodo praznovali.

V Ovalno pisarno je vrnil kip Winstona Churchilla, s katerim želi priznati "posebne odnose" med Veliko Britanijo in ZDA. V času Obamovega mandata je bil kip na britanskem veleposlaništvu, namesto njega pa je predsednikovo pisarno krasil kip Martina Luthra Kinga.

Kmalu po zaprisegi je Trumpova administracija odstavila vse tuje ambasadorje, ki jih je potrdil njegov predhodnik Obama, za zdaj pa še niso sporočili nobenih novih imen. V ZDA je sicer znana praksa, da politično imenovani ambasadorji odstopijo ob nastopu nove vlade, vendar pa so običajno istočasno že znana imena njihovih naslednikov.

V programu ni govora o pravicah in okoljskih spremembah

Posodobili so tudi že spletno stran Bele hiše, kjer je Trumpov program napisan v zgolj šestih točkah – energetika, zunanja politika, delo in gospodarska rast, vojska, zakonodaja in trgovinski sporazumi. Kritiki opozarjajo, da v programu - za razliko od Obaminega – ni več govora o državljanskih pravicah, pravicah LGBT skupnosti, zdravstvenem varstvu in okoljskih spremembah.

Od svojega predhodnika je prevzel tudi Twitter profil @POTUS, ki pa naj bi ga nadzirali njegovi svetovalci. Trump pa je sporočil, da bo še vedno uporabljal tudi svoj zasebni profil @realDonaldTrump.

Proizraelska politika in načrt, da Jeruzalem prizna kot prestolnico judovske države

Trump je napovedal spremembo zunanje politike, ki da bo bolj proizraelska. Med drugim je napovedal selitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, s čimer bi to mesto priznal kot prestolnico judovske države. To so tudi drugi ameriški zavezniki, zlasti v Evropi, označili za nevarno in predvsem neprimerno.

Trump se je sicer v nedeljo po telefonu pogovarjal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in ga povabil v Belo hišo. Do srečanja naj bi prišlo že v začetku prihodnjega meseca. Po telefonu sta sicer govorila predvsem "o grožnji, ki jo predstavlja Iran," so sporočili iz Bele hiše.

Obe strani sta "se dogovorili, da se bosta še naprej tesno posvetovali glede niza regionalnih vprašanj, vključno glede grožnje, ki jo predstavlja Iran", piše v sporočilu Bele hiše. To že nakazuje, da bo imela nova ameriška administracija trši pristop do Teherana.

Palestinsko gibanje Hamas je novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa posvarilo na nevarnosti, ki bi jih prinesla izpolnitev njegove napovedi o preselitvi ameriškega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. S selitvijo veleposlaništva v okupirani Jeruzalem bi administracija ZDA po njihovem prepričanju prestopila vse rdeče črte. Tudi palestinski predsednik Mahmud Abas je večkrat posvaril pred takšnim korakom, ki bi po njegovem pomenil agresijo. Abas naj bi tudi zaprosil Jordanijo, da mu pomaga vzpostaviti neposredno komunikacijsko povezavo z Belo hišo, je poročal izraelski radio.

Izraelske oblasti so sicer v nedeljo še pred pogovorom med Trumpom in Netanjahujem odobrile gradbena dovoljenja za več kot 500 domov za judovske naseljence v anektiranem vzhodnem Jeruzalemu. Odobritev dovoljenj so odložili, dokler ni Trump prisegel kot ameriški predsednik. Na mizi pa imajo še priključitev velike naselbine Male Adumim na zasedenem palestinskem Zahodnem bregu, o čemer naj bi odločali po srečanju izraelskega premierja in novega predsednika ZDA.

Širitev izraelskih naselbin na palestinskih ozemljih in v vzhodnem Jeruzalemu, ki ga želijo imeti Palestinci za prestolnico svoje prihodnje države, je veliko sporno vprašanje v reševanju bližnjevzhodnega konflikta. To je nedavno potrdil tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki je širjenje naselbin obsodil. To je močno razburilo tako Netanjahuja kot Trumpa, ker ZDA takrat še pod vodstvom predsednika Baracka Obame niso uporabile veta za blokiranje te resolucije.

V Beli hiši so sicer skušali znižati ton glede sprememb v ameriški politiki do Bližnjega vzhoda. Zlasti glede selitve ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem. Kot je povedal novi tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer, ta odločitev še ni sprejeta in "da so še v zelo začetnih fazah celo pogovorov o tej zadevi".

Povedal je še, da je Trump v nedeljskih pogovorih z izraelskim premierjem poudaril tudi, da so neposredna pogajanja med Palestinci in Izraelci nujna. "Predsednik je poudaril, da je mir med Izraelom in Palestinci mogoče doseči le v neposrednih pogajanjih med obema stranema in da bodo ZDA tesno sodelovale z Izraelom, da bi dosegli napredek proti temu cilju," je še povedal Spicer.

Dela se je lotil že takoj po zaprisegi.
Dela se je lotil že takoj po zaprisegi. FOTO: AP

Trump podpisal tudi odlok za izstop ZDA iz transpacifiškega prostotrgovinskega partnerstva

Kot je napovedal, je Trumo ob prihodu v Belo hišo znova napadel globalne trgovinske sporazume. ZDA so po njegovem nareku iz enega danes že izstopile, in sicer iz transpacifiškega prostotrgovinskega partnerstva (TTP)

Ameriški pravniki v tožbo zaradi konflikta interesov, Trump odstopil z vseh položajev svojega poslovnega imperija

Organizacija Državljani za odgovornost in etiko v Washingtonu (Crew) je danes na zveznem sodišču v New Yorku vložila tožbo proti predsedniku Trumpu zaradi kršenja ustave, kar naj bi zagrešil takoj ob petkovi prisegi, ker se ni povsem ločil od svojih poslovnih interesov s tujino.

Trump je nato medijem danes posredoval pisno odstopno izjavo z vseh položajev svojega poslovnega imperija z datumom 19. januar 2017, torej dan preden je prisegel na položaj 45. predsednika ZDA.

Televizija CNN in druge so sporočile, da so dobile dokument na katerem piše: "Jaz, Donald Trump, s tem odstopam od vsakega položaja, ki sem ga imel v spodaj navedenih entitetah."

Sledi seznam več 100 podjetij, organizacij in drugih entitet. Trump je prenos podjetij na sina Donalda mlajšega in Erica najavil na novinarski konferenci 11. januarja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

:goodidea idea
24. 01. 2017 20.28
+1
Trump bo vse pištimal že prvi dan.Pri nas rabijo tri mesece.
komarec
24. 01. 2017 20.26
+2
Po pravici povedano, dol mi visi za Trumpa in Ameriko.
SDS_je_poden
24. 01. 2017 19.58
+1
Trump je točno to, kar amerika rabi. Voditelja, ki jih bo počasi a zanesljivo potisnol v srednji vek. Me prav zanima, kje se bo to krčenje pravic končalo.
nikhrast
24. 01. 2017 16.11
+4
Trump je lopov, zato pa po sodiščih vsepovsod. Na Škotskem so ga praktično nagnali, problemi z njegovo univerzo na Floridi, pa s chefi po restavracijah, ne plačuje delavce in kompanije ki so mu kaj delali, slab ugled ima v biznisu..., precej se je pobotal zunaj sodišča čeprev je rekel da ne, V Torontu je njegov hotel šel v bankrot prejšni mesec, prodaja se, folk se izogiba imena Trump.
Ramzess
24. 01. 2017 12.37
"Ameriški pravniki v tožbo zaradi konflikta interesov, Trump odstopil z vseh položajev svojega poslovnega imperija" Tile so pa tudi eni, mora človek res vse pustiti za sabo in iti naprej, ... kaj bo počel potem ko ne bo več predsednik, bo delavec v lastnem podjetju, če se tako izrazim.
nikhrast
24. 01. 2017 16.17
+1
Pa to je običajno. Razdeli naj svoje premoženje otrokom, dobrodelnim ustanovam..., Bill Gates, Warren Buffett..., pa precej ostalih milijaderjev, je že napisalo v svoji oporoki da bodo večino premoženja darovali. Otrokom pomagaš da dobijo izobrazbo, potem so pa na svojem, to je navada v Ameriki.
hondica
24. 01. 2017 11.46
-2
Nuja je še fizični zid na meji z mehiko, ker tam se je preteklo toliko kriminala v USA, da je nekoliko oslabilo že celo državo. Trump bo to naredil.
hondica
24. 01. 2017 11.43
+0
Jaz pravim, da je edina svetla in civilizirana točka bližnjega vzhoda Izrael, Trump tudi to dobro ve, saj ni neumen za razliko od celotne evropske levice.
BUONcaffee
24. 01. 2017 10.13
+0
Sedaj bo Kitajska izgubila moč.
nikhrast
24. 01. 2017 16.02
+0
Daj no, bo Walmart zaprl svoje markete, na Kitajskem pa odpustili na mlijone delavcev, dobrodošel v recesijo.
Ezav
24. 01. 2017 08.36
+10
Trum p ni profesionalni politik. Dejansko dela tisto kar je napovedal. To ne pomeni, da se strinjam z njegovimi idejami. Je pa človek dejanj in to ljudje pogrešamo pri politikih. :)
waga7
24. 01. 2017 08.35
+5
Naj me nekdo poduči, 2 miljona zaposlenih v javni upravi pa 250 miljonov amerikancev??? Ker to je menda slab procent, Kolk je pa pr nas ta delež???
Ka pa mislis
24. 01. 2017 10.35
+2
DeBill
23. 01. 2017 22.58
+11
In ko že govorimo o mandatu, pri Husseinu je vse zgledalo tako, kot da je PR botra, ki je v ozadju. Definitivno mu je večino zadev vodila Clintonova, dečko pa je jamral v mikrofone. In take zadeve gredo Američanom na živce, oni imajo radi močne predsednike, take iz ozadja pa sploh ne marajo.
piljan
23. 01. 2017 22.57
+0
Kaj pa kaj naš Bide,a ima že kakšne nove sanje?
BildiTheEmperor
23. 01. 2017 22.54
+10
Tudi na Kitajskem je moral Mao Ce Tung obračunat z javnimi paraziti, ker so se mu tako razpasli da druge več ni bilo.
vertex
23. 01. 2017 22.58
+3
Z javnimi paraziti lahko obračuna samosas nekdo ki ni javni parazit,franci ti prisegaš na prav nasprotno
DeBill
23. 01. 2017 22.52
+28
V ZDA sta se dolga leta dajala dva pola in pri takem dajanju, se vsaj ve enem če ne pri obeh prikažejo resne anomalije. Te anomalije so se v ZDA prikazale na zunaj kot zlizanje vrhušk obeh polov v en establišment, ki sledi kapitalu in lažnim eminencam. Postala sta eno in isto ter se seveda skupaj borita proti novemu sovražniku, nosilcem idej. Na eni strani je bil to Sanders, ki mu zaradi pokvarjenosti Clintove ni moglo uspeti, na drugi strani pa je bil to Trump, ki se ni zdel resna grožnja in ker je bil cel establišment usmerjen v Clintonovo, so ga nastavili za protiutež, ki to ni. Pa se je izkazalo, da so ljudje, predvsem izven urbanih središč in bogatih držav nekako poštekali, da jih vodijo žekjne čez vodo in da vse temelji na besedah, ki so sicer lepe, doprinesejo pa k njihovim življenjem nič. Zato so tako levi kot desni ki jim je bilo jasno, da je treba presekati volili Trumpa. Razni aktivisti niso ne levi in ne desni, oni se delajo da kaj so, ker jim to prinaša priljubljenost. Trump je sicer govedo, ampak delovno. In bolje govedo kot pa ena ogromna zvita in zlobna podlasica, ki mori zaradi užitka in sle, v prenesenem pomenu vpliva in denarja, brez sramu in brez mej.
NiVzdevka76
23. 01. 2017 22.52
-1
Spucite kakor veste in znate.....
krtofl
23. 01. 2017 22.46
-9
ne gredo mi v račun ti svečkarji ala djon tri volte trumpet PrihajamSlovenija....le kaj jih ovira da ne kandidirajo nikoli nikjer pa tako pametni so......
krtofl
23. 01. 2017 22.49
-1
Diškor
23. 01. 2017 22.49
+6
Šejtan ti si kandidiral na listi ZAB v CE in dobil 84 glasov, ha,ha,ha
BildiTheEmperor
23. 01. 2017 22.50
+3
krtofl
23. 01. 2017 22.51
-3
piljan
23. 01. 2017 22.59
-3
Sami cmekači,še dohtar ivanček nima koristi od njih.
Diškor
23. 01. 2017 22.45
+44
Na volitvah volim samo tisto stranko, ki bo imela v programu prvo Slovenija in Slovenski državljani, potem še 100 x isto, šele potem drugi.
BildiTheEmperor
23. 01. 2017 22.47
+6
mackon08
23. 01. 2017 22.49
+6
Naivnež, program ti napiše vsaka stranka kakšnega hočeš, samo se tega ne drži.
vertex
23. 01. 2017 22.54
-1
Tak program napiše prvošolček,politiki programirajo nas ovce in s tem dobro slużijo
Diškor
23. 01. 2017 22.56
+3
Še nobena stranka nima tega, še Slovenska se bojijo nekatere pred stranko dodat.
aviktora
23. 01. 2017 22.42
+1
Zamislimo se nad zadnjimi protesti v Ameriki, le kaj bi se moralo Slovencem zgoditi, da bi množično dvignili glas. Očitno nam nič ne manjka.
BildiTheEmperor
23. 01. 2017 22.44
+9
To je odvisno od Sorosa. Isto kot v Ameriki. Ali vas bo financiral ali ne.
trumpet2018
23. 01. 2017 22.50
+3
naj mu dajo še eno državno odlikovanje, pa bo ziher odprl denarnico
BPGC
23. 01. 2017 22.36
+28
Tale ukrep pa ni slab; prepovedal dodatno zaposlovanje v JU ;)
BildiTheEmperor
23. 01. 2017 22.39
+8
krtofl
23. 01. 2017 22.41
-1
BildiTheEmperor
23. 01. 2017 22.43
+2
Dokler ga lahko prešteješ ga nimaš veliko. Ko je vpet v vlaganja in poslovne rizike, se pa njegov volumen spreminja vsako sekundo. Kako se spet levak ukvarja s tujim premoženjem.
krtofl
23. 01. 2017 22.48
-1
aja....ti si pred velikim ekranom in gledaš kako številke skačejo....pozabil malce....že dolgo nisem spremljal borzo...
BildiTheEmperor
23. 01. 2017 22.49
+1
BožidarMacur
23. 01. 2017 22.32
+25
Tkole bom napisal. Slovenci imamo prvo damo v Ameriki. Kdaj bomo imeli Slovenca za župana Ljubljane?
krtofl
23. 01. 2017 22.35
+5
trumpet2018
23. 01. 2017 22.37
+4
takrat ko bodo imeli srbi slovenskega župana, se pravi nikoli
krtofl
23. 01. 2017 22.39
+4
trumpet...nebi ti kandidiral namesto kritiziral.....
trumpet2018
23. 01. 2017 22.46
+1
Schnitzel
23. 01. 2017 22.54
+3