Tujina

Oglasil se je Davor Dragičević: Če se mi kaj zgodi, veste, kdo je kriv

Banjaluka, 07. 01. 2019 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dober teden dni po skrivnostnem izginotju Davorja Dragičevića, očeta umorjenega Davida, za katerim je policija v Banjaluki izdala zaporni nalog, se je ta vendarle oglasil. Na Facebook skupini Pravica za Davida je objavil posnetek z neznane lokacije, na katerem sporoča: "Živ sem, zdrav sem, niso me še ubili. A če se mi kaj zgodi, veste, kdo je kriv!"

"Davor je živ in zdrav, a se zelo boji in se nima namena vrniti v Banjaluko, dokler ne bodo rešene okoliščine preteklih dni," je za Klix.ba povedal odvetnik Davorja Dragičevića Ifet Feraget. Kot je pojasnil, se mu je Davor oglasil, da bi pomiril vse ljudi, ki jih je skrbelo zanj in so se bali najhujšega – da ga je doletela enaka usoda kot njegovega sina Davida.

"Ne vem, kje je, ampak se zelo boji. Notranje ministrstvo Republike srbske je zlorabilo svoja pooblastila. Ljudje so na trgu mirno stali 280 dni, zakaj jih potem niso pregnali že prvi dan? Na 280. dan se ni zgodilo nič spektakularnega. Davor ima kot oče, ki so mu ubili sina, pravico, da govori, kar je govoril, in ni pretiraval. Ubili so mu sina, preiskava pa ni bila ustrezna. Bog ne daj, da se to zgodi še komu," je dejal. Na tak način v svet pošiljamo slabo sliko in prepričanje, da so umori nekaj povsem normalnega. "Brez prave resnice ni prave preiskave," je še dejal.

Davor Dragičević je živ in zdrav, se pa v Banjaluko ne namerava vrniti.
Davor Dragičević je živ in zdrav, se pa v Banjaluko ne namerava vrniti. FOTO: AP

Davor na posnetku: Lahko me ubijejo, a resnice za Davida mi ne morejo vzeti

Kmalu zatem je Dragičević na Facebook strani Pravda za Davida (Pravica za Davida) objavil posnetek z neznane lokacije, na katerem sporoča, da je živ in zdrav, ter da ga niso uspeli ubiti. A če se mi kaj zgodi, veste, kdo je kriv, opozarja.

"Še sem zdrav, pri pameti, niso me uspeli uničiti. Lahko me ubijejo, a to, česar mi nikoli ne morejo vzeti, je resnica in pravica za Davida," pove na posnetku in pojasni, kako so hoteli fokus preiskave Davidove smrti speljati stran od pravih storilcev, zato je edina pravilna poteza, da se primer zdaj preseli na državno tožilstvo v BiH.

"V teh desetih mesecih nismo naredili niti ene napake, zato si nič ne očitajte – enako bi storili, tudi, če nas ne bi bilo na ulici. Lovili bi nas, tepli in nam grozili s smrtjo. Zdaj več ne morejo nič, dokazi obstajajo /…/ Jaz nimam nobenih pričakovanj več, lahko me samo še ubijejo. In če se mi kaj zgodi, veste, kdo so krivci – Dragan Lukač, Darko Ilić, pripadniki notranjega ministrstva s tiskovne konference, Milorad Dodik, Željka Cvijanović in tožilci v tem zrežiranem procesu!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njegovem mnenju bi se morali vsi vrniti k vprašanju – kdo je ubil Davida? "Nikomur ne zamerim, če je zapustil našo skupino. Hvala vam za vse. A jaz grem do konca, z vami ali brez vas. Nikoli ne bom odnehal. Ubili so mi otroka," je še dejal in vsem pravoslavnim vernikom zaželel vesel božič.

"Imejte mir v hiši, bodite s svojimi družinami, jaz tega več nimam. Hočem samo pravico za Davida in nisem vas zapustil, nikoli vas ne bom. Grem do konca, hrabro in vztrajno. To je vse zrežiran proces. Tukaj nisem zato, da bi nekoga rušil, ne jaz in ne moja skupina. Uničili so mi tisto,kar mi je bilo najbolj sveto. 280 dni mirne in dostojanstvene borbe za mojega otroka in vse nas. A vedeti morate, da to ni več borba za Davida, pač pa za vse nas in naše otroke. Davida ni več, a obljubil sem mu, da se bom boril. Če se zdaj ne bomo uprli, nas bodo vse pobili, sistem nas bo vse pobil. Ta sistem, ki ga prosim samo, naj opravlja svoje delo. 25. decembra so sprožili likvidacijo mene in vseh nas. Zapomnite si, moja smrt je majhna žrtev za vse."

"Nekega dne se bo vse to končalo, mene več ne bo, Davida več ne bo, kaj pa boste vi?" še sprašuje Dragičević. "Če zdaj ne boste vztrajali, sledi isti scenarij za vse, zapomnite si to! Želim živeti v državi, kjer se spoštujejo ustava, zakoni in red. Nisem pobegnil, skril sem se. Rekel sem: ne boste me ubili, kot ste Davida. Brez boja ne grem in to jim je jasno. Nimajo več kaj, z rešitvijo tega primera, za kar imamo dokaze, bo vsega konec. Vedite, da zločina ne bodo priznali. Sami moramo priti resnici do dna, po pravni poti, mirno in dostojanstveno. In to nam bo uspelo s pomočjo mojega dobrega odvetnika in vseh ljudi, ki me podpirajo. Jaz potrebujem vas in vi potrebujete mene. Še sem živ in pri pameti, gremo vsi za svoje otroke, za Davida, za nas. To se nekoč mora končati!"

Spomnimo

Kot je znano, je Davor Dragičević izginil 30. decembra, kar je sprožilo številna ugibanja o tem, kaj se mu je zgodilo. Policija je za njim izdala zaporni nalog, ker naj bi med svojim bojem za pravico ogrožal življenji dveh oseb.

Davorjeva agonija se je začela 24. marca lani, ko so njegovega sina Davida našli mrtvega. Njegova smrt je bila uradno razglašena za samomor, ki naj bi ga domnevno storil, ker je bil obtožen kraje. A njegovi starši ves čas trdijo, da ga je umorila policija. Oblasti Republike srbske so obtožili, da prikrivajo umor, da bi zaščitili policiste.

Vsak dan od 26. marca so se nato na protestih na trgu v Banjaluki zbirali ljudje v podporo njegovi družini, dokler ni policija 31. decembra shode prepovedala, češ da člani skupine Pravica za Davida kršijo zakone, javni red in mir, izvršujejo kazniva dejanja, kršijo zakon o javnem zbiranju ter onemogočajo nemoten promet. Napovedali so, da bodo aretirali vse, ki bodo prekršili prepoved.

Davidova mama in ljudje, ki jo podpirajo, se zdaj namesto na trgu zbirajo pred cerkvijo Kristusa Odrešenika. Kot je povedala, skupina Pravica za Davida živi dalje in bo obstajala vse, dokler pravici ne bo zadoščeno in bodo morilci njenega sina ter njihovi pomagači odgovarjali za svoja dejanja. 

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Suzana igoric
08. 01. 2019 16.46
+2
David nije bil v tolpi,ni imel negatvne prijatelje.Bil je odlicen ucenec na faksu,ima svoj bend,sam je pisal pesme,punce so ga obozevale...ubili so ga ker je bil mega faca v B.Luki.Vsi kateri so ga klicali da jim popravi ravunalnik je popravo,bil je decko za vse.Ubili so ga zaradi ljzbosumja! Ubilu so tut Dzenana iz Sarajeva,mlad decko,ponos svojega oceta,odlicen na faksu...kdo je ubil ta dva mlada fanta,ta dva sina... Cigavi so to otroci,da so mogli tako krvnicki in podlo ubiti dva zivljenja! Zamislite se,da so to vasi otroci,kaj bi vi naredili! Prosim,nehajte pljuvat po necem ko nimate pojma ni mozga. Sestavite se malo,pa razmislite v kaksnem vremenu zivimo...nec ne gre na bolje,vse gre na gore! Varujte svoje otroke,prasajte s kom hodijo ven ,povejte jim uro kdaj morajo pridet domov! Natalitet slovenskog i srpskog naroda je strasno velika razlika,kot nebo in zemlja!
Nimasmisla
08. 01. 2019 09.03
-1
karkoli se je zgodilo je umrl mlad fant ali je padel v slabo družbo ali ne je vprašanje ki bi ga bilo treba rešiti sodišča pa tako hitra kot v Sloveniji kot polži pa še ta je mogoče hitrejši
Razumnež
08. 01. 2019 07.28
-3
To, da se je David družil z napačnimi ljudmi (beri kriminalci) sta v prvi vrsti kriva prav njegova starša. In da zdaj prelagata krivdo za otrokovo smrt na vse druge je pač bolano. Zgodba je žalostna a vseeno je potrebno reči bobu bob.
Seetheworld
07. 01. 2019 21.31
+41
Dragi SLOVENSKI NAROD. Ogromno potujem po Balkanu, zlasti po Bosni in drugod. Vsi zelo prijazni. Tako srbi, kot Bošnjaki. Ponudijo ti hrano, pijačo, pozdravijo z nasmehom na obrazu. Med tem, ko ti ti SLOVENEC zaprl vrata pred nosom in te pustil lačnega in žejnega za razliko od YU naroda. Kar se tiče DAVORJA pa lepo vas prosim. Imejte le eno željo v zivljenju. Tisti ki imate in tisti, ki se morda boste enkrat ali nekoč imeli otroke, NE ŽELITE SE IZKUSITI DAVORJEVE KALVARIJE.
Razumnež
08. 01. 2019 07.21
-13
Ostani dol, če ti je tako lepo tam in te tukaj tako moti slovenski narod. Davorjeve izkušnje ne privoščim nobenemu. To pa vseeno ne opravičuje njegovega napada na nedolžne ljudi, ki z umorom njegovega nevzgojenega sina nimajo nič skupnega. NEHAJTE že promovirat smrt otroka v politične namene !!!
Bikoborec
07. 01. 2019 19.37
-1
Nas Evropa ne mara,vas pa celi svet
Pessi1
07. 01. 2019 20.34
+8
Koga je to nas ce govoris za slo da jo samo evropa ne mara srbov pa celi svet pa sej ni cudno k da kdo ve za slovenijo razen v eu pa se to ne vsi
Ceca Ceca
07. 01. 2019 19.01
+103
Po komentarjih vidiš koliko ste Slovenci zadrti, hudobni.. Človeku je umorjen otrok, Vi pa take jpišete da mi gre na bruhanje. Jaz sem Srpkinja in nikoli nisem slišala od kateregakoli Srba da bi karkoli slabega rekel za Vas, ker smo takršni ljudji, vsakemu želimo dobro. Srbi so Vam dobri ko hodite v Beograd ali v Banja Luko praznovat, ko pa komentirate takrat so Vam vsi slabi. Zardi tega Vas Evropa ne mara. Začnite svoje težave reševati v svoji bajti, ker očitno to vpliva. Širite pozitivno energijo in ljubezen, a ne sovražstvo.
klenoo
07. 01. 2019 19.06
+5
HeavyDxxx
07. 01. 2019 19.25
-11
Ti širiš pozitivno energijo s Ceco? A tudi njenega Arkana opevaš kot krasnega človeka, tako kot ona?
caspera1
07. 01. 2019 19.30
+39
Res so šli predaleč vsi ti komentarji, vključno s tvojim. Ravno tako se ne moreš zadržati in z istim nivojem usekaš nazaj. Resnica pa je, da ni naroda, kjer bi bili samo dobri ljudje in bi vsi vsem želeli samo dobro. Žal, to velja tudi za Srbe.
caspera1
07. 01. 2019 19.32
+22
Pa še nekaj, Ceca: nekaj dni že trdite, da so gospoda tako kot njegovega sina ubili. Lej ti njega, živ in zdrav direkt iz hotela.
NoviRacun
07. 01. 2019 19.57
+21
Srbi želijo vsakemu dobro? Poglej vojne na balkanu oz katerokoli vojno v katero so bili srbi vkljuceni. Kdo je naredil najvec vojnih zlocinov? Pa lahko pogledamo samo 30 let nazaj pa bo vse jasno. Kdo zatira Kosovo in je ne prizna kot republike? Kdo ima najvec zlocincev v Haagu od balkanskih drzav? Ne mi z neumnostmi da so srbi dobri ljudje
Pessi1
07. 01. 2019 20.27
+6
Kaj pa ce pogledamo se malo nazaj nr samo 30 let kdo je hujsi zlocinec? Ne odobravam kaj se je dol delalo ampak vse strani so delale zlocine samo ker so srbi naredili najvecji poklo ki ga je seveda nastimu alija ker so tocno vedeli kaj se bo zgodilo ker so pobijali srbe po okoliskih vaseh in ker je doticni rabil 5000 mrtvih da nato napade je tko izpadlo sam poglejte kaj so delali srbom v drugi vojni kaj so picekovali da jih bojo ujckali srbi obe strani ne samo hrvati in njihovi poboji v jasenovcu ampak tudi muslimani z njihovo hanđar divizijo in kaj bos zdej reku da so srbi najhujci pa to na kosovu kaj niso bili rezirani poboji kok srbov so ugrabili in jim prodali organe kaj pise vse karla del ponte to je slo vse skupi na mlin ameriki ki ima slucajno najvecjo bazo v evropi glih na kosovu ane
Pessi1
07. 01. 2019 20.29
+10
Pa o tem zatiranju kosova ki ga ne priznajo a ti bi priznal da se naselijo albanci na primorsko in se jim da drzava ti bi zgleda bil za to opcijo ane valda kot vedno v zgodovini rep med noge pa klicat na pomoc pa kako vetr piha tko se obracat
scar_face
07. 01. 2019 20.36
+14
Ne pozabi, teh nekaj zdraharjev je glasna manjšina, normalni pa smo tiha večina, ki spoštuje srbe in njihov narod. Na tako posplosevanje pa ne gre pristati, ker je se par let nazaj pokazalo, kako smo Slovenci pomagali nasim prijateljem iz Srbije in bih, ko so bile tiste poplave. Nasi gasilci so vzeli dopuste in sli pomagat, cela slovenija pa je zbirala pomoc.
keved
07. 01. 2019 20.42
+8
cecaceca, to ni res, da cela evropa ne mara slovencev. Večina evropa niti ne ve za to državo. Sicer pa tle komentarje piše en del promila državnih čudakov, vsekakor to ni stališče naroda. Saj pa ja imaš nekaj v glavi, ne slučajno, malo pa le pomisli. V vsaki državi imaš takšno spletno vedenje, ampak tistih par deset prijavljenih na forum ne predstavlja države.
Razumnež
08. 01. 2019 07.24
-2
Žalostna zgodba tole z Davidom... se strinjam. Preprodajal je droge, se stepel z ostalimi kriminalci in na koncu umrl. Njegov oče pa fura politično zgodbo iz tega. Kriv je jasno vedno nekdo drug, ker ne širi neke pozitivne energije.
Draža
07. 01. 2019 18.42
-25
Bosanci so vsaj ljudstvo proti slovencem.
ljx
07. 01. 2019 18.22
+14
Zdej ga loh gdor koli fenta in bo spet kriva RS,oziroma njene institucije.
ljx
07. 01. 2019 18.21
+3
Tuki že cel teden pišete kot da so ga že umorili,kot pa vidimo je živ in zdr av ,pa lepo zavit v rjuhe.Ljudje tukaj ne vejo,da so NGO-ji odvezali mošnjiček za 10 milijonov evrov v kompletno PzD kampanjo in sem prepričan da sta in oče in mama tudi dobila svoj delež.
gizmo28
07. 01. 2019 18.15
+6
za novice čez kolpo mi dol visi, sploh pa za srbe
Draža
07. 01. 2019 18.39
-5
gizmo28
07. 01. 2019 20.00
+8
Pessi1
07. 01. 2019 20.31
-2
ŠkratBolfenk
07. 01. 2019 18.00
+10
Srbi naj rešujejo svoje tezave pri sebi in njihovimi potomci turki... krvolocnost se ze v srbiji dobro pozna.. cedalje blizje turciji pa se bolj..
Casey Ry
07. 01. 2019 17.41
-16
Sočustvujem z Dragičevičem, drugače posnetek ni pristen! Srbjancev ne maram, ker mislijo samo na jebačino in ostale neumnosti!
TheMatrix1
07. 01. 2019 17.55
-2
ŠkratBolfenk
07. 01. 2019 18.08
+12
Pubec je povedal prav... zakaj bi si metali oesek v oci.. tako pac je!! Tut nas marsgdo nemara.. sploh srbi.. nepozabimo kaj vse so bili sposobni ze narediti
Pessi1
07. 01. 2019 20.33
-12
Kaj so bili sposobni narediti vam resevati rit ne pozabimo da ni bilo srbov bi se tle nemsko in italijansko govorilo sloveskega jezika niti bilo nebi vec pozabljate kdo vas je resevau
Pošteni
07. 01. 2019 16.57
+13
Kaj te mamo mi s temi balkanskimi posli,tudi oni se ne vmešavajo,ko pri nas obtožujemo Šiška premembo državne uteditve in so zaprli brez dokazov.
Pikabalonca
07. 01. 2019 16.45
+4
V Avstriji Nemčiji Italiji o tej kvazi Srbijanski enklavi ne pišejo ničesar, tudi pri nas tem ni mesto v Medijih, zato je pa bil PLEBISCIT.
Frane Šajn
07. 01. 2019 16.54
+2
KAJ TE PA MOTI PIKA VOTLOGLAVCA? TO JE VENDARLE NAJTESNEJŠI FINANČNI ZAVEZNIK SDS-a! BREZ MENIRE PA SI KAR JE RES.
Ch0s3n 0n3
07. 01. 2019 17.03
+12
TOX6
07. 01. 2019 16.39
-6
Če se mi kaj zgodi, veste, kdo je kriv??? Kdor to objavlj ke tudi kriv Par metrov stran v Austriji o tem ne pišejo nič ker tam balkanizacija ne seze zato niso tudi nič krivi???
bmwgs
07. 01. 2019 16.20
+39
Mislim da imamo doma dost problemov za rešit bolje da se tem stvarem posvetimo ,tale možakar je pa živ je pa tak vredo .
jeti36
07. 01. 2019 15.34
+25
zdaj bom lažje spal.
Da se mene pita..
07. 01. 2019 15.25
-12
Mal se je popravil, lička ima lepo rumena..
DirtySanchez
07. 01. 2019 15.22
+5
Ta davor leži nekje v enem hotelu, uživa in preko ksihtbooka poziva ljudi da protestirajo v njegovem imenu. Bravo pravi igralec je in ubogi narod ga uboga.
blackwithe
07. 01. 2019 15.15
-60
Ne vem bil v Banja Luki, mesto je zriktano lepo čisto zelo, veliko vec moderno kot nasa Ljubljana..fenomenalni klubo, kafici..hrana da ne govorim..se dalo videti kr dost policije..ampak nobenih problemov..izjemno prijetni ljudje..je pa zanimljiv folk, vsi zriktani v piko..sevede punce deleč pres našim.
Nightrider
07. 01. 2019 15.22
+142
caspera1
07. 01. 2019 15.30
+67
Da nakladaš, je vsakemu jasno takoj, ko prebere, da so punce pred našimi.
Razumnež
07. 01. 2019 15.37
+67
Ja no... morda so mu pa všeč take, ki imajo malo brčic.
murinar
07. 01. 2019 15.37
+76
Vrni se dol ,če je tako dobro ,kaj še delaš tu !
blackwithe
07. 01. 2019 15.37
-34
Zato evo da lahko tebi napišem kako je lepo..da veš tudi ti nekaj a ne samo svojo vas ocitno poznas..taglavni verjetno na šotorski zabavi..
blackwithe
07. 01. 2019 15.39
-40
Seveda so..imajo stil..ne hodijo v Salamonkah po lokalih in tako naprej..drugače žal ampak vse lepih punc kr sam spoznal pr nas so čifurke.
ivan.z Doba
07. 01. 2019 15.41
+70
Srbijanc, čestitam ti božič in ti predlagam, da se vrneš domov v Banjaluko! Tam je vse "do jaja"!
blackwithe
07. 01. 2019 15.58
-19
blackwithe
07. 01. 2019 16.02
-28
Ti najprej poglej mal pa ti bo jasno..naše punce veliko manj držo do sebe kot punce dol govorim kr sm videl..Model ti ko bi prisel v klub v Banja Luki bi dol padel..ne vem zakaj tako ljubosumlje..ne živi se samo v Slo
blackwithe
07. 01. 2019 16.04
-25
Dobr da veš da sm Srbijanec..hahahaa kr nakladaj
wolfterier
07. 01. 2019 16.13
+20
Kaj so rekli o Bosankah vojaki UN-nima zob,ima pa brke...da ne napišem naprej,ker bom brisan.
wolfterier
07. 01. 2019 16.14
+14
blackwithe
07. 01. 2019 16.22
-17
Jo..joj..folk v katerm času vi živite to je to kr Slovenci smo še 100 let nazaj.. model a ti res mislis da v klubih in lokalih hodijo brez zob in z brki..bože jože tako je i moj kolega govoru dokler ni dol prišel pa je reko”Slovenija je zaen kurc”( Slovenec) Ne živite še vedno v 90”tih..
felixkp
07. 01. 2019 16.24
+25
ja punce so zrihtane a imajo v glavi le eno...enega naivnega tipčka, ki jih bo odpeljal stran
Pessi1
07. 01. 2019 17.56
+4
Ja tako mnenje ma lahko sam nek zahojenc iz vasi k je sou najdalj dve vasi naprej od svoje to da so na jugu lepse punci to so ene 10x lepse tle v slo ce je kaka dobra al je cefurka la pa ji je en od starsev iz dol ostalo pa tko tko srednja zalost
Draža
07. 01. 2019 18.41
+3
Bolj gostoljubni kot katerikoli slovenec,najbolj reven ti bo dal za jesti,tukaj v sloveniji ti bo samo še bosanec pomagal.
HeavyDxxx
07. 01. 2019 19.29
+9
Pipinkuku: kaj ti še delaš v Sloveniji mi res ni jasno.. jug je zemlja tvog sna.
gizmo28
07. 01. 2019 20.08
+5
znamenitost banje luke so kokoši po ulicah
TEHNOVED
07. 01. 2019 20.57
+1
Pessi1
07. 01. 2019 21.57
-1
Ja recimo ta gizmo res si en gizmo mislm da je bl eno lepsih mest kdo je biu tam lahko govori res pa da okili mesta je pa se kr umazano