Tujina

Glamurozno Melanio in Donalda Trumpa na slavnostni večerji sprejela Theresa May

London, 12. 07. 2018 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
14

Donald Trump je s soprogo Melanio Trump prispel v Veliko Britanijo. Prvo dejanje obiska je bila slavnostna večerja za 150 povabljencev, na kateri ga je sprejela premierka Theresa May. Drugi dan obiska pa ga čaka še srečanje s kraljico in uradni pogovori.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes iz Bruslja, kjer se je udeležil vrha zveze Nato, priletel v Veliko Britanijo, kjer se bo v petek sestal z britansko kraljico Elizabeto II. in premierko Thereso May. Trump bo z Mayevo govoril predvsem o trgovini.

Trump in njegova soproga Melania sta se udeležila slovesne večerje v palači Blenheim blizu Oxforda, kjer se je rodil Winston Churchill.
Trump in njegova soproga Melania sta se udeležila slovesne večerje v palači Blenheim blizu Oxforda, kjer se je rodil Winston Churchill. FOTO: AP

Udeležila sta se slavnostne večerje

Trumpa in prvo damo Amerike je na slavnostni večerji že sprejela premierka Theresa May. Večerja je potekala za 150 izbranih povabljencev v palači Blenheim blizu Oxforda, kjer se je rodil Winston Churchill.

V petek pa bodo na vrsti uradni pogovori, katerih glavna tema bo prostotrgovinski sporazum med ZDA in Združenim kraljestvom po odhodu slednjega iz EU marca 2019. Takšnega sporazuma z ZDA si v Londonu srčno želijo. Mayeva je že pred prihodom Trumpa kljub nizu njegovih nediplomatskih opazk sporočila, da "ni močnejšega zavezništva, kot so naši posebni odnosi z ZDA, in v prihodnjih letih tudi ne bo pomembnejšega zavezništva". Prostotrgovinskega sporazuma si sicer hitro želi tudi Trump, ki je od vsega začetka podpiral brexit.

Donald in Melania Trump v družbi britanske premierke Therese May in njenega soproga.
Donald in Melania Trump v družbi britanske premierke Therese May in njenega soproga. FOTO: AP

Trump kritičen do načrta za brexit

Tudi danes je bil kritičen do njenega načrta za brexit, zaradi katerega se Mayeva sooča s hudo vladno krizo. Dejal je, da so Britanci glasovali za izstop iz unije. "Torej si predstavljam, da bodo to storili, mogoče po malo drugačni poti. Ne vem pa, če je to nekaj, za kar so glasovali," je dodal o načrtih. Dodal je sicer, da verjetno ni prava oseba, da sodi o teh zadevah.

Mayeva je že zagotovila, da je njen predlog v skladu z referendumom o izstopu Velike Britanije iz EU in željami Britancev.

V Oxfordshiru se je na manjšem protestu zbralo okoli 700 protestnikov, ki so Trumpu sporočili, da ni dobrodošel v Veliki Britaniji.
V Oxfordshiru se je na manjšem protestu zbralo okoli 700 protestnikov, ki so Trumpu sporočili, da ni dobrodošel v Veliki Britaniji. FOTO: AP

Pred palačo Blenheim okrepljena policijska prisotnost in prvi protestniki

Pred palačo Blenheim je bila že pred Trumpovim prihodom množica policistov in policijskih vozil. Tam se je zbralo tudi več protestnikov s transparenti. Ob obisku ameriškega predsednika so namreč po vsej državi napovedani množični protesti, največji naj bi potekal v petek v Londonu - ki se mu bo ameriški predsednik med obiskom v veliki meri izognil.  V Oxfordshiru se je na  protestu zbralo okoli 1000 protestnikov, ki so Trumpu sporočili, da ni dobrodošel v Veliki Britaniji. 

Ob prihodu v London je Trump sicer povedal, da ga protesti ne motijo in da ga imajo Britanci radi.

Ob prihodu v London je povedal, da ga protesti ne motijo in da ga imajo Britanci radi.
Ob prihodu v London je povedal, da ga protesti ne motijo in da ga imajo Britanci radi. FOTO: AP

Ameriško veleposlaništvo izdalo opozorilo za ameriške državljane med Trumpovim obiskom

Veleposlaništvo ZDA v Londonu je Američane sicer opozorilo, da naj bodo zaradi protestov napovedanih ob obisku Donalda Trumpa previdni in naj se ne izpostavljajo. V opozorilu so zapisali, naj bodo pozorni na dogajanje v okolici. Izogibajo naj se množičnim srečanjem, nenehno spremljajo poročila medijev in policije in naj se ne izpostavljajo oziroma naj bodo čim bolj ’nevidni’.

Pred palačo Blenheim je bila že pred Trumpovim prihodom množica policistov in policijskih vozil. Tam se je zbralo tudi več protestnikov s transparenti.
Pred palačo Blenheim je bila že pred Trumpovim prihodom množica policistov in policijskih vozil. Tam se je zbralo tudi več protestnikov s transparenti. FOTO:

Vikend bo preživel na Škotskem

V petek boDonald Trump  s soprogo odpotoval na Škotsko, kjer ima v lasti dve igrišči za golf, in tam preživel vikend. Na Downing Streetu so dejali, da gre za "zasebni element uradnega obiska". 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
13. 07. 2018 09.41
-1
samo še venec ji manjka pa je kot rimski imperator!
funi
13. 07. 2018 07.16
-7
Nehajte napadat predsednika najmočnejše države na svetu. Bodimo ponosni na prvo damo Amerike. komu...ti nehajte škodit Sloveniji in slovencem.
nikhrast
13. 07. 2018 08.11
-6
Stable genius, pa kolikokrat bomo slišali to, ni čudno da folk misli da je malo prtegnjen. Na Škotskem bo pa tudi hec, sosedi ga sovražijo, litigacije, cajt je da zapoka. Pa kaj bi njegova mama mislila o tem?
Karantanija
13. 07. 2018 09.41
+2
nikhrast
12. 07. 2018 22.11
-5
Uboga Melanie, kot lutka, ste jo videli na CNN, BBC, Sky News…
komarec
12. 07. 2018 22.19
+2
Po mojem trdnem prepričanju je res uboga.
Karantanija
13. 07. 2018 09.39
+6
Kot da je namazana s pretemnim pudrom. Izgleda plastično. Drugače je pa s to nežno rumeno obleko prekosila vse kraljice in princese skupaj! Filmski hollywoodski glamur!
CestniKolesar370Wattov
12. 07. 2018 21.00
+17
Trumpa protestniki ne zanimajo, tako kot tigra ne zanimajo podgane v luknjah.
BUONcaffee
12. 07. 2018 20.47
+22
Britanci imajo dan žalovanja zaradi nogometa.
Karantanija
13. 07. 2018 09.40
+3
Firnk
12. 07. 2018 20.24
+3
a mu je ni cmerar preuzeu sam prašam
BUONcaffee
12. 07. 2018 20.46
+3
Še čakamo na to novico. Če bo videti nervozen pomeni, da se nekaj dogaja.
1918
12. 07. 2018 21.42
+4
zaenkrat je sem primerjal ktera blondinka se mu bolj dopade, bo drugič
JApajaDAja
12. 07. 2018 16.35
+12
sestal se bo s kraljico, premierko.....in demonstranti!